Δηκτικά 4/6/2016

04/06/2016 - 00:40

Εν αναμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, οι… καθαρισμοί των ακτών και οι διαμορφώσεις τους προκαλούν προβληματισμό σε πραγματικά ευαίσθητους με το περιβάλλον… Η φωτογραφία είναι από την παραλία στο «Καλό Λιμάνι» και συνδέεται με την καταγγελία του εκπαιδευτικού Παναγιώτη Γεωργιάδη, που φιλοξενούμε στη σελίδα 19. Και του χρόνου!

 

Πρώτη απορριπτική

Την απέλαση αεροπορικώς στην Τουρκία από τη Λέσβο αντιμετωπίζει Σύρος πρόσφυγας, καθώς απορρίφθηκε η προσφυγή που είχε καταθέσει στις Επιτροπές Προσφύγων. Πρόκειται για την πρώτη απορριπτική απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, μετά την πρώτη θετική που είχε αναδείξει αποκλειστικά το «Ε» με όλες τις λεπτομέρειες την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην τελευταία περίπτωση, όπου απορρίφθηκε το αίτημα για άσυλο που είχε υποβάλει Σύρος πρόσφυγας 45 ετών, είχε θεωρηθεί απαράδεκτο στον πρώτο βαθμό, με το σκεπτικό ότι αποτελεί γι’ αυτόν ασφαλή τρίτη χώρα η Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», η Δευτεροβάθμια Επιτροπή αρνήθηκε να τον ακροαστεί, ενώ, αν αληθεύουν τα όσα ισχυρίζεται ο ίδιος ο πρόσφυγας ότι συνέβησαν κατά την ακρόασή του από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ασύλου, τότε η διαδικασία μάλλον… χάνει από εγκυρότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είναι γκέι και γι’ αυτό το λόγο δεν είναι ασφαλής στην Τουρκία. Η Επιτροπή φέρεται ότι παρέκαμψε τον ισχυρισμό του όταν εκείνος δεν απάντησε σωστά στο ερώτημα ποια είναι τα χρώματα της σημαίας των γκέι και ποια είναι τα ποιο γνωστά γκέι κλαμπ στη Συρία!

Αν.Παζ.

 

Γι’ αυτό δεν εφαρμόζονται οι πεζοδρομήσεις (1)

Ο Πάνος Πίτσιος πήρε το… όπλο του και έχει βαλθεί -όπως φαίνεται- να πεζοδρομήσει μέσα σε έναν μήνα το ιστορικό μας κέντρο, που γενικά γίνεται προσπάθεια να πεζοδρομηθεί πάνω από 10 χρόνια. Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης κάνει έντονη την παρουσία του το τελευταίο διάστημα και ουσιαστικά οι ανακοινώσεις των αποφάσεων του συμβουλίου του αποτελούν μία μορφή πίεσης προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Καρασάββα αλλά και τον ίδιο τον δήμαρχο κ. Γαληνό για να υλοποιηθούν άμεσα. Και αυτό γιατί, βάσει των αυξημένων αρμοδιοτήτων που επιδίωξε από την πρώτη στιγμή να δώσει ο δήμαρχος στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, ουσιαστικά οι αποφάσεις τους για θέματα κυκλοφοριακά είναι… τελεσίδικες και πρέπει να γίνονται άμεσα εκτελεστές.

 

Γι’ αυτό δεν εφαρμόζονται οι πεζοδρομήσεις (2)

Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν γίνονται. Και ως εκ τούτου αντιμετωπίζονται με δυσπιστία και οι νέες ανακοινώσεις που αφορούν την πεζοδρόμηση της Κομνηνάκη. Και όσο κι αν η δικαιολογία του Δήμου για τη μη εφαρμογή στην πράξη των πεζοδρομήσεων, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Ερμού, είναι η «ελλιπής αστυνόμευση», εμείς θα επιμείνουμε ότι ευθύνεται ο Δήμος. Γιατί, για παράδειγμα, ουδέποτε εφαρμόστηκε η απόφαση της δημοτικής κοινότητας να μπουν κολωνάκια στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών για να αποτραπεί η δυνατότητα σε όλους μας να κάνουμε την… κλασική παρανομία να περνάμε από τα Κεντρικά Λύκεια προς την Καβέτσου.

Αν είχε εφαρμοστεί, οι εκατοντάδες καθημερινά οδηγοί που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την Ερμού ως… δρόμο δεν θα το έκαναν, ακόμα κι αν ήξεραν πως δεν θα βρουν ποτέ τους έναν αστυνομικό. Και πολύ απλά γιατί δεν θα τους βόλευε να διασχίσουν την Ερμού αν ήξεραν πως δεν θα μπορούν να βγουν μετά απευθείας στην Καβέτσου…

Μ.ΟΡΦ

 

Πάνο μας, τα ασπρίσματα σού αρέσουν;

Βέβαια, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης, που με το ανήσυχο πνεύμα του καταφέρνει να κερδίζει τα εύσημα για μικρές τουλάχιστον παρεμβάσεις που εξασφαλίζει, αλλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητα των Μυτιληνιών, είναι κάποιες στιγμές που θα λέγαμε πως η φυσική του «ανησυχία» εκφράζεται επιλεκτικά. Γιατί ως πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας που έχει άποψη για πολλές ιδιαίτερες πτυχές της καθημερινότητας των Μυτιληνιών, από ένα φανάρι που αργεί ως έναν δρόμο που δεν είναι λειτουργικός, δεν δικαιολογείται να μην παίρνει θέση ας πούμε για τα εκτεταμένα «ασπρίσματα» σε όλη την πόλη, που η δημοτική του αρχή τα αναγάγει ως και σε αισθητική της αναβάθμιση!

Ο Πάνος Πίτσιος λοιπόν, που ζήτησε πρόσφατα από τον Γιώργο Κατζανό και τον Νίκο Καρασάββα να βάλουν ζαρντινιέρες γύρω από τους κάδους της Σαπφούς, δεν έχει να τους πει τίποτα για άσπρα πιτσιλίσματα σε όλες της γειτονιές της πόλης που προεδρεύει;

Μ.ΟΡΦ

 

 

Εντυπωσιακή σιωπή

Προ ημερών, βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή στην οποία αναφέρουν ότι οι συνταξιούχοι αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν το 60% της σύνταξής τους με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου. Δύο ημέρες αργότερα το «Ε» σε πρωτοσέλιδό του έδινε τη σωστή διάσταση στο θέμα. Δηλαδή τονίζαμε ότι ο κίνδυνος αφορά το σύνολο των συνταξιούχων παραγωγών της χώρας.

Στα μέσα αυτής της εβδομάδας, δημοσιεύματα του αγροτικού Τύπου αναφέρουν ότι το μέτρο θα πλήξει μόνο τους νέους συνταξιούχους - παραγωγούς κι όχι όσους ήταν ήδη συνταξιούχοι πριν από την ψήφιση του νόμου. Άλλα ρεπορτάζ δίνουν άλλες απαντήσεις στο ζήτημα. Ωστόσο, εκείνο που είναι εντυπωσιακό είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει δώσει απολύτως καμία απάντηση ή εξήγηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τελικά, φαίνεται ότι ούτε η κυβέρνηση γνωρίζει τις συνέπειες των μέτρων που θέσπισε με το ασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή.

Ν.Μ.

 

«Πράσινο» όλη μέρα!

Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα γιορτάζει τη Δευτέρα 6 Ιουνίου όλη μέρα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πρωί και απόγευμα. Η επιτροπή «Πράσινο Πανεπιστήμιο» οργανώνει τη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί στην Αίθουσα της Συγκλήτου συνάντηση και συζήτηση με θέμα: «Εξοικονόμηση ενέργειας, προβλήματα, καλές πρακτικές, προοπτικές», ενώνοντας έξι νησιά από το βόρειο, νότιο και το κεντρικό Αιγαίο στις αίθουσες τηλεδιάσκεψης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου θα γίνει παράλληλη σύνδεση των νησιών σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σάμο, Ρόδο και Ερμούπολη αλλά και στην Αθήνα. Καλεσμένοι είναι εκπρόσωποι των Δήμων και των Περιφερειών, φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ενεργοί πολίτες.

Το απόγευμα της Δευτέρας, στις 6.30 μ.μ., στο Λόφο του Πανεπιστημίου στη Μυτιλήνη, θα παρουσιαστεί η συμβολική δράση «Παιχνίδια Στρατηγικής στη Σκακιέρα του Κόσμου», ένα λειτουργικό έργο τέχνης από ανακυκλούμενο χαρτί και σωσίβια προσφύγων, που θα τεθεί στη διάθεση των μελών του Ιδρύματος αλλά και του ευρύτερου κοινού.

Αν.Παζ.

 

Αγωνία

Πολύ μεγάλη αγωνία έχει καταλάβει τους κτηνοτρόφους της Λέσβου, καθώς πληθαίνουν οι φήμες ότι θα μειωθούν οι τιμές του πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος στη Λέσβο κατά τη νέα γαλακτοπαραγωγική περίοδο 2016 - 2017. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι τυροκομικές επιχειρήσεις της χώρας, κι ιδιαίτερα εκείνες που εδρεύουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, ετοιμάζονται για εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων πρόβειου γάλακτος από τη Σαρδηνία, το οποίο θα «βαφτιστεί» ελληνικό και θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή φέτας. Αν υλοποιηθεί αυτή η απειλή, είναι βέβαιο ότι θα πέσει η τιμή παραγωγού για το ελληνικό πρόβειο γάλα τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά.

Ν.Μ.

 

Γιατί τη φέτα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξηλώνει την κατοχυρωμένη ελληνικότητα της φέτας με τρόπο απόλυτα βολικό για τις γαλλικές και δανέζικες γαλακτοβιομηχανίες. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες όπως είναι η Νότιος Αφρική, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Με την τακτική αυτή επιτυγχάνονται τρεις στόχοι, η προώθηση των βιομηχανικών προϊόντων που παράγουν οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, τη στιγμή που «θυσιάζονται» τα αγροτικά προϊόντα των χωρών του νότου, η σταδιακή διάλυση του συστήματος των προϊόντων ποιότητας και, τέλος, η προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων αγροτοδιατροφικών ομίλων της Ευρώπης σε βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου.

Δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ειδικά για ανατροπή του καθεστώτος παραγωγής της φέτας, όπως συνήθως παρουσιάζουν τα πράγματα όσοι αρέσκονται σε συνωμοσιολογικού τύπου ανάγνωση της πραγματικότητας. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι η ενίσχυση ή η υποβάθμιση συγκεκριμένων παραγωγικών κλάδων και των αντίστοιχων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ν.Μ.

 

Κύριε Διευθυντά,

Μήπως μπορείτε να… «μεσολαβήσετε» ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γράφουν με μπλε στυλό τις αιτήσεις του στο ΙΚΑ; Γιατί με το μαύρο, λένε οι υπάλληλοι, δεν γίνονται δεκτές!

Ο διαπορών Μυτιληνιός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey