Δηκτικά 4-4-18

04/04/2018 - 17:21

«Κάλιο αργά παρά ποτέ»!

Ήταν εντελώς συμπτωματική η χρονική στιγμή που γράφτηκε το χθεσινό σχόλιο μας για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην πληρωμή των επιδομάτων συγκατοίκησης και ενοικίου για τους σεισμοπαθείς του νησιού και των ενισχύσεων για τις οικοσκευές τους, επισημαίνοντας ότι αυτά κινούνται στο... ρελαντί, γιατί η σημερινή μέρα έφερε καλά νέα, και οφείλουμε να το πούμε. Εγκρίθηκαν, σύμφωνα με την ενημέρωση του αρμόδιου συντονιστή Β. Τεντόμα, οι πληρωμές για τους δικαιούχους επιδομάτων ενοικίου και συγκατοίκησης σε μεγάλη μερίδα απ’ αυτούς, ενώ στάλθηκαν και στο δήμο Λέσβου τα χρήματα για τις οικοσκευές που εκκρεμούσαν εδώ και μήνες. Έτσι αναμένεται, αφού γίνουν οι αναγκαίες γραφειοκρατικές ενέργειες από τις υπηρεσίες του δήμου, τα χρήματα αυτά επιτέλους να φθάσουν στους δικαιούχους. Όπως σχολίασε άλλωστε και ο συντονιστής «κάλιο αργά παρά ποτέ... ». Δυστυχώς όπως σχολιάζαμε και στο χθεσινό μας σχόλιο, τα πράγματα κινούνται... αργά και θέλουμε να ελπίζουμε ότι αποκλείεται το... ποτέ, γιατί τότε αλλάζουν τα πράγματα και οι καταστάσεις, που κανείς από τους πληγέντες δεν θέλει να σκέπτεται. Όμως θα περίμενε κανείς, ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό, δηλαδή σε δυο μήνες περίπου, τα ερειπωμένα σπίτια να είχαν τουλάχιστον κατεδαφιστεί, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα αν δεν αυξηθούν οι ρυθμοί και δεν «τρέξουν» οι απαιτούμενες διαδικασίες. Και όσο η κατεδάφιση καθυστερεί, τόσο τα επόμενα βήματα θα πηγαίνουν πίσω και αυτό δεν πρέπει να είναι το επιθυμητό για όσους θέλουν να ξαναζωντανέψει ο οικισμός της Βρίσας, αλλά και τα κτήρια των άλλων οικισμών που επλήγησαν.

Μα.Μ.

 

Φαύλος... κύκλος !

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα μετά την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016. Παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε., μετά την κοινή δήλωση, είχε εστιάσει στο θέμα των επιστροφών της πλειονότητας των αφιχθέντων στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, την οποία θεωρούσε ασφαλή τρίτη χώρα -χωρίς όμως να την έχει αναγνωρίσει επισήμως ως τέτοια-, μόνο 1.583 άτομα επέστρεψαν τα δύο τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται όμως ότι περίπου 27.000 άτομα (συνολικά ήρθαν πάνω από 65.000 μέσα στα δύο τελευταία χρόνια) μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα μετά την υπογραφή της κοινής δήλωσης, καθώς κρίθηκαν ευάλωτα και άρα -όπως ορίζει η νομοθεσία- έγινε άρση του γεωγραφικού περιορισμού και μπόρεσαν να μεταφερθούν. Από την πλευρά της Ε.Ε. η μεταφορά τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων στην ενδοχώρα εκτιμάται ως μη τήρηση της συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας. Επιπλέον, τονίζουν πως «όσο μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα, τόσο θα συνεχίζονται οι ροές στα νησιά». Το οποίο δεν βγάζει κάποιο νόημα, γιατί τις ροές δεν τις ελέγχει η Ελλάδα.

Αν.Παζ.

 

Πασχαλινό τραπέζι για τους πρόσφυγες

Τη Δευτέρα του Πάσχα, 9 Απριλίου, στον κήπο ξενοδοχείου στη Θερμή βόρεια της Μυτιλήνης θα παρατεθεί γιορταστικό Πασχαλινό γεύμα, με αρνιά στη σούβλα, τσουρέκια, αυγά, κλπ., σε όλους τους Χριστιανούς πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί. Δηλαδή στους Καθολικούς, τους Κόπτες Αιθίοπες και τους Ευαγγελικούς Προτεστάντες. Το πασχαλινό εορταστικό γεύμα μάλιστα, όπως μας ενημερώνει το ΑΠΕ θα προσφερθεί από την ενορία των καθολικών της Μυτιλήνης μέσω της χρηματικής βοήθειας που της παρέχει η οργάνωση «Caritas» της καθολικής Αρχιεπισκοπής Στετίνου (Πολωνία), αλλά και μέσω της συνεισφοράς της οργάνωσης JRS (Jesuit Refugee Service), σε συνεργασία με την Κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο». Από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης βέβαια, κάτι αντίστοιχο δεν έχουμε πληροφορηθεί. Με το προσφυγικό και τους χιλιάδες ανθρώπους που έρχονται από το 2015 στη Λέσβο, να εξακολουθεί να μην έχει «αγγίξει» ακόμα την Τοπική μας Εκκλησία.

Μ.ΟΡΦ

 

Μήνυμα η απουσία Τσουπή

Εν τη απουσία του αντιδημάρχου Οικονομικών Παναγιώτη Τσουπή και επί της ουσίας με μιάμιση εβδομάδα καθυστέρηση ψηφίστηκε τελικώς η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του δημοτικού ακινήτου που βρίσκεται στην Ανεμώτια, στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ηφαίστειο Ανεμώτιας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ». Το φαινομενικά απλό αυτό θέμα, υπενθυμίζουμε πως λίγο έλλειψε να τινάξει στον αέρα τη δημοτική αρχή, όταν με αφορμή το ποιος θα εισηγείτο αρμοδίως το θέμα, ήρθαν σε μετωπική σύγκρουση οι διαχρονικά… διαφωνούντες Παναγιώτης Τσουπής και Ταξιάρχης Βέρρος. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών που έθετε ζήτημα νομιμότητας στην παραχώρηση, ψήφισε κατά την προτελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου «λευκό» και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του (και προς το προεδρείο) για το ότι ουσιαστικά «παρακάμφθηκε» ως ο καθ΄ ύλην αρμόδιος να χειρίζεται (διά της Οικονομικής Επιτροπής) τέτοια θέματα και δεν άργησε και πολύ το «πρώτο αίμα» μεταξύ συναδέλφων. Ο αντιδήμαρχος Καλλονής τότε αντέδρασε εντόνως για την (όπως την ερμήνευσε) επιλεκτική «σχολαστικότητα» του αντιδημάρχου Οικονομικών για ένα θέμα ήσσονος σημασίας και η δημοτική αρχή μπήκε στη συνέχεια σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας, με την κόντρα των δύο αντιδημάρχων να αναβιώνει. Το ότι ο κ. Τσουπής πάντως απουσίασε τελικά από την προχθεσινή συνεδρίαση, ενώ δεν παρέστη ούτε στην Οικονομική Επιτροπή, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. Ήταν σαφές μήνυμα πως εξακολουθεί να διαφωνεί επί της ουσίας για το συγκεκριμένο (και προφανώς όχι μόνο) θέμα, αλλά και πως η ανακωχή με τον κ. Βέρρο ήταν για να… δώσει τόπο στην οργή. Με το ερώτημα να παραμένει όχι για το ποιος μπορεί από τους δύο αντιδημάρχους αν έχει πραγματικά «δίκιο». Αλλά για το τι πιστεύει τελικά ο δήμαρχος, που στην πραγματικότητα, δεν δείχνει να έχει πάρει θέση, κλείνοντας τα μάτια σε αυτή την «κόντρα».

Μ.ΟΡΦ

 

Η επικοινωνία Βίτσα-Γαληνού

Η αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μπορεί να μην έχει γίνει ακόμα εμφανής σε επίπεδο… αποτελεσμάτων εδώ στη Λέσβο, όμως ήδη καταγράφει θεαματικές ανατροπές δεδομένων. Και πιο χαρακτηριστική ανατροπή θα πρέπει να θεωρείται η επικοινωνία του νέου Υπουργού Δημ. Βίτσα με το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Καθώς από εκεί που ο δήμαρχος δε μιλιόταν (κυριολεκτικά) για πάνω από ενάμιση χρόνο με τον Γιάννη Μουζάλα, με τον κ. Βίτσα είναι πλέον σε καθημερινή τηλεφωνική επαφή. Τούτο αποτυπώθηκε και στο θέμα με τη δομή στα Πάμφιλα, όπου ο Σπύρος Γαληνός είχε την ευχέρεια να μιλήσει απευθείας με τον Υπουργό ουκ ολίγες φορές στη διάρκεια των τελευταίων ημερών και όσοι βρέθηκαν και στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θα παρατήρησαν πως χτύπησε και… αντίστροφα το τηλέφωνο. Με τον κ. Βίτσα να καλεί τον κ. Γαληνό, προφανώς για την εξέλιξη του θέματος της δομής στα Πάμφιλα. Αυτό το νέο λοιπόν, είναι… καλό. Μένει να φανεί το αν θα έχει και ουσιαστικό αντίκρισμα.

Μ.ΟΡΦ

 

Μόνο το «δώρο» στην «Ηλιακτίδα»

Το δώρο του Πάσχα καταβλήθηκε στους εργαζόμενους της ΑΜΚΕ «Ηλιακτίδα» που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες, λόγω της μεγάλης γραφειοκρατικής διαδικασίας που προέκυψε μετά την αλλαγή σκυτάλης στη διαχείριση των οικονομικών από την Ύπατη Αρμοστεία στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ακόμα πάντως δεν βλέπουν φως οι εργαζόμενοι για να πληρωθούν. Σύμφωνα, μάλιστα με πληροφορίες, το υπουργείο απέστειλε στην οργάνωση παρατηρήσεις, οι οποίες προβλέπουν να μειωθούν οι θέσεις φιλοξενίας στους εννιά ξενώνας. Σύμφωνα με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, σε κάθε προσφυγόπουλο που φιλοξενείται θα αντιστοιχούν τέσσερα τ.μ, ενώ στα 20 τ.μ. δεν αναλογούν πέντε, αλλά τέσσερα παιδιά. Το τελευταίο δημιουργεί πρόβλημα, καθώς έχουν νοικιαστεί κάποια μεγάλα αρχοντικά, ενώ την ίδια ώρα αν μειωθούν οι θέσεις φιλοξενίας, θα μειωθούν σταδιακά  και οι θέσεις εργασίας.

Αν.Παζ.

 

«Άγιο Φως» απ’ τον μαθητικό τουρισμό

Πολύ καλά πηγαίνει ο μαθητικός τουρισμός, το νέο εγχείρημα γνωριμίας και προβολής του νησιού μας σε επισκέπτες. Η συμβολή των συντοπιτών μας στην Αθήνα εκπαιδευτικών είναι πολύ σημαντική εκ του αποτελέσματος και ως εκ τούτου αποδεικνύει ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η αγάπη τους για το νησί. Όπως κατά καιρούς κάνουν και οι Σύλλογοι των συντοπιτών μας στην Αθήνα που παρεμβαίνουν με επιστολές τους, αλλά και με βοήθεια. Ας έρθουν λοιπόν σε επαφή οι αρμόδιοι αυτοδιοικητικοί και με συντοπίτες εκτός Αθηνών, αλλά και ομογενείς, οι οποίοι όλο και κάτι παραπάνω θα έχουν να προτείνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της Λέσβου.

Αν.Παζ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey