Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Το «Spiegel» στη Μυτιλήνη  
Την ώρα που οι δημόσιοι υπάλληλοι «πληρώνουν» αποφάσεις κυβέρνησης και τρόικας, το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα στον άνθρωπο που η Αμερικανική Εταιρεία Δημόσιας Διοίκησης θα βραβεύσει ως το καλύτερο στέλεχος δημόσιου τομέα στον κόσμο.
Κι αυτός ο άνθρωπος είναι Έλληνας, είναι καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και ονομάζεται Παναγιώτης Καρκατσούλης. Και μάλιστα αφιέρωμα που «στήθηκε» στη Μυτιλήνη, στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής την περασμένη εβδομάδα. Εξ ου και η φωτογραφία που συνοδεύει το ρεπορτάζ, με τον κ. Καρακατσούλη και το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κάτω από το γνωστό κάδρο με τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Μεταξύ των άλλων, ο κ. Καρκατσούλης, και σύμφωνα πάντα με το «Spiegel», μιλώντας στα στελέχη της Γενικής Γραμματείας αναφέρθηκε στο ρόλο της Γραμματείας στη δημιουργία του επιτελικού κράτους. Έφερε, όμως, και παραδείγματα κράτους που δε λειτουργεί. Τις πρόσφατες συλλήψεις επιχειρηματιών με χρέη εκατομμυρίων στο Δημόσιο, οι οποίοι όχι μόνο αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά και δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ. Αλλά και στο ότι αν θελήσει κανείς να κάνει πικνίκ στο δάσος με την οικογένειά του, θα πρέπει να επικοινωνήσει με 11 φορείς για να πάρει άδεια!
Την επόμενη μέρα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε το νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται η Γενική Γραμματεία.
Αυτό το γεγονός ως παράδειγμα κράτους που δε λειτουργεί, ούτε ο κ. Καρκατσούλης δεν μπορούσε να το φαντασθεί.
Σ.ΜΠΑ

Δίπλα στους καταρράκτες

Καταρρέει ο φράχτης που έχει φτιαχτεί για να βοηθάει τους περιπατητές δίπλα από τους καταρράκτες της Πέσσας, στην Αχλαδερή. Πέρα από αυτό, υπάρχουν και πολλά σκουπίδια στο χώρο τού πικνίκ. Αυτά μάς είπαν (μέσα σε όλα τα ευχάριστα που μας μετέφεραν) οι δύο Ολλανδοί τουριστικοί πράκτορες Εντ και Τζοάννα Πίρμπουμ. Και καλό θα είναι να έχουμε κι εμείς το νου μας για τέτοιες καταστάσεις, που σίγουρα είναι άφθονες σε όλο το νησί. Γιατί μπορεί η καθαριότητα της φύσης να μην είναι προτεραιότητα των αρμοδίων αυτήν τη στιγμή, καλό όμως είναι να φροντίσουν και γι’ αυτήν, αν θέλουν τους επισκέπτες να φεύγουν ικανοποιημένοι.
Β.Χρ.

Γιόρτασε στα χιόνια

Δύσκολη μέρα περίμενε προχθές τον εορτάζοντα δήμαρχο Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή. Από πολύ νωρίς το πρωί βρισκόταν στους δρόμους και στις περιοχές που επλήγησαν από την έντονη χιονόπτωση, ενώ συντόνιζε και την όλη προσπάθεια για την επίλυση προβλημάτων που δημιούργησαν τα χιόνια στο νησί. Μαζί με τις ευχές που δεχόταν για την ονομαστική του εορτή, και τα αιτήματα των δημοτών για την αντιμετώπιση μικρότερων ή μεγαλύτερων εμποδίων που δημιούργησε ο παγετός. Πολλές ευχές και από το «Ε», για χρόνια πολλά και καλή δύναμη!
Α.Ω.

Θέμα τύχης

Συνεχίζουν να επιδίδονται στα… επικίνδυνα παιχνίδια τα μικρά Τσιγγανόπουλα που συχνάζουν στην περιοχή του εργοστασίου τής ΔΕΗ. Χτες το πρωί, έτρεχαν και πάλι με τα ποδήλατά τους στην άκρη του δρόμου, χωρίς να προσέχουν τα αυτοκίνητα που περνούσαν δίπλα τους. Ευτυχώς οι οδηγοί τα πρόσεχαν, αλλά είναι θέμα τύχης το ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποιο από αυτά σε πιο επικίνδυνο σημείο μέσα στο δρόμο, πριν προλάβει κάποιος οδηγός να αντιδράσει.
Β.Χρ.

Αμοιβών παραφιλολογία…

Η κρίση έχει οξύνει σε υπερθετικό βαθμό τη γνωστή στην ελληνική κοινωνία νοοτροπία «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα», αλλά και γενικότερα έχει αναδείξει πολλές αρνητικές πλευρές της ανθρώπινης φύσης. Η οποία, ίσως σε ένδειξη άμυνας στο ατέλειωτο κακό που βρήκε την τσέπη μας, δεν παύει στιγμή να ενδιαφέρεται, είτε αδιάφορα και κουτσομπολίστικα είτε και κακοπροαίρετα, για το πόσα παίρνει ο άλλος. Κι αρκείται σ’ αυτό, δίχως να εξετάζει αν αμείβεται επαρκώς και αναλόγως των υπηρεσιών που προσφέρει ή όχι. Έτσι, έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα μια έντονη παραφιλολογία για το πόσα παίρνουν οι αιρετοί, με πρόσφατο παράδειγμα την αμοιβή της προέδρου του νομικού προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αναστασίας Αντωνέλλη.

… και λαϊκισμός
Και παρ’ ότι εδώ και πολλούς μήνες, σε άλλη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε ανακοινωθεί η κατά το νόμο αποζημίωση της κ. Αντωνέλλη και είχε ληφθεί η σχετική απόφαση, κάποιοι ξαφνικά αντέδρασαν σα να άκουγαν για πρώτη φορά στην τελευταία συνεδρίαση τα περί αμοιβής. Άνοιξε, λοιπόν, ένας γύρος συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για το πόσα παίρνει, λες και υπήρχε περίπτωση να αμείβεται με έστω και ένα ευρώ παραπάνω απ’ ό,τι επακριβώς προβλέπει για τη θέση ο «Καλλικράτης». Παράλληλα, δεν έλειψαν και οι λαϊκίστικες «κορώνες» για εκείνους που υποφέρουν και πλήττονται απ’ την κρίση σε αντιπαραβολή με τις αμοιβές των αυτοδιοικητικών.
Όμως οι αυτοδιοικητικοί, θα πρέπει να θυμίσουμε, με τον «Καλλικράτη» κοστίζουν πολύ λιγότερα στο Δημόσιο απ’ ό,τι με την προηγούμενη κατάσταση (η εξοικονόμηση χρημάτων ήταν το βασικό κίνητρο της μεταρρύθμισης) και, το κυριότερο, δεν έχουν πλέον διπλό μισθό, όπως είχαν έως και το Δεκέμβρη τού 2010 όσοι παράλληλα με τα έξοδα παράστασης λάμβαναν και το μηνιάτικό τους ως υπάλληλοι.
Υπάρχουν τόσο πολλά και ουσιαστικά ζητήματα για να ασκηθεί κριτική, που καταντά ανούσιο να αναλώνει κανείς φαιά ουσία για να ανακαλύψει αν η κ. Αντωνέλλη αποζημιώνεται με 800 ή με 1.200 ευρώ το μήνα, όσο «γαργαλιστικό» κι αν είναι ένα τέτοιο θέμα.
ΜΑΡ.ΠΛ.


Πριν κλείσει τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ο κ. Χρυσοχοΐδης, την έκλεισαν οι εργαζόμενοι. Το εικονιζόμενο αυτοσχέδιο λουκέτο που αντικρίσαμε χθες, είναι μια πρώτη συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας.

Διαφορετική προσέγγιση…

Τις ενστάσεις των Οικολόγων Πράσινων διατυπώνει με δήλωσή του ο συντονιστής της Πολιτικής Κίνησης Λέσβου ,Μιχάλης Μπάκας, για το έργο του φράγματος Τσικνιά, τονίζοντας πως «αποτελεί ένα κλασσικό παράδειγμα πολιτικού ελλείμματος του παρελθόντος και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, στοιχεία που μας οδήγησαν στη σημερινή οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση».
Οι Οικολόγοι υποστηρίζουν, καταθέτοντας μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, ότι για να λυθεί το πραγματικό πρόβλημα της διαθεσιμότητας υδάτων στο νησί, είναι αναγκαία η εξοικονόμηση των νερού στις καλλιέργειες και η προστασία, συντήρηση και κατασκευή νέων ξερολιθιών και αναβαθμίδων, ως τεχνική συγκράτησης του νερού και αποτροπής της διάβρωσης και της ερημοποίησης.

… για το νερό
Η δημιουργία μικρών φραγμάτων από ξερολιθιά στις λεκάνες απορροής των χειμάρρων είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση συγκράτησης του νερού και εμπλουτισμού των πηγών, σύμφωνα με τους Οικολόγους, που σημειώνουν πως με τέτοια έργα μικρής κλίμακας «θα μειώσουμε το κόστος, θα δώσουμε δουλειά στους εργάτες των χωριών μας που ερημώνουν, και όχι στους μελετητές και τους μεγαλοεργολάβους της Αθήνας».
Μια ακόμη πρόταση στην ίδια κατεύθυνση καλύτερης διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων είναι η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης όπου αυτό είναι απαρχαιωμένο, γιατί έτσι χάνεται το 50% του νερού.
ΜΑΡ.ΠΛ.

«Είχε καλυφθεί…»

Απάντηση στο σχόλιο της Βάσως Χοχλάκα περί λευκών επιταγών έσπευσε να δώσει ο πρόεδρος του νομικού προσώπου Πολιτισμού, Άθλησης και Παιδείας, Κώστας Αστυρακάκης. «Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, η κ. Χοχλάκα γνωρίζει πολύ καλά πως μπορεί να πάρει ανά πάσα στιγμή οποιαδήποτε πληροφορία και στοιχεία θέλει. Νομίζω, λοιπόν, πως δεν πρέπει χάριν εντυπώσεων να δίνουμε συνέχεια σε ένα θέμα για το οποίο τουλάχιστον η ίδια είχε δηλώσει στη συνεδρίαση ότι έχει καλυφθεί», σχολίασε με τη σειρά του ο κ. Αστυρακάκης.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Στάση εργασίας

Με απόφαση της ΕΣΗΕΠΗΝ, οι δημοσιογράφοι μέλη της στα νησιά, την Πελοπόννησο και την Ήπειρο πραγματοποίησαν δίωρες στάσεις εργασίας. Την Τρίτη μεταξύ 10 και 12 το πρωί και την Τετάρτη μεταξύ 4 και 6 το απόγευμα. Για αυτό το «Ε» κυκλοφόρησε με μειωμένη δημοσιογραφική ύλη χθες και σήμερα.
Ο δημοσιογραφικός κόσμος και όλοι οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται σε αναβρασμό σε όλη την Ελλάδα, καθώς η κρίση ρίχνει βαριά τη σκιά της στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης. Αυτό που κυρίως διακυβεύεται τούτη την περίοδο, είναι το δικαίωμα στην ενημέρωση. Δηλαδή στη βασικότερη προϋπόθεση για να ασκηθεί ουσιαστική κριτική σε οποιαδήποτε εξουσία. Ας μην ξεχνάμε, η ενημέρωση είναι βασικός πυλώνας κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.
Ν.Μ.

Προϊόν της χρονιάς

Στα προϊόντα τού 2011 που ξεχώρισαν, κατέταξε το βιολογικό ελαιόλαδο «Ειρήνη» της οικογένειας Καλαμποκά το περιοδικό «Τρόφιμα και Ποτά» που κυκλοφόρησε αυτό το μήνα. Ειδικότερα, στην αναφορά του για το «Ειρήνη», το περιοδικό σημειώνει: «Αφιλτράριστο, για να γευθείτε την έντονη φρουτώδη γεύση. Ένα ελαιόλαδο με παγκόσμια βραβεία και αναγνώριση, που προέρχεται μόνο από οργανική καλλιέργεια της οικογένειας.»
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey