FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Και το όνομα αυτού «Κίνημα Αλλαγής»! 

Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης συμφώνησαν το όνομα του νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς να είναι «Κίνημα Αλλαγής» και όχι πλέον «Δημοκρατική Συμπαράταξη». Έτσι θα παρουσιάζεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις. Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης μάλιστα θα στείλουν επιστολή στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ώστε στις αμέσως επόμενες μετρήσεις ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς να μετρηθεί ως «Κίνημα Αλλαγής».

Αρχές της άνοιξης, όταν θα γίνει το συνέδριο του νέου κόμματος, το νέο όνομα θα επισημοποιηθεί με την ψήφο των συνέδρων. Όπως διευκρινίστηκε, υπό αυτή την «ομπρέλα» θα λειτουργούν ΔΗΣΥ, Ποτάμι και όλα τα κόμματα και οι κινήσεις του χώρου, αλλά στη Βουλή προς το παρόν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες θα διατηρούν και την αυτονομία τους και το δικό τους όνομα.

Πάντως, την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει για πρώτη φορά κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών και κομματικών οργάνων ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε αποτελεσματικά ώστε να ανταποκριθούμε στην καθαρή εντολή των πολιτών για ενότητα, αλλαγή πολιτικών συσχετισμών και προοδευτική διακυβέρνηση» δήλωσε η κυρία Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με τον κ. Θεοδωράκη, στο γραφείο της στη Βουλή. «Είμαστε αποφασισμένοι να γεννήσουμε κάτι νέο» τόνισε, από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης.Φαίνεται ότι το μήνυμα των 211.000 πολιτών που πήγαν στις κάλπες για το νέο φορέα ήταν πολύ ισχυρό και αυτό παίζει το ρόλο του και για τις επόμενες κινήσεις των συνδιαμορφωτών του νέου πολιτικού εγχειρήματος. 

Α.Ω.

 

Με ΑΣΕΠ… τελικά (1)

Πολλά μπορεί να πει κανείς για την κόντρα που έχει ξεκινήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) κατά των δομών των Κοινωνικών Φαρμακείων. Ο Απόστολος Βαλτάς πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου (ΦΣΛ) και αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κατά τη συνέντευξή Τύπου ανέφερε ότι η όλη υπόθεση ξεκίνησε από τον Πύργο, όπου ο εκεί Φαρμακευτικός Σύλλογος εξέφραζε τη διαφωνία του ως προς το Κοινωνικό Φαρμακείο της περιοχής. Η κόντρα όμως εξαπλώθηκε και πανελλαδικά και έφτασε και στη Λέσβο. Μέσα στις διαφωνίες του για τη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου, ο κ. Βαλτάς ανέφερε ότι η προκήρυξη για τη θέση φαρμακοποιού στη δομή δεν έγινε μέσω ΑΣΕΠ, με τον Γραμματέα του ΦΣΛ να προσθέτει ότι ήταν φωτογραφική, όταν κάναμε σχετική ερώτηση. Και επειδή η πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αντιδήμαρχος, Αναστασία Αντωνέλλη το είχε αναφέρει σε μία από τις ανακοινώσεις της, το ψάξαμε λίγο παραπάνω.

Στο φύλλο 248, λοιπόν, της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως τη 17η Μαρτίου 2017 αναφέρεται ότι «με την αριθμ. 32/20-2-2017 απόφαση της Προέδρου του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου», που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 3 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει, του άρθρου 14 παρ. 5 του ν. 4403/2016, την αριθμ. 138/20-1-2017 ανακοίνωση ΣΟΧ 1/2017 του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου, η οποία εγκρίθηκε από το ΑΣΕΠ (αριθμ. 1235/ 30-1-2017) ανανεώνονται στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Δομές παροχής βασικών αγαθών : Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο Λέσβου» οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των τεσσάρων ατόμων…» Συνεπώς ο διαγωνισμός έγινε μέσω ΑΣΕΠ.

Άλλα μέτωπα; (2)

Από την άλλη είναι γνωστά τα προβλήματα που προκάλεσαν  τα μνημόνια σε κάθε τομέα. Μπορεί να δρα ως επιχείρημα υπέρ της κ. Αντωνέλλη, αλλά όταν οι ίδιοι υπουργοί της κυβέρνησης αναφέρουν ότι είναι αναγκαία η λειτουργία των Κοινωνικών Φαρμακείων, δεν είναι προς τιμήν τους. Είναι όμως μία παραδοχή και είναι να απορεί κανείς που ο ΠΦΣ που αποτελεί επιστημονικό σύμβουλο του υπουργείου Υγείας, αναφέρει ότι δεν είναι αναγκαία η δομή του Κοινωνικού Φαρμακείου, όταν οι… κυβερνώντες παραδέχονται την αδυναμία τους. Φυσικά η σύσσωμη αντίδραση του διοικητικού συμβουλίου του ΦΣΛ δεν είναι αμελητέα, όμως, και πάντα με καλοπροαίρετη διάθεση, ίσως θα πρέπει να επανεξετάσουν την «εξωτερική πολιτική» τους και να ασχοληθούν με την ίδια θέρμη και με τα υπόλοιπα μέτωπα.

Αν.Παζ.

 

Εκτεθειμένη η κυβέρνηση... 

Η κυβέρνηση διά της υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου υποστήριξε στην αντιπροσωπεία των φορέων των νησιών που την επισκέφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι το θέμα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και το 2018 είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και το διαπραγματεύεται με τους θεσμούς. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιουνκέρ ενημέρωνε απαντώντας σε επιστολή του δημάρχου της Κω αλλά και σε Έλληνες ευρωβουλευτές που τον ρώτησαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει θέμα για τον νησιωτικό ΦΠΑ, αφήνοντας πάντως ανοικτό το... παράθυρο, όταν τεθεί τέτοιο θέμα, να το εξετάσουν.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται για άλλη μια φορά να μη λέει την αλήθεια -χρησιμοποιούμε την ηπιότερη έκφραση- και να είναι εκτεθειμένη στην κοινή γνώμη των νησιωτών που αγωνιούν για την τύχη του μοναδικού μέτρου νησιωτικότητας που παραμένει ακόμη εν ισχύ. Όταν μάλιστα ακόμη και στελέχη του κυβερνητικού κόμματος παραδέχονται ότι θα είναι πλήγμα η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, αναρωτιόμαστε ποιες θα είναι οι ενέργειες της κυβέρνησης τον ένα μήνα που απομένει για να αποτρέψει αυτό το πλήγμα, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων που ταλανίζουν τα νησιά μας. Το γεγονός δε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε προ ημερών να καταθέσει τροπολογία που, αν γινόταν αποδεκτή από την κυβερνητική πλειοψηφία, θα παρέτεινε για έναν ακόμη χρόνο το υπάρχον καθεστώς εκθέτει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση για τις πραγματικές προθέσεις της.

Στο χέρι της όμως η πρωτοβουλία! 

Γιατί μπορεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας ως μνημονιακή υποχρέωση να απαιτεί διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, όπως άλλωστε τόνισε και ο Γιουνκέρ, αλλά η παράτασή της για έναν ακόμη χρόνο, όπως και πέρυσι, επικαλούμενη τους ίδιους λόγους και ακόμη περισσότερους, είναι στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης, η οποία όσο είναι ακόμη καιρός θα πρέπει να την εκδηλώσει, πολύ περισσότερο που συμφωνούν με τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος όλα τα κόμματα. Στο χέρι της λοιπόν είναι να πάρει αυτή την πρωτοβουλία και να καταθέσει τροπολογία που θα παρατείνει και για το 2018 τους μειωμένους συντελεστές, εν αναμονή της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς της ακύρωσης αυτής της μνημονιακής υποχρέωσης και της επαναφοράς σε μόνιμη βάση του νησιωτικού ΦΠΑ ως ελάχιστου μέτρου στήριξης της νησιωτικότητας, που άλλωστε είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο και χρήζει περαιτέρω ενίσχυσης.

Ας φροντίσει, λοιπόν, η κυβέρνηση να μην παίζει άλλο με την αγωνία των νησιωτών και το σημερινό συλλαλητήριο των φορέων της Λέσβου, όπως και τα αντίστοιχα της προηγούμενης εβδομάδας σε Χίο και Σάμο, να βρουν ανταπόκριση από τους κυβερνητικούς παράγοντες. Θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη!

Μα.Μ.

 

Πρωτοβουλία Τσίπρα τώρα για το προσφυγικό

Η επιστολή της περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου στον πρωθυπουργό για συνάντηση με αντικείμενο τη διαχείριση του προσφυγικού στα νησιά μας, που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις λόγω του υπερπληθυσμού που συνωστίζεται στις δομές που λειτουργούν, είναι μια ευκαιρία για να αναληφθούν σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο οι αναγκαίες πρωτοβουλίες μήπως και σωθεί η... παρτίδα! Η έκκληση για συνάντηση από μέρους της κ. Καλογήρου είναι η δεύτερη το τελευταίο διάστημα και θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει ανταπόκριση πριν είναι αργά. Το γεγονός δε ότι η δεύτερη έκκληση έγινε με φόντο και τα επεισόδια μεταξύ μεταναστών με την εν ψυχρώ δολοφονία ενός Αφγανού και τους τραυματισμούς άλλων αποδεικνύει το επείγον του πράγματος σε σχέση με το μείζον θέμα της αποσυμφόρησης, δεδομένου και του χειμώνα που πλέον απειλεί...

Η ραθυμία με την οποία αντιμετωπίζει την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται, στη Λέσβο κυρίως, η κυβέρνηση προκαλεί ανησυχία στην τοπική κοινωνία που αναγκάζεται να βιώνει πρωτόγνωρα γεγονότα σαν και αυτά που διαδραματίστηκαν στα Πάμφιλα, με απρόβλεπτες συνέπειες. Δεν γνωρίζουμε τι περιμένει ο πρωθυπουργός και δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να εκτονώσει την κατάσταση.

Πριν από μερικές μέρες φαίνεται ότι πολλοί επένδυαν στη φυγή του κ. Μουζάλα στη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην εκκένωση της θέσης του στο υπουργείο, προκειμένου να υπάρξει μια κάποια επανεκκίνηση, αφού ο νυν υπουργός φρόντισε να το... τερματίσει! Μετά την «πόρτα» που έφαγε ο κ. Μουζάλας κατά την ψηφοφορία για τη διεκδίκηση της θέσης του Επιτρόπου, το σενάριο της επανεκκίνησης στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τον ίδιο δεν... υπάρχει και ο ίδιος νιώθει ανήμπορος να συνεχίσει. Δεν μένει λοιπόν άλλη λύση, αφού το βάλτωμα είναι κατά γενική ομολογία δεδομένο, παρά μια κίνηση του πρωθυπουργού προς τα... μπρος με άλλον υπουργό και αλλαγή πλεύσης στο μεταναστευτικό, χωρίς τις αγκυλώσεις Μουζάλα που έχουν παρασύρει και όλη την κυβέρνηση. Θα υπάρξει όμως αυτή η κίνηση ή θα πορευόμαστε ελπίζοντας στα μη χειρότερα;

Μα.Μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 20:23
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top