FOLLOW US

Δεύτερη σελίδα

Δεύτερη Ανάγνωση

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ…

Το να θέλει να κάνει κόμμα ο καθένας είναι θεμιτό σε μια Δημοκρατία. Το να θέλει να κάνει κόμμα ένας απόστρατος αξιωματικός, επίσης είναι θεμιτό. Ειδικά σε μια πατερναλιστική με τα γνωστά βιώματά της ελληνική δημοκρατία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα άλλωστε Πλαστήρας και Παπάγος, που πρωταγωνίστησαν στις δεκαετίες 40 και 50. Μόνο που εκείνοι είχαν σημαντική στρατιωτική δράση σε πεδία μαχών και μοιραίως τις περίεργες αυτές εποχές έπαιζε σημαντικό ρόλο στη δημόσια ζωή του τόπου. Μιας δημόσιας ζωής που δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως η πλέον δημοκρατική.

Αλλά εν πάση περιπτώσει όλα αυτά κρίνονται πλέον ιστορικά. Σήμερα, που τα τελευταία σαράντα χρόνια, η δημοκρατία λειτουργεί απόλυτα, στο βαθμό που να εναλλάσσονται ομαλά κόμματα και πρωθυπουργοί. Σήμερα που όλες οι ιδεολογικοπολιτικές εκφάνσεις του δημοκρατικού τόξου έχουν επωμισθεί μερίδιο διακυβέρνησης. Σήμερα που τα κόμματα λειτουργούν θεσμικά με εναλλασσόμενους αιρετούς ηγέτες, κάτι πρωτόγνωρο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Σήμερα λοιπόν εμφανίζεται απόστρατος αξιωματικός να δηλώνει: «Αν μου το ζητήσουν θα ηγηθώ κόμματος, δεν είμαι ρίψασπις».

ΠΡΩΤΗ απορία. Ποιοι περιμένει να του το ζητήσουν; Και πότε; ΔΕΥΤΕΡΗ απορία. Ποιοι είναι οι «ριψάσπιδες» στην Ελλάδα; Επίσης, με τι κριτήρια ορίζουν το ποιοι είναι; ΤΡΙΤΗ απορία. Γιατί αυτός και όχι οι προηγούμενοι διατελέσαντες αρχηγοί Στρατού. Τι παραπάνω έχει εκείνος που δεν το διαθέτουν οι άλλοι; Κι αν πράγματι διαθέτει κάτι επιπλέον, γιατί εμείς δεν το ξέρουμε; ΤΕΤΑΡΤΗ απορία. Σε ποια δημοκρατική διαδικασία έχει κριθεί ο εν λόγω απόστρατος; Διότι στον στρατό πολύ σωστά υπάρχει η επετηρίδα και η απόλυτη υπακοή στους ανωτέρω. Στη δημοκρατία όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ούτε επετηρίδες υπάρχουν, ούτε υπακοές σε ανωτέρους. Υπάρχουν οι εκλογές και η ψήφος του πολίτη. ΠΕΜΠΤΗ απορία. Η δραστηριότητα του εν λόγω απόστρατου διακρίνεται στα λεγόμενα, υπό τη στενή έννοια, εθνικά θέματα. Όμως υπάρχουν και μια σειρά άλλων θεμάτων που πρέπει να απασχολούν έναν Ευρωπαίο Πρωθυπουργό και δη Έλληνα. Χρέος, κόκκινα δάνεια, ελλείμματα, μεταρρυθμίσεις κ.λπ. Και πέρα από τα ονόματα των Γκρουέσκι, Ερντογάν, Άσσαντ κ.λπ. υπάρχουν και κάποια άλλα… παράξενα ονόματα. Λαγκάρντ, Γιούνγκερ, Ντράγκι, Μοσκοβισί κ.λπ.

Επ’ αυτών των θεμάτων και ονομάτων (που αυτά κι αν είναι εθνικά θέματα) έχει άποψη; Μπορεί να μας πει πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε και να μην χαρακτηριστούμε «ριψάσπιδες»; Ολοκληρώνοντας. Καλός ο πατριωτισμός, χρήσιμες ενίοτε οι διαδηλώσεις, αλλά μακριά από πάτρωνες που καιροφυλακτούν σε τέτοιες πονηρές καταστάσεις. Η Δημοκρατία έχει κανόνες κι εμείς οι πολίτες τον τελικό λόγο…

 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1988

 

Γεγονότα

 

- Συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο η …ψυχολογική στήριξη με 100 εκατ. δρχ. στην υπό ίδρυση Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου. Ο Θράσος Καλογρίδης επισημαίνει ότι η παρουσία Δήμων και κοινοτήτων και άλλων φορέων δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης. Απόφαση δεν παίρνεται και το θέμα παραπέμπεται σε επόμενα Δημοτικά Συμβούλια.

- Εγκαινιάζεται από τον Υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα το τηλεοπτικό στούντιο της ΕΤ3 στη Μυτιλήνη. Στην ομιλία του τονίζει τη σημασία της λειτουργίας του στούντιο και της προβολής της περιοχής μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 

 

ΕΙΠΕ

«Το Φθινόπωρο του 2019 θα διεξαχθούν οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές, η δεσμευτική ρύθμιση για μεταφορά των εκλογών θα περιλαμβάνεται σε επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τον νέο Καλλικράτη».

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, Υπουργός Εσωτερικών

(Real FM)

 

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΠΑΙΔΙ & ΒΙΒΛΙΟ

Δημιουργική γραφή και βιβλιοδεσία στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου για σχολικές ομάδες δημοτικού, με τίτλο «Γίνε ο συγγραφέας του δικού σου βιβλίου», πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 22530 32300 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Ξανθούλη «Εγώ ο Σίμος Συμεών» στο «Boοk & Art» στις 8:30 μ.μ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Έκθεση των βραβευμένων φωτογραφιών του 1ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Τυπωμένης Φωτογραφίας 2017 στον εκθεσιακό της χώρο της ΦΕΜ , 3η πάροδος Μικράς Ασίας, στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης από τις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Η πιο Σκοτεινή Ώρα» στο «Cine Αρίων».

- Η ταινία «Ο Επιβάτης» στο «Cine Aρίων».

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Τα ντοκιμαντέρ Coffee for all Nations (52 min) και Ιstanbul Echoes (100 min) στο πλαίσιο των AegeanDocs Winter στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 7 μ.μ.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Τα ντοκιμαντέρ Marry me in Delhi (17 min), Fragile World (29 min) και The Beast is Still Alive (90 min), στο πλαίσιο των AegeanDocs Winter στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 7 μ.μ.

ΘΕΑΤΡΟ

Η Θεατρική Ομάδα του ΦΟΜ «Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ» παρουσιάζει την παράσταση «Δεσποινίς Τζούλια» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ στις 9 μμ. στο Θέατρο του ΦΟΜ. Πληροφορίες ή κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 6972 210 895.

ΜΟΥΣΙΚΗ

- Η Φωτεινή Βελεσιώτου με ένα ιδιαίτερο μουσικό οδοιπορικό στο λαϊκό και έντεχνο τραγούδι στο Κτήμα «Οινοφόρος» στις 10 μ.μ.

- Ο Λεωνίδας Μπαλάφας στο «Πανελλήνιον» στις 10 μ.μ.

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Το Επιμελητήριο Λέσβου-Λήμνου διοργανώνουν την ετήσια γιορτή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας τους, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου «ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΕΛΛΗΣ» στις 7 μ.μ.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ

Ομιλία του Μάκη Αξιώτη με θέμα: «Οι αρχαιότητες της περιφέρειας Καλλονής από τα προϊστορικά χρόνια έως και τη μεταβυζαντινή εποχή» στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής «Η Αρίσβη» στις 7 μ.μ.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Ποδηλατικός Μαραθώνιος Γέρας - Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Τα ντοκιμαντέρ The Manakia Brothers. Diary of a Long Look Back (91 min) και The Extra Mile (76 min), στο πλαίσιο των AegeanDocs Winter στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 7 μ.μ.

ΘΕΑΤΡΟ

Η Θεατρική Ομάδα του ΦΟΜ «Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ» παρουσιάζει την παράσταση «Δεσποινίς Τζούλια» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ στις 9 μμ. στο Θέατρο του ΦΟΜ. Πληροφορίες ή κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 6972 210 895.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δεύτερη Ανάγνωση Δεύτερη Ανάγνωση »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top