Δηκτικά 25/3/2015

25/03/2015 - 00:29

Μαθητές προχθές χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς στην αυλή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης. Χορούς που τους θυμόμαστε κάθε 25η Μαρτίου. Όλο τον άλλο χρόνο μας χορεύουν στο ταψί…

 

Απάντηση που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία

«Δεν πρόκειται για λασπόνερο, αλλά για νερό με έναν ελαφρύ χρωματισμό» αναφέρει η απάντηση του Δήμου Λέσβου στην επιστολή του ΔημήτρηΜοιρασγεντή για το πρόβλημα στο πόσιμο νερό του Πολιχνίτου. Μάλιστα ο δήμος μας ενημερώνει πως το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Λέσβου και οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Όπως εύκολα μπορεί κανείς να κατανοήσει, το να βλέπει στη βρύση του νερό «ελαφρά χρωματισμένο» είναι ένα ζήτημα που από την πλευρά του Δήμου απαιτεί μία υπεύθυνη και σοβαρή στάση. Το επιχείρημα ότι συμβαίνει και σε άλλες περιοχές σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί τους κάτοικους του Πολιχνίτου. Αντίθετα πιο πολύ ανησυχία δημιουργεί. Επίσης στην επιστολή του κ. Μοιρασγεντή αναφέρονται δύο πολύ συγκεκριμένα και ουσιαστικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το παλιό δίκτυο του χωριού και τον καθαρισμό των πηγών που δυστυχώς δεν έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Για αυτά οφείλει πρωτίστως να απαντήσει ο δήμος· τι σκοπεύει να κάνει, αν θέλει πραγματικά να καθησυχάσει τον κόσμο. Χωρίς αμφιβολία η ποιότητα του πόσιμου νερού δεν μπορεί να σηκώνει ...εκπτώσεις!

Η.Μ.

 

Σύγκρουση Κουρτζή-Γαληνού (1)

Οι σκιές που άφησε πίσω της η διατύπωση «για κακογραμμένη προκήρυξη» του διαγωνισμού για την ενοικίαση των ιαματικών πηγών στα Θέρμα του Κόλπου Γέρας εκ μέρους της κίνησης των πολιτών, προκάλεσε την έκρηξη της δημοτικής αρχής. Η οποία βέβαια έκρηξη ενισχύθηκε και λόγω της αίσθησης περί «αδιαφάνειας» στην όλη διαδικασία από τη διαπίστωση των παρατάξεων πως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τον διαγωνισμό. Μέσα σε αυτό το κλίμα προκλήθηκε και για πρώτη φορά μία έντονη διαμάχη ανάμεσα στο δήμαρχο και τον Νίκο Κουρτζή των «Ενεργών Πολιτών», με αφορμή τη διαπίστωση του τελευταίου πως η δέσμευση για ενημέρωση για τις απευθείας αναθέσεις της δημοτικής αρχής δεν ήρθε ποτέ σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

 

Σύγκρουση Κουρτζή-Γαληνού (2)

Ο Νίκος Κουρτζής διακόπηκε μάλιστα από το δήμαρχο τη στιγμή της τοποθέτησής του, με τον δημοτικό σύμβουλο να υποστηρίζει πως έχει στηρίξει τις περισσότερες εισηγήσεις της δημοτικής αρχής και δε δέχεται αυτή την αντίδραση εκ μέρους του δημάρχου στο προκείμενο θέμα, που προκύπτει διαφωνία. Ο δήμαρχος βέβαια από τη μεριά του, κάλεσε τον κ. Κουρτζή και γενικά την αντιπολίτευση να θέτει κάθε θέμα που θεωρεί ότι δεν έχει διαχειριστεί σωστά η δημοτική αρχή στην ημερήσια διάταξη του συμβουλίου και όχι να πιάνει μεμονωμένα θέματα και να «πετά το μπαλάκι» όπως είπε χαρακτηριστικά. Πάντως η γενικότερη αίσθηση είναι πως «πλήρωσε» τον εκνευρισμό της δημοτικής αρχής ο λάθος άνθρωπος, καθώς γενικά οι τοποθετήσεις του κ. Κουρτζή, είναι εύστοχες, δεν έχουν αντιπολιτευτικό «χρώμα» και συμβάλλουν στην καλύτερη εξέλιξη των συζητήσεων στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Μ.ΟΡΦ.

 

«Τα πήρε» ο πρόεδρος!

Για πρώτη φορά ενδεχομένως, άκουσε κανείς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιώργο Ψάνη να υψώνει έντονα τον τόνο της φωνής του και να τοποθετείται τόσο δυναμικά σε λόγο του. Με αφορμή λοιπόν την εναντίωση της «κίνησης των πολιτών» στην ενοικίαση των Θέρμων του Κόλπου Γέρας, ο κ. Ψάνης αναρωτήθηκε γιατί είναι μόλις δύο πολίτες στη συνεδρίαση, τη στιγμή που στο διαδίκτυο υπογράφουν… εκατοντάδες και γιατί δεν προσέφυγε κανένας εκ των πολιτών, που θεωρούν ότι οι διαδικασίες του διαγωνισμού ήταν αδιαφανείς, στον εισαγγελέα. Μάλιστα ο κ. Ψάνης, έκανε λόγο για τόνους λάσπης που δέχεται άδικα η δημοτική αρχή για θέματα που γενικά είναι προς όφελος των πολιτών και που η πλειοψηφία αναγνωρίζει ως θετικές παρεμβάσεις της· μιλώντας μέχρι και για την πρόσφατη κατεδάφιση του κτηρίου της πρώην ΔΕΗ, που στο διαδίκτυο έτυχε της…  αποδοκιμασίας χρηστών του facebook. Και αφού κατέληξε πως οι πολίτες παρ’ όλα αυτά γνωρίζουν πολύ καλά πως η δημοτική αρχή κάνει έργο και δε διστάζει να προχωρήσει σε τομές, έδωσε την… πάσα στη συνέχεια στο δήμαρχο, να μετατρέψει σε μπούμερανγκ τις καταγγελίες. Και να αναρωτηθεί μήπως οι κινήσεις του facebook εξυπηρετούν άλλους είδους συμφέροντα…

Μ.ΟΡΦ.

 

Μύκονο και Σαντορίνη

Το είπε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη πως έρχεται κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων (όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη). Αλλά δε διευκρίνισε πώς ακριβώς θα προσδιοριστεί ποια είναι τα κοσμοπολίτικα νησιά. Ζήτημα που αν δε διευκρινιστεί μπορεί να βάλει σε περιπέτειες νησιά όπως η Λέσβο.

Το λέμε αυτό γιατί η προσέγγιση του ζητήματος δεν μπορεί να γίνεται με γενικόλογους και αόριστους όρους. Διότι στην προκειμένη περίπτωση η δημιουργική ασάφεια όχι μόνο δε βοηθάει, αλλά προκαλεί και πρόσθετη σύγχυση.

Ν.Μ.

 

Σύντομα η συνέλευση

Στις 27 Απριλίου πρόκειται να γίνει η συνέλευση του Συλλόγου Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου. Κατά την διάρκειά της αναμένεται να αναλυθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την εκκαθάριση της Τράπεζας. Το θέμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη δύο δικαστικές έρευνες γι’ αυτή την πολύκροτη υπόθεση.

Ν.Μ.

 

Δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας

Τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας στα πλοία καταγγέλλει με ανακοίνωση της η ΠΕΝΕΝ με αφορμή την πυρκαγιά στο πλοίο «High Speed 5» που στοίχισε τη ζωή σε ένα ναυτεργάτη. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό, γιατί η έλλειψη ασφάλειας στα πλοία μειώνει την επιβατική κίνηση. Ακόμη χειρότερα η μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας μπορεί να αποδειχθεί τραγική σε περιόδους με μεγάλο μεταφορικό έργο. Για παράδειγμα τον Αύγουστο όταν υπάρχει αυξημένη κίνηση οχημάτων και επιβατών από και προς τα νησιά.

Είναι βέβαιο πως η τραγική οικονομική κατάσταση των ακτοπλοϊκών εταιρειών συμβάλλει στη διόγκωση του προβλήματος. Γι’ αυτό είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη αλλαγών στο κλάδο.

Ν.Μ.

 

Συνέλευση των ποτοποιών

Γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ποτοποιών Αποσταγματοποιών Λέσβου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο αποσταγματοποιείο της ΕΠΟΜ στη Μυτιλήνη. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν τα προβλήματα του κλάδου, ο προγραμματισμός δράσεων της περιόδου 2015 - 2017 και εκλέχθηκε νέο Δ.Σ., πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Χρήστος Μητσάκης.

Λόγω του μεγάλου ειδικού βάρους που έχει ο κλάδος για την οικονομίας της Λέσβου πιστεύουμε πως οι γενικές συνελεύσεις του συνδέσμου πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερη δημοσιότητα. Μια έγκαιρη ενημέρωση των δημοσιογράφων που παρακολουθούν τις δραστηριότητες του κλάδου μπορεί να γίνει αφορμή για σειρά δημοσιευμάτων στον τοπικό και το αθηναϊκό Τύπο.

Ν.Μ.

 

Και η λογοκλοπή έχει τα όριά της!

Χωρίς αμφιβολία οι αλλαγές που έφεραν στην ενημέρωση τα ηλεκτρονικά μέσα, τα αρκετά διαδικτυακά μέσα και κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα τελευταία χρόνια κατακλυσμιαίες. Οι ειδήσεις και οι πληροφορίες τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και προκαλούν… παραζάλη, γιατί δεν έχουν την υπομονή και τη διάθεση, όσοι έχουν τη διαχείριση αυτών των μέσων να διασταυρώσουν τις πληροφορίες τους αναζητώντας κι άλλες πηγές πληροφόρησης. Στο όνομα της ανάρτησης της είδησης είναι ψιλά γράμματα και τα πνευματικά δικαιώματα και ο σεβασμός της δουλειάς του άλλου, αφού πρωτεύει η δημοσιοποίηση της είδησης, ακόμη κι αν είναι «κλεμμένη» και δεν αποτελεί προϊόν δημοσιογραφικού ρεπορτάζ. Έτσι όμως ο νόμος της ζούγκλας βασιλεύει και «καλός» κι ελκυστικός είναι όποιος …κατακλέβει ειδήσεις, πληροφορίες, φωτογραφίες απ’ όπου τις βρει, χωρίς καμία αναστολή και μάλιστα στις περισσότερες φορές χωρίς και καμιά αναφορά στην πηγή.

Είναι κοινό μυστικό και κοινή παραδοχή ότι αυτό το φαινόμενο έχει πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις και αποτελεί πλέον γάγγραινα στο χώρο της ενημέρωσης. Θύματα σ’ αυτήν την κατάσταση αποτελούν τα λεγόμενα «παραδοσιακά» μέσα ενημέρωσης, τη δουλειά των οποίων κατακλέβουν τα διάφορα ειδησεογραφικά site του ενός διαχειριστή αναρτώντας ειδήσεις και φωτογραφίες που δεν τους ανήκαν. Δυστυχώς και στην περιοχή μας το κακό παράγινε. Είναι χρέος της Πολιτείας σ’ αυτήν την άναρχη κατάσταση να βάλει τάξη, γιατί η ενημέρωση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσει στα χέρια του κάθε τυχάρπαστου.

Ασφαλώς ο καθένας έχει το δικαίωμα να δοκιμάσει της δυνάμεις του, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τα νέα μέσα ενημέρωσης, αλλά με τις δικές του δυνάμεις πρωτίστως. Σ’ αυτό το ενδεχόμενο όχι μόνο κανείς δεν μπορεί να ψέξει μια τέτοια προσπάθεια, αλλά είναι βέβαιο ότι θα βρει και χείρα βοηθείας και συνεργασίας, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στη δουλειά τού άλλου, που αποτελεί προϋπόθεση σ’ ένα υγιές ανταγωνιστικό πλαίσιο με στόχο την έγκαιρη κι έγκυρη ενημέρωση της κοινής γνώμης. Μ’ αυτά τα δεδομένα το «Εμπρός» θα προστατεύει το δημοσιογραφικό έργου του και τους συνεργάτες του από τους χωρίς καμία αιδώ δημοσιογράφους με ...ξένα κόλλυβα. Και η λογοκλοπή έχει τα όριά της!

Και η (λογο-)κλοπή έχει τα όρια της

Είναι σύνηθες στη δουλειά μας το φαινόμενο της λογοκλοπής. Ενώ οι κανόνες είναι σαφείς και εύκολο να τους τηρήσει κάποιος, δυστυχώς αυτό δε γίνεται. Το να χρησιμοποιείς την πνευματική δουλειά κάποιου για δικό σου όφελος και χωρίς να τον αναφέρεις καν ως πηγή είναι ακριβώς το ίδιο με το να του παίρνεις το αυτοκίνητο, να κάνεις και τον ταξιτζή και να του χρεώνεις και τη βενζίνη. Και μέχρι εδώ δε θα υπήρχε λόγος να το κάνουμε ζήτημα, αν ένα πρόσφατο περιστατικό δεν είχε ξεπεράσει τα όρια της γελοιότητας. Χρήστης site στην προσπάθειά του να κλέψει φωτογραφία από τον ιστότοπο του «Ε» χωρίς να γίνει αντιληπτός, προέβη σε αλλοίωσή της και στη συνέχεια την ανήρτησε. Η αλλοίωση αυτή ήταν απλώς μια επεξεργασία με την οποία προκύπτει το είδωλο της φωτογραφίας, το οποίο φαινομενικά σου δίνει την αίσθηση ότι είναι διαφορετική εικόνα του ίδιου αντικειμένου (mirroring). Το αποτέλεσμα πραγματικά τραγικό και γελοίο συνάμα. Το αυτοκίνητο που εικονιζόταν στην αρχική φωτογραφία εικονίζεται πλέον με το τιμόνι δεξιά, δηλαδή έγινε σαν αυτά που κυκλοφορούν στη Μεγάλη Βρετανία. Θα μας προκαλούσε απλώς γέλιο η υπόθεση αν στο μοιραίο αυτό αυτοκίνητο δεν είχε σκοτωθεί ένας άνθρωπος. Δυστυχώς όμως ούτε αυτό φαίνεται ότι πτοεί κάποιους.

Α.Ω.

 

Ψύχραιμη στάση της αστυνομίας

Τα πυρά της ΟΝΝΕΔ δέχθηκε η τοπική αστυνομία με αφορμή τη  ματαίωση προγραμματισμένης εκδήλωσης μετά από κινητοποίηση αντιεξουσιαστών. Στην έκκληση των διοργανωτών να παρέμβει, η αστυνομία απάντησε (σ.σ. σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης) πως μια παρέμβασή της απέναντι σε μια ομάδα 40 ατόμων δεν είναι δυνατόν να οργανωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έγκυρες πηγές αναφέρουν πως πέρα από την αντικειμενική αυτή δυσκολία, η κατάσταση εκτιμήθηκε από τους αξιωματικούς της τοπικής αστυνομίας και προτιμήθηκε η επιλογή της ήρεμης εκτόνωσης.

Σε αυτό προσμέτρησε το γεγονός πως το περιστατικό έλαβε χώρα στο κέντρο της πόλης και οι διαδηλωτές δεν προέβησαν σε καμία πράξη που απειλούσε τη σωματική ακεραιότητα κάποιου ή την καταστροφή περιουσίας. Καθένας αντιλαμβάνεται πως το δικαίωμα των οργανωτών και όσων ήθελαν να λάβουν μέρος στην εκδήλωση καταπατήθηκε και αυτό είναι καταδικαστέο. Αλλά ακόμη και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται πως μια ημερίδα μπορεί να προγραμματιστεί ξανά και να υλοποιηθεί, ενώ μια σύγκρουση στο κέντρο της πόλης θα δημιουργούσε μία κατάσταση που παρόμοιά της έζησε πρόσφατα η πόλη και καταδικάστηκε από πολλούς συμπολίτες μας. Υπό αυτό το πρίσμα από την αστυνομία προτιμήθηκε η ψύχραιμη στάση στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το αν έγινε ορθώς ή όχι είναι στην κρίση του καθενός.

Η.Μ.

 

Μπράβο του!

Αξίζει τουλάχιστον ένα μπράβο στον οδηγό του ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου, ο οποίος παρά το γεγονός ότι δεν είχε βάρδια πήρε το ασθενοφόρο και μετέφερε τον 15χρονο του οποίου η κατάσταση ήταν εξαιρετικά κρίσιμη. Για τα δεδομένα του δημοσίου δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν άφησε απλώς την οικογένειά του και πήγε να κάνει μια καλή πράξη. Ρισκάρισε πραγματικά, διότι στην περίπτωση κάποιου ατυχήματος, θα καθόταν στο σκαμνί. Εκτός από τα φακελάκια και τα διάφορα που καταλογίζονται στο σύστημα υγείας, υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις. Και είναι πάρα πολλές και συμβαίνουν καθημερινά αλλά σπάνια βγαίνουν στη δημοσιότητα. Αξίζουν ωστόσο τον έπαινο.

Η.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey