Δεύτερη Ανάγνωση 19-6-18

19/06/2018 - 10:14 Ενημερώθηκε 21/06/2018 - 10:23

ΜΠΕΛΑΔΕΣ…

Bρε τι μπελάδες με το 1989! Δεν ήμαστε καλά μέχρι τότε; Βέβαια δεν το ξέραμε… Από τη μια ήταν η Δύση. Από την άλλη το κομμουνιστικό μπλοκ. Από τη μια η υπερδύναμη ΗΠΑ. Από την άλλη το φόβητρο της Σοβιετικής Ένωσης. Και στη μέση τα υπόλοιπα κράτη προστατευόμενα σ’ έναν κόσμο που είχε παγιώσει συνθήκες, καταστάσεις, επιρροές. Δεν περάσαμε κι άσχημα. Μπορεί να υπήρχε ο ψυχρός πόλεμος, η απειλή παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου αλλά ήξερε ο καθένας τους το ρόλο του, τους φίλους, τους εχθρούς, τους κανόνες. Και συνεχίζαμε κανονικά τις δουλειές μας! Στη Δύση οι καπιταλιστές μαζί με τους αστούς και μικροαστούς αυγάτιζαν το χρήμα. Υπήρχαν και οι Αριστεροί, όλων των ειδών κι αποχρώσεων, που με τη σιγουριά του Δυτικού τρόπου ζωής και το παραδάκι εύκολο στην τσέπη, μας μιλούσαν για τα… ιδεώδη του κομμουνισμού! Αλλά όλοι γευόμασταν την αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Από την άλλη, στο Σοβιετικό μπλοκ, του τάφου νέκρα σιωπή! Κι όποιος κάτι πήγαινε να πει ή να κάνει, έκανε τουρνέ στο Γκουλάγκ… Που και που γινόταν και κανά πραξικοπηματάκι τύπου Πράγας έτσι για να μην παίρνουν αέρα κάποιοι, κάποιοι. Πραξικοπηματάκι έκανε βέβαια και ο απέναντι πλανητάρχης. Άλλωστε μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια! Έγινε και μια Ενωμένη Ευρώπη, έτσι σαν γαρνιτούρα της Δύσης! Κι έτσι βαδίζαμε. Κι ύστερα; Ύστερα ήρθε το τέλος της Ιστορίας. Της Ιστορίας που ξέραμε αλλά δεν ξέραμε οι ανόητοι τι άλλες ιστορίες θ’ άνοιγαν. Πανηγυρίζαμε στα πεσμένα τείχη του Βερολίνου. Που να φανταστεί σε τέτοιες ευδαιμονικές εποχές ότι άλλα τείχη, πιο επώδυνα θα σηκωνόντουσαν. Ότι ο κόσμος θα τρελαινόταν με ηγέτες των οποίων η ψυχολογική και συναισθηματική τους ισορροπία, θα έμπαινε στην καθημερινή εικοσιτετράωρη βάσανο του twitter. Οι παλιές… καλές συνήθειες κι ετικέτες έχουν μπει υπό αμφισβήτηση. Αρκεί να δεις κανείς τον κόσμο. Ποιος είναι δεξιός, ποιος είναι αριστερός, ποιος είναι προοδευτικός, ποιος δεν είναι, η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό, το σπάσιμο δεσμών και συμμαχιών, όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια γενικότερη σύγχυση. Δεν ξέρεις ποιος θα σου βγει καλός. Ποιος θα σου βγει κακός. Ποιος θα σου βγει προοδευτικός, ποιος συντηρητικός. Οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, η τρομοκρατία, ο ισλαμισμός, η επανεμφάνιση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, είναι κακά μαντάτα που δεν αντιμετωπίζονται με τα social media. Αν υπήρχε χρονομηχανή πόσοι Δυτικοί τουλάχιστον δεν θα ‘θελαν να επέστρεφαν στο 1989; Και να σταματούσαν τον χρόνο εκεί…

 

LESVOS LIFE

 

 Ένα ιστορικό βιβλιοπωλείο… (ΕΧΕΙ ΦΩΤΟ)

Η Κλειώ Χατζηδανιήλ με συνέπεια και ήθος συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση με το γνωστό βιβλιοπωλείο στην Κεντρική Αγορά της Μυτιλήνης. Από το μακρινό 1827, σήμερα ανανεωμένο με την Κλειώ, από τη μια να διατηρεί το ιστορικό χρώμα του βιβλιοπωλείου. Από την άλλη να δίνει τη μάχη της ανανέωσης και της βιβλιοφιλικής ενημέρωσης μέσα από μια σειρά παρουσιάσεων γνωστών συγγραφέων. Την προηγούμενη Παρασκευή παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Θόδωρου Παπαθεοδώρου «Γυναίκες της Μικρής Πατρίδας» σε μια όμορφη εκδήλωση στην Δημοτική Πινακοθήκη. Ενθουσιασμένος ο συγγραφέας ανέβασε στο προφίλ του φώτο ποζάροντας έξω από το βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ δίπλα στην Κλειώ Χατζηδανιήλ. Το βιβλίο είναι ήδη best seller.

Ο Δημήτρης Βουνάτσος τίμησε τους Κρήτες

Μπορεί οι έστω κι αυτές οι λίγες σκέψεις που είχε για ενδεχόμενη υποψηφιότητα να έχουν παρέλθει, όμως ο Δημήτρης Βουνάτσος συνεχίζει να δίνει παρών σε διάφορες τελετές και πανηγύρια ανά την Λέσβο. Έτσι λοιπόν την Κυριακή βρέθηκε στον Ι.Ν. Αγίου Θεοδώρου στο Στρατηγείο της 98 ΑΔΤΕ όπου η Αδελφότητα Κρητών Λέσβου τίμησε την Ηρωική Μάχη της Κρήτης. Στην συνέχεια και καθήμενος δίπλα στον Μητροπολίτη Μυτιλήνης, με τον οποίον πρόσφατα ξαναπήγαν στο Μπρόντ. Στη φώτο και η Αντιπεριφερειάρχης Πόπη Πρωτογεράκη, τέκνο άλλωστε της Κρήτης. Λάτρης του Θουκυδίδη ο πρώην Νομάρχης, Δήμαρχος και βουλευτής, βρήκε για μια ακόμα φορά την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις ιστορικές του γνώσεις.

 

Η Μίρνα Αρναούτη με δικό της blog

Δικό της blog δημιούργησε η συμπολίτισσα μας Μίνα Αρναούτη, γνωστή από το δυστύχημα του τραγουδιστή Παντελίδη. Μετά το ξεκίνημα της δημοσιογραφικής τηλεοπτικής καριέρας, διαχειρίζεται το blog στο οποίο δημοσιεύονται συμβουλές για την γυναικεία ομορφιά. Νύχια, μαλλιά, σκουλαρίκια αλλά και μικρές - μικρές εξομολογήσεις κυρίως από το δράμα που έζησε η ίδια. Οπότε όποια ενδιαφερόμενη ας κλικάρει <https://mercimyrcene.blogspot.com/>

 

Η μελέτη του Κλειστού Γυμναστηρίου Καλλονής

Με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο facebook ο γνωστός αρχιτέκτων Στρατής Φραντζέσκος παρουσιάζει τη μελέτη του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλονής. Την οποία βέβαια βλέπετε μόνο σε μια γενική φωτογραφία. Όπως σημειώνει για το έργο, Αρχιτέκτονες είναι: Νίκος Βασιλικός - Στρατής Φραντζέσκος - Στατική μελέτη: Φωκίων Αποστόλου - Πολιτικός Μηχανικός - Μηχανολογικά: Παναγιώτης Κουκουτός - Μηχανολόγος και Γεωτεχνική Μελέτη: Ν.Α.Μ.Α. Ωραία βέβαια όλα αυτά, αρκεί τα σχέδια να προχωρήσουν και το έργο να γίνει. Ένα μεγάλο έργο το οποίο θα καλύψει ένα μεγάλο κενό στην περιοχή.

 

 

Εκδήλωση της ΚΝΕ

Η ΚΝΕ στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 21 Ιουνίου, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Τί φοιτητικό κίνημα χρειαζόμαστε σήμερα;», στο αίθριο των Φοιτητικών Εστιών Μυτιλήνης. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey