Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Μαθητική αφλουγή… 
Δυο βασικά θέματα περιλαμβάνει στο τελευταίο φύλλο της η πολύ καλή μαθητική εφημερίδα του Δημοτικού Σχολείου Μανταμάδου «Μαθητική αφλουγή», που γράφουν και επιμελούνται οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης. Το πρώτο είναι η νέα γρίπη, τις πραγματικές διαστάσεις της οποίας δίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στους μαθητές ο γιατρός του χωριού Σαμίρ Οθμάνι. Το δεύτερο εξίσου σημαντικό, όπως το αξιολογούν τα ίδια τα παιδιά, είναι το θέμα των προσφύγων που καθημερινά βγαίνουν στην ευρύτερη περιοχή. Οι μαθητές προσεγγίζουν το ζήτημα με μια ιδιαίτερη ευαισθησία, προτρέποντας εμμέσως και τους συγχωριανούς τους να κάνουν το ίδιο, αφού όπως θυμίζουν «όποιος δεν έχει ποτέ αναγκαστεί να εγκαταλείψει διά της βίας την πατρίδα του, δυσκολεύεται να καταλάβει τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας».
ΜΑΡ.ΠΛ.

Χωρίς μόρια…

Άρδην αλλάζει το σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών, όπως και το σύστημα της μοριοδότησης και των κινήτρων, το οποίο όπως ξεκαθάρισε η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, επανεξετάζεται συνολικά.
Σύμφωνα με την υπουργό που δόμησε όλη τη συνέντευξη Τύπου στο παράδειγμα ενός νησιού περίπου στο μέγεθος της Χίου, η αρχή για τη μοριοδότηση «είναι πολύ συγκεκριμένη. Τα μόρια αφορούν τον τόπο και το αντικείμενο της διδασκαλίας.».
«Άπαξ και ο εκπαιδευτικός μετακινηθεί, τα μόρια δεν τον ακολουθούν. Δεν τα μεταφέρει μαζί του, παραμένουν στη θέση από την οποία ο ίδιος μετακινείται», είπε η υπουργός, αναφέροντας ένα άλλο νησιωτικό παράδειγμα, αυτό της Τήλου, που ταυτίζεται με τα όσα χρόνια συμβαίνουν στον Άι-Στράτη.

… τα φαντάσματα

Απ’ τον οποίο, όπως και από κάποιες δυσπρόσιτες περιοχές της Λήμνου και της Λέσβου, οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται και φεύγουν στην Αθήνα παίρνουν 12 ή 10 μόρια σα να υπηρετούσαν σε ακριτικό νησί. Σημειωτέον ότι κανείς εκπαιδευτικός δε θα αποσπάται εάν δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του για τη θέση στην οποία υπηρετεί, είπε η κ. Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι το υπουργείο επεξεργάζεται ακόμη ένα θέμα σε σχέση με τα νησιά, να αποτελούν ενιαία ζώνη-περιοχή το καθένα και να μη χωρίζονται, όπως συμβαίνει και στη Λέσβο, σε επιμέρους περιοχές. Πρόταση, που θυμίζουμε είχε απευθύνει προς συζήτηση λίγους μήνες πριν και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Στρατής Τζιμής, αλλά λόγω των εκλογών έμεινε σε εκκρεμότητα.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Κι άλλο νηπιαγωγείο

Προκήρυξη για την ενοικίαση χώρου ο οποίος θα είναι κατάλληλος να στεγάσει ένα νηπιαγωγείο, θα κάνει τις επόμενες μέρες η νομαρχία, ζητώντας το ακίνητο να βρίσκεται μεταξύ Αγίου Θεράποντα, Κουλμπάρας και Κομνηνάκη. Αν βρεθεί χώρος, γιατί είναι γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει με τη σχολική στέγη, θα δοθεί η δυνατότητα να γίνει αποσυμφόρηση των ήδη λειτουργούντων νηπιαγωγείων.
Πάντως, οι ενοικιάσεις διαμερισμάτων ή γραφείων, ή έστω και νεοκλασσικών για τη στέγαση των νηπίων, είναι λύσεις πρόσκαιρες που ουσιαστικά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Χρειάζεται νομαρχία, δήμος και Εκπαίδευση να διεκδικήσουν από κοινού χρηματοδοτήσεις για να υπάρξουν επιτέλους κατάλληλα σχολεία στην πόλη και σε όλη τη Μυτιλήνη. Ας έχουν οι αρμόδιοι κατά νου ότι τα κυριότερα αιτήματα και των μαθητικών αποχών-καταλήψεων αφορούν σε κτηριακά προβλήματα, σχολεία που δεν επαρκούν για τον αυξημένο πλέον μαθητικό πληθυσμό του δήμου Μυτιλήνης.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Προς το παρόν… τη γλυτώνουμε

«Σε τροχιά αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης» έχει μπει πλέον σύμφωνα με τους ειδικούς και η Ελλάδα, καθώς τα κρούσματα πανελλαδικά μέσα σε λίγες ημέρες αυξήθηκαν σε ποσοστό 11%. Στη Μυτιλήνη, ωστόσο, πέρα από τα κρούσματα του καλοκαιριού δεν έχει υπάρξει άλλο διαπιστωμένο κρούσμα. Πολλά είναι πάντως τα περιστατικά ενηλίκων, αλλά και παιδιών που πήγαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με συμπτώματα γρίπης και έχουν σταλεί το τελευταίο διάστημα πολλά δείγματα στο Παστέρ, χωρίς όμως μέχρι τώρα να υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Οι γιατροί πάντως θεωρούν ότι είναι ζήτημα χρόνου να υπάρξει και στη Μυτιλήνη έξαρση των κρουσμάτων. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ήδη συζητιέται πως στη γειτονική Χίο έχουν διαπιστωθεί κρούσματα.
Πελ.Γ.

Δε θα κάνει το εμβόλιο

Δε θα κάνει το εμβόλιο για τον ιό Η1Ν1 ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Άρης Χατζηκομνηνός, παρ’ ότι ανήκει στην κατηγορία εκείνων που πρέπει κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν, αφού βρίσκεται καθημερινά σε χώρο νοσοκομείου.
Όπως λέει, δεν έχει κάνει ποτέ ούτε εμβόλιο απλής γρίπης, οπότε και δε θεωρεί ότι χρειάζεται να κάνει εμβόλιο για τη συγκεκριμένη γρίπη.
Πελ.Γ.

Με κάθε πτήση και... δωρεάν εξέταση διαβήτη

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη η Olympic Air, σε συνεργασία με τα νοσοκομεία «Υγεία» και Παίδων «Μητέρα» του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, παρέχουν στους 11.000 επιβάτες των 203 συνολικά σημερινών πτήσεων, εσωτερικού και εξωτερικού της Olympic Air, καθώς και στους 5.000 υπαλλήλους της Olympic στην Ελλάδα, τη δυνατότητα μιας δωρεάν ειδικής εξέτασης για τη διάγνωση του διαβήτη. Οι εξετάσεις θα γίνουν στα παραπάνω Νοσοκομεία και αφορούν ενήλικες αλλά και παιδιά. Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν από σχετικό έντυπο που θα διανεμηθεί κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Ως έμπρακτη ένδειξη στήριξης για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην αντιμετώπιση του διαβήτη, μάλιστα, οι 190 αεροσυνοδοί των σημερινών πτήσεων και οι υπάλληλοι της επίγειας εξυπηρέτησης της Olympic Handling θα φορούν το ειδικό «pin» (μπλε κύκλος), σύμβολο της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη. Να μια πολύ καλή ευκαιρία για τους επιβάτες του νησιού να κάνουν προληπτικά εξετάσεις για το διαβήτη.
Πελ.Γ.

Το λιμενικό;

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις από το Λιμενικό για εντοπισμούς μεταναστών στα παράλια του νησιού, παρά το γεγονός ότι οι παράνομες αφίξεις παραμένουν αυξημένες, με τους αστυνομικούς να εντόπισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες μετανάστες και χθες, ενώ και Τούρκο δουλέμπορο συνέλαβαν στο Μόλυβο.
Την ίδια ώρα από το Λιμενικό δεν έχει υπάρξει καμμιά ενημέρωση για συλλήψεις. Έχουν σταματήσει για κάποιο λόγο οι περιπολίες, έχουμε καμμιά ιδιότυπη «λευκή απεργία», ή μήπως σταμάτησε απλά η ενημέρωση;
Α.Ω.

Καμμιά μέριμνα

Το μεγάλο λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ δεν μπορεί να στρίψει στην Ανεμώτια. Κι όσο δεν μπορεί να κάνει αναστροφή το λεωφορείο, όσο δε δημιουργείται απ’ το δήμο Καλλονής η αναγκαία διαπλάτυνση για να στρίβει και το μεγάλο λεωφορείο, τόσο η ταλαιπωρία των μαθητών κι όλων όσοι χρησιμοποιούν συγκοινωνίες, θα καραδοκεί.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, ένας μαθητής γυμνασίου, τέσσερις μαθητές λυκείου και μία εκπαιδευτικός, με προορισμό την Ανεμώτια, κατέβηκαν στη διασταύρωση και δε βρήκαν όπως συνήθως το μικρό «σχολικό» λεωφορείο που θα τους πήγαινε μέχρι το χωριό. Υπήρξε βλάβη στο μικρό όχημα κι ενώ το μεγάλο στο οποίο επέβαιναν συνέχισε το δρομολόγιο απ’ την Καλλονή στην Ερεσό, οι έξι επιβάτες του αναγκαστικά προχώρησαν - πάνω από ένα χιλιόμετρο - για να φτάσουν στα σπίτιά τους.
Αν έβρεχε ή μεταξύ τους υπήρχε κάποιος ηλικιωμένος που δεν μπορούσε να περπατήσει, δεν το ήξερε το ΚΤΕΛ, που δεν πήρε καμμία μέριμνα ώστε να φτάσουν οι επιβάτες του στον προορισμό τους όπως όφειλε.
Αλήθεια, αν η νομαρχία για παράδειγμα αρχίσει και «αφαιρεί» απ’ ό,τι πληρώνει για τη μεταφορά των μαθητών κάθε φορά που καταγράφονται ανάλογα περιστατικά, θα σκεφτεί κανείς να δει με περισσότερη σοβαρότητα το θέμα της εξυπηρέτησης των επιβατών;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey