ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΧΟΝΔΡΟΝΙΚΗΣ (1880-1968) (β)

08/06/2018 - 13:26 Ενημερώθηκε 08/06/2018 - 13:28

Είχαμε γράψει πριν από δεκαπέντε μέρες για τον καταγόμενο από την Πέργαμο, Γεώργιο Χονδρονίκη, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, έχει εκπονήσει σημαντικό συγγραφικό έργο για την πατρίδα του, Πέργαμο, αλλά και για τη Μυτιλήνη, καθώς έζησε και έδρασε κυρίως στην πρωτεύουσα του νησιού μας και διετέλεσε και κατοχικός δήμαρχος, πράγμα το οποίο μάλλον συνετέλεσε ώστε να μην αναφέρεται πολύ συχνά στη λεσβιακή γραμματεία. Φυσικά αυτό το τελευταίο είναι μια δική μου υπόθεση, ίσως και κάπως αυθαίρετη, επειδή δεν μπόρεσα να πραγματοποιήσω μια ολοκληρωμένη έρευνα για τον άνθρωπο αυτό και τη δράση του.

Την αφορμή της παρούσας ενασχόλησής μου με αυτόν έδωσαν κάποια έγγραφα από το Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, που αναφέρονται στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομία του, όταν ακριβώς, καταδιωγμένος από τις τουρκικές αρχές για την πατριωτική του δράση, αναζητούσε εναγωνίως τη συνδρομή των ελληνικών αρχών για να συνεχίσει τις σπουδές του (μάλλον νομικές), τη ζωή του θα έλεγα, που φαινόταν να μην έχει μέλλον στις μικρασιατικές ακτές. Από τα έγγραφα αυτά μεταφέραμε σε περίληψη τα σημαντικότερα στοιχεία για τη δράση του Χονδρονίκη, όπως την παρουσιάζει ο ίδιος, αλλά και κάποια άλλα δικά του πρόσωπα που τον συνέτρεχαν, και σήμερα θα συνεχίσουμε με κάποια άλλα, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθούμε συστηματικότερα (ή κάποιος άλλος: η έρευνα είναι ελεύθερη στον καθένα), με την προσωπικότητα αυτή, που όπως και τόσες άλλες, κατάγονταν βέβαια από τη Μ. Ασία αλλά έζησε και έδρασε στο νησί μας.

Όπως είχαμε πει ο Γ. Χονδρονίκης κάποια στιγμή εγκατέλειψε την Πέργαμο και εγκαταστάθηκε στο Αϊβαλί, πιθανόν για να συνεχίσει τις σπουδές του στην περιώνυμη Ακαδημία των Κυδωνιών. Εκεί λοιπόν του γράφει ένας συμπατριώτης του (δεν μπορώ να διαβάσω το όνομά του: μάλλον είναι ο Α. Ε. Δηβακόπουλος?) από το Σαχλιλί στις 15 Μαρτίου 1914 και τον ερωτά πώς πάνε τα πράγματα στο Αϊβαλί, πώς πάνε οι σπουδές του, το περιοδικό Αιολικός Αστήρ, ο Α. Κολιφέτης, καταλήγοντας: Να δούμε πώς θ  απογίνη το ζήτημά της [εννοεί της Περγάμου]. Εάν εξακολουθήση έτσι...  και δεν ληφθή καμμία πρόνοια, ο Ελληνισμός, τουλάχιστον του εσωτερικού, θα καταστραφή κυριολεκτικώς. Δεν ξέρω τι σκέπτονται οι... ηγέται. Τι μανθάνετε σεις εκεί;

Δυστυχώς ο επιστολογράφος του Γ. Χονδρονίκη είχε δίκιο στις προβλέψεις του, μολονότι η καταστροφή του Ελληνισμού δεν αφορούσε μόνο τους Έλληνες του εσωτερικού της Μ. Ασίας, αλλά όλους τους Έλληνες της Μ. Ασίας...

Πριν αναφερθώ στο τελευταίο έγγραφο που έχει συντάξει ο ίδιος ο Γ. Χονδρονίκης, θα παραθέσω και τα στοιχεία που αποδεσμεύει ένα πιστοποιητικό του αρχιερατικού επιτρόπου της Περγάμου οικονόμου Ιγνάτιου Γουναρόπουλου, ο οποίος στις 29 Απριλίου 1914, βεβαιώνει με την υπογραφή του και τη σφραγίδα της ορθόδοξης Κοινότητας Περγάμου, ότι ο Γεώργιος Κ. Χονδρονίκης «συνεπεία του κατά της πολυμελούς αυτού οικογενείας διωγμού των ενταύθα αρχών, ως πρακτόρων της Πανελληνιστικής δήθεν Εταιρίας, περιήλθεν εις δυσχερή οικονομικήν θέσιν και δη μετά του εις Ικόνιον όλως αδικαιολογήτως εξορισθέντος πατρός του.

Συνεπώς πάσα προς αυτόν και προς την πάσχουσαν ήδη οικογένειάν του υποστήριξις έσται δικαία ανακούφισις, προστασία και ενίσχυσις νέου άλλως τε καθ᾽ όλα ηθικού και αμέμπτου παρελθόντος, ούτω δε μη εξαναγκασθή και διακόψη τας σπουδάς του».

Μολονότι πρόθεσή μας ήταν να ολοκληρώσουμε την ενασχόλησή μας σήμερα με τον Γεώργιο Κ. Χονδρονίκη, υπάρχει ακόμα μια εκκρεμότητα εκ μέρους μας, εννοείται επιστημονική, με την οποία θα κλείσουμε, ελπίζω προσωρινά, την ολοκλήρωση της δράσης, τουλάχιστον στην πρώτη περίοδο της ζωής του περγαμηνού λογίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey