FOLLOW US

Δεύτερη σελίδα

Δεύτερη Ανάγνωση

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ…

Φεβρουάριος, πάμε μισό αιώνα πίσω! Τότε που επιβεβαιώθηκε η διάσπαση του ΚΚΕ η οποία ήταν επιστέγασμα των διαδοχικών κρίσεών του, από τον εμφύλιο πόλεμο έως τη δικτατορία. Στη Βουδαπέστη συνέρχεται το 1968 η 12η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Καθαιρούνται τρία διαφωνούντα μέλη του Πολιτικού Γραφείου (Μήτσος Παρτσαλίδης, Ζήσης Ζωγράφος, Πάνος Δημητρίου) ενώ μπαίνουν στο περιθώριο πολλά άλλα στελέχη (Βατουσιανός, Ζάχος, Καράς, Καρτσούνης, Τζεφρώνης κ.ά.). Στελέχη του κόμματος που δρούσαν στην Ελλάδα σε καθεστώς παρανομίας (Δρακόπουλος, Μπριλλάλης, Μπενάς κ.λπ.) συμπαρατάχθηκαν με τους διαφωνούντες. Συγκροτείται το «ΚΚΕ Εσωτερικού», τα στελέχη του οποίου απέδιδαν την ονομασία «ΚΚΕ Εξωτερικού» στο τμήμα του κόμματος που ακολουθούσε την ηγεσία. Ήταν η ελληνική εκδοχή του Ευρωκομουνισμού, η ανανέωση της Αριστεράς και η επαγγελία ενός «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο». Το 1956 η Ουγγαρία ανεπιτυχώς προσπάθησε να αποδράσει από το κομμουνιστικό στρατόπεδο. Τότε στην Τασκένδη το πρώτο σχίσμα του ΚΚΕ με τα εξόριστα μέλη να χωρίζονται σε «Ζαχαριαδικούς» και «αντιζαχαριακούς».

Το 20ό Συνέδριο του Κ.Κ. Σοβιετικής Ένωσης που πραγματοποιείται την εποχή αυτή αποκαλύπτει τις θηριωδίες του Σταλινισμού σοκάροντας το κομμουνιστικό κίνημα. Ξεσπάει η ρήξη της Σοβιετικής Ένωσης με την Κίνα, την Αλβανία και το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα βρίσκεται μπροστά σε μια διαφορετική πραγματικότητα, ενώ ιδεολογίες και μυθοπλασίες αρχίζουν και κλονίζονται. Δώδεκα χρόνια το ΚΚΕ σπαραζόταν σε σκληρές διαμάχες όπου εντάθηκαν μετά την είσοδο σοβιετικών τανκς στην Πράγα το 1968. Το ΚΚΕ εσωτ. εδρεύει πλέον στη Ρουμανία ενώ το ορθόδοξο ΚΚΕ στο Ιβάνοβο της Σοβιετικής Ένωσης. Η δικτατορία στην Ελλάδα εκ των πραγμάτων συσκοτίζει αλλά και μυθοποιεί πρόσωπα. Στη μεταπολίτευση, με διακυμάνσεις η αντιπαλότητα των δύο πλευρών έως την περίοδο Κοσκωτά όπου δημιούργησαν τον ενιαίο Συνασπισμό. Δεν διήρκησε και πολύ η περίοδος αυτή, καταρρέει ο κουμμουνισμός στην Ανατολική Ευρώπη. Έκτοτε οι δύο πλευρές, διασπούνται και πάλι, ακολουθώντας η κάθε μια πλευρά το δικό της μοναχικό δρόμο…

Σήμερα που η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά και το ΚΚΕ αντιπολιτεύεται, προφανώς έχουμε μπει σε διαφορετικό σκηνικό. Μόνο που η ίδια ιστορία συνεχίζεται, ανακυκλούμενη σε ιδεολογικές ανούσιες αντιπαραθέσεις και διασπάσεις που όχι μόνο δύσκολα μπορεί ένας απλός πολίτης της παγκοσμιοποιημένης εποχής να παρακολουθήσει. Αλλά κυρίως δεν συγκινείται κι ούτε βέβαια τις ακολουθεί. Όμως, θυμόμαστε το παρελθόν, προβληματιζόμενοι και διδασκόμενοι από την ιστορία (τους). Τα αφήνουμε πίσω και προχωράμε μακριά από τέτοιες μαύρες σελίδες. Μόνο τις θυμόμαστε. Γιατί αυτή κι αν είναι ιστορική μνήμη…

 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1956

 

Ψηφίζουν για πρώτη φορά οι γυναίκες

 

Είναι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα όπου ψήφισαν και οι γυναίκες. Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση συνασπίστηκαν 7 κόμματα στη Δημοκρατική Ένωση, για να αντιμετωπίσουν την ΕΡΕ που είχε ιδρύσει το 1955 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο οποίος όμως κερδίζει με λιγότερες (!!!) ψήφους από το δεύτερο κόμμα λόγω εκλογικού νόμου. Η ΕΡΕ έλαβε ποσοστό 47,38% και 165 έδρες ενώ η Δημοκρατική Ένωση ποσοστό 48,15% και μόλις 132 έδρες! Στη Λέσβο πρώτο κόμμα η Δημοκρατική Ένωση με ποσοστό 62,56% και 5 έδρες εκλέγοντας τους Ηλία Ηλιού, Παν. Γλιγλή, Μίμη Γαληνό, Ν. Μαλλιάκα και Περ. Ξενοδοχειάρη. Η ΕΡΕ έλαβε ποσοστό 36,12% και 2 έδρες με τον Γ. Βιτούλια και τον Χρ. Βαφέα.

ΕΙΠΕ

«Θα συμμετέχω στις επόμενες εκλογές και με την παράταξη του Σπύρου Γαληνού, γιατί από ένα σημείο και μετά είναι και το συναίσθημα στη μέση».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ, Αντιδήμαρχος Έργων Δήμου Λέσβου

Ενοχλείται η Κυβέρνηση που η Νέα Δημοκρατία προσκυνά τον Εθνολαϊκισμό. Ανθρώπινο είναι να ενοχλείται. Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση έχει παντρευτεί τον Εθνολαϊκισμό, το εκλαμβάνει ως μοιχεία…

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΠΕΜΠΤΗ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Καταβολή συντάξεων στους δικαιούχους του ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πασχάλη Τσαρούχα «Και να σκεφτείς είχαμε σχεδόν νικήσει» στη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν Ο Λέσβιος» στις 7 μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Ο Λαβύρινθος Τελική Δοκιμασία» στο Cine Αρίων στις 9:15 μ.μ.

- Η ταινία «1968» στο Cine Αρίων στις 9:30 μ.μ.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος της Λέσβου θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Οργάνωσης, στην οδό Αεροπόρου Γιανναρέλλη 40 Μυτιλήνη στις 7 μ.μ.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρουσίαση μελέτης προβολής Λέσβου από το Φορέα Τουρισμού Μολύβου στο Συνεδριακό Κέντρο Μολύβου στις 6:30 μ.μ.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση περιοχής «Βαρειά - Ακρωτήρι» στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Βαρειάς (έναντι εκκλησίας) στις 6 μ.μ.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Τη βασιλόπιτα του νέου έτους θα κόψει η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου, σε συνδυασμό με την ετήσια γενική συνέλευση των μελών της, στο Θεατράκι των «Αστέγων» (Θεοφράστου 24) στις 11 π.μ.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Από τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου η παρουσίαση του νέου brand της Λέσβου στο ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο» στις 7 μ.μ.

ΘΕΑΤΡΟ

«Οργισμένα νιάτα» του Τζον Όσμπορν σε σκηνοθεσία της Κίρκης Κάραλη με τους Πέγκυ Τρικαλιώτη, Σήφη Πολυζωίδη, Χάρη Τζωρτζάκη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9 μ.μ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2018 10:30
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δεύτερη Ανάγνωση Δεύτερη Ανάγνωση »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top