«Προσφυγικό και ΜΜΕ», μια εκδήλωση σημαντική για την τοπική κοινωνία

26/09/2018 - 17:15

Μπορεί να μοιάζει «συντεχνιακή» η εκδήλωση που οργανώνει η Ένωση Συντακτών Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων το ερχόμενο Σάββατο στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, αφού από πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι αφορά τους δημοσιογράφους, όμως δεν είναι. Και αυτό αποτυπώνεται στον τίτλο («Προσφυγική -μεταναστευτική κρίση και δημοσιογραφία. Ρατσιστικός λόγος και ρατσιστική βία, η περίπτωση της Λέσβου») αλλά και στους καλεσμένους ομιλητές. Το θέμα της ενημέρωσης για τα όσα συμβαίνουν γύρω από το προσφυγικό που ταλανίζει το νησί της Λέσβου από το 2015 είναι κρίσιμη και για τη δική μας εσωτερική ενημέρωση, δηλαδή των ντόπιων, αλλά και γι’ αυτά που «βγαίνουν» προς τα έξω και σε πολλές περιπτώσεις εκθέτουν τους κατοίκους.

Είναι γνωστό ότι την ίδια ώρα που το προσφυγικό στη Λέσβο κορυφώθηκε και τέθηκε στο κέντρο της επικαιρότητας διεθνώς, οι δημοσιογράφοι στον τοπικό Τύπο λιγοστεύαμε επικίνδυνα λόγω της κρίσης. Επωμιστήκαμε το βάρος της κάλυψης συγκλονιστικών ειδήσεων και χιλιάδων ανθρώπινων ιστοριών, όχι μόνο ενόσω ήμασταν λιγότερες και λιγότεροι, αλλά και ενόσω τα fake news παρέλαυναν πανηγυρικά και καλούμασταν με ρεπορτάζ να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Και τα προαναφερθέντα, σε βάρος, πολλές φορές των, άλλων καθημερινών προβλημάτων που απασχολούσαν την τοπική κοινωνία και πριν από το προσφυγικό.

Από την άλλη και για να μην επαναλαμβανόμαστε, έχουν δημιουργηθεί αρκετά προβλήματα κατά την κάλυψη σημαντικών γεγονότων λόγω των ακραίων συμπεριφορών που επιδεικνύουν κάποιοι. Δεν είναι όμως δυνατόν να δημιουργούνται εμπόδια στην ενημέρωση, να δέχονται δηλαδή οι φορείς του Τύπου επιθέσεις κατά την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διαφυλάξει η τοπική κοινωνία. Το να αναπαράγει κάποιο ΜΜΕ ένα δελτίο Τύπου είναι το πιο εύκολο πράγμα. Αυτό όμως που έχει να προσφέρει κάτι στον τόπο είναι το ρεπορτάζ, η παρουσίαση των φωνών της τοπικής κοινωνίας, κάτι που αν μη τι άλλο στο «Ε» προσπαθούμε να τηρούμε ως κόρη οφθαλμού και επιμένουμε σε αυτό με απόδειξη τα δημοσιευμένα ρεπορτάζ μας, δεχόμενες και δεχόμενοι παράλληλα την όποια κριτική μπορεί να προσάψει η οποιαδήποτε πλευρά- πάντως ως προς την άποψη και όχι ως προς την καταγραφή της αλήθειας και των γεγονότων.

Οι ακραίες απόψεις υπήρχαν και πριν από το προσφυγικό. Αναπόφευκτα όμως, με την ένταση αφενός του ζητήματος και αφετέρου με τις πολιτικές επιδιώξεις του καθενός χρησιμοποιείται κατά το δοκούν, συνοδεία των ψευδών και κατασκευασμένων ειδήσεων. Οι δημοσιογράφοι δεν θέλουμε να μείνουν ή να φύγουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Δεν θέλουμε να υπάρχει ή να μην υπάρχει καταυλισμός. Θέλουμε να μπορούμε να καταγράφουμε την αλήθεια και τις αντιδράσεις απρόσκοπτα, σε ένα αυτονόητα προστατευμένο από τη δημοκρατία περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό και μακριά από ακραίες απόψεις καλούνται οι συλλογικοί φορείς, ενεργοί πολίτες, κόμματα και εκπρόσωποι οργανώσεων να συμβάλλουν στον ευρύτερο προβληματισμό και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey