Τα Δηκτικά 7-6-18

07/06/2018 - 16:16

«Ο εκφασισμός θα εδραιώνεται»... (1)

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) και αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Χριστόπουλος, στη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στο Sputniknews.gr αναφέρθηκε τόσο στα Hot Spots, όσο και στην επίθεση κατά μεταναστών που έγινε από ακροδεξιούς στη Μυτιλήνη την Κυριακή 22 Απριλίου. Και τόνισε: «Ακροδεξιά και δικαιώματα δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Ο φασισμός είναι ο υπαρξιακός εχθρός των δικαιωμάτων μας. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Υπάρχουν λοιπόν, οι οργανωμένες επιθέσεις μιας εγκληματικής οργάνωσης με δομή και ιεραρχία η οποία κατευθύνει τα μέλη της προς το ρατσιστικό έγκλημα. Αυτή είναι η Χρυσή Αυγή. Χρειάστηκε ο Παύλος Φύσσας, ένα ελληνόπουλο νεκρό για να καταλάβει το κράτος ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου. Οι συμπλοκές και η επίθεση ακροδεξιών στη Μυτιλήνη είναι διαφορετικής, πλην όμως συγγενικής τάξης. Δυστυχώς, όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική του εγκλωβισμού μεταναστών και προσφύγων στα νησιά, ο εκφασισμός ενός τμήματος των κατοίκων θα εδραιώνεται. Έχω ξαναπεί πως δεν γίνεται η Ελλάδα να φέρεται στα νησιά της όπως η ΕΕ στην Ελλάδα.»

...«Ή εδραιώθηκε;» (2)

Φυσικά για όσους δεν ζουν στη Μυτιλήνη, είναι ίσως εύκολο να συμπεραίνουν ότι εύλογα συνυπάρχουν πρόσφυγες με μια φασίζουσα ατμόσφαιρα. Είδαμε πάντως, εμείς που ζούμε εδώ, τα τελευταία τρία χρόνια, πολιτικοί παλαιάς κοπής, των πάλαι ποτέ δύο κραταιών κομμάτων να μεταλλάσσονται, το ίδιο και πολίτες του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου. Εν τέλει αυτή η συζήτηση δεν καταλήγει μόνο σε μια πιθανή ακροδεξιά μετάλλαξη κάποιων συνειδητά ή ασυνείδητα. Καταλήγει στον εκφασισμό των αντιδράσεων και των συμπεριφορών. Το οποίο δεν έχει να κάνει μόνο με το προσφυγικό. Ας θυμηθούμε για παράδειγμα πριν από χρόνια το χαστούκι του Χρυσαυγίτη Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη, πόσο αδιανόητο είχε φανεί στα μάτια της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Και τώρα ανερυθρίαστα κάποιοι -γνωστοί (ως) «δημοκρατικοί»- παράγοντες επικροτούν το λιντσάρισμα κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης! Και πρέπει μάλιστα να συζητούμε μαζί τους αυτό που πριν από λίγα χρόνια θα ήταν καταδικαστέο…

Αν.Παζ.

 

Διπλάσιες διανυκτερεύσεις

Ξεκίνησε από χθες  Τετάρτη, στις 10 το πρωί, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών αυτών, με επιταγή κοινωνικού τουρισμού περιόδου 2018-2019.

Σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται δέκα διανυκτερεύσεις αντί των πέντε που είναι για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από όλους τους ενδιαφερόμενους -δικαιούχους και παρόχους, μέχρι την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 και ώρα 23:59.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις 11 Ιουλίου 2018 έως τις 10 Ιουλίου 2019 σε τουριστικά καταλύματα του μητρώου παροχών του ΟΑΕΔ.

Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια από μία έως 10 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω ή από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται από πιστοποιημένους χρήστες, αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr <http://www.oaed.gr>).

Α.Ω.

 

«Κοκορομαχίες» με φόντο την πεζοδρόμηση!

Απίστευτο σκηνικό, που πάντως δεν τιμά τον πολιτικό μας πολιτισμό, εκτυλίχθηκε χτες σε καφέ κάτω από το Δημαρχείο. Δεν είναι ίσως ούτε άξιο λόγου, αλλά πραγματοποιήθηκε δημόσια, ενώ απασχόλησε και τα social media. Μέλη του Δημοτικού συμβουλίου συζητούσαν με φόντο την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στην Κουλμπάρα, αλλά και τα όσα τους μετέφεραν πολίτες, αναφορικά με τη δυσκολία διέλευσης των πυροσβεστικών οχημάτων. Οι τελευταίοι δε τόνιζαν ότι με ενδεχόμενο κλείσιμο των γύρω δρόμων, θα είναι ακόμα πιο δύσκολη η διέλευση.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, λοιπόν, τα αίματα άναψαν όταν ο Παναγιώτης Τσουπής διαμαρτυρήθηκε για την πεζοδρόμηση της Κομνηνάκη, καθώς εμποδίζεται η διέλευση οχημάτων. Με «πυροσβεστικό» ύφος ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Νίκος Καρασάββας (αρμόδιος και για την απόφαση περί πεζοδρόμησης) επιχείρησε να εξηγήσει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η άποψη της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, αλλά και της νομοθεσίας. Μπροστά στη δυσαρέσκεια του κ. Τσουπή, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Ψάνης ζήτησε εξηγήσεις από τον Π. Τσουπή επισημαίνοντας- λέγεται- «Δεν θα γίνει ό,τι σε συμφέρει εσένα, αλλά το σύνολο της πόλης»! Αγρίεψαν οι δύο άντρες και σηκώθηκαν ο ένας εναντίον του άλλου με τον Ν. Καρασάββα, αλλά και τον Προκόπη Σινάνη, πρόεδρο του δικτύου Κοινοτήτων να είναι ανάμεσά τους και εν τέλει να τους χωρίσουν. Η πεζοδρόμηση γενικά λοιπόν ...άναψε «φωτιές»!

Α.Ω.

 

Ποια σύγκλιση; Μόνο «παζάρια»

Ο «Άλλος Δρόμος» έδειξε με τη σχετική του ανακοίνωση το δρόμο των συγκλίσεων, που θα μπορούσε να ακολουθηθεί με αφορμή την εσωτερική κρίση της δημοτικής αρχής, που κλήθηκε να λύσει το δημοτικό συμβούλιο. Και ουσιαστικά «έδειξε» το τι καλό θα μπορούσε να γίνει (υποχρεωτικά) μέσω της απλής αναλογικής, με το παράδειγμα της οριακής (προχτές τουλάχιστον) πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής για να περάσει τις αποφάσεις της. Βέβαια, κατά την δική μας άποψη, που έχει αποτυπωθεί θετικά υπέρ της απλής αναλογικής, το ότι έγινε και δεν έγινε για να αντικατασταθούν οι Τ. Πνακά και ο Δ. Αλεξίου, είναι ο ορισμός του αντιπαραδείγματος για το… καλό της απλής αναλογικής. Καθώς αποκάλυψε τη δεδομένη νοοτροπία των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης σήμερα, η οποία επιτάσσει σκληρά «παζάρια» και παρασκήνια. Το σημερινό δημοτικό συμβούλιο της Λέσβου λοιπόν, με τους πολλούς παράγοντες, τα σκληρά κομματικά στελέχη, αλλά και τα πολλά φιλόδοξα μέλη του για «καρέκλα», δεν θα στραφούν μάλλον ούτε αναγκαστικά προς τη σύγκλιση. Αλλά αποκλειστικά στα «παζάρια»…

Μ.ΟΡΦ

 

Δημοπρατείται 15 Ιουνίου

Σε καλό δρόμο φαίνεται πως βρίσκονται οι διαδικασίες για την εκτέλεση του έργου διαμόρφωσης του Δημοτικού Κέντρου Νεότητας (ανακαινισμένου ελαιοτριβείου ΤΑΔ) στο Καμπούδι σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αγιάσου.

Με την υπ’ Αρ. Πρωτ. 26241/25-05-2018 απόφαση της Διοικήτριας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου «Διαμόρφωση τμήματος παλιού ελαιοτριβείου στην Αγιάσο Δήμου Λέσβου για τη στέγαση του νέου Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Αγιάσου» και αποφασίστηκε η διενέργεια Πρόχειρου Συνοπτικού Διαγωνισμού στα γραφεία της Ενιαίας Τεχνικής Υπηρεσίας (Ε.Τ.Υ.) της εν λόγω Υγειονομικής Περιφέρειας στις 15 Ιουνίου 2018 και ώρα 10 π.μ. για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής του έργου, εκτιμώμενης αξίας 60.000 € πλέον 14.400 ευρώ για ΦΠΑ. Ετσι ένα έργο που θα αναβαθμίσει τις υγειονομικές υπηρεσίες της Αγιάσου έχει πάρει το δρόμο του και ελπίζουμε σύντομα να υλοποιηθεί παρέχοντας τις υπηρεσίες στους κατοίκους της ορεινής κωμόπολης.

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey