Μαθησιακές δυσκολίες - Σχολείο

05/09/2012 - 14:48

Να ‘μαστε και πάλι μαζί, στη νέα σχολική χρονιά! Κάθε Τετάρτη, συνεχίζουμε τη συνεργασία μας για την καλύτερη ανάπτυξη των παιδιών και ειδικά για αυτά που παρουσιάζουν Μαθησιακές Δυσκολίες και Δυσλεξία. Πρώτα - πρώτα όμως, θέλω να ευχηθώ σε όλα τα παιδιά «και του χρόνου το καλοκαίρι». Ειδικά σε αυτά που αρχίζουν ή συνεχίζουν το σχολείο: «Καλή Χρονιά»!

Να ‘μαστε και πάλι μαζί, στη νέα σχολική χρονιά! Κάθε Τετάρτη, συνεχίζουμε τη συνεργασία μας για την καλύτερη ανάπτυξη των παιδιών και ειδικά για αυτά που παρουσιάζουν Μαθησιακές Δυσκολίες και Δυσλεξία. Πρώτα - πρώτα όμως, θέλω να ευχηθώ σε όλα τα παιδιά «και του χρόνου το καλοκαίρι». Ειδικά σε αυτά που αρχίζουν ή συνεχίζουν το σχολείο: «Καλή Χρονιά»!

Με την αρχή του νηπιαγωγείου, δηλαδή όταν ένα παιδί φτάσει στην ηλικία των έξι ετών, η οικογένεια οφείλει να αντιμετωπίσει το θέμα «Διαχείριση των όποιων Μαθησιακών Δυσκολιών και σχολική ένταξη».

«Το παιδί μου δυσκολεύεται να μάθει, να συνεργαστεί, να θυμηθεί - τα σχολεία όμως αρχίζουν. Τι πρέπει να κάνω; Τι θα βοηθήσει, ώστε να μην αποκτήσει συμπλέγματα κατωτερότητας;» Έφτασε η στιγμή των επιλογών για τους γονείς.

Οι περισσότεροι γονείς διαλέγουν τέτοια σχολική δομή που να ικανοποιεί τα «όνειρά» τους για τα παιδιά τους. Ειδικά, στην περίπτωση των παιδιών με Δυσλεξία, οι γονείς πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο για τη σωστότερη ένταξη στο σχολικό πλαίσιο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετές μορφές σχολικής διαχείρισης των δυσκολιών. Εξαρτώνται από την εγρήγορση και την επιστημονική γνώση δασκάλου-διευθυντή-εξειδικευμένου παιδαγωγού του σχολείου. Αρκετά κέντρα εκπαίδευσης υπάρχουν και στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης και το διαδίκτυο παρέχει κάποια ενδεικτικά τεστ αξιολόγησης.

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη επιλογή;

Kαθοριστικό παράγοντα στην επιλογή του τρόπου εκπαίδευσης και εξάσκησης του παιδιού, παίζει η ηλικία - όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά -, οι σύγχρονες μέθοδοι εξάσκησης και φυσικά η συνεργασία της οικογένειας.

Πιο κάτω, αναφέρω μερικά συγκεκριμένα ζητήματα που πρέπει να πρέπει να λάβετε υπόψη:

1. Ποιο είναι (ή δείχνει να είναι) το γνωστικό του προφίλ; Μερικά δυσλεκτικά παιδιά είναι γνωστικά πιο προχωρημένα σε κάποιους τομείς, π.χ. κατασκευές. Εάν το παιδί σας αναγνωρίζει γράμματα, προσπαθεί να συνθέσει λέξεις ή να περιγράψει τη χθεσινή βόλτα, τότε ας λάβετε υπόψη αυτές τις ιδιαιτερότητες για εξατομικευμένη εκπαιδευτική δομή.

2. Μπορεί να συμμετέχει σε πολυπρόσωπες ομάδες; Εάν οι θόρυβοι και η έλλειψη απόλυτης οργάνωσης που μπορεί να παρατηρηθούν σε μια μεγάλη ομάδα παιδιών, οδηγούν το παιδί σας σε μειωμένη έως και μηδενική αποστήθιση, τότε πιθανόν η συμμετοχή του σε ομάδες θα μπορούσε να αποβεί οδυνηρή εμπειρία με καταστροφικά αποτελέσματα - ακόμα κι αν είναι μαθησιακά επαρκής.

3. Μήπως έχει πρόβλημα διάσπασης προσοχής; Συνήθως μια τυπική σχολική αίθουσα προσφέρει άφθονες ευκαιρίες διάσπασης της προσοχής ενός παιδιού με ποικίλες μαθησιακές δυσκολίες: πολύχρωμες αφίσες, γεωμετρικά όργανα, εικονογραφημένα βιβλία, σχολικά αντικείμενα, αντικείμενα που φέρνουν μαζί οι συμμαθητές, ελλοχεύουν παντού.

4. Έχει ιστορικό δυσκολιών προσαρμογής; Εάν το παιδί σας τα κατάφερε σχετικά καλά στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο, έχει αυξημένες πιθανότητες να τα καταφέρει εξίσου καλά και στο δημοτικό. Εάν όχι, ίσως θα έπρεπε να το λάβετε υπόψη σας ως μια προειδοποίηση. Μετριάστε την επιδίωξη καθημερινής μελέτης του μαθήματος και εστιάστε στην εξάσκηση και εκπαίδευση άλλων δεξιοτήτων, μικρότερης ηλικίας.

5. Τι είδους προγράμματα προσφέρονται; Μελετήστε καλά τις πραγματικές και εφαρμόσιμες επιλογές σας λόγω υψηλών οικονομικών απαιτήσεων. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές.

6. Πόσο καλά ταιριάζουν στο παιδί σας τα υπάρχοντα ειδικά προγράμματα; Άλλα παιδιά δυσλεκτικά κοινωνικοποιούνται εύκολα, άλλα μιλάνε πολύ, άλλα είναι συνέχεια μόνα τους. Γι’ αυτό, πρέπει να υπάρχει διαφορετική πορεία εκπαίδευσης.

7. Ενημερωθήκατε για τη σχετική με την ειδική αγωγή νομοθεσία; Είναι λογικό να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας, καθώς και αυτά του παιδιού σας, προτού έλθετε σε επαφή με κάποια σχολική δομή. Με αυτό τον τρόπο, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να κάνετε τις σωστές επιλογές σχολικού περιβάλλοντος και να ζητάτε αυτά που έχει ανάγκη το παιδί σας.

Φίλοι αναγνώστες, σας υπενθυμίζω τη δυνατότητα που έχετε να στέλνετε mail (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ή γενικά να επικοινωνείτε για την καλύτερη συνεργασία μας. Στις απορίες σας, οι απαντήσεις θα δημοσιεύονται ή θα είναι μόνο προσωπικές.

Με αγάπη στο παιδί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey