Τα Δηκτικά

10/06/2016 - 14:12

Περί συμφωνίας το ανάγνωσμα

Χτες παραθέταμε σε σχόλιο την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για επείγουσα δράση ώστε οι ελληνικές αρχές να αποτρέψουν την απέλαση των δύο πρώτων Σύρων που κινδυνεύουν να επιστραφούν εξαναγκαστικά στην Τουρκία κατ' εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, μετά την απόρριψη της αίτησης ασύλου τους από τις ελληνικές αρχές. Μάλιστα, ενδιαφέρουσα συνέντευξη φιλοξενούσε για το θέμα χτες η ΕΡα Αιγαίου από τον Ηλία Μαραβά.
Πρέπει, ωστόσο να διευκρινίσουμε ότι ο δαίμων του τυπογραφείου «έσβησε» τα εισαγωγικά της πρότασης της Διεθνούς Αμνηστίας, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να διαβάζει ότι η συμφωνία είναι... παράνομη! Προφανώς το ζήτημα είναι λεπτό και πρέπει να κρατηθούν αρκετές ισορροπίες, και... δύο εισαγωγικά μπορεί να τινάξουν στον αέρα ολόκληρες συμφωνίες κρατών! Όμως, σε σχέση με αυτό, το «Ε» παρέθεσε την άποψη ενός διεθνούς Οργανισμού, δεν την υιοθέτησε.
Αν.Παζ.

Άψογη η συνεργασία
«Όταν ο νεφροπαθής έχει ΑΜΚΑ, τότε παίρνει κανονικά τα φάρμακά του χωρίς συμμετοχή, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο. Όταν τα φάρμακα είναι για άλλο πρόβλημα υγείας, τότε ο ασθενής καλείται να πληρώσει συμμετοχή», μας έλεγε τις προάλλες ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λέσβου Δημήτρης Σαξιώνης. Αναφερόταν ουσιαστικά στην αναστάτωση που προκλήθηκε από μερίδα νεφροπαθών σε σχέση με τα φάρμακά τους και μάλιστα διευκρίνισε ότι ελάχιστα περιστατικά έχουν φτιάσει στ’ αυτιά του, κι αυτά από τα ΜΜΕ! Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ότι η συνεργασία του τόσο με την παλιά όσο και με τη νέα διοίκηση του Νοσοκομείου είναι άψογη.
Αν.Παζ.

 

SMS για τη δήλωση
Εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγοί της χώρας έλαβαν μήνυμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο κινητό τους τηλέφωνο, με το οποίο καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις για βασική ενίσχυση ως τις 15 Ιουνίου που είναι η καταληκτική προθεσμία. Μετά την ημερομηνία αυτή οι αιτήσεις που θα κατατεθούν θα θεωρούνται εκπρόθεσμες κι οι παραγωγοί θα υποστούν περικοπή 3% από το ποσό που δικαιούνται να λάβουν.
Βέβαια ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξεχνά ότι η έναρξη της περιόδου κατάθεσης των αιτήσεων έγινε στα μέσα του Μάη κι όχι στα μέσα του Φεβρουαρίου, όπως προβλέπεται από τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς. Με λίγα λόγια δηλαδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ φορτώνει την ανικανότητα να ξεκινήσει έγκαιρα τη διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων στους παραγωγούς και τους επιβάλει και το σχετικό πρόστιμο.
Ν.Μ.

 

Αναβλήθηκε
Αναβλήθηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου η εκδίκαση της έφεσης στο Εφετείο Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη οκτώ Λημνιών, που πρωτόδικα το Νοέμβριο του 2014 είχαν καταδικασθεί για υποκίνηση στάσης, επειδή τον Ιούνιο του 2009 είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους σε καταστρεπτικά πρόστιμα που επέβαλαν ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Η δίκη που επρόκειτο να γίνει χθες ανεβλήθη λόγω της αποχής των δικηγόρων.
Πρωτόδικα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης είχε επιβάλει στους οκτώ κατηγορουμένους την ποινή των 8 μηνών φυλάκιση με αναστολή. Επίσης, το δικαστήριο τούς είχε απαλλάξει για μια σειρά άλλα σοβαρά αδικήματα όπως της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών, της εξύβρισης, του προπηλακισμού, της διατάραξης ειρήνης και άλλων.
Ν.Μ.

 

Η άλλη όψη του νομίσματος (1)

Η εικόνα που μεταδόθηκε χθες από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Μόριας στη λαϊκή συνέλευση του χωριού το περασμένο Σάββατο ταξιδεύει σε όλη τη χώρα και δεν μας… διαφημίζει σε καμία περίπτωση. Ειδικά όταν ακροδεξιά sites αναπαράγουν το επίμαχο βίντεο, στο οποίο αγανακτισμένοι κάτοικοι επιτίθενται φραστικά με ακατανόμαστες εκφράσεις στο δήμαρχο και βάλουν κατά του περί δικαίων και αδίκων.
Ο δήμαρχος δήλωσε αναρμόδιος για το προσφυγικό και αυτή του η δήλωση εξόργισε ακόμα περισσότερο μία σημαντική μερίδα συμμετεχόντων στη συνέλευση. Και αυτό το «αναρμόδιος» θα πρέπει να πούμε πως δεν ηχεί καλά στα αυτιά κανενός, χωρίς βέβαια να δικαιολογεί τις αισχρότητες εις βάρος του δημάρχου. Γιατί ο αντίλογος, που είναι βέβαια «εύκολος» και έχει να κάνει με την εξαντλητική προσπάθεια της δημοτικής αρχής να επενδύσει στο προσφυγικό (επικοινωνιακά, οικονομικά, προσωπικά) προσαρμόζοντας σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό την πολιτική της στο όλο ζήτημα, είναι εύλογος. Εξάλλου ως σήμερα δεν την έβγαζε ζημιωμένη.

 

Η άλλη όψη του νομίσματος (2)
Όμως τουλάχιστον για τον υπογράφοντα δεν μπορεί να σταθεί ως σοβαρή «καταγγελία» για να τα «ακούσει» με τέτοιο ειδικά μένος για όλα ο δήμαρχος (και όχι η κυβέρνηση), επειδή σήμερα οι μετανάστες δεν πληρώνουν σαν καλά θύματα 10 ευρώ για να φορτίσουν τα κινητά τους, αλλά κλέβουν τις κότες και… ολόκληρα τα κινητά μας. Σοβαρή καταγγελία είναι να ισχυριστεί κάποιος πως ο δήμαρχος, που κέρδισε τα εύσημα των πολλών (και όχι των ψηφοφόρων του) κρατώντας όρθια τη Λέσβο πέρυσι το καλοκαίρι, υποκαθιστώντας το ανύπαρκτο κράτος, σήμερα μετά από μία μεγάλη προσπάθεια, φαίνεται πως αναιρεί την πολιτική του έτσι απλά και κάνει στροφή 180 μοιρών! Αυτό δείχνει τουλάχιστον δείχνει το «αναρμόδιος»! Για να μην θυμηθούμε και εξοργιστούμε και εμείς πως η «αναρμόδια» για το όλο θέμα δημοτική αρχή κάθε «παρατυπία» της ή και ξεκάθαρη παρανομία της την δικαιολογούσε στην έκτακτη ανάγκη που δημιουργούσε το προσφυγικό…
Μ.ΟΡΦ

 

Γενική συνέλευση
Δύο άντε τρεις θα είναι όσοι θα παραβρεθούν στις 30 Ιουνίου στη γενική συνέλευση της ΝΕΛ, που -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας- θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της στη Μυτιλήνη. Δεδομένου ότι οι μέτοχοι μπορούν να συμμετάσχουν στη συνέλευση με τηλεδιάσκεψη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα έρθει στη Μυτιλήνη ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Γιάννης Αβραντίνης.
Οι παλαιοί ναυτιλιακοί συντάκτες θυμούνται ότι στις καλές εποχές της εταιρείας οι γενικές συνελεύσεις γίνονται στο μεγάλο σαλόνι του «Σαπφώ» κι αργότερα στο «Μυτιλήνη». Οι συνελεύσεις ήταν μεγάλο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό γεγονός για τη Λέσβο. Μετά το τέλος της συνέλευσης, η εταιρεία προσέφερε γεύμα στους μετόχους στο εστιατόριο του πλοίου που φιλοξενούσε τη συνέλευση. Την προηγούμενη δεκαετία οι συνελεύσεις της ΝΕΛ συνέχισαν να πραγματοποιούνται σε κάποιο πλοίο της εταιρείας, όμως όσοι λάμβαναν μέρος σε αυτές δεν ξεπερνούσαν τα 20 άτομα. Επί των ημερών του κ. Αβραντίνη οι συνελεύσεις μεταφέρθηκαν στα γραφεία της εταιρείας στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα στο γραφείο του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.
Ν.Μ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey