Ο Αρίστιππος και το βόδι

15/09/2015 - 15:37

Οι πρόσφατες παλινωδίες σχετικά με την επιβολή του υψηλού ΦΠΑ (23%) στα δίδακτρα έφεραν στο προσκήνιο, όπως ήταν αναμενόμενο, σπουδαία εκπαιδευτικά θέματα και αντιλήψεις που ταλανίζουν διαρθρωτικά μέχρι σήμερα τη χώρα μας αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Οι πρόσφατες παλινωδίες σχετικά με την επιβολή του υψηλού ΦΠΑ (23%) στα δίδακτρα έφεραν στο προσκήνιο, όπως ήταν αναμενόμενο, σπουδαία εκπαιδευτικά θέματα και αντιλήψεις που ταλανίζουν διαρθρωτικά μέχρι σήμερα τη χώρα μας αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Και ας πάρουμε την ιστορία απ’ την αρχή κι από τα βάθη των αιώνων.
Ο Αρίστιππος ο Κυρηναίος, ιδρυτής της Ηδονιστικής Σχολής και πρόδρομος της Επικούρειας φιλοσοφίας, ήταν ο πρώτος σοφιστής που δίδαξε επί χρήμασι.

Πήγε να γράψει κάποιος το γιο του και του ζήτησε πεντακόσιες δραχμές (όπως μας διασώζει ο Διογένης ο Λαέρτιος), προφανώς ετήσια δίδακτρα. Μα με τόσα λεφτά, του λέει ο πατέρας, αγοράζω ένα βόδι. Ε! τότε αγόρασέ το, του απαντά ο Αρίστιππος, και θα’ χεις δύο!

Η απάντηση αυτή έχει μείνει αιώνιο ορόσημο της εκπαιδευτικής. Το πρωτότυπο βέβαια μιλάει για «δούλο» (ανδράποδον), ωστόσο η παράφρασή του σε βόδι καθιστά εναργέστερο το αιώνιο και αμείλικτο δίπολο «φαΐ-παιδεία», και πιο συγκεκριμένα: τροφή για να συντηρηθούμε άμεσα και πνευματική αγωγή για να ξυπνήσουμε.

Η αλήθεια είναι ότι ο κοινός άνθρωπος, και ιδίως ο κοινός Έλληνας, έχει αντιληφθεί την υπεροχή του δευτέρου πόλου και γι’ αυτό μέχρι σήμερα η ελληνική κοινωνία αναπτύσσεται και μεγαλουργεί στο διεθνή στίβο των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Η ελληνίδα μάνα που καθαρίζει σκάλες για να σπουδάσει ο γιος της έχει αποδείξει διαχρονικά ότι διαθέτει στέρεο κριτήριο και αντίληψη περί αγωγής, και ότι γνωρίζει σ’ αυτόν τον τομέα πολλά περισσότερα από τους αρμόδιους υπουργούς.

Έτσι η ελληνίδα μάνα επιστρέφει, και θα επιστρέψει κι αυτή τη φορά, το σατανικό και απάνθρωπο δίλημμα «φαΐ ή παιδεία» στους αφέντες της Ευρώπης.

Μιας Ευρώπης που έχει αποδείξει με πρόστυχο τρόπο ότι γνωρίζει τουλάχιστο από τι κινδυνεύει! Και είναι βέβαιο ότι δεν κινδυνεύει από την αυξημένη κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος, αλλά από την αυξημένη κατανάλωση γνώσης…

Η παιδεία σήμερα (όπως και η πολιτική και η πολιτιστική ενημέρωση) ακόμα και στα πλέον ευκατάστατα κράτη είναι δυστυχώς ελεγχόμενη και ποσοτικά, αλλά προπαντός ποιοτικά.

Ο αγενής δυνάστης ξέρει πολύ καλά, σχεδόν γονιδιακά πλέον, ότι ο μόνος που μπορεί να τον εκθρονίσει αποτελεσματικά είναι ο ενήμερος και ο σπουδαγμένος πολίτης.

Υ.Γ. Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο ξανακαταφθάνει η είδηση ότι αναστέλλεται η εφαρμογή ή ότι καταργείται. Φτάσαμε  ν’ ανοίγουν τα σχολειά και τίποτα ακόμα δεν είναι σίγουρο.

Το μόνο σίγουρο είναι η αβεβαιότητα που αναδίδει σε κάθε της βήμα η κυβέρνηση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey