Η ιστορία των ανθρώπων

31/05/2013 - 14:47

Εγκαινιάζοντας με την παρούσα επιφυλλίδα ένα είδος τακτικής συνεργασίας με το «Εμπρός», θα κάνω, καθώς μάλιστα η στήλη αυτή θα έχει κατά βάση ιστορικό χαρακτήρα, ένα προλογικό σημείωμα για να σκιαγραφήσω ένα μικρό ιστορικό της συνεργασίας αυτής και παράλληλα να προϊδεάσω τον πιθανό αναγνώστη για το περιεχόμενο αυτής της στήλης.

Εγκαινιάζοντας με την παρούσα επιφυλλίδα ένα είδος τακτικής συνεργασίας με το «Εμπρός», θα κάνω, καθώς μάλιστα η στήλη αυτή θα έχει κατά βάση ιστορικό χαρακτήρα, ένα προλογικό σημείωμα για να σκιαγραφήσω ένα μικρό ιστορικό της συνεργασίας αυτής και παράλληλα να προϊδεάσω τον πιθανό αναγνώστη για το περιεχόμενο αυτής της στήλης ώστε, είτε να του κινήσω το ενδιαφέρον για τη συνέχεια, είτε να τον «προφυλάξω» ενδεχομένως από άσκοπο κόπο και χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

Είναι αλήθεια ότι από τη στιγμή που εμφανίστηκε το «Εμπρός» στα δημοσιογραφικά πράγματα της Λέσβου (τώρα πια και εκδοτικά), κάποια μορφής συνεργασία, για πολλούς λόγους, υπήρξε και βέβαια εξακολουθεί να υπάρχει. Κάποια στιγμή, μάλιστα, καθώς παρατηρώ στο προσωπικό μου αρχείο τα αποκόμματα της εφημερίδας που με αφορούν, η συνεργασία αυτή πήγε να πάρει και τακτική μορφή. Ωστόσο, για κάποιους όχι συγκεκριμένους, αλλά μάλλον συγκυριακούς λόγους, η συνεργασία αυτή δεν προσέλαβε σταθερά χαρακτηριστικά. Αλλά, δεν έπαψε και να υπάρχει: κάποιες στιγμές κάποιο άρθρο μου θα έστελνα, κάποια δική μου ιστορική συμβολή θα ανέφερε η εφημερίδα και έτσι οι δεσμοί μου με το «Εμπρός», έστω και υπό χαλαρή μορφή, συντηρούνταν σε κάποιο επίπεδο.

Το σημαντικότερο όμως ήταν και είναι το γεγονός ότι το «Εμπρός» ποτέ δε σταμάτησε να φθάνει στην πόρτα μου. Δηλαδή εδώ και πολλά χρόνια ο ταχυδρόμος στην Αθήνα, ακόμα και όταν δεν έχει τίποτε άλλο να φέρει, καθώς η αλληλογραφία μεταξύ των ανθρώπων στην ηλεκτρονική εποχή που ζούμε ολοένα και περισσότερο μειώνεται και αν δεν υπήρχαν οι λογαριασμοί που απαιτούν την τακτική πληρωμή τους, ίσως και να είχε διακοπεί τελείως· ο ταχυδρόμος λοιπόν, λόγω του «Εμπρός», θα περάσει. Θα περάσει ακριβώς για να φέρει την εφημερίδα, το «Εμπρός» της Μυτιλήνης, το οποίο κάθε μέρα, μέχρι να το πάρω το μεσημέρι, παραμένει απλωμένο πάνω στο γκισέ στην είσοδο της πολυκατοικίας, διαλαλώντας την παρουσία της Λέσβου.

Και κάτι ακόμα σπουδαιότερο: η ανάγνωση της εφημερίδας του τόπου σου είναι γεγονός ότι συντηρεί τη σχέση των «ξενιτεμένων» με τον τόπο καταγωγής τους. Τούτο μάλιστα γίνεται με τον πιο εμφατικό τρόπο, επειδή η εφημερίδα δίνει τη δυνατότητα της παρακολούθησης, σε καθημερινή βάση, όχι των μεγάλων γεγονότων που αφορούν το νησί· αυτά, έτσι κι αλλιώς, ευχάριστα ή δυσάρεστα, μαθαίνονται και από άλλες πηγές πληροφόρησης. Το σημαντικότερο, για μένα, είναι άλλο: ότι δηλαδή μέσω της εφημερίδας ο προσεκτικός αναγνώστης πληροφορείται τα μικρά, καθημερινά συμβάντα, αυτά δηλαδή που αποτελούν το αλάτι της πληροφόρησης και είναι το θέμα, ενδεχομένως, συζήτησης και σχολιασμού των ανθρώπων που βρίσκονται στο νησί και κυκλοφορούν στις πόλεις και τα χωριά του. Αυτή λοιπόν η καθημερινή ενημέρωση για γεγονότα φαινομενικά ήσσονος σημασίας, είναι που συντηρεί την όποια «λεσβιακότητα» διαθέτουμε οι εκτός της Λέσβου και μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε λόγο ωσεί παρόντες, εις οσμήν ευωδίας, που λένε και στις εκκλησιές.

Έναντι, λοιπόν, όλων αυτών των σπουδαίων ευεργετημάτων που μας προσφέρει το «Εμπρός», υπάρχει πάντα εκκρεμής μια εξόφληση οφειλής - αν μπορεί να εκτιμήσει έτσι κάποιος το γεγονός ότι του δίνεται η δυνατότητα να φιλοξενείται σε ένα έντυπο καθημερινής κυκλοφορίας. Ας είναι. Είτε έτσι είτε αλλιώς, και μολονότι η σχετική πρωτοβουλία εκ μέρους του Μαν. Μανώλα έχει την αφετηρία της πριν από αρκετούς μήνες, να που ήλθε η ώρα να πάρει κάποια συγκεκριμένη μορφή.

Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, δυο φορές το μήνα, ανά 15 μέρες δηλαδή, θα φιλοξενούμαι, ανάμεσα σε άλλους εκλεκτούς συνεργάτες και εγώ, καταθέτοντας κάποιες σκέψεις μου. Φυσικά, καθώς είμαι επαγγελματίας ιστορικός με 40 τόσα χρόνια στο επιστημονικό κουρμπέτι, θα γράφω για πράγματα που υποτίθεται πώς γνωρίζω κάπως καλύτερα, δηλαδή για ιστορικά θέματα και εν προκειμένω για ιστορικά θέματα σχετικά με τη Λέσβο και κάποτε και για θέματα με γενικότερη ιστορική χροιά. Για το λόγο αυτό και αντιγράφοντας από κείμενο του μεγάλου Γαλλοεβραίου ιστορικού Μαρκ Μπλοκ, ονόμασα τη στήλη αυτή «Ιστορία των ανθρώπων» (όχι του ανθρώπου), ονομασία και επιλογή για την οποία σκέπτομαι να σας μιλήσω στην επόμενη επιφυλλίδα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey