Τα Δηκτικά 13/09/14

13/09/2014 - 00:13

Το αχρηστεμένο σαραβαλάκι της φωτογραφίας ήταν παρατημένο στη Ζωοδόχου Πηγής τουλάχιστον από το 2011, όταν το είχε απαθανατίσει και η Google. Σήμερα έχει χάσει το κόκκινο χρώμα του, αλλά έχει κερδίσει ένα κήπο από χόρτα που έχουν φυτρώσει, αλλά και ζωάκια, μεταξύ άλλων και ποντίκια.
Υπάρχει λόγος που παραμένει εκεί;

 

Δεν επέλεξε ΣΥΡΙΖΑ

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις τού ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου σε σχέση με τη στάση του παθολόγου Χαράλαμπου Ανιτσάκη να μην ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με το Μάκη Αξιώτη, αλλά σε αυτό του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτη Προβέτζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως την τελευταία στιγμή της κατάθεσης των ψηφοδελτίων ο κ. Ανιτσάκης δεν είχε αποφασίσει με ποιον θα κατερχόταν. Πάντως στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου το 2011, ο κ. Ανιτσάκης είχε επιλέξει ξανά την «Ιατρική Ενότητα Λέσβου» και όχι το ψηφοδέλτιο με επικεφαλής το Γιάννη Ζερδελή, που υποστηρίχτηκε και από το ΣΥΡΙΖΑ, συν του ότι οι πληροφορίες θέλουν να μην είναι μέλος τού ΣΥΡΙΖΑ. Εν τούτοις, αρκετά στελέχη του κόμματος περίμεναν να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του κ. Αξιώτη, αφού με τον τελευταίο συνυπήρχαν στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου με επικεφαλής την Αγλαΐα Κυρίτση.
Αν.Παζ.

 

Μήνυση από το πουθενά!

Δεν περίμενε με τίποτα την εβδομάδα που μας πέρασε, η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Αναστασία Τσολερίδου, ότι θα καταθέσουν μήνυση σε βάρος της. Κι όχι τόσο για τη μήνυση, όσο για το λόγο. Η Διεύθυνση προχώρησε σε μετεγγραφή ενός μαθητή από ένα δημοτικό σχολείο της Λήμνου σε ένα άλλο, κατόπιν αιτήματος του πατέρα του. Ο πατέρας, μετά από δικαστική διαμάχη με την πρώην σύζυγό του, ανέλαβε την επιμέλεια του παιδιού και με απόφαση εφετείου. Κατ’ επέκταση, προχώρησε σε αίτημα ώστε ο μαθητής να φοιτά σε σχολείο κοντά στο σπίτι του. Το αίτημα έγινε δεκτό και η μήνυση «έσκασε» από τη μητέρα.
Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα, και… διευθυντές.
Αν.Παζ.

 

«Απαιτείται νηπιαγωγός»

Ερώτηση στον υπουργό Παιδείας για το πότε θα τοποθετηθεί έκτος νηπιαγωγός στο 3ο Νηπιαγωγείο Μύρινας απέστειλε ο βουλευτής Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής.

Στο συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο είναι εγγεγραμμένα 81 παιδιά. Η διεύθυνση έδωσε εντολή να φύγουν 14 παιδιά του κλασικού τμήματος από το Σχολείο μέσω κλήρωσης και να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Ο κ. Ζερδελής επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στο 3ο Νηπιαγωγείο Μύρινας τίθεται το συγκεκριμένο ζήτημα, «απλά τα προηγούμενα χρόνια είχε ρυθμιστεί από τους γονείς, καθώς επίσης και από το συνδικαλιστικό όργανο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».
Αν.Παζ.

 

Αν δεν το κάνουν αυτοί, τότε ποιοι;

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι ναυταθλητές και άλλοτε συμπαίκτες των Παύλου Βογιατζή και Σπύρου Γαληνού, ειδικά εκείνοι που κατοικούν μόνιμα στη Μυτιλήνη, εκτός από τα καλά τους λόγια για το ήθος και την όλη διαδρομή τους στα κοινά του νησιού, δεν παρέλειψαν να ζητήσουν και κάτι από τους δυο τους… Που δεν είναι άλλο από τη συμβολή τους από τις θέσεις που κατέχουν, για να δοθεί λύση με το κλειστό μέχρι και σήμερα μοναδικό κολυμβητήριο της Μυτιλήνης. «Αν δεν το κάνουν αυτοί που ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ναυταθλητισμός, τότε ποιος θα δώσει λύση;», τόνισαν χαρακτηριστικά στο πλαίσιο του αφιερωματικού σημερινού ρεπορτάζ τού «Ε» για τις… παράλληλες διαδρομές των νυν δημάρχου και βουλευτή Λέσβου.
Μ.ΟΡΦ.

 

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Λέσβου, όπως σας είχαμε ενημερώσει από χθες. Ο λόγος που δε δημοσιοποιήθηκε μέχρι και χθες Παρασκευή η πρόσκληση με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, είναι ότι τυπικά αναμενόταν η σχετική έγκριση του οργάνου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για να προχωρήσουν οι διαδικασίες… Οπότε, λογικά, τη Δευτέρα θα έρθει η έγκριση και θα ανακοινωθούν τα πρώτα θέματα που θα απασχολήσουν τη νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Α.Ω.

 

Διαχείριση μιας επιτυχίας

Από τα πιο δύσκολα ζητήματα που καλούνται να διαχειριστούν οι άνθρωποι στην κοινωνική και οικονομική ζωή τους, είναι οι επιτυχίες. Αυτό το πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει και ο τουριστικός κλάδος της Λέσβου. Πολλοί από εμάς φέτος γίναμε μάρτυρες αθέμιτων πρακτικών από επαγγελματίες του τουριστικού τομέα (με την ευρεία έννοια του όρου). Ακόμη περισσότεροι έχουμε πέσει θύματα τέτοιων πρακτικών στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Η ελληνική ιδιοσυγκρασία μάς επιτρέπει, πολλές φορές, να ξεχνάμε τέτοια περιστατικά. Όμως οι Βορειοευρωπαίοι τουρίστες που πέφτουν θύματα τέτοιων περιπτώσεων, είναι πολύ περισσότερο αυστηροί. Δεν αντιδρούν με το συνήθη ελληνικό τρόπο, φωνές, καβγάδες κ.λπ.. Απλά γυρνάνε την πλάτη σε όποιον νιώθουν ότι τους εξαπάτησε και φροντίζουν να ενημερώσουν όσους γνωρίζουν, για το πάθημά τους.

Οι αθέμιτες πρακτικές πρέπει να εξαλειφτούν και στην κατεύθυνση αυτή είναι ανάγκη να δραστηριοποιηθούν τα συλλογικά όργανα των επιχειρηματιών του τουριστικού τομέα, ώστε η φετινή αύξηση των αφίξεων τουριστών να συνεχιστεί την επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά.
Ν.Μ.

 

Περί επιλέξιμων βοσκοτόπων

Όσοι γνωρίζουν το πρόβλημα των επιλέξιμων βοσκοτόπων, φροντίζουν να αποφεύγουν τις δηλώσεις και κυρίως τις δεσμεύσεις. Στην περίπτωση αυτή, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με την ΚΑΠ, τα βοσκοτόπια μπορούν να ανέρχονται στο 95% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ελλάδα συμφώνησε σε αυτήν τη διάταξη. Κι όταν διαπίστωσαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πόσο καταστροφική ήταν η επιλογή που έκαναν, δεν ανακάλεσαν τη δήλωσή τους. Την ίδια στάση συνεχίζουν να τηρούν μέχρι σήμερα. Κατά συνέπεια, οι βοσκότοποι δεν μπορούν να αυξηθούν, όση καλή θέληση κι αν υπάρχει από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, όσο η χώρα θα αποδέχεται και θα εφαρμόζει τη συμφωνία για την ΚΑΠ.Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα μετά την 1η Αυγούστου, οπότε και η χώρα μας δήλωσε με ποιον τρόπο θα προχωρήσει στην εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως τροποποίηση της ΚΑΠ που συμφωνήθηκε και εφαρμόζεται από 28 χώρες τής Ε.Ε., για ένα επιμέρους ζήτημα που αφορά τους Έλληνες κτηνοτρόφους, δεν μπορεί να τεθεί προς συζήτηση. Διότι αν κάθε χώρα ακολουθήσει την ίδια τακτική, στην ουσία καταργείται η ΚΑΠ.
Ν.Μ.

 

Περί αποζημιώσεων

Πολλά ακούγονται αυτές τις μέρες για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που χάνουν ζώα από τον καταρροϊκό πυρετό. Άλλοι ρίχνουν την ευθύνη στους κτηνιάτρους, άλλοι λένε πως στη βόρεια Ελλάδα δίνονται αποζημιώσεις και εδώ δε δίνονται. Όλα αυτά είναι αβάσιμη παραφιλολογία. Από τη στιγμή που δε γίνεται τροποποίηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου και δεν διατίθενται επιπλέον πόροι, δεν πρόκειται να δοθούν αποζημιώσεις. Ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα δίνονται εξαιρετικά περιορισμένες αποζημιώσεις, όπως γίνεται έως σήμερα.
Ν.Μ.

 

Ζημιογόνες οι άγονες

Νέες διευκρινίσεις έδωσε χθες το απόγευμα η ΝΕΛ για τις οικονομικές επιπτώσεις από την απώλεια των άγονων γραμμών. Στην ουσία, ο όμιλος ισχυρίζεται πως οι γραμμές ήταν ζημιογόνες και η απώλειά τους θα οδηγήσει σε βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του, καθώς δε θα συνεχίσει να καταγράφει ζημίες. Επίσης η ΝΕΛ δηλώνει ότι θα δρομολογήσει τα πλοία της σε άλλες γραμμές, κι αυτό θα της δώσει τη δυνατότητα να εμφανίσει κέρδη.

Ελπίζουμε οι εκτιμήσεις αυτές να επιβεβαιωθούν, για να μη μείνουν στο δρόμο οι ναυτικοί που εργάζονται στα πλοία της. Πάντως, το γεγονός ότι οι Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου αποχωρεί από το νησί αποτελεί μία αξιοπρόσεκτη εξέλιξη μετά από τόσες δεκαετίες καθημερινής παρουσίας στα νησιά μας.
Ν.Μ.

 

Νέα πλοία στη γραμμή Αϊβαλί - Μυτιλήνη

H Jale Ferryboats ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η ναυπήγηση δύο νέων πλοίων αυξημένης χωρητικότητας, που το καθένα θα μπορεί να μεταφέρει περισσότερους επιβάτες και οχήματα (45 έκαστο). Αμφότερα θα δρομολογηθούν στη γραμμή Μυτιλήνης - Αϊβαλιού κι όταν χαρακτηρισθεί επιβατικό το λιμάνι της Πέτρας, θα συνδέουν το λιμάνι αυτό με τα απέναντι τουρκικά παράλια. Το πρώτο πλοίο θα παραδοθεί εντός τού 2014 και το δεύτερο, στο πρώτο δίμηνο του 2015.

Εάν οι παραπάνω ανακοινώσεις υλοποιηθούν, φαίνεται ότι η σύνδεση της Λέσβου με τα απέναντι παράλια μπορεί στο άμεσο μέλλον να έχει πολλαπλάσιο αντικείμενο. Γι’ αυτό και η τουρκική εταιρεία φροντίζει, όταν «ανοίξει» ακόμα περισσότερο η γραμμή, να είναι σε θέση να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτή η εξέλιξη, ομολογουμένως, δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για το νησί, και όχι μόνο.
Ν.Μ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey