Δηκτικά

09/01/2017 - 14:24

Καλά μας κάνουν

«Το ακτοπλοϊκό έχει βελτιωθεί σημαντικά, αποτέλεσμα των ενεργειών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και από την προηγούμενη και από τη σημερινή κυβέρνηση».

Αυτό αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ως τοποθέτηση της Περιφερειάρχη κας Καλογήρου σε σύσκεψη των φορέων στη Σάμο, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή.

Όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι μεν κύριες -και πλέον προσοδοφόρες- γραμμές στο Αιγαίο ρυθμίζονται από την ελεύθερη αγορά, με το Υπουργείο Ναυτιλίας απλό θεατή, και η μόνη γραμμή που επηρεάζεται από κυβερνητική παρέμβαση (η άγονη) δεν καλύπτει το χρόνιο αίτημα των κατοίκων του βορείου Αιγαίου για μόνιμη σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, τέτοιες... σκληρές αυτοδιοικητικές δηλώσεις μπορούν να αποδοθούν μόνο σε δημόσιες σχέσεις προς τέως και νυν κυβερνώντες.

Π.Α.

 

Bestseller ο Γιαννέλλης!

Δεν είναι μόνο ότι κόβει εισιτήρια η ταινία «Η Ρόζα της Σμύρνης», βασισμένη στο βιβλίο του Γιάννη Γιαννέλλη «Ισμαήλ και Ρόζα». Είναι ότι πουλάει και το βιβλίο και μάλιστα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των best sellers του γνωστού βιβλιοπωλείου των Αθηνών «Πρωτοπορία». Από τότε που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση της ταινίας και άρχισε να παίζεται στους κινηματογράφους, πάει από επανέκδοση σε επανέκδοση. Βρίσκεται μάλιστα πιο ψηλά από το ιταλικό best seller «Το Νέο Όνομα» της Έλενας Φεράντα, από το νέο βιβλίο του Φίλιπ Κερ «Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται», ακόμα και από το παγκόσμιο best seller «Λίγη Ζωή» της Hanya Yunagihara!

Περιμένουμε και τη δημοσιοποίηση των εισιτηρίων που κόβει η ταινία, ωστόσο όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι κι εκεί πάει για ρεκόρ! Τι άλλο να πούμε παρά ένα μεγάλο μπράβο στο Γιάννη…

Σ.Σ.

 

Η ενίσχυση… χάνεται

Για το μόνο που δεν «παραπονιέται» η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών με φόντο το προσφυγικό είναι για την ενίσχυση του προσωπικού. Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημήτρης Αλεξίου ανέφερε ότι «πράγματι έχει ενισχυθεί σημαντικά το σώμα, αλλά με τόσο χαμό και τόσο κόσμο, αλλά και τόσες ανάγκες που υπάρχουν στη Μόρια, το επιπλέον προσωπικό απορροφάται αμέσως» και είναι σαν να μην… υπάρχει.

Α.Ω. 

 

Ψήφισμα για τη… νότια παράκαμψη

Την ερχόμενη Δευτέρα 9 του μήνα, έρχεται το πρώτο δημοτικό συμβούλιο της νέας χρονιάς με την επανάληψη της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του Συμπαραστάτη του Δημότη. Από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης ξεχωρίζει και η πρόθεση της δημοτικής αρχής να καταπιαστεί -έστω και συμβολικά- με την υπόθεση του έργου της νότιας παράκαμψης, για την οποία έχει κάνει παρέμβαση ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου να χαθεί το σημαντικό αυτό έργο που έχει εξελιχθεί σε παρωδία, ενώ ακολούθησε πριν από λίγες ημέρες η ανεξάρτητη πλέον δημοτική σύμβουλος Χρυσούλα Ζωγράφου, η οποία το έφερε στο δημοτικό συμβούλιο.

Το λοιπόν το δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να συντάξει ψήφισμα για την «επίσπευση -εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου- των διαδικασιών υλοποίησης του έργου της νότιας παράκαμψης Μυτιλήνης»…

Μ.ΟΡΦ

 

Προειδοποίηση για γρίπη…

«Το μόνο που εύχομαι, είναι να μη ξεσπάσει επιδημία γρίπης στα Hot-spots της Μόριας και του Καρά Τεπέ, όπου διαβιούν συνωστισμένοι περίπου 6.000 άνθρωποι...». Αυτό επισημαίνει ο προϊστάμενος του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης Μιχάλης Χατζηγιάννης, σε ανάρτηση του στο facebook, δημοσιεύοντας μάλιστα σχετικό του άρθρο σε ιστοσελίδα, με οδηγίες για το τι θα πρέπει να προσέχουμε. Αναφέρει μάλιστα ότι τις τελευταίες ημέρες, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα κρούσματα πιθανής γρίπης στη χώρα, αλλά και στο νησί μας. Και λέει «πιθανής» γιατί ακόμα δεν υπάρχει η επίσημη διαβεβαίωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Πάντως προς τα εκεί πάει το πράγμα, σύμφωνα με τα συμπτώματα αλλά και την εποχή, που είναι η πλέον κατάλληλη για την εμφάνιση της νόσου, μετά κι από την ψυχρή εισβολή του καιρού. Κι όσοι ενδιαφέρονται, στην ιστοσελίδα http://spiromed.blogspot.gr/2013/07/blog-post_8742.html υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για τη γρίπη.

Σ.Σ.

 

Στο χέρι τους πια… 

Τα φέρνει καμιά φορά η ζωή έτσι ώστε να βρισκόμαστε προ των ευθυνών μας. Και φαίνεται εν προκειμένω πως τούτο βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση του πολυδιαφημισμένου Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος που εξήγγειλε η κυβέρνηση (κυρίως λόγω προσφυγικού), το οποίο για πρώτη φορά βάζει το βόρειο και αλλά και το νότιο Αιγαίο σε πρώτη προτεραιότητα για την παραγωγή έργου και την ενίσχυση της χειμαζόμενης οικονομίας, αφού η διάθεση της κυβέρνησης να ρίξει χρήμα περνάει πια στο γήπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα κριθεί για την αποτελεσματικότητά της να αντλήσει τους διαθέσιμους πόρους.

Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο λοιπόν, η αυτοδιοίκηση χάνει τη διαχρονική της δικαιολογία πως είναι επί σειρά ετών… ξεχασμένη ειδικά εδώ στη Λέσβο από το κράτος και την κεντρική διοίκηση και καλείται να δουλέψει σκληρά για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δίνονται. Ως εκ τούτου, η περιφερειακή και η δημοτική αρχή καλούνται να αποδείξουν πόσα «απίδια» μπορούν να βάλουν στο σάκο τους μπροστά σε αυτήν τη θετική συγκυρία λόγω του προσφυγικού.

 

Στο χέρι τους πια… (2)

Αν θέλει κάποιος μάλιστα να πάει ένα βήμα παραπέρα, μπορεί αντικειμενικά να κρίνει πως ειδικά ο Δήμος και κατά δεύτερο λόγο η Περιφέρεια δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την υπέρβαση, λόγω και των συγκεκριμένων δυνατοτήτων της αυτοδιοίκησης γενικότερα σήμερα.

Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο οι προτάσεις που διαμορφώνονται ενόψει του Ειδικού Αναπτυξιακού και από τους δύο φορείς της αυτοδιοίκησης να… «ανοίξουν», εκτός των γραφείων του Δήμου και της Περιφέρειας, σε συνεργαζόμενους φορείς και ιδιώτες για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Μ.ΟΡΦ

 

Το Σίγρι μάς βάζει τα γυαλιά

Δεν είναι μόνο το ότι ανακοινώθηκε δεύτερη παράταση για να παραμείνει η έκθεση του Μουσείου Σιγρίου στο Σικάγο, αλλά το γεγονός ότι το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχει υπερβεί τα σύνορα και έχει βάλει «γυαλιά» σε όλους για τον ενδεδειγμένο τρόπο προβολής του νησιού. Μάλιστα, για μετά τον Ιούνιο του 2017, ο… πολυμήχανος διευθυντής του Νίκος Ζούρος ήδη εξετάζει το πώς θα παραμείνει η έκθεση «Αιγαίον, η γέννηση ενός αρχιπελάγους» στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενδεχομένως με τη «μεταφορά» της σε μουσείο του Σαν Φραγκίσκο!

Παράλληλα, η συνεργασία του Γεωπάρκου Λέσβου με τα κινεζικά πανεπιστήμια προχωρεί και σύντομα αναμένεται επίσκεψη -όχι μόνο ακαδημαϊκών- αλλά και αξιωματούχων της Κίνας στο νησί μας, στο πλαίσιο μεταφοράς τεχνογνωσίας από τη Λέσβο... στην Κίνα!

Αν.Παζ.

 

Αφήνει ακάλυπτη την Κτηνιατρική Υπηρεσία

Η χθεσινή απάντηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αδαμίδη, μέσω της ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου της Περιφέρειας, για τους χειρισμούς στην υπόθεση της καραντίνας του καταρροϊκού πυρετού αφήνει ακάλυπτη την υπηρεσία για τους χειρισμούς που είχε κάνει ως τώρα. Σε προηγούμενη φάση η απάντηση του κ. Αδαμίδη στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ έδινε μεγαλύτερη κάλυψη στην υπηρεσία.

Να υποθέσουμε ότι κάτι έχει αλλάξει ή ο κ. Αδαμίδης και η Περιφερειακή Αρχή παίρνουν αποστάσεις από τις πολιτικές επιλογές που έγιναν πριν αναλάβουν εκείνοι τη διοίκηση της Περιφέρειας;

Ν.Μ.

 

Οδηγός για τους παραγωγούς και όχι μόνο

Αλλαγή στην παραγωγική κουλτούρα των ελαιοπαραγωγών, των ελαιοτριβέων και των εμπόρων προκρίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον οδηγό ορθών πρακτικών παραγωγής ελαιολάδου. Η λέξη «συνιστάται», που χρησιμοποιείται κατ’ επανάληψη, δείχνει ότι δεν πρόκειται για δεσμευτικό κανονισμό. Ωστόσο, πολύ σύντομα το «συνιστάται» θα αντικατασταθεί από το πρέπει. Κι όταν αυτό γίνει, δεν θα υπάρχουν περιθώρια επιλογής. Μέχρι τότε ας αξιοποιηθεί ο χρόνος που υπάρχει για να γίνει η συμμόρφωση με τις νέες ρυθμίσεις με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις.

Ν.Μ.

 

Η «Tus Airways» στη Λέσβο;

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα «Samos Today» και αναρτήθηκε στο facebook. Το δημοσίευμα γράφει: «Την έναρξη καλοκαιρινών πτήσεων προς τα ελληνικά νησιά ανακοίνωσε η “Tus Airways”. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της κυπριακής αεροπορικής εταιρείας, οι πτήσεις θα ξεκινήσουν στις 24 Ιουνίου 2017 και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου 2017. Η “Tus Airways” θα πετά την καλοκαιρινή περίοδο από Λάρνακα προς Ρόδο, Σάμο, Κεφαλονιά, Κω, Κάρπαθο, Μυτιλήνη και Σκιάθο, με συχνότητα δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Σάββατο)».

Εάν ισχύει η είδηση, σαφώς και θα είναι μια τονωτική ένεση για το νησί μας.

Σ.Σ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey