Δηκτικά 1/6/2016

01/06/2016 - 14:28

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η πολύπτυχη εκδήλωση του 8ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης και του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς με τον τίτλο «Κι αν ήσουν εσύ;». Ήταν ένα συγκινητικό αφιέρωμα στους πρόσφυγες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην αλληλεγγύη και την ανεκτικότητα. Τη γενική επιμέλεια και το συντονισμό είχε η εκπαιδευτικός-μουσικός Κατερίνα Ανδριώτου.

 

Αστυνομικοί χωρίς κράνος

Νυν και πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας με επιδεικτικό τρόπο οδηγούν τα δίκυκλά τους στη Μυτιλήνη χωρίς να φορούν κράνος. Η στάση τους καταστρέφει προσπάθειες δεκαετιών να πεισθούν οι μοτοσικλετιστές να βάλουν κράνος για να προστατεύσουν το κεφάλι τους.

Τέτοια ξεροκεφαλιά ποιος μπορεί να διανοηθεί και μάλιστα από ανθρώπους που έχουν δει εκατοντάδες σοκαριστικές εικόνες από τροχαία δυστυχήματα.

Ν.Μ.

 

Για τη νέα σύμβαση με ΔΕΔΑΠΑΛ

Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για τα έργα και ημέρες της ΔΕΔΑΠΑΛ. Από τις σελίδες της εφημερίδας μας εξάλλου έχουν γραφτεί δεκάδες ρεπορτάζ που έχουν ασκήσει κριτική στους χειρισμούς της διοίκησής της για να μη μένει ούτε υπόνοια αδιαφάνειας σε δύσκολες εποχές. Το γεγονός πως στη νέα σύμβαση τής δημοτικής αρχής με τη διαδημοτική επιχείρηση για την κοπή χόρτων βγαίνει μπροστά ο πραγματικός ρόλος της ΔΕΔΑΠΑΛ, η διαχείριση δηλαδή των αποβλήτων και η αξιοποίησή τους, είναι πιστεύουμε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση της δημοτικής αρχής, που αναγνωρίζει με τον τρόπο της πως δεν μπορεί στο όνομα της… καθαριότητας η επιχείρηση αυτή να δουλεύει όπως νομίζει και σε κάθε περίπτωση αποκλειστικά ως εταιρεία καθαρισμού. Βοήθησε βέβαια σε αυτό ίσως λίγο και η ΑΔΑ, που έκοψε προηγούμενη αντίστοιχη σύμβαση, η οποία ΑΔΑ δεν έχει προφανώς και την αντίληψη περί «παστού και παστίτσιου»…

Μ.ΟΡΦ

 

Ξανά τοπικό συμβούλιο νέων

Μέχρι τέλος του Ιούνη η αντιδήμαρχος Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς Αθηνά Ιωσηφέλλη φιλοδοξεί να έχει προετοιμάσει το έδαφος για να γίνουν για δεύτερη χρονιά οι εκλογές για την ανάδειξη του τοπικού συμβουλίου νέων. Η ίδια έφερε το θέμα προς έγκριση του δημοτικού συμβουλίου και θα προσπαθήσει μέσα στον Ιούνη αφενός να μεγαλώσει το μητρώο των νέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές αυτές, αφετέρου να προβάλλει ξανά τη σημασία του θεσμού αυτού. Ο οποίος πέρυσι αναβίωσε χάρη στις δικές της ενέργειες, αλλά ομολογουμένως δεν «ακούμπησε», αφού ο ενθουσιασμός του ξεκινήματος του απερχόμενου συμβουλίου σύντομα μετριάστηκε, μέχρι που η παρουσία των νέων εξαφανίστηκε διαπαντός από τα δημοτικά συμβούλια. Ας ελπίσουμε οι νέες διαδικασίες να ανανεώσουν τον ενθουσιασμό των νέων, που πρέπει να έχουν επαφή με τα κοινά.

Μ.ΟΡΦ

 

Δημοτικό Συμβούλιο και ΤΤΙP

Ίσως ένα από τα πιο σοβαρά θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας ήταν αυτό που αφορούσε τη διατλαντική συμφωνία επενδύσεων και εμπορίου. Η συζήτηση του θέματος προτάθηκε, αν και ήταν 27ο, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, μετά από πρόταση του Στράτου Γεωργούλα. Στη συζήτηση του θέματος συμμετείχαν μόλις 21 μέλη του Συμβουλίου, όπως επεσήμανε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκη Τσιριγώτη. Τα υπόλοιπα μέλη επέλεξαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της αντιδημάρχου Αναστασίας Αντωνέλλη, κατά πλειοψηφία τάχθηκε κατά της συμφωνίας αυτής, που εκτιμάται ότι θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στη χώρα μας. Επίσης, το Συμβούλιο υιοθέτησε τη διακήρυξη της Βαρκελώνης, που επί της ουσίας ζητά επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι αποφασίσθηκε να γίνουν ενημερωτικές ημερίδες για τη συμφωνία με πρωτοβουλία του Δήμου.

Θα είναι μια πολύ χρήσιμη ενέργεια από την πλευρά του Δήμου, διότι η ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ περιορισμένη.

Ν.Μ.

 

Υπέρ και κατά

Υπέρ της συμφωνίας της TTIP τάχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου Στρατής Καραγεωργίου, ο οποίος δήλωσε ότι η εμπορική συμφωνία είναι θετική γιατί δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν περαιτέρω οι εμπορικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ. Κατά την άποψή του, τα όποια αρνητικά σημεία υπάρχουν μπορούν να διορθωθούν κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Η στάση του κ. Καραγεωργίου δεν άλλαξε ακόμη κι όταν ο δημοτικός σύμβουλος Νικόλας Κουρτζής επεσήμανε ότι η επιχείρηση του Καραγεωργίου θα κλείσει με την εφαρμογή της συμφωνίας. Μάλιστα, όταν το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία, απείχε δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να ταχθεί κατά μιας συμφωνίας της οποίας το περιεχόμενο δεν έχει γίνει γνωστό ως σήμερα.

Κατά της συμφωνίας TTIP τάχθηκαν όλες οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης από διαφορετική σκοπιά η καθεμία. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αλλά και ο κ. Γεωργούλας δήλωσαν ότι η διακήρυξη της Βαρκελώνης για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας δεν τους ικανοποιεί, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να καταψηφίζει την πρόταση της πλειοψηφίας.

Ν.Μ.

 

Πρεμιέρα στους μυτιληνιούς αιθέρες (1)

Την πρώτη πτήση της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους «VOLOTEA» από Αθήνα προς το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης υποδέχθηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ψάνης και ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Λέσβου Γιώργος Εγγλέζος.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Λέσβου και του Επιμελητηρίου, έπειτα από συνάντηση με τον υπεύθυνο της εταιρείας, με τον οποίο συζητήθηκε το πλάνο της εταιρείας σχετικά με τη Λέσβο, μετέβησαν στο αεροσκάφος όπου και μοίρασαν στους πιλότους και στο πλήρωμα αναμνηστικά δώρα και τουριστικά φυλλάδια με πληροφορίες για το νησί. Επίσης, κατά την άφιξη των πρώτων επιβατών της εταιρείας στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, μοιράστηκαν τοπικά γλυκά και τουριστικά έντυπα προώθησης από το Δήμο Λέσβου.

 

Πρεμιέρα στους μυτιληνιούς αιθέρες (2)

Αξίζει, πάντως, να αναφερθούμε στην πρώτη πτήση της «VOLOTEA» από Μυτιλήνη για Αθήνα, όπου αρκετοί επιβάτες επιδοκίμασαν το μέγεθος του αεροσκάφους και την εξυπηρέτηση του πληρώματος. Από την άλλη βέβαια, ακολούθησε αρκετή συζήτηση και κάποια αρνητικά σχόλια για το γεγονός ότι καμία από τις αεροσυνοδούς δεν μιλούσε Ελληνικά. «Ακόμα και από τα μεγάφωνα μόνο αγγλικά μιλούσαν!», «Ήρθαν στον τόπο μας και δεν μιλάν τη γλώσσα μας!» έλεγαν αρκετοί… παρεξηγημένοι. Ασ’ τα θεία, θα τα συνηθίσεις.

Πάντως, μετά τη συνάντηση με τον Ισπανό επιχειρησιακό διευθυντή της «VOLOTEA» Tony Serra, ο κ. Πίτσιος δήλωσε: «Η δρομολόγηση μίας ακόμη αεροπορικής εταιρείας στη Μυτιλήνη, σε πτήσεις εσωτερικού, αποτελεί αναμφίβολα μία θετική εξέλιξη, που θα συμβάλλει στον υγιή ανταγωνισμό προς όφελος των δημοτών και του τουρισμού. Αν ακολουθήσει δε και η προσδοκώμενη, σύμφωνα με τον κ. Tony Serra, επέκταση σε απευθείας πτήσεις του εξωτερικού, τότε θα μιλάμε για ένα εξαιρετικά σπουδαίο επίτευγμα».

Αν. Παζ.

 

Και η Λέσβος στους 30 Δήμους!

Ευχαριστήρια επιστολή προς την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου απέστειλε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Αναστασία Αντωνέλλη για το ότι ο Δήμος Λέσβου συμπεριλαμβάνεται μέσα στους 30 Δήμους της χώρας σε ό,τι αφορά την παροχή του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος. «Το οποίο βεβαίως δεν λύνει το πρόβλημα της φτώχειας των δημοτών μας, αλλά είναι κάτι», σπεύδει να επισημάνει η κ. Αντωνέλλη, σημειώνοντας ότι, όταν οι κυβερνώντες εισακούν τα δίκαια αιτήματα των αυτοδιοικητικών, ειδικά τη σημερινή εποχή που το καθήκον υπηρέτησης του δικαίου δεν είναι αυτονόητο, είναι προς τιμήν τους.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα δε, διότι με την απόφασή σας αυτή αποκαταστάθηκε η αδικία που διαπράχθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 σε βάρος των φτωχών δημοτών μας», κατέληξε.

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey