Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Ο Θόδωρος και ο Νάσος
Ο Θόδωρος Χοχλάκας και ο Νάσος Γιακαλής, ο πρώην και ο νυν δήμαρχος Μυτιλήνης, χόρεψαν μαζί ένα ζεϊμπέκικο στη συνεστίαση που οργάνωσε το περασμένο Σάββατο η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ στο «Ζαΐρα» και φυσικά χειροκροτήθηκαν θερμά από τον κόσμο που βλέπει πλέον ξεκάθαρα πως οι «σκιές» στις σχέσεις τους τα προηγούμενα χρόνια έχουν οριστικά διαγραφεί.
Πελ.Γ.

Μια φορά και έναν καιρό... στη Λήμνο

Προσπάθεια για τη διάσωση και καταγραφή των δοξασιών, των μύθων και των παραμυθιών της Λήμνου ξεκίνησε ο δήμος Μούδρου και για το λόγο αυτό προσκάλεσε στο νησί τον εκπρόσωπο του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, Γιώργο Ευγενικό.
Από χθες, αλλά και σήμερα, ο κ. Ευγενικός βρίσκεται σε επαφή με τους πολιτιστικούς συλλόγους της Λήμνου, ενημερώνοντάς τους για τις προσπάθειες καταγραφής και ανάδειξης των σημαντικών λαογραφικών στοιχείων του νησιού.
Α.Σπυ

Περισσότερη χημεία…

Όλα ξεκίνησαν πριν μερικούς μήνες όταν ο και καθηγητής χημικός Παναγιώτης Χατζηβασιλείου, με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας, πρότεινε και επιχειρηματολογούσε σχετικά, να αυξηθεί ο χρόνος διδασκαλίας της Χημείας στο λύκειο. Την ίδια επιστολή ο κ. Χατζηβασιλείου απέστειλε στον πρύτανη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος με τη σειρά του την προώθησε προ ημερών στο Γιώργο Μπαμπινιώτη.
Προχθες, την ίδια αλληλογραφία κοινοποίησε ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Ηλίας Πολυχνιάτης, στους χημικούς μέλη του τμήματος, τονίζοντας πως η ενέργεια του κ. Μουτζούρη, δεδομένης της διεξαγωγής του εθνικού διαλόγου για την παιδεία, είναι άξια υποστήριξης και αξιοποίησης.

… είναι αναγκαία
Όσο για αυτή καθ’ αυτή την πρόταση του κ. Χατζηβασιλείου, λέει απλά το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι μαθητές που θα ακολουθήσουν θετικές και τεχνολογικές επιστήμες θα πρέπει να διδάσκονται στην Γ΄ λυκείου και να εξετάζονται στο μάθημα της Χημείας. Την τελευταία δεκαετία, Χημεία κάνουν μόνο όσοι επιλέγουν τις επιστήμες υγείας, με αποτέλεσμα οι πρωτοετείς των πολυτεχνείων και των θετικών επιστημών - ακόμη κι όσοι περάσουν χημικοί - στην πλειοψηφία τους να αναγκάζονται να κάνουν φροντιστήριο για να καταλάβουν Χημεία στο πανεπιστήμιο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Μηχανικοί στη Μυτιλήνη

Η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα λειτουργήσει καθοριστικά στην εγγραφή των αποφοίτων τριών τμημάτων του (Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Σύρου, Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Σάμου και Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης της Χίου) στο ΤΕΕ, καθώς και στην ολοκλήρωση της απόκτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων των ίδιων Τμημάτων.
Όμως το ίδιο γεγονός θα συμβάλει καταλυτικά, όπως εξηγούσε ο πρύτανης και βασικός διεκδικητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Ανδρέας Τρούμπης, στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων Τμημάτων ειδικότητας μηχανικού, και στη Μυτιλήνη, και σε άλλα νησιά. Με ό,τι αυτό σημαίνει στο περαιτέρω «γιγάντεμα» του ιδρύματος στο νομό Λέσβου.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Μηδέν απορρόφηση…

Επανέρχεται στο θέμα της μηδενικής απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ ο πολιτευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Χαλκιώτης, που σε συνέχεια προηγούμενης παρέμβασής του, χθες δημοσιοποίησε νέα, σχετική με την απάντηση που έδωσε σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Μποτόπουλο η επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Χούμπνερ. «Με την απάντηση αυτή αποδεικνύεται και η μηδενική αξιοπιστία της κυβέρνησης», υπογραμμίζει ο κ. Χαλκιώτης, σχολιάζοντας τη δήλωση της επιτρόπου ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε κατ’ επανάληψη πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές αναφορικά με την καθυστέρηση υλοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2007 - 2013. Η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τη μελλοντική υλοποίηση και απορρόφηση των εν λόγω προγραμμάτων.».
ΜΑΡ.ΠΛ.«Ώρα της Γης» και Εκκλησία

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο συμμετείχε ενεργά στην «Ώρα της Γης». Το βράδυ του Σαββάτου έκλεισαν τα φώτα στο Φανάρι, σε ένδειξη έμπρακτης συμπαράστασης στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, γνωστός παγκοσμίως για την οικολογική του ευαισθησία, στήριξε την πρωτοβουλία αυτή της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργανώσεως WWF και με σχετικό μήνυμά του κάλεσε όλους να συμμετάσχουν σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα.
Στη Μυτιλήνη, το είπαμε και χθες, το λέμε και σήμερα. Με μόνη εξαίρεση το ναό του Αγίου Θεράποντα, όλοι οι ναοί έλαμπαν.

Εκκλησία και ντουντούκα
Και μια και λέμε για τον Άγιο Θεράποντα. Δεν ξέρουμε τους λόγους που έχουν οδηγήσει τον καλό ιερέα του ναού-σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης να στήνει «κόρνες» και να μεταδίδει έξω από το ναό τα τεκταινόμενα μέσα σε αυτόν.
Είναι απορίας άξιον το γιατί με «ντουντούκα» πρέπει να μεταδίδονται απόγευμα Παρασκευής οι Χαιρετισμοί. Και σε λίγες μέρες και οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Ας καταλάβει ο παπα-Θανάσης, ο φίλος του υπογράφοντος, πρωτοπρεσβύτερος του ναού του Αγίου Θεράποντα, ότι όποιος θέλει να πάρει μέρος σε θρησκευτική τελετή πάει σε αυτήν και δε γίνεται κοινωνός ενός θρησκευτικού δρωμένου αγοράζοντας ψάρια ή εσώρουχα ή πίνοντας καφέ.
Εκτός πια κι αν επειδή το κάνουν ετούτο οι μουεζίνηδες καρσί, πρέπει να το κάνουμε κι εμείς. Αλλά ο παπα-Θανάσης δε νομίζω πως σκέφτεται έτσι…
Σ.ΜΠΑ

Αυξάνονται σταθερά
Αύξηση από εδώ και πέρα όλων των παράνομων αφίξεων από τα απέναντι τουρκικά παράλια αναμένουν Λιμενικό και Αστυνομία. Ήδη οι «σποραδικές» συλλήψεις του χειμώνα εξελίσσονται πλέον σε καθημερινότητα και ο αριθμός των συλληφθέντων αλλοδαπών αυξάνεται σταθερά. Αν λάβουμε υπ’ όψιν αυτό που συνέβη πέρυσι, τότε θα πρέπει όλοι να ετοιμάζονται για ένα ακόμη «θερμό καλοκαίρι».
Πελ.Γ.

Χατζηγάκεια κόλπα

Την τελευταία στιγμή ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι της Λέσβου ότι χθες επρόκειτο να γίνει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη. Τέλος πάντων, άλλοι κατάφεραν να πάνε κι άλλοι όχι. Το αποτέλεσμα όμως ήταν το αναμενόμενο. Ο υπουργός άκουσε για μια ώρα τους Μυτιληνιούς και τους Λημνιούς να μιλάνε και μετά τούς είπε να του στείλουν τα αιτήματά τους γραπτά... «και τα ξαναλέμε».
Αυτή η κοροϊδία με τα πηγαινέλα στην Αθήνα πρέπει να σταματήσει. Δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα· το μόνο που κάνουν είναι να λειτουργούν ως στάχτη στα μάτια των παραγωγών μας.
Ν.Μ.

Μόνο σφραγίζουν

Προ ημερών ακούσαμε ότι γεωπόνοι μελετητές ετοιμάζουν βεβαιώσεις και εκθέσεις αξιολόγησης, που θα έπρεπε να τις ετοιμάζουν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας. Αυτές πηγαίνουν στην υπηρεσία μαζί με τους φακέλους που υποβάλλουν οι γεωπόνοι για λογαριασμό των πελατών τους. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι δουλειά που πρέπει να γίνει από δημόσιους υπαλλήλους την κάνουν οι γεωτεχνικοί, γι’ αυτό ρωτάμε αν αληθεύουν όλα αυτά που άκουσαν τα αυτιά μας.
Ν.Μ.

Λύσεις στα προβλήματα

Ας υποθέσουμε ότι χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε λύσεις στα προβλήματα που του τέθηκαν από τους φορείς της Λέσβου και της Λήμνου. Δηλαδή ας υποθέσουμε ότι οι επιδοτήσεις πληρώνονται έως το Πάσχα όπως και οι δακοκτόνοι. Ότι προχώρησαν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τον αναδασμό στην Ατσική και το νέο πρόγραμμα της δακοκτονίας. Τι πραγματικά θα άλλαζε στην ύπαιθρο της Λέσβου και της Λήμνου; Μήπως οι αγρότες μας δε θα είχαν πλέον προβλήματα; Μήπως θα ένιωθαν ότι ξημερώνουν γι’ αυτούς καλύτερες μέρες;
Όλοι γνωρίζουμε την απάντηση, γι’ αυτό θεωρούμε ότι οι συναντήσεις με τους εκάστοτε υπουργούς πρέπει να αντιμετωπίζονται με περισσότερη σοβαρότητα κι από τις δύο πλευρές.
Ν.Μ.

Μια φορά κι έναν καιρό

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που έπρεπε να βγει ένα Προεδρικό Διάταγμα που αφορούσε τους όρους δόμησης στην περιοχή Λάρσου - Ντιπίου. Δεν το είδαμε ούτε το ακούσαμε ποτέ αυτό το Π.Δ.. Αλήθεια, τι απέγινε, καταχωνιάστηκε στα συρτάρια του υπουργείου Αιγαίου; Κι αν ναι, με παρέμβαση ποιου;
Ν.Μ.


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey