FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Να τα λέμε και τα καλά

Όταν το κράτος, ακόμα και στην πρωτεύουσα και στα όρια της πιο ισχυρής (αν όχι ισχυρότερης) από οικονομικής και όχι μόνο άποψης, Περιφέρειας της χώρας, κατηγορείται πως κωλυσιέργησε χαρακτηριστικά στην ανταπόκρισή του στην τραγική πλημμύρα της Μάνδρας, αντιλαμβάνεται κανείς πως για τα όσα γίνονται ή δεν γίνονται για τους σεισμοπαθείς της Λέσβου, μάλλον πρέπει να λέμε «και πάλι καλά»! Και επειδή κατά καιρούς ασκούμε για πολλά κριτική στους «δικούς μας» αυτοδιοικητικούς άρχοντες, οφείλουμε να διαπιστώσουμε, παραλληλίζοντας τις διαδικασίες που τρέχουν για την περίπτωση της Μάνδρας, με εκείνες για την Βρίσα και γενικά την πληγείσα από το σεισμό περιοχή της Λέσβου, πως επέδειξαν σπουδαία αντανακλαστικά. Και έβαλαν τόσο ο δήμος όσο και η περιφέρεια «πλάτη». Φτάνοντας στο σημείο μέχρι και να προπληρώσουν τόσο για τα έκτακτα επιδόματα, όσο και για τις έκτακτες ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν (σχολεία), έχοντας ως δεδομένο δυστυχώς πως το κράτος δεν θα μπορούσε να συντονιστεί με τις υποσχέσεις του Χρήστου Σπίρτζη. Φυσικά δεν μιλάμε για ίδια μεγέθη των περιπτώσεων της Βρίσας και της Μάνδρας κι ούτε εζηλώσαμε δόξα πολλών εκ των κυβερνητικών που τους αρέσει να συγκρίνουν «τραγωδίες», αλλά δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε και τη διαφορά των… δυνατοτήτων των αυτοδιοικήσεων. Του δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δηλαδή, σε σχέση με της Περιφέρειας Αττικής υπό την Ρένα Δούρου μάλιστα που μπορεί ας πούμε να καλέσει και στο… κινητό τον πρωθυπουργό και να της απαντήσει κιόλας για το οτιδήποτε. 

Μ.ΟΡΦ

 

Συνέδραμε και η «Λεσβιακή Παροικία»


Η «Λεσβιακή Παροικία», ένας μη κερδοσκοπικός Σύλλογος των Μυτιληνιών της Αθήνας, με τις μικρές δυνάμεις της, με ψήφισμα του Διοικητικού της Συμβουλίου αποφάσισε να συνδράμει με 1.000 ευρώ μέσω της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Λέσβου τους σεισμοπαθείς της Βρίσας και να αφιερώσει το 64ο περιοδικό της «Αιολίδας» στη Βρίσα και τα προβλήματά της.

Η Πρόεδρός της Καίτη Μεσσηνέζη μαζί με την ταμία Άννα Σασιάκου και την αντιπρόεδρο Νατάσα Σαμαρέλλη την Πέμπτη 31 Αυγούστου παρέδωσαν στην Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Λέσβου Αναστασία Αντωνέλλη μια επιταγή 1.000 ευρώ για τις ανάγκες των σεισμοπαθών της Βρίσας. «Ελπίζουμε ότι και άλλοι σύλλογοι, μιμούμενοι τον δραστήριο Σύλλογό μας, να μη μείνουν στα ευχολόγια και να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις που έδωσαν», αναφέρει σχετικά ο Σύλλογος στο περιοδικό του.

Αν.Παζ.

 

Μπλόκο στη Χίο

Διεκόπησαν  με απόφαση της ειρηνοδίκη Χίου, οι εργασίες επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός, που ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης με τη μεταφορά οικίσκων στον καταυλισμό. Με τη δικαστική απόφαση οι εργασίες διακόπτονται μέχρι τις 16 Ιανουαρίου όταν θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα που υπέβαλε σήμερα ο Δήμος Χίου.

Σε δήλωσή του, ο δήμαχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη εξέλιξη, θυμίζοντας ότι στόχος παραμένει η αποσυμφόρηση του νησιού με μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και ενεργοποίηση του δεύτερου σκέλους της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που αφορά τις επιστροφές στις πατρίδες τους, όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Μετά τη δημοσιοποίηση της κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων από τον Δήμο, συνεργεία αναδόχου εταιρείας ξεκίνησαν τη μεταφορά και την τοποθέτηση οικίσκων περιμετρικά του ΚΥΤ. Το γεγονός προκάλεσε την άμεση αντίδραση περίπου 100 κατοίκων του γειτονικού χωριού Χαλκειός, οι οποίοι απέκλεισαν τις δύο εισόδους στρατοπέδου μέσα στο οποίο φυλάσσονταν οι οικίσκοι, μην επιτρέποντας έτσι στις νταλίκες να βγουν από αυτό μεταφέροντας τους οικίσκους.

Ακολούθησε η διαδικασία της λήψης προσωρινής διαταγής από το Ειρηνοδικείο και τελικά η αποτροπή της μεταφοράς των οικίσκων στον καταυλισμό.

Α.Ω.

 

Νοοτροπία κατακτητή

Στην καθολική συμμετοχή του εμπορικού κόσμου του νησιού  στην προχθεσινή κινητοποίηση υπήρξαν ελάχιστες μελανές εξαιρέσεις. Μια πολύ συνηθισμένη, αυτή του Γερμανικών συμφερόντων πολυκαταστήματος Lidl, που δεν σέβεται κατ' επανάληψη οποιαδήποτε τοπική κινητοποίηση, και παρ' όλα αυτά οι περισσότεροι συμπατριώτες μας εξακολουθούν να το επιβραβεύουν με τα ψώνια τους γιατί λέει είναι φτηνό. Ξεχνώντας το παροιμιώδες "ο καντάρ παρά, ο καντάρ μπογιά" αλλά και ότι κάποτε πρέπει να ανταποδοθεί η ύβρις της περιφρόνησης της τοπικής κοινωνίας από κάποιους με νοοτροπία κατακτητή αποικίας, με τον μόνο τρόπο που θα τους πονέσει.

Π.Μ.

Είχαμε χύμα...

...μας ήλθε και τσουβαλάτο! Και μας προέκυψε καινούργιος μάγκας που περιφρονεί αυτούς που τον πληρώνουν. Ετσι, κατ' εντολήν προφανώς του Αθηναίου επιχειρηματία που το εκμεταλλεύεται, δούλευε προχθές και  καφετέρια σε κεντρικό σημείο  της πόλης. Η οποία, αν αληθεύουν οι σχετικές  πληροφορίες, χρησιμοποιεί υλικά που φέρνει αποκλειστικά από Αθήνα, μη ψωνίζοντας από την τοπική αγορά ...ούτε τα χαρτιά υγείας! Ας το έχουν υπ' όψιν όσοι συμπολίτες μας έσπευσαν προχθές να ανταμείψουν την περιφρονητική συμπεριφορά τους μην τυχόν και μια μέρα στερηθούν το καφεδάκι τους και ας θεωρήσουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ανταποδώσουν την περιφρόνηση  με την αποχή τους από τέτοια μαγαζιά.

Π.Μ.

 

Επιμένει να είναι αλλού

Μιλάμε για την Διοικήτρια του Νοσοκομείου κα Ζερβού, που στο προχθεσινό συλλαλητήριο φρόντισε να κάνει πράξη την απειλή της και να περικόψει από μισό ημερομίσθιο σε όσους εργαζόμενους πήραν μέρος σε αυτό. Σε αντίθεση με τους επικεφαλής άλλων δημόσιων και αυτοδιοικητικών υπηρεσιών που διευκόλυναν την συμμετοχή των εργαζομένων τους στις κινητοποιήσεις, αναγνωρίζοντας εμπράκτως την καθολικότητα του αιτήματος για διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ως ελάχιστο αντιστάθμισμα των συνεπειών της νησιωτικότητας. Αυτά όμως συμβαίνουν όταν έρχεσαι από αλλού και είσαι ...αλλού! Ας την χαίρονται την κυρία οι τοπικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ που όταν διορίσθηκε έσπευσαν να την υποδεχθούν μετά βαΐων, δικαιολογώντας μάλιστα το γεγονός ότι για να τοποθετηθεί σε αυτή την κρίσιμη θέση στα εβδομήντα κάτι της χρόνια, χρειάστηκε κατά πληροφορίες να αλλάξουν από το Υπουργείο τα όρια ηλικίας. Γιατί λέει είχε μεγάλη πείρα! Μεγάλα κωλύματα θα ήθελαν να πουν!

Π.Μ.

 

Μυθική ατάκα Γιαρμαδούρου για Τσίπρα!

Με μαχητικό τρόπο διαδήλωσαν χθες και οι κάτοικοι της Λήμνου κατά της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, ενώνοντας τη φωνή τους με τη Λέσβο. Στη Λήμνο φορείς του νησιού, επαγγελματίες και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στο λιμάνι της Μύρινας μπροστά από το Δημαρχείο. Η συντονιστική επιτροπή με μια φωνή αποφάσισε ότι όλα νησιά του Αιγαίου στις 18 Δεκεμβρίου, την ήμερα συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, να είναι εκεί, ενώ ο Έπαρχος Λήμνου Βαγγέλης Γιαρμαδούρος επεφύλασσε… μια μυθική ατάκα, που έκανε μάλιστα τον γύρο των μέσων ενημέρωσης σε όλη τη χώρα, όταν, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, είπε: «Αλέξη, τα ταμπούρλα θα τα χτυπάμε εμείς και θα χορεύεις εσύ»! Αξίζει να σημειωθεί ότι και στη Λήμνο υπήρξε καθολικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, τράπεζες και αρκετές υπηρεσίες έβαλαν λουκέτο και ένωσαν τις φωνές τους με τα υπόλοιπα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Μ.ΟΡΦ

 

Απόλυτα αρνητικοί οι επαγγελματίες της Αγιάσου

Μετά τις δηλώσεις της προέδρου του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου Κατερίνας Βόλτσιου στη συνέντευξη που έδωσε στο «Ε» στις 4 Νοεμβρίου, και συγκεκριμένα για το ανοιχτό ενδεχόμενο η Αγιάσος να φιλοξενήσει ξανά μονάδα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, η Ένωση Εμπόρων, Επαγγελματοβιοτεχνών Αγιάσου «Ο Ερμής» προχωρά σε διευκρινίσεις. Ειδικότερα, τόσο η πρόεδρος Δήμητρα Σουσαμλή όσο και η γραμματέας Γεωργία Βίγλατζη επισημαίνουν ότι η Ένωσή τους οφείλει να τοποθετηθεί για το επίμαχο θέμα «που μας προβληματίζει όλους».

Στο πλαίσιο αυτό «ενημερώνουν» την κ. Βόλτσιου ότι «το χωριό μας είναι απόλυτα αρνητικό στη δημιουργία μονάδας ασυνόδευτων προσφύγων και να μην κάνει τις δικές της εικασίες. Εάν και εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο, να είναι σίγουρη και εκείνη αλλά και όσοι επιδιώκουν να συμβεί ότι το χωριό σύσσωμο θα ξεσηκωθεί. Δεν θα μείνει κανείς με σταυρωμένα χέρια, γι’ αυτό ας το σκεφτούν καλύτερα πριν προβούν σε τέτοιες ενέργειες. Επίσης, να τονίσουμε ότι στο πλευρό μας τάσσεται και η Δημοτική Ενότητα Αγιάσου και μας στηρίζει έμπρακτα».

Αν.Παζ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top