Ο καφές και τα επινίκια

02/12/2014 - 13:57

Όλα τα πράγματα για τον άνθρωπο είναι συνήθεια. Έξις. Και η έξις είναι «δευτέρα φύσις» -όπως λέγαμε παλιότερα- και πανίσχυρη.

Όλα τα πράγματα για τον άνθρωπο είναι συνήθεια. Έξις. Και η έξις είναι «δευτέρα φύσις» -όπως λέγαμε παλιότερα- και πανίσχυρη. Υπό προϋποθέσεις μάλιστα μπορείς να την πεις και μαράζι (όπως είπαν οι Τούρκοι τον ελληνικό «μαρασμό» και μεις το αντιδανειστήκαμε).
Οι Εγγλέζοι, για παράδειγμα, μασάνε χιλιάδες τόνους τσίχλα ετησίως, σίγουρα όχι από καμιά βιολογική ανάγκη.

Οι αρχαίοι Αθηναίοι συνήθιζαν μέσα στο θέατρο να μασάνε ωμά… σκόρδα! Ήταν τόσο συνηθισμένο, που κανενός δεν του μύριζε ενοχλητικά. Εξάλλου δεν υπήρχε ακόμα το ποπ-κορν, μιας και μόλις το 1519 μ.Χ. το ‘φερε από την Αμερική ο Φερνάνδος Κορτές.

Σήμερα πίνουμε καφέ. Μάλιστα υπάρχουν άνθρωποι που κατεβάζουν μέχρι και δέκα καφέδες έξτρα στρονγκ την ημέρα. Σίγουρα δεν πρόκειται για διατροφική ανάγκη, ούτε για καμιά διαιτητική προσταγή. Είναι απλά συνήθεια. Μια συνήθεια, που όπως όλες, παγιδεύει.

Ο καφές, και ειδικά αυτά τα χρόνια, είναι περισσότερο το άλλοθι των αδιεξόδων μας παρά η πάλαι ποτέ σπονδή της κοινωνικής συνάντησης.

Μπορείς να το πεις και διεγερτικό, τονωτικό ή ακόμα και παυσίλυπον, όπως τον μακραίωνα ρουφιάνο του, το τσιγάρο.

Ο καφές ξεκίνησε και λειτούργησε πράγματι σαν αντίδοτο της νικοτίνης, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ούτε να υποτιμάμε την μακρόχρονη και αθροιστική επίδραση δύο δηλητηρίων.
Ήταν μάλιστα, για την ιστορία, παράλληλος ο βίος τους και κοντινές οι χρονολογίες, πριν από περίπου πεντακόσια χρόνια, όταν τα ανακάλυψαν και τα έβαλαν στη ζωή τους οι Ευρωπαίοι, το τσιγάρο στις χώρες του Κολόμβου (ιεραπόστολος Ραμόνο Πάνε, 1511 μ.Χ. ) και τον καφέ στη ΝΔ Αιθιοπία το 1615. Σύντομα στήθηκαν τεράστιες παγκόσμιες βιομηχανίες, οργανισμοί διάδοσης, προώθησης και προστασίας και τεράστια δίκτυα πωλήσεων, τόσο μεγάλα, που πάνω τους βασίστηκαν και ανδρώθηκαν ολόκληρες εθνικές οικονομίες.

Ο σπουδαίος Τούρκος Αζίζ Νεσίν, μάστορας της λογοτεχνικής δημοσιογραφίας, στο βιβλίο του «Ο καφές και η δημοκρατία», μας δίνει μια γλαφυρή εικόνα της γείτονος όταν πριν από τρεις δεκαετίες είχε πρόβλημα με την εισαγωγή καφέ και οι Τούρκοι, γνώστες αναντάν μπαμπαντάν του καλού καφέ, δεν μπορούσαν να ευχαριστηθούν τα υποκατάστατά του. Μάλιστα σε ένα σημείο κάνει τη σύζευξη και εύχεται ο Νεσίν να καταλάβαιναν οι συμπατριώτες του τόσο καλά και τη… δημοκρατία!

Εμείς σήμερα έχουμε επάρκεια και των δύο, αν και είναι εμφανέστατο ότι και τα δύο τα έχουμε παρεξηγήσει.

Ο καφές σίγουρα στη με μέτρο κατανάλωσή του δεν είναι ζήτημα. Το ζήτημα γεννάται τη στιγμή που θα συνδεθεί με τις χαλαρές εικόνες της μαζικής ραστώνης και αποχαύνωσης σε στιγμές που όλοι αυτοί οι μερακλήδες θα ‘πρεπε να βρίσκονται στα σχολεία και σε χώρους δουλειάς και δημιουργίας. Κι αυτό ακριβώς είναι το «ψεγάδι» του καφέ: ενώ θα ‘πρεπε να είναι το κέρασμα της έβδομης μέρας της δημιουργίας, έχει γίνει το μόνιμο και αναντικατάστατο εργαλείο όλων και των επτά ημερών της δημιουργίας.
Εργαλείο επενδυτικό και καταναλωτικό.

Οι μόνες πλέον επιχειρήσεις που αποτολμώνται σήμερα, είναι χτισμένες πάνω στον καφέ. Φτάσαμε στο απερινόητο και εθνοφθόρο αδιέξοδο οι μισοί Έλληνες όλων των ηλικιών να ψήνουν καφέ (καφεψοί) και οι άλλοι μισοί να τον απολαμβάνουν με ακραγαντίνικη απερισκεψία (καφεπότες).

Όπως τη δεκαετία τού πενήντα, όταν επισκέφτηκε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης την Αθήνα και ερωτηθείς τι είδε, απάντησε: «Οι μισοί Έλληνες πουλάνε λαχεία και οι άλλοι μισοί τα αγοράζουνε!»

Όλο αυτό το άρθρο μοιάζει να είναι μια επιτιμητική ελεγεία του καφέ, κι όμως ο καφές ο ίδιος δεν με πειράζει και ούτε νομίζω ότι ενοχοποιείται, παρά μόνο τα γύρω γύρω του και οι προφάσεις του.

Εκείνο που προσωπικά με πειράζει, είναι το τι θεωρούμε οι Νεοέλληνες ανάπτυξη και ιδιαίτερα το πόσο εύκολα μπορούμε να διασαλεύουμε τη φυσική τάξη των πραγμάτων: να ξεφαντώνουμε δηλαδή σε επινίκια, χωρίς να υπάρχουν νίκες…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey