Το «πυρηνικό» όπλο των αποδήμων της Λέσβου

06/09/2018 - 13:20

Το μεγάλο όπλο της Μυτιλήνης, τόσο για την οικονομία της, όσο και γενικά για οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική συζητιέται κατά καιρούς, είναι οι… απόδημοι Μυτιληνιοί. Η διαπίστωση αυτή, δεν χρήζει μεγαλύτερης επιχειρηματολογίας για να πείσει, φτάνει μόνο να αναλογιστεί κανείς το ποιοι είναι εκείνοι που πραγματικά αποτελούν τον πιο σταθερό και πιστό «τουρισμό» του νησιού τα καλοκαίρια, αλλά και το πόσο άδολα παραμένουν «ερωτευμένοι» με τον τόπο που μεγάλωσαν. Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, που έχει πλήρη επίγνωση της δυναμικής και της ιδιαιτερότητας των Μυτιληνιών της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, επιδιώκοντας αρχικά τη δημιουργία ενός «μητρώου» αυτών, έφτασε πια πολύ κοντά στο σημείο να ενεργοποιήσει το καθαρό μυαλό τους, για να καταφύγει σε συμφέρουσες λύσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν στο μέλλον της πόλης της Μυτιλήνης. Συγκροτώντας άτυπα συμβούλια «προσωπικοτήτων των απόδημων της Μυτιλήνης» για τη συμμετοχή τους σε μία διευρυμένη ομάδα ηλεκτρονικής διαβούλευσης των απανταχού αποδήμων Μυτιληνιών της διασποράς που πλέον συνεδριάζουν. Και το έκαναν μέσω μίας μεγάλης «συνάντησης εργασίας» που διεξήχθη στην καρδιά του καλοκαιριού αλλά ατυχώς πέρασε στα «ψιλά», λόγω του ότι ο Τύπος, εκείνες τις ημέρες βρίσκονταν όπως κάθε χρόνο σε διακοπές.

Το κατά πόσο θα έχει επιτυχία το όλο εγχείρημα που απαιτεί μπόλικη εθελοντική δουλειά, που συνήθως χαλάει λόγω της ασυνέπειας, θα φανεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, η συνάντηση που έγινε στην αίθουσα συνεδρίων «Τερψιχόρη» του ξενοδοχείου «Ηλιοτρόπιο» από τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης με την αρωγή της Αντιδημαρχίας Εθελοντισμού του Δήμου Λέσβου, αφήνει υποσχέσεις. Και οι απόψεις των αποδήμων έτσι όπως αποτυπώθηκαν τόσο για τον τουρισμό, όσο και για την λειτουργία της πόλης έχουν ενδιαφέρουν. Γιατί -ξαναλέμε- διατυπώνονται με το καθαρό μυαλό που έχουν κάποιοι που δεν ζουν όλο τον χρόνο μαζί μας, αλλά έχουν ταυτόχρονα το ίδιο ενδιαφέρον για την πρόοδο και ευημερία του τόπου τους, με εμάς.

Αξίζει όμως να πάρουμε μία γεύση από τις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων αποδήμων στην επίμαχη συνεδρίαση με την σημείωση πως αν και σε επίπεδο προτάσεων ήταν διαφορετικές μεταξύ τους, είχαν κάποια κοινά στοιχεία, τα οποία υπογράμμισε ο κ. Πίτσιος:

- Η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι δίχως αμφιβολία από τις τελευταίες περιοχές της χώρας σε προσέλκυση ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ μέχρι σήμερα με την νοοτροπία που έχει δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί στον τόπο εδώ και δεκαετίες, όχι μόνο δεν ευνοήθηκαν οι ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά αντίθετα απομακρύνθηκαν (τα παραδείγματα από το απώτερο και το πρόσφατο παρελθόν είναι ουκ ολίγα). Σήμερα δε, παρόλο ότι σε όλη την Ελλάδα, παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου επενδυτική δραστηριότητα τόσο σε ξενοδοχειακές όσο και σε εν γένει τουριστικές υποδομές, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, αλλά και όλου του νησιού, λόγω της παρατεταμένης μεταναστευτικής κρίσης, παραμένει εξαιρετικά στάσιμη.

- Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα, κυρίως λόγω του μεταναστευτικού, στην προσέλκυση ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων για τη δημιουργία βιώσιμων επενδύσεων, η ανάπτυξη του «μητροπολιτικού τουρισμού» είναι μονόδρομος, για το μέλλον της πόλης, της Χερσονήσου Αμαλής, αλλά και όλου του νησιού. Αν ο στόχος είναι, να γίνει σύντομα η Μυτιλήνη ένας αξιοπρεπής τουριστικός προορισμός, πρέπει άμεσα να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου το ύψιστης σημασίας θέμα των ξένων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Εδώ όμως είναι ακριβώς το σημείο, στο οποίο μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα οι ομογενείς, οι απανταχού απόδημοι Μυτιληνιοί της διασποράς. Όχι μόνο με τα δικά τους κεφάλαια, που φυσικά και αυτά είναι ευπρόσδεκτα για τη δημιουργία άμεσων παραγωγικών επενδύσεων, αλλά και με άλλους τρόπους, μέσω π.χ. των διασυνδέσεών τους με μεγάλα funds και lobbies του εξωτερικού, καθώς και με άλλους μεγάλους χρηματοδοτικούς οίκους και της αναμφίβολης επιρροής τους σ’ αυτούς. Αρκεί να γίνουν όλα μεθοδευμένα και με συντονισμένες προσπάθειες, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε κάποιους ανθρώπους ή κάποιες εταιρείες ή κάποιους επενδυτικούς οίκους, να «επιχειρήσουν» στη Μυτιλήνη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey