Δηκτικά

10/01/2018 - 12:23

Δεύτερη αναβολή για τον κυλικειούχο!

Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά, η προσδιορισμένη για χτες, Τρίτη, συζήτηση στο Τριμελές Εφετείο βορείου Αιγαίου, της έφεσης επιχειρηματία κυλικείου γυμνασίου της πόλης, για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανήλικης μαθήτριας.

Ο επιχειρηματίας είχε καταδικασθεί πρωτόδικα πριν από ένα χρόνο, σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή. Στα μέσα της χρονιάς η εξέταση της υπόθεσης από το Εφετείο είχε αναβληθεί λόγω κωλύματος στο πρόσωπο του συνηγόρου υπεράσπισης. Χτες, η εκδίκαση της έφεσης αναβλήθηκε λόγω προβλήματος υγείας του κατηγορουμένου.

Η υπόθεση «σέρνεται» από το 2011. Τρεις μητέρες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ότι ο ιδιοκτήτης κυλικείου στο γυμνάσιο όπου φοιτούσαν οι κόρες τους, παρενοχλούσε σεξουαλικά τα κορίτσια, ηλικίας τότε 12,5 και 14 ετών. Σήμερα, και οι τρεις, μαθήτριες τότε, είναι ενήλικες.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των γονέων, ο κατηγορούμενος παρενοχλούσε και τηλεφωνούσε στις κοπέλες ή τους έστελνε μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, τις χάιδευε ή τις φιλούσε. Πέρυσι τον Ιανουάριο εκδικάστηκε μία από τις τρεις υποθέσεις, αφού οι υπόλοιπες μπήκαν στο αρχείο βάσει του νόμου για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων για υποθέσεις που επισύρουν ποινές κάτω του ενός έτους.

Αν.Παζ.

 

Τι μαθαίνουμε! (1)

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ήρθε στην Αγιάσο το 1915,με αυτοκίνητο, το οποίο μάλιστα ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που ήρθε στην Αγιάσο! Αυτό προκύπτει από την έρευνα του Παναγιώτη Ψυρούκη, πρώην δημάρχου Αγιάσου που «σκαλίζει» την ντόπια ιστορία και παραθέτει ενδιαφέρουσες πληροφορίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Έτσι από κείνον μάθαμε πρόσφατα ότι στο τέλος του 19ου αιώνα, η Αγιάσος είχε 1200 μουλάρια και 200 αγωγιάτες, ότι πριν από 110 χρόνια χαρακτήριζαν δραπέτες του τρελοκομείου, όσους δε φόραγαν καπέλο, ότι το 1900 έφτασαν στην Αγιάσο τα στενά παντελόνια, τα παλτά τα σακάκια και τα μποτίνια, αλλά και το κονιάκ, η μπύρα και το τσάι. Ότι την ίδια περίοδο, τρεις ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού, το βύθιζαν σε λεκάνη με νερό και έριχναν νομίσματα και φλουριά, ότι αν ο γαμπρός ακύρωνε τον αρραβώνα, έπρεπε να αποζημιώσει τη νύφη, ανάλογα με την προίκα της!

Ο ίδιος μας λέει ότι δεν κάνει έρευνα, αλλά ότι ανατρέχει στις διαθέσιμες ιστορικές πηγές. Όμως αυτό ακριβώς είναι το πρώτο που κάνει κανείς ότι όταν ερευνά την ιστορία.

Τι μαθαίνουμε! (2)

Άλλα ενδιαφέροντα που μας μαθαίνει ηλεκτρονικώς για την Αγιάσο ο κ. Ψυρούκης: Πριν από 100 χρόνια επειδή το μετάξι δεν έβρισκε αγορές, ξερίζωσαν τις μουριές και φύτεψαν κερασιές. Οι γάμοι γίνονταν συνήθως στα σπίτια, με τα ασημένια στέφανα της εκκλησίας. Ότι στις 15 Αυγούστου 1927 άρχισε η ηλεκτροδότηση της Αγιάσου. «Μέχρι τότε είχανε φανούς, που άναβε ο φανοκόρος!».

Και βέβαια είναι και πολλά που θα πρέπει να μας κάνουν να αναλογιστούμε αν οι επόμενες δεκαετίες ήταν καλύτερες ή… χειρότερες, καθώς το 1929 μέσα στην αγορά της Αγιάσου, υπήρχαν έξι υπόστεγα που στέγαζαν κρεοπωλεία, ενώ σήμερα μόλις δύο. Ότι το 1931 η Κοινότητα Αγιάσου, με όλες τις τοπικές Αρχές, συγκρότησε Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης της Αγιάσου! Την ίδια χρονιά στην Αγιάσο, λειτουργούσαν δύο κινηματογράφοι, ο ένας στο Κήπο της Παναγίας και ο άλλος στη Φαμάκα. Ακόμα παρουσίασε επιστολή του πατέρα στο γιο, φοιτητή από την οποία προκύπτει ότι οι αγωνίες που είχαν οι γονείς το 1930,για τα παιδιά τους, είναι οι ίδιες με τις σημερινές. Ακόμα οι τιμές του λαδιού το 1930, εξακολουθούν να είναι χαμηλές και σήμερα!

Ότι το 1932, 5,5 στρέμματα παραχωρήθηκαν στη θέση Μαυριώτης για την ανέγερση 30 σπιτιών στους πρόσφυγες. Κι ακόμα πιο παλιά: 1640-1650 μ.Χ. ένα κελί της Παναγίας Αγιάσου, στέγασε το Ειρηνοδικείο, Συμβολαιογραφείο και το γραφείο της Δημογεροντίας.

Αν.Παζ.

 

Κρατά καιρό η κόντρα...

Κρατάει πολύ καιρό η κόντρα στα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Πλωμαρίου μεταξύ του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου, που είναι και πρόεδρος της διοίκησής τους, και του αντιδημάρχου Πλωμαρίου Μαν. Αρμενάκα, που μέχρι πρόσφατα ήταν μέλος της διοίκησης των ΦΙΠ. Κόντρα που έφθασε μέχρι τα δικαστήρια με την αίτηση ασφαλιστικών του κ. Αρμενάκα, μετά την εκλογή νέων αιρετών μελών στη διοίκηση των Φιλανθρωπικών, ο οποίος ζητά να μη συνεδριάσει η νέα διοίκηση μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της προσφυγής. Να σημειωθεί ότι στη νέα διοίκηση των ΦΙΠ εκλέχτηκαν οι πρώην δήμαρχοι Πλωμαρίου Μιχ. Μαμάκος και Δημ. Βαρβαγιάννης καθώς και ο αρχιερατικός επίτροπος π. Ευστάθιος Μεταξής, που συμμετείχε και στην προηγούμενη διοίκηση, ενώ συμμετέχει εκπροσωπώντας τον Δήμο Λέσβου η Πρόεδρος του Πλωμαρίου Λίτσα Βάμβουρα.

Τα προβλήματα στη λειτουργία των Φιλανθρωπικών είναι γνωστά εδώ και πάρα πολύ καιρό και μερικά επεισόδια απ’ αυτά είδαν και το φως της δημοσιότητας κατά το πρόσφατο παρελθόν, με τελευταίο την υπόθεση με το χρηματικό έπαινο σε τέσσερις αριστούχους Πλωμαρίτες από τα ΦΙΠ, απόφαση όμως που δεν υλοποιήθηκε αφού δεν έτυχε της υπογραφής του προέδρου -του Μητροπολίτη Μυτιλήνης- όπως υποστηρίχθηκε στη σχετική εκδήλωση που διοργανώνει η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος»! Το γεγονός όμως ότι αυτή η διαμάχη που μαίνεται επί μακρόν κρατά σε αδράνεια και δυσλειτουργία ένα κοινωνικό ίδρυμα που πολλά έχει να προσφέρει στην τοπική κοινωνία που δοκιμάζεται, ειδικά αυτήν την περίοδο, είναι ένα θέμα που προβληματίζει και το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρο!

 

Αλλά έχει και όρια!

Ασφαλώς για την κατάσταση αυτή υπάρχουν ευθύνες που άφησαν τα πράγματα να πάρουν τέτοιες διαστάσεις και να μετεξελιχθούν και σε προσωπικές αντιπαραθέσεις που πολλές φορές ξεπέρασαν τα όρια και έφθασαν μέχρι και τη δικαιοσύνη. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η συνέχεια και ποια άλλα επεισόδια θα διαδραματιστούν, θεωρούμε όμως για το καλό των Φιλανθρωπικών και της τοπικής κοινωνίας, που υποτίθεται ότι καλούνται να στηρίξουν, οι τόνοι να πέσουν και σ’ αυτό θα πρέπει να συμβάλλουν και οι δύο πρώην δήμαρχοι που συμμετέχουν πλέον στη νέα διοίκηση. Είναι κρίμα να υπάρχει τέτοια ένταση σε μια μικρή κοινωνία όπως αυτή του Πλωμαρίου που χρειάζεται στήριξη από ιδρύματα όπως τα Φιλανθρωπικά και αντί αυτού βλέπει ατέρμονες κόντρες και απουσία...

Και επειδή πολλά καταλογίζονται και στη στάση του Μητροπολίτη στην όλη διαχείριση των ΦΙΠ, στο χέρι του είναι να αποδείξει ότι η όποια δυσλειτουργία ήταν συγκυριακή, δραστηριοποιούμενος στη διαχείριση του πολύπαθου ιδρύματος που, αν και μπορεί, πολύ λίγα πρόσφερε στους έχοντες ανάγκη της περιοχής. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η επόμενη μέρα για τα Φιλανθρωπικά του Πλωμαρίου θα είναι καλύτερη και όσον αφορά στη λειτουργία τους και όσον αφορά στη συμβολή τους!

Μα.Μ.

 

Σιγή ιχθύος για κολυμβητήριο

Τίποτα το «ανακοινώσιμο» δεν προέκυψε από την χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού με το Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή, σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του νέου κολυμβητηρίου της Μυτιλήνης. Η επιλογή πάντως της δημοτικής αρχής να μην διαρρεύσει τίποτα από τα όσα είπαν (ή δεν είπαν) με τον Γενικό Γραμματέα και τους συνεργάτες του, ήδη πάντως σχολιάζεται ποικιλοτρόπως καθώς με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, μόνο δεδομένη δεν πρέπει να θεωρείται πια η χρηματοδότηση του έργου πνοής για το λεσβιακό ναυταθλητισμό. Ενός έργου που υπενθυμίζουμε ότι εξαγγέλθηκε από τη Μυτιλήνη παρουσία του ιδίου του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού, αλλά ακόμα δεν έχει μπει στο ΠΔΕ…Τι έχει μεσολαβήσει και το βέβαιο για υλοποίηση έργο είναι ακόμη στα αζήτητα είναι προς το παρόν ζητούμενο που ελπίζουμε  να διευκρινιστεί το συντομότερο δυνατό!

Μ.ΟΡΦ

 

Κακή εξυπηρέτηση

Την κακή εξυπηρέτηση έφηβων προσφύγων σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας καταγγέλλει μια Μυτιληνιά που διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι μοσχοπούλησαν δύο κινητά στους εφήβους αραβικής καταγωγής, χωρίς αυτά να παρέχουν τη γλώσσα τους.

«Ενημέρωσα τον υπάλληλο σε τι αναφερόμουν και όταν του είπα πως δε βρίσκαμε τα αραβικά στο συγκεκριμένο μοντέλο κινητού μου απάντησε με φοβερή άνεση πως δεν υπάρχει ως γλώσσα επιλογής» εξηγεί και αναρωτιέται αν ο υπάλληλος θα είχε την αντίστοιχη αντιμετώπιση με πελάτη ευρωπαϊκής καταγωγής. «Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη και ούτε θα είναι η τελευταία παρόμοια πράξη ξενοφοβίας και εκμετάλλευσης σ’ αυτό το μεταναστευτικό κύμα που βιώνουμε όλοι» καταλήγει μεταξύ άλλων. Πάντως, να προσθέσουμε εμείς, ότι ήδη οι εμπλεκόμενοι με το προσφυγικό, εργαζόμενοι έχουν καταρτίσει άτυπη «λίστα» με τα καταστήματα της αγοράς που έχουν επιδείξει ανάλογη συμπεριφορά.

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey