Δηκτικά

13/06/2016 - 14:59

«Να φύγει το hot spot»

«Γιατί έχει δημιουργήσει στιγματισμό στο νησί ότι είμαστε νησί μεταναστών και όχι τουριστικός προορισμός, μόνο αν μπορέσουμε να διώξουμε το hot spot θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να προβάλουμε και πάλι το νησί μας...». Με αυτό το σύνθημα το νέο ετούτο κίνημα πολιτών μαζεύει διαδικτυακά από προχθές υπογραφές για να... διώξει το κέντρο της Μόριας.
Το οξύμωρο είναι ότι πάνω κάτω υποστηρικτές αυτού του εγχειρήματος είναι οι ίδιοι που πριν από κάποιους μήνες είχαν προωθήσει αντίστοιχο αίτημα για να πάρει η Λέσβος το Νόμπελ... Ειρήνης. Ποιο το συμπέρασμα που μπορεί ψύχραιμα σήμερα να βγάλει κανείς για το νησί μας; Δυστυχώς το χειρότερο δυνατό, για το οποίο ασφαλώς και έχουν ευθύνες οι κυβερνώντες και οι τοπικοί μας άρχοντες με τους γενικότερους χειρισμούς τους στο προσφυγικό, αλλά ας μη χαϊδευόμαστε και μεταξύ μας. Φταίμε και εμείς σαν κοινωνία.
Γιατί η ανεκτικότητά μας και η αλληλεγγύη μας αποδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό και από τη βοήθεια των χρημάτων που διακινήθηκαν γύρω από το προσφυγικό και από τα πολλά μας μεροκάματα σε ΜΚΟ. Τώρα που αυτά στερεύουν δικαιούται να πει κανείς ότι η ανθρωπιά μας εξαντλείται. Και τούτο το συμπέρασμα, αν το συνειδητοποιήσουμε, είναι πολύ χειρότερο από το ακραίο που έβγαλε χθες η εφημερίδα «Αυγή», χαρακτηρίζοντας «μια ντουζίνα χρυσαυγίτες» τους κατοίκους της Μόριας.
Μ.ΟΡΦ

Μικροί δημοσιογράφοι! (1)

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση του «4ου Ετήσιου Διαγωνισμού Μαθητικού Εντύπου», στον οποίο συμμετείχαν σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του Βορείου Αιγαίου, με έντυπα που εκδόθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους. Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η δημιουργία, ανάδειξη και επιβράβευση των μαθητικών εντύπων που παράγονται από τους μαθητές σχολικών μονάδων της Περιφέρειάς μας, με τη συνδρομή και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών. Κριτήρια αξιολόγησης αποτέλεσαν η πρωτοτυπία, η δημιουργικότητα, η ποικιλία της ύλης, η τήρηση των κανόνων αισθητικής, η ενασχόληση με καίρια κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, η καλή χρήση της γλώσσας κ.ά.

 

Μικροί δημοσιογράφοι (2)

Όπως σημειώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, συγχαίροντας τα παιδιά για την εξαιρετική δουλειά τους, η δραστηριότητα αυτή απαιτεί συνδυασμό ποικίλων δεξιοτήτων, συνεργασία μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων αλλά και ατόμων από το χώρο της εκτύπωσης εντύπων. «Για να γίνει η επιλογή κι η συγγραφή των θεμάτων και των άρθρων πρέπει να παραμεριστεί, όσο γίνεται, το εγώ και να λειτουργήσει το ομαδικό πνεύμα της σύνταξης. Οι μικροί δημοσιογράφοι εκφράστηκαν με ιδιαιτερότητα, την οποία καθόρισε το νησί που κατοικούν και το σχολείο στο οποίο φοιτούν», γράφει η ανακοίνωση χαρακτηριστικά και μακάρι θα πούμε εμείς από τη διαδικασία αυτή να βρούμε σύντομα και συναδέλφους που μπορεί να βρήκαν ένα ερέθισμα από αυτήν τη δραστηριότητα να ασχοληθούν με τη δημοσιογραφία.
Α.Ω

 

«Κάποιοι αντιδήμαρχοι λειτουργούν αυθαίρετα» (1)

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πάνος Πίτσιος απάντησε σε σχόλιό μας που τον καλούσαμε να τοποθετηθεί για όλο το φάσμα των παρεμβάσεων που γίνονται στην πόλη της Μυτιλήνης και όχι μόνο για εκείνα που… θέλει να έχει άποψη.
Ωστόσο, ο κ. Πίτσιος με την τοποθέτησή του, ασκώντας κριτική ακόμα και στα «ασπρίσματα» που έχουν αναχθεί μέχρι και σε χαρακτηριστική έκφραση της αισθητικής της πόλης, μας αποδεικνύει ότι πράγματι παρακολουθεί τα πάντα και δεν διστάζει να έχει άποψη ακόμα και διαφορετική απ’ αυτή της δημοτικής αρχής: «Με αφορμή το σχόλιο της εφημερίδας σας και ειδικά για τα “ασπρίσματα”, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε καταρχάς ότι ουδείς είχε γνώση για τις ενέργειες αυτές. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο τα “ασπρίσματα”, για τα οποία πριν γίνουν θα έπρεπε, σύμφωνα με το νόμο, να υπάρξει απόφαση και έγκριση από το Συμβούλιο της πόλης, αλλά η γενικότερη τακτική ορισμένων αντιδημάρχων, οι οποίοι λειτουργούν αυθαίρετα, χωρίς να προηγηθούν οι απαραίτητες διεργασίες, όπως προστάζει ο Δημοτικός Κώδικας και χωρίς καν να ενημερώνονται τα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου της πόλης.

 

«Κάποιοι αντιδήμαρχοι λειτουργούν αυθαίρετα» (2)

«Αποτέλεσμα αυτής της σπουδής, που γίνεται θέλω να πιστεύω με καλή πρόθεση για την παραγωγή έργου, είναι να παρατηρούνται τέτοιες αστοχίες, οι οποίες με την προσήκουσα συνεργασία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει και από το δήμαρχο, η Δ/Κ Μυτιλήνης θα μπορούσε να διαδραματίσει πολύ σημαντικότερο ρόλο απ' αυτόν που ασκεί σήμερα προς όφελος της πόλης και των δημοτών, αν δεν ήταν αποκομμένη από τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής. Άλλωστε το έχουμε αποδείξει σε πλήθος μεμονωμένων ενεργειών, που έχουμε κληθεί να συνεισφέρουμε, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουμε ούτε προσωπικό, ούτε κονδύλια, ούτε μηχανισμούς».
Εμείς θα πούμε «μπράβο» στον κ. Πίτσιο για την τοποθέτησή του και για την ουσία της υπόθεσης που εύστοχα αναδεικνύει θα προσθέταμε τον προβληματισμό για το γεγονός πως οι περίφημες αυξημένες αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων, που επεδίωξε εξαρχής να δώσει ο δήμαρχος, σκοντάφτουν στην πράξη (και) στην απροθυμία των κεντρικών αντιδημάρχων να τις αποδεχθούν.
Μ.ΟΡΦ

 

Στη Σόφια ο Πάλλης

Στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια, βρίσκεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης. Ο βουλευτής Λέσβου θα συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της Βουλής σε διημερίδα που διοργανώνει στο πλαίσιο της SEECP (South East European Cooperation Process ή Διεργασία Συνεργασίας Χωρών της ΝΑ Ευρώπης), που θα γίνει αυτό Σαββατοκύριακο.
Σκοπός των εργασιών της SEECP είναι να διερευνήσει και να επεκτείνει τις σχέσεις των βαλκανικών χωρών μεταξύ τους ειδικά σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη δικαιοσύνη και την εμβάθυνση της δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το θέμα του συγκεκριμένου διημέρου θα είναι «20 χρόνια SEECP: νέες πραγματικότητες και κοινή προοπτική».
Α.Ω

 

Όλοι μέσα
Όλες οι παρατάξεις που κατέβηκαν στις εκλογές για το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ εκπροσωπούνται στη νέα Εκτελεστική Γραμματεία. Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΑΠΕ, που έλαβε τρεις έδρες, ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ με δύο έδρες, από μία έδρα καταλαμβάνουν οι παρατάξεις ΕΣΑΚ ΔΕΕ, Παρεμβάσεις, Παρόντες του απερχόμενου προέδρου Νίκου Χρυσάφη και η παράταξη του προέδρου του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου Γιώργου Αλεξίου. Τώρα το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη συγκρότηση του προεδρείου. Κατά την εκτίμησή μας, δεν θα υπάρξει δυσκολία στη συγκρότηση του προεδρείου, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την κατανομή των εδρών.
Ν.Μ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey