Το Καλοκαίρι «Μεγαλώνει» τα Παιδιά;

04/07/2012 - 14:51

Καλοκαίρι! Εποχή χαράς που την περιμένουμε με αγωνία μικροί και μεγάλοι!

Καλοκαίρι! Εποχή χαράς που την περιμένουμε με αγωνία μικροί και μεγάλοι!

Κλείσανε τα σχολεία, αρχίσανε τα μπάνια, τα πολλά παιχνίδια, τα παγωτά. Τα παιδιά χαίρονται την ανεμελιά. Παγκόσμια αποδεκτή είναι η σημασία του παιχνιδιού στην προσωπικότητα του παιδιού - σε ανάπτυξη, εκπαίδευση, ψυχισμό, χαρακτήρα. Ο ολιστικός τρόπος διασκέδασης και μάθησης βρίσκει πλήρη εφαρμογή στις καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα. Η βιωματική εκπαίδευση που προσφέρει η καλοκαιρινή ζωή, είναι βεβαιωμένα ωφέλιμη στο παιδί.

Το παιδί:

- Γυμνάζει το σώμα του με τα μπάνια στη θάλασσα.

- Κοινωνικοποιείται με τις φιλικές σχέσεις και συναναστροφές με τα παιδιά της γειτονιάς και κυρίως με τα παιδιά στην παραθεριστική διαμονή. Μιλάει, κάνει πλάκα, προτείνει, διεκδικεί, μαλώνει. Η Ηλιάνα, ένα εσωστρεφές 15χρονο κοριτσάκι, έχει μία μόνο φίλη από το σχολειό, ενώ στο εξοχικό της συναναστρέφεται με περισσότερους από 10 συνομηλίκους.

- Μαθαίνει να αυτοπροστατεύεται. Παίζει πολλές ώρες στη γειτονιά, όχι με άμεση οπτική επαφή με το γονιό, άρα αποκτά ευθύνη για τον εαυτό του.

- Ενισχύει την εξάσκησή του στην ακολουθία κανόνων. Κάθε μέρα παίζει παιχνίδια, πολλά παιχνίδια, για πολλές ώρες. Συνεπώς, υπάρχει ανάγκη να μάθει να ακολουθεί τους ανάλογους κανόνες του παιχνιδιού.

- Επαναλαμβάνει το μέτρημα (1, 2, 3, 4), υπολογίζει αν, για παράδειγμα, περισσεύει ένας ή δύο τερματοφύλακες, προσθέτει παίκτες, βγάζει το ένα βατραχοπέδιλο, μοιράζει τα σύκα.

- Απαντά στα αγγλικά στον τουρίστα που αναζητά μια ταβέρνα ή ένα ξενοδοχείο,

- Εξασκεί την εξυπνάδα ή και την πονηριά του, για να μπορέσει να επιβιώσει στην εκτενή ομάδα παιδιών. Δεδομένου ότι τα παιδιά δεν έχουν υποχρεώσεις το καλοκαίρι, συναναστρέφονται μεγάλο χρονικό διάστημα άλλα παιδιά.

- Λιγοστεύει ή αποβάλλει το άγχος του χειμώνα, γιατί καμμία δραστηριότητα του καλοκαιριού δεν είναι υποχρεωτική. Δεν υπάρχουν τεστ, έλεγχος, τιμωρία, όπως το χειμώνα στα σχολεία. Μόνο η αυστηρότητα από τους συμπαίκτες και οι μεταξύ τους αθώοι καβγάδες ακούγονται στη γειτονιά.

Ειδικότερα, τα έξυπνα παιδιά που παρουσιάζουν κάποια μαθησιακή δυσκολία ή δυσλεξία, επιλέγουν το παιχνίδι που ανταποκρίνεται στις ικανότητές τους, προσπαθούν και επιτυγχάνουν. Με αυτό τον τρόπο, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους. Ίσως, αργότερα, προσπαθήσουν να παίξουν και το «δύσκολο» παιχνίδι έχοντας την παρόρμηση της ομάδας. Τελικά, σίγουρα θα έχουν ακολουθήσει το Βιωματικό Τρόπο Εκπαίδευσης της Δυσλεξίας, τον πιο αποδεκτό σήμερα τρόπο.

Οι γονείς από την πλευρά τους, ας ενισχύσουν την καλλιέργεια των ζωτικών δεξιοτήτων της ζωής του παιδιού τους, όπως:

- υπευθυνότητα, δίνοντας δικαίωμα γνώμης, σε ανάλογα με την ηλικία τους θέματα,

- αυτογνωσία, μέσα από την επιλογή φίλων, παιχνιδιών κ.ά.,

- επίλυση προβλημάτων διαπροσωπικής φύσης, γιατί τα προβλήματα του καλοκαιριού είναι συνήθως συναισθηματικής νοημοσύνης, διαφορετικά από τα ψυχρά, πρακτικά, επαγγελματικά θέματα του χειμώνα.

Το καλοκαίρι, με τις ηλιόλουστες μέρες της Ελλάδας, δίνει στο παιδί σωματική υγεία και, το σπουδαιότερο, ψυχική υγεία και αγάπη, που αναπτύσσονται με τον κοινό χρόνο γονιών και παιδιών. Γονείς, ας εκμεταλλευτείτε το καλοκαίρι, ας περπατήσετε με το παιδί σας, ας φάτε παγωτό, ας τραγουδήσετε στο πανηγύρι. Η μεγάλη αγκαλιά, η συνομιλία, η ετοιμότητα του γονιού στην κάθε αντιξοότητα του παιδιού προσφέρει χαρά και ασφάλεια.

Αποτελεί καθοριστική σημασία στη ζωή!

ΥΓ. Η στήλη αυτή, το «Έξυπνο Παιδί», μας έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε κάθε Τετάρτη στην εφημερίδα «Εμπρός» και όλη την εβδομάδα στην ιστοσελίδα Emprosnet.gr. Ευχαριστώ πολύ και την εφημερίδα και τους αναγνώστες για την παρέα που κάναμε, όλο το χειμώνα. Το «Έξυπνο Παιδί» τώρα θα ξεκουραστεί και θα ενημερωθεί από τη διεθνή σύγχρονη βιβλιογραφία. Δίνουμε ξανά ραντεβού το Σεπτέμβρη. Βέβαια, πάντα υπάρχει η δυνατότητα να στέλνετε τις απορίες σας με mail (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και υπόσχομαι να έχετε σύντομα απάντηση.

Σας χαιρετώ όλους, με αγάπη

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey