Τα ελληνικά σχολεία πάσχουν

23/04/2014 - 13:57

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησε σε διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο, το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για παράταση του σχολικού έτους. Αν ισχύουν όσα διαβάσαμε, η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα μεταφερθεί γύρω στη μία εβδομάδα νωρίτερα - συγκεκριμένα στις 5 Σεπτεμβρίου.

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησε σε διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο, το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για παράταση του σχολικού έτους. Αν ισχύουν όσα διαβάσαμε, η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα μεταφερθεί γύρω στη μία εβδομάδα νωρίτερα - συγκεκριμένα στις 5 Σεπτεμβρίου. Επίσης, έχουν ακουστεί διάφορα και για μείωση αργιών και σχολικών περιπάτων και εκδρομών. Τέλος, μέσα στη διάρκεια του σχολικού έτους, λέγεται ότι θα θεσπιστεί μία «λευκή εβδομάδα», η οποία θα δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να ξεκουράζονται και στους εμπόρους των διάφορων τουριστικών περιοχών, μία ακόμα ευκαιρία για να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Έχουμε λοιπόν ένα δεδομένο. Τα ελληνικά σχολεία πάσχουν. Πολλοί μαθητές καταφεύγουν στην εξωσχολική στήριξη και όχι μόνο στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Αναζητήστε σε γύρω συγγενείς σας παιδάκια δημοτικού που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν, καθώς η ύλη έχει μεγαλώσει σημαντικά από τα χρόνια που εμείς πηγαίναμε σχολείο. Ποια είναι η λύση λοιπόν; Μα φυσικά η παράταση του σχολικού έτους. Μία επιπλέον εβδομάδα για να μπορέσουν οι μαθητές να «μάθουν καλύτερα και περισσότερα».

Το θέμα δεν είναι η διδακτέα ύλη, οι επιμορφώσεις που έχουν παρακολουθήσει οι εκπαιδευτικοί, τα μέσα που τους παρέχονται, αλλά η χρονική διάρκεια του έτους. Γιατί το πρόβλημα είναι πρωτίστως ποσοτικό και όχι ποιοτικό. Επιπρόσθετα σε αυτή την πρώτη επιμήκυνση έρχεται και η μείωση των εκπαιδευτικών εκδρομών. Ο παιδαγωγικός ρόλος ύπαρξης των εκδρομών και των περιπάτων πάει… περίπατο.

Το Υπουργείο αν αποφασίσει κάτι τέτοιο, αποδέχεται ότι οι εκπαιδευτικές εκδρομές δεν προσφέρουν τίποτα στους μαθητές και λειτουργούν απλά ως μέσο εκτόνωσης. Όχι ότι και αυτό είναι άσχημο. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να παίξουν ομαδικά και να εκτονωθούν, να ξεσκάσουν, να φωνάξουν και να γελάσουν. Πέρα όμως από αυτού του είδους τις εκδρομές, υπάρχουν και μία σειρά από άλλες, οι οποίες έχουν παιδαγωγικό στόχο, βοηθάνε τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις και αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών.

Και με την περίφημη λευκή εβδομάδα; Πρόκειται για ένα θεσμό που έχει έρθει από το εξωτερικό και τείνει να εφαρμοστεί και εδώ. Βασικός στόχος είναι η τόνωση της τουριστικής κίνησης των χειμερινών προορισμών μια και τα παιδιά δε θα έχουν σχολείο και θα είναι πολύ εύκολο να πηγαίνουν σύντομες διακοπές. Ποιος όμως μπορεί να εγγυηθεί την ταυτόχρονη άδεια των γονέων ώστε να επιτευχθεί μία χειμερινή εξόρμηση; Και κυριότερα, πόσοι Έλληνες μπορούν σήμερα να αντέξουν το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος των χειμερινών διακοπών τη στιγμή που μπορεί να μην αντέχει ούτε καν το αντίστοιχο οικονομικό κόστος των καλοκαιρινών διακοπών, οι οποίες ήταν ανέκαθεν πιο κοντά στην ελληνική νοοτροπία;

Αλλαγές και προτάσεις που κανείς δεν ξέρει αν εφαρμόζονται, πού αποσκοπούν και τι στόχο έχουν. Ακόμα όμως είναι νωρίς. Μπορεί να μην υλοποιηθούν ή μπορεί να υπάρξουν και άλλες. Ας ελπίσουμε καλύτερες…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey