Δηκτικά 7/5/2015

07/05/2015 - 14:04

Γεμάτοι γνώσεις, παραστάσεις και εμπειρίες επέστρεψαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς που πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα: Παρθενώνας, Μουσείο Ακροπόλεως, Τύμβος Μαραθώνα, Πλανητάριο, Ελληνικός Κόσμος, Μουσείο Σχολικής ζωής,  Παναθηναϊκό Στάδιο, Εθνικός Κήπος, Βουλή (απ' όπου και η φωτογραφία) ήταν μερικά από τα μέρη που γνώρισαν συμμετέχοντας και σε πολλά σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

Ανησυχούν

Έντονη ανησυχία για την ελαιοκομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει η ανασχόληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το βακτήριο Xylella fastidiosa που καταστρέφει τα ελαιόδεντρα στην Απουλία της Ιταλίας. Φαίνεται πως τελικά πρόκειται για μια σοβαρή απειλή που απαιτεί και μια εξίσου σοβαρή αντιμετώπιση. Δηλαδή αυστηρό φυτοϋγειονομικό έλεγχο των φυτικών προϊόντων που εισάγονται στη χώρα μας από την Ιταλία.

Χρήσιμο θα ήταν να γίνει μια ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου για τα μέτρα προστασίας που οφείλουν να λάβουν.

Ν.Μ.

 

Αποχώρησε

Αποχώρησε από την εταιρεία «Αειναύτης» του εφοπλιστή Γιώργου Καλλιμασιά ο συμπατριώτης μας εμπορικός διευθυντής Αλέξης Βαμβακάς. Η παρουσία του ήταν καθοριστική στην προσπάθεια της εταιρείας να καθιερώσει το οχηματαγωγό «Πελαγίτης» στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Δικής του έμπνευσης ήταν οι επεκτάσεις των δρομολογίων του πλοίου των τελευταίων χρόνων που αύξησαν ακόμη περισσότερο τα έσοδα και τα κέρδη της εταιρείας. Είμαστε βέβαιοι πως σύντομα θα βρεθεί στην εμπορική διεύθυνση άλλης ακτοπλοϊκής εταιρείας, καθώς οι γνώσεις και η πείρα του είναι χρήσιμες για κάθε επιχείρηση του κλάδου.

Ν.Μ.

 

«Ποδηλατόδρομους σε κάθε συνοικία…»

Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία (ΠΠ) το κορυφαίο διεκδικητικό γεγονός της χρονιάς για το ποδηλατικό κίνημα, έρχεται ξανά, με τη Μυτιλήνη να δηλώνει παρούσα σε ένα ακόμη κάλεσμα. Έτσι μαζί με δεκάδες πόλεις από όλη την Ελλάδα που εκδηλώνουν την αγάπη τους προς το ποδήλατο και ζητούν να του δοθεί ο χώρος που του αναλογεί, έτσι και η πόλη της Μυτιλήνης συμμετέχει για μια ακόμη φορά ενεργά στην Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία. Με σύνθημα «στις 10 Μαΐου 2015 οι ρόδες μας θα γυρίζουν μαζί και θα βροντοφωνάζουμε: Βάλτε το ποδήλατο σε όλα τα σχολεία και ποδηλατόδρομους σε κάθε συνοικία», οι ποδηλατικές ομάδες της Λέσβου μέσω του Ιγνάτη Λασκαρίδη, καλούν όλους τους Μυτιληνιούς να συμμετάσχουν στο event. Στη σχετική ανακοίνωση μάλιστα, οι ποδηλατικές ομάδες της Λέσβου, σημειώνουν τα οφέλη του ποδηλάτου αλλά και την αναγκαιότητα ύπαρξης ποδηλατοδρόμων για την ασφαλή μετακίνηση με ποδήλατο που να διατρέχει όλη την πόλη, περνώντας από τα πιο κεντρικά σημεία και καλύπτοντας τους ποδηλάτες για όλες τους τις μετακινήσεις. Η εκκίνηση αναμένεται να δοθεί στις 5 το απόγευμα της Κυριακής 10 Μαΐου στην πλατεία Σαπφούς!

Α.Ω

 

Έρχεται η τροποποίηση

Η πιο σημαντική τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος για τη δημοτική αρχή αναμένεται να έλθει στην ερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία είναι πιθανό να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη. Αν και μέχρι χθες δεν κατέστη δυνατό να μπει στην Οικονομική Επιτροπή η μελέτη για τα περίφημα έργα της ΔΕΥΑΛ, εντούτοις μπήκε σε πρώτη φάση η εκτεταμένη ασφαλτόστρωση ύψους ενός εκ. ευρώ, με τον Στρατή Τζιμή να αναμένεται να παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο πλήρως τους δρόμους που πρόκειται να πέσει η άσφαλτος στην πόλη της Μυτιλήνης και όχι μόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα της ΔΕΥΑΛ και η ασφαλτόστρωση, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,5 εκ. ευρώ…

Μ.ΟΡΦ

 

Θα βεβαιωθούν

Πολλοί είναι παραγωγοί που έλαβαν ειδοποιητήρια από τον ΕΛΓΑ πως δεν τους έχει παρακρατηθεί η ασφαλιστική εισφορά του 2013. Η προθεσμία για την πληρωμή του έληξε στις 30 Απριλίου. Όσοι δεν πλήρωσαν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ασφάλιστρο θα βεβαιωθεί στην Δ.Ο.Υ. και θα κληθούν να το πληρώσουν εκεί. Θυμίζουμε πως με νόμο που είχε ψηφιστεί επί υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ είναι υποχρεωτική για όλους τους παραγωγούς ανεξάρτητα από το αν δικαιούνται αποζημιώσεων ή όχι. Είναι και αυτό μια ελληνική πατέντα.

Ν.Μ.

 

Ποια είναι η αλήθεια

Σε σειρά μέσων ενημέρωσης που αντιμετωπίζουν φιλικά την κυβέρνηση δόθηκε μεγάλη έμφαση στην απόφαση να μειωθούν οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που πήρε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα όσα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου η μείωση είναι της τάξης του 2,6%. Οι μειώσεις αφορούν τις άγονες γραμμές. Επίσης αφορά τις άγονες γραμμές, στις οποίες η διακίνηση επιβατών δεν υπερβαίνει τους 150.000 ή τους 300.000 κατά περίπτωση. Μάλιστα για τις ελεύθερες γραμμές οι τιμές δεν είναι δεσμευτικές, αλλά ενδεικτικές, δηλαδή οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να μειώσουν τις τιμές τους.

Δηλαδή η σημασία της είδησης είναι πολύ μικρότερη από αυτή που της δόθηκε. Αυτά γιατί πρέπει να μετράμε κάθε πράγμα στην πραγματική του διάσταση.

Ν.Μ.

 

Να διδαχθούμε…

Τους αγώνες της αντίστασης των Ελλήνων κατά του ναζισμού και του φασισμού τιμά το ερχόμενο Σαββάτο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με εκδήλωση στο άγαλμα της Ελευθερίας. Ας διδαχθούμε όλοι από την επέτειο της νίκης των λαών και του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ιδιαίτερα όσοι προσερχόμενοι στις κάλπες ξεχνάμε ετούτους τους αγώνες και προπάντων τις θυσίες.

Σ.ΜΠΑ

 

 

Αλλού κι αλλού…

Γράφαμε χθες για τα έργα και τις ημέρες του Γενικού Λυκείου της Νέας Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς» με το όνομα του μεγάλου Λέσβιου παιδαγωγού. Και θυμηθήκαμε τις προ 5 ετών ονοματοθεσίες σε σχολεία της Μυτιλήνης που κατέληξαν σε ένα απόλυτο «μηδέν». Ίνα αποδειχθεί πως εδώ στη Λέσβο με κάτι ασχολιόμαστε «από τα σύκα μέχρι τα σταφύλια». Μετά το ξεχνάμε όσο σημαντικό κι αν είναι…

Σ.ΜΠΑ

 

Αλλού κι αλλού (2)

Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα η προσπάθεια ονοματοθεσίας στον Ταρλά. Προσπάθεια που απέδωσε ένα ακόμα τίποτα, τουλάχιστον προς το παρόν. Κι αυτό γιατί αντί να συζητήσουμε επί της ουσίας, κάποιοι έδωσαν αγώνα «χουλιγκάνικης» δικαίωσης του ενός ή του άλλου.

Απίστευτα πράγματα αλλά δυστυχώς έτσι είναι…

Σ.ΜΠΑ

 

Να βάλουμε NOVA;

Το γεγονός πως απεντάχθηκαν από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, οι υπηρεσίες ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ουσιαστικά προσθέτει έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στο δήμο Λέσβου.

Ο οποίος, αφού κλήθηκε να κατεβάσει και τους αναλογικούς δέκτες με την προσδοκία πως το «μαύρο» σε αρκετές χιλιάδες τηλεοράσεις των νοικοκυριών της Λέσβου, περίμενε την αποκατάσταση του προβλήματος από την «Ψηφιακή Σύγκλιση». Και μπορεί η Περιφέρεια στην επίσημη ενημέρωσή της για την κακή εξέλιξη για τους πολίτες που ακόμη δεν έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα, να τονίζει πως το αρμόδιο υπουργείο και η Digea οφείλουν να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να αποκαταστήσει το σύνολο των κατοίκων που βλέπουν ακόμη «μαύρο».

Αλλά το πιο πιθανό είναι να μείνει ξαφνικά ο δήμος μόνος του να προσπαθεί να… εξυπηρετήσει τα… αδύνατα. Εξάλλου η Digea έχει ανακοινώσει πολλάκις, πως έχει επιτύχει την κάλυψη που προέβλεπε η σύμβασή της, όταν ανέλαβε τη μετάβασή μας στην… ψηφιακή εποχή. Σε κάθε περίπτωση, αν δει κανείς τα κόστη για τους αναμεταδότες που πρέπει να εγκατασταθούν, πιο οικονομικό είναι να αναλάβει ένας φορέας να πληρώνει τη NOVA ή το OTE TV στους κατοίκους που δεν έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα…

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey