Δηκτικά 2/6/2016

02/06/2016 - 14:51

Το ιστορικό σινιάλο της ΝΕΛ με την τριήρη, «πεταμένο» από εδώ κι από εκεί. Σε διάφορα λιμάνια του Αιγαίου και όχι μόνο... Καθώς το «Παναγία Πάρου» εντοπίστηκε κατά τραγική σύμπτωση από τον Αλέξη Βαμβακά, στο μακρινό Algeciras της Ισπανίας!

 

Πάνε και οι Πανελλαδικές…

Τίτλοι τέλους έπεσαν χτες για εκατοντάδες υποψηφίους ΑΕΙ και ΤΕΙ από τη Λέσβο, που ρίχτηκαν στη μάχη των Πανελλαδικών εξετάσεων. Στις 17 Ιουνίου ολοκληρώνονται και οι ενδοσχολικές εξετάσεις και όσοι έχουν να δώσουν τα λεγόμενα «Ειδικά μαθήματα» (αγγλικά, κλπ.), όπου εξετάζονται πανελλαδικώς, αυτά ξεκινούν 18 Ιουνίου και οι εξετάσεις θα λάβουν χώρα στο 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης.

Στις 18 του μηνός χτυπάει και το τελευταίο κουδούνι για τους μαθητές και στις 30 αναμένεται να παραδοθούν και οι βαθμολογίες. Όχι όμως αυτές που αφορούν αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Γι’ αυτές δεν έχει βγει λευκός καπνός ακόμα.

Αν.Παζ.

 

Να ‘τα, τα «καλά του ΦΠΑ»

Πρεμιέρα στην αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα χτες, πρεμιέρα και για παγαποντιές. Ένας πελάτης που πλήρωνε 5 ευρώ για ένα χυμό και ένα καπουτσίνο, χτες για τα ίδια προϊόντα πλήρωσε 6,70 ευρώ! Ενώ, συνυπολογίζοντας την αύξηση, θα έπρεπε να πληρώσει 5,04 ευρώ.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί αυτές τις μέρες…

Αν.Παζ.

 

Δεν θέλουν το «ΕΥΖΗΝ»

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου και άλλοι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, με Συλλόγους Γονέων, την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων - Μαθητών Ελλάδας και τη Δ.Ο.Ε., αντιδρούν στο πρόγραμμα «ΕΥΖΗΝ» εκφράζοντας την ανησυχία τους και για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, αλλά και καταγγέλλοντας τους στόχους και τις επιδιώξεις του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και των εμπλεκόμενων ως χορηγών εταιρειών (Nestle, ΟΠΑΠ, Coca-Cola) στη σχετική έρευνα.

«Θεωρούμε τουλάχιστον υποκριτική την τελευταία “εκδήλωση ενδιαφέροντος” από τη μεριά του Υπουργείου, για το σωματότυπο και τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών μας, όταν η σχολική χρονιά κλείνει με χιλιάδες κενά, ενώ η νέα θα τους υποδεχτεί με λιγότερους εκπαιδευτικούς και λιγότερες διδακτικές ώρες σε βασικά μαθήματα, μέσα σε αυτά και στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής».

Αν.Παζ.

 

Ψίχουλα

Μόλις 217 ευρώ κατά μέσο όρο έλαβαν οι ελαιοπαραγωγοί του Αιγαίου από την επιδότηση για τη διατήρηση των παραδοσιακών ελαιώνων (στρεμματική ενίσχυση). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταβλήθηκαν 7,899 εκατ. ευρώ σε 36.352 δικαιούχους. Από αυτούς οι περίπου 16.000 δικαιούχοι βρίσκονται στη Λέσβο, ενώ οι υπόλοιποι στα άλλα νησιά του Αιγαίου. Η ανά στρέμματα επιδότηση που δίνεται, είναι 14,5 ευρώ με μικρές αποκλίσεις από χρόνο σε χρόνο. Η επιδότηση που πληρώθηκε αφορούσε το 2015.

Μετά την πληρωμή αυτής της επιδότησης μένει να δούμε πότε και πώς θα πληρωθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση για το αιγοπρόβειο κρέας.

Ν.Μ.

 

«ΔΕΔΑΠΑΛιάδα» και κομπόστα (1)

Κανονικά θα αναμενόταν με ενδιαφέρον η απάντηση της δημοτικής αρχής για μία ακόμη παραφωνία που έρχεται στο προσκήνιο αναφορικά με τη λειτουργία της ΔΕΔΑΠΑΛ και έβγαλε από τα ρούχα του ως και τον απελθόντα πρόεδρό της, Γιάννη Βατό. Με δεδομένο όμως πως ο ίδιος ο σημερινός πρόεδρός της, Γιώργος Κατζανός, -χωρίς ως σήμερα να έχει σπεύσει ο δήμαρχος να διαφοροποιηθεί- έχει δηλώσει ευθαρσώς πως αν χρειαστεί για την καθαριότητα του Δήμου θα… «παρατυπήσουμε», στην πραγματικότητα δεν περιμένουμε καμία απάντηση. Το ότι η ΔΕΔΑΠΑΛ θα κάνει κομπόστα χωρίς να έχει μονάδα κομποστοποίησης, στη λογική της δημοτικής αρχής, είναι ψιλά γράμματα, γιατί θα έχει καταφέρει ξανά να μας σώσει από κλαδιά και χόρτα που θα μας πνίξουν, οπότε «τι σας νοιάζει και ρωτάτε;». Χώρια που μπορεί να απαντήσει πως άμα ανοίξεις ένα λάκκο και ρίξεις μέσα τα απόβλητα, από τη φυσική δράση των σκουληκιών και των μυκήτων, θα έχεις σίγουρα σε κανά δύο χρόνια… κομπόστα. Απλά και παραδοσιακά.

 

«ΔΕΔΑΠΑΛιάδα» και κομπόστα (2)

Στα σοβαρά όμως, κάποια στιγμή η αντιπολίτευση θα πρέπει να αποφασίσει να ασκήσει το ρόλο της με συνέπεια, γιατί αν δεν το έχει καταλάβει, είναι συνυπεύθυνη για την εγκαθίδρυση λογικών «παστού και παστίτσιου», λόγω του αποσπασματικού της ελέγχου στη δημοτική αρχή. Όπως θα πρέπει να μιλήσουν (επιτέλους) και οι συνδικαλιστές στο Δήμο, που βλέπουν τη ΔΕΔΑΠΑΛ να έχει υποκαταστήσει τις υπηρεσίες Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, παρακολουθώντας απαθείς καθημερινά να ξεφτιλίζεται ο ρόλος και η λειτουργία τους, αρκούμενοι να χορεύουν κι αυτοί στο ρυθμό της «αποτελεσματικότητας ΔΕΔΑΠΑΛ». Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα και εάν σε κάθε περίπτωση κάποιοι πιστεύουν ότι τα αγιάζει, ας το πουν ευθέως, όπως το έκανε ο Γιώργος Κατζανός. Και θα κριθεί στη χειρότερη περίπτωση μόνο από τους δημότες.

Μ.ΟΡΦ

 

Κρατάμε μικρό καλάθι

Χρόνια και χρόνια ακούμε ότι θα αξιοποιηθεί το γεωθερμικό πεδίο της Λέσβου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες χρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, τα χρόνια περνάνε και μια πηγή ενέργειας φιλική στο περιβάλλον, με σταθερή απόδοση που θα εξοικονομήσει πολύτιμο συνάλλαγμα για την χώρα, μένει αναξιοποίητη. Η γνώση του παρελθόντος είναι που μας κάνει αρκετά δύσπιστους για τα όσα ανακοινώθηκαν προχθές στη Βουλή, κατά την συνεδρίαση της υποεπιτροπής Νήσων και Ορεινών Περιοχών της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά η ΔΕΗ να μας διαψεύσει με τις πράξεις της.

Ν.Μ.

 

«Κόφτη αδιαφάνειας»;

Η υπόθεση του «Καραγιαννοπούλειου» κληροδοτήματος της Φίλιας, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, αφού, όπως αποκάλυψε το «Ε», το ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείου Οικονομικών που έκανε τους σχετικούς ελέγχους, βρήκε μία «τρύπα» 30.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Από κάποια μέλη της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της συζήτησης, ακούστηκε το φοβερό «Σιγά το ποσό», που μεταφράζεται και σε «Σιγά το θέμα», λες και έπρεπε το Κληροδότημα να φτάσει να έχει «τρύπα» εκατομμυρίων για να μας απασχολήσει. Ωστόσο σε μία χαλαρή «διαμάχη» και πάντα σε αυτό το κλίμα, του αντιδημάρχου Καλλονής, Ταξιάρχη Βέρρου, και του Στρατή Καραγεωργίου, του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» και προέδρου της ΝΟΔΕ, ο πρώτος είπε στον επικεφαλής της νομαρχιακής της ΝΔ, συνδέοντας την επικαιρότητα του… Δήμου με αυτή της κεντρικής πολιτικής σκηνής: «Δηλαδή κύριε Καραγεωργίου θέλετε να μας πείτε πως ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται να προτείνει “κόφτη αδιαφάνειας” στα 30.000 ευρώ;». Και φυσικά η ατάκα αυτή προκάλεσε γέλιο σε όλη την αίθουσα!

Μ.ΟΡΦ

 

Προτεραιότητα η διασύνδεση

Η διασύνδεση του δικτύου της ΔΕΗ στην ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά, φαίνεται ότι είναι η πρώτη προτεραιότητα του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας. Τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα όσα έχουν σχεδιαστεί, θα δούμε να υλοποιείται η διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, θα ακολουθήσει η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, και της Κρήτης με την Αττική. Τα νησιά του βορείου Αιγαίου θα έρθουν τελευταία στην σειρά. Και η αιτία είναι τόσο η γεωγραφική τους θέση, όσο και το μικρό φορτίο ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν.

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey