Τα Δηκτικά 21-6-18

21/06/2018 - 17:06

Διαχωρισμός πριν από την ΕΕ

«Πλατφόρμες αποβίβασης» σε χώρες εκτός Ε.Ε., στις οποίες θα μεταφέρονται οι διασωθέντες από τα ναυάγια της Μεσογείου, προβλέπει το προσχέδιο της συμφωνίας που παρουσίασε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Στα κέντρα αυτά θα γίνεται ο διαχωρισμός ανάμεσα σε όσους δικαιούνται άσυλο στην Ε.Ε. και σε όσους μεταναστεύουν μόνο για οικονομικούς λόγους. Το προσχέδιο επισημαίνει ότι τα κέντρα αυτά θα λειτουργούν με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, χωρίς να διασαφηνίζει αν οι οργανισμοί αυτοί έχουν συμφωνήσει. Επίσης δεν διευκρινίζεται η χωροθέτηση των κέντρων αυτών, αν και ως πιθανές χώρες συζητούνται η Αλβανία και η Τυνησία. Πίσω από την πρόταση αυτή συντάσσονται οι «σκληροί», όπως η Ουγγαρία και η Αυστρία, αλλά και χώρες που έχουν πιο ήπια στάση, όπως η Γαλλία.

Στο ...δρόμο της Αυστραλίας

«Δεν θέλουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης», είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. «Θέλουμε κέντρα στα οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να βρουν στέγη και φάρμακα και δεν θα υπάρχει βία κατά των γυναικών». Σε άρθρο στους Financial Times, ο Aυστραλός δημοσιογράφος Φέργκους Πις προειδοποίησε ότι τα σχέδια αυτά ακολουθούν τον ολισθηρό δρόμο της Αυστραλίας, που στέλνει τους πρόσφυγες στο νησί Ναούρου. «Πρώτον, η κατάσταση των προσφύγων τυγχάνει πολύ λιγότερης προσοχής όταν αυτοί βρίσκονται μακριά από τους δημοσιογράφους και το κοινό. Δεύτερον, όταν η βία γίνεται αντιληπτή, δικαιολογείται ως αποτροπή που σώζει ζωές. Το 2015, ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ χαρακτήρισε «πλαστή» έκθεση που απαριθμούσε περιστατικά βίας εναντίον παιδιών σε τέτοια κέντρα», έγραψε ο Πις.

Αν.Παζ.

 

50% έκπτωση στους αναπληρωτές!

Με έκπτωση 50% θα μπορέσουν να ταξιδέψουν από 21 έως και 30 Ιουνίου, για να επιστρέψουν ακτοπλοϊκώς στις έδρες τους, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν στα νησιά τη σχολική χρονιά που ολοκληρώθηκε. Η δράση περιλαμβάνει τα νησιά του Νομού Λέσβου και για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε συντονισμένα φέτος. Έλαβε χώρα, τόσο κατά το διάστημα τοποθέτησής των εκπαιδευτικών, όσο και για τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα, και έτυχε θετικής ανταπόκρισης τόσο από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, όσο και από τις περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες της χώρας, οι οποίες ανταποκρίθηκαν άμεσα και δήλωσαν τη συμμετοχή τους. Η πρόβλεψη για στήριξη των μετακινήσεων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο της εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που πρόκειται να έρθει τις προσεχείς μέρες στη Βουλή. Καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, που υπηρετούν σε όλα τα νησιά της χώρας, πλην Κρήτης, Ευβοίας και Λευκάδας, θα έχουν από 1/7/2018 (πιλοτική εφαρμογή σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) και από 1/1/2019 (καθολική εφαρμογή του μέτρου), την δυνατότητα να ενταχθούν στο Μεταφορικό Ισοδύναμο γεγονός που σημαίνει ότι ανάλογα με το νησί που υπηρετούν θα δικαιούται, σε συγκεκριμένο αριθμό εισιτηρίων, επιδότηση της διαφοράς κόστους, σε σχέση με το κόστος του ταξιδιού για την ίδια απόσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Α.Ω.

 

 

 

Να και μια εικόνα από το Κέντρο της Μόριας, όπως δεν το έχουμε συνηθίσει και μας εξέπληξε ευχάριστα. Ο κόσμος πολύς, ως συνήθως... όχι όμως στην ουρά του φαγητού, αλλά συγκεντρωμένος για τη μουσική. Ένα υπέροχο απόγευμα. αυτό της Τρίτης για τους φιλοξενούμενους αιτούντες άσυλο και τους περαστικούς που απόλαυσαν κλασική και σύγχρονη μουσική ζωντανά, με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Αντιδρούν μόνο στα fake news!

Τα αντανακλαστικά αυτοδιοικητικών, αλλά και των τοπικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι άμεσα (αλλά άκυρα) σε περιπτώσεις καραμπινάτων «fake news» που αφορούν στις αποφάσεις ή τις ενέργειες της κυβέρνησης, αλλά στα ουσιαστικά (και πραγματικά) ζητήματα που απαιτείται έλεγχος και παρέμβαση, όλοι οι προαναφερθέντες λάμπουν δια της απουσίας τους. Όταν για παράδειγμα παραποιείται βάναυσα, η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη για το ενδεχόμενο διάσπασης του δήμου, οι αυτοδιοικητικοί και οι εκ της ΝΔ σχολιάζουν με αστραπιαία ταχύτητα στα social media κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση. Όταν όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο από τη Μυτιλήνη παραπληροφορεί χωρίς δισταγμό λέγοντας ότι «το έργο Καλλονής-Σιγρίου λειτουργεί κανονικά και βαίνει προς ολοκλήρωση», κανείς από τους παραπάνω δεν προβληματίζεται. Αλλά όλοι τους αντιδρούν πάλι(!) μόνο στην… ανάκρουση ενός ακόμη «fake news» και μια και μιλάμε για την εποχή της επίσκεψης Τσίπρα και της… εξαγγελίας του για το «Καλλονή-Σίγρι», αναφερόμαστε στο περίφημο «όλοι όσοι ήταν στην πορεία του Συντονιστικού, ήταν φασίστες», που ποτέ δεν είπε βέβαια ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης. Αντί λοιπόν να εγκαλούν τον  Πάλλη και τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή κάθε «fake news», οι προαναφερθέντες ας ασκήσουν τα καθήκοντά τους επιτέλους για να υπηρετήσουν πραγματικά τον τόπο και όχι απλά τον στόχο «να πέσει η κυβέρνηση». Και ας εγκαλέσουν τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, το αρμόδιο Υπουργείο και τον τοπικό βουλευτή που βολεύονται από τις ψευδείς επιθέσεις προς το πρόσωπό τους, για τους πραγματικούς λόγους: Τι γίνεται με τον δρόμο Καλλονής-Σιγρίου, τι γίνεται με την Νότια Παράκαμψη, τι θα γίνει με το χωροταξικό της Λέσβου και τι είναι τελικά αυτό το «πιλοτικό» Μεταφορικό Ισοδύναμο και πως και πότε θα εφαρμοστεί.

Μ.ΟΡΦ

 

Μετά τη ΔΕΥΑΛ, τώρα και ο ΟΤΕ

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου γίνεται γνωστό ότι σήμερα και κατά τις ώρες από 08.00 έως 14.00, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Δαμοφίλης στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα στο τμήμα αυτής από τη συμβολή της με την οδό Γρ. Παπαμιχαήλ, έως και τη συμβολή της με την οδό Κλεοβουλίνης, για λόγους ασφαλείας, λόγω εκτέλεσης εργασιών από συνεργείο του Ο.Τ.Ε.. Εξαιτίας της προαναφερόμενης προσωρινής διακοπής της κυκλοφορίας, κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τα οχήματα που θα κινούνται στις οδούς Γρ. Παπαμιχαήλ και Κλεοβουλίνης, δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην οδό Δαμοφίλης.

Α.Ω.

 

Τι θα γίνει στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο;

Οι εξελίξεις από το μέτωπο του ανασχηματισμού που επιχειρεί εδώ και έναν περίπου μήνα ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός στη δημοτική του αρχή, έχουν παγώσει, παρά το ότι υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες και ανοιχτά μέτωπα. Παρ΄ όλα αυτά, το ζήτημα που έχει προκύψει από την παραπάνω διαδικασία, είναι η απώλεια της πλειοψηφίας. Και έχει ενδιαφέρον το πώς θα συμπεριφερθεί για μία ακόμη φορά η πλειοψηφούσα πια αντιπολίτευση συνολικά, δεδομένου ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή, έρχονται θέματα οικονομικά. Μερικά εκ των οποίων απαιτούν 23 ψήφους. Για να δούμε…

Α.Ω.

 

Από τη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων του Βορείου Αιγαίου στη Χίο, όπου κυρίαρχο θέμα αποτέλεσε η προσφυγή της Π.Ε.Δ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητείται η τήρηση του Κοινοτικού Δικαίου που προβλέπει μειωμένους συντελεστές στις νησιωτικές περιφέρειες...  Παρών για λογαριασμό της Λέσβου με ότι καλό ή κακό αυτό συνεπάγεται, ο Προκόπης Σινάνης. Γιατί το οξύμωρο είναι ότι ο συγκεκριμένος είναι στέλεχος των ΑΝΕΛ, αλλά ταυτόχρονα και από τους πιο δραστήριους αυτοδιοικητικούς, για όλα τα ζητήματα για τα οποία η Λέσβος κοντράρεται με τη κυβέρνηση…

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey