Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Έλεγχος ουσιαστικός…
Οικοδόμος, που μαζεύει τα τελευταία του ένσημα για να βγει στη σύνταξη, κλήθηκε να δώσει προσφορά για κάποια μερεμέτια που θα του εξασφάλιζαν αρκετά μεροκάματα. Επειδή όμως ο πελάτης, ούτε που ήθελε να ακούσει για ΙΚΑ, χάλασε η συμφωνία κι έτσι ο περί ου ο λόγος οικοδόμος ξέχασε την υπόθεση.
Μέχρι που το προηγούμενο Σάββατο, περνώντας απ’ τη συγκεκριμένη γειτονιά της παλιάς πόλης, είδε κάποιους εργάτες να κάνουν τα μερεμέτια. Και τα έκαναν και την Κυριακή και τις επόμενες μέρες.

… κι όχι κάρφωμα

Θεωρώντας, λοιπόν, ότι η δουλειά γινόταν χωρίς οι συγκεκριμένοι οικοδόμοι να παίρνουν ένσημα - γιατί να βάλουν σε αυτούς, αφού δεν έβαλαν σε εκείνον; -, πήρε το ΙΚΑ τηλέφωνο και κατήγγειλε - όπως μας είπε - τι συμβαίνει. Από το ΙΚΑ τού είπαν να πάει επιτόπου στο υποκατάστημα και να κάνει έγγραφη κι επώνυμη καταγγελία προκειμένου να ελέγξουν τα καταγγελλόμενα.
«Δεν το έκανα όμως», συνέχισε, «διότι την προηγούμενη φορά που έκανα το ίδιο, χωρίς καν να ενημερωθεί ο προϊστάμενος, ο ελεγκτής “κάρφωσε” στους ελεγχομένους ποιος έκανε την καταγγελία, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσω πρόβλημα με συναδέλφους. Ρωτώ όμως το ΙΚΑ, πώς θα ελέγξει την εισφοροδιαφυγή αν αγνοεί συγκεκριμένες καταγγελίες κι απαξιεί να τις ελέγξει;»
Για να μην πούμε και την παλιά πρακτική που το ΙΚΑ διενεργούσε ελέγχους δίχως καν να γίνουν καταγγελίες, ανώνυμες ή και επώνυμες.
ΜΑΡ.ΠΛ.
 
Καμμία εξέλιξη

Αυστηρά με βάση την κείμενη νομοθεσία, δίχως ίχνος από… πολιτική διάθεση, λειτουργεί ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Στρατής Τζιμής, που δυόμισι μήνες τώρα, απ’ τη στιγμή δηλαδή που προκηρύχθηκε η αντικατάστασή του, περιμένει στο… ψυγείο.
Και δεν ξέρουμε πόσο θα κάνει ακόμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποφασίσει για τη διάδοχη κατάσταση, αφού μόνο για το Βόρειο Αιγαίο εκκρεμούν 40 αιτήσεις δασκάλων και καθηγητών.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Λίγοι, αλλά καλοί

Σε αντίθεση με αυτό που ο ίδιος έχει συνηθίσει στις συναυλίες που δίνει στο εξωτερικό, το κοινό της Μυτιλήνης που παρακολούθησε τη συναυλία του πιανίστα Παναγιώτη Γώγου στην αίθουσα του ΦΟΜ… δεν ήταν πολυπληθές. Ωστόσο, επικρατούσε ησυχία καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας, ενώ στο τέλος ο πανευρωπαϊκής φήμης πιανίστας καταχειροκροτήθηκε από τους ακροατές του.
Εμείς οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε για τα καλά λόγια με τα οποία εκφράστηκε για τη συνέντευξή του που μας παραχώρησε στο «Ε» και να ευχηθούμε να τον ξαναδούμε σύντομα.
Β.Χρ.

Την έκαναν τη ζημιά;

Αναστάτωση προκλήθηκε στο δρόμο που βρίσκεται στο πλάι του Παλιού Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς ο Στρατός μαζί με την Τροχαία προσπαθούσαν ν’ απομακρύνουν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, προκειμένου ν’ ανοίξει ο δρόμος για να περάσουν άρματα του Στρατού. Μέχρι να ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων πέρασε αρκετή ώρα, ενώ ένα από τα αυτοκίνητα που βρισκόταν αρκετό καιρό στο σημείο και έμοιαζε εγκαταλελειμμένο, χρειάστηκε να μετακινηθεί για να απελευθερωθεί ο δρόμος αφού δε βρέθηκε ο ιδιοκτήτης. Μόνο που σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη μεταφορά προκλήθηκε ζημιά στο όχημα. Να δούμε τώρα ποιος θα την πληρώσει…
Πελ.Γ.

Τους έμειναν τα εμβόλια…

Με τα εμβόλια για τη νέα γρίπη στα χέρια έχει μείνει το ΙΚΑ Μυτιλήνης, καθώς η προσέλευση του κόσμου, ακόμη και το διάστημα που βρισκόταν σε έξαρση η γρίπη στη Μυτιλήνη, ήταν μικρή. Τώρα που η γρίπη βρίσκεται σε πλήρη ύφεση στο νησί το ενδιαφέρον είναι ακόμη μικρότερο και το ΙΚΑ δεν ξέρει τι να κάνει τα εκατοντάδες εμβόλια που περιμένουν, ενώ απαντά αρνητικά στα ερωτήματα του υπουργείου αν θα στείλει και άλλες ποσότητες… «Εδώ δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε αυτά που έχουμε, θα πάρουμε και άλλα;», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΙΚΑ.
Πελ.Γ.

Παράταση

Νέα παράταση δόθηκε στην ολοκλήρωση των κτηνοτροφικών σχεδίων βελτίωσης που ήταν ενταγμένα στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Η απόφαση αυτή της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνας Μπατζελή, είναι αποτέλεσμα των απίστευτα μεγάλων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για να διεκπεραιωθούν ώστε να χτιστεί μια στάνη.
Ελπίζουμε η νέα ηγεσία του υπουργείου να δαμάσει το τέρας της γραφειοκρατίας προκειμένου οι άδειες κατασκευής και λειτουργίας για τις στάνες να εκδίδονται γρηγορότερα και να μη χρειάζονται οι παρατάσεις.
Ν.Μ.

Κι άλλος άξονας…

Η επισήμανση απ’ τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μηθύμνης, Κώστα Καλπάκη, με έμμεσο αποδέκτη το «Ε» αλλά τελικό τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκο Σηφουνάκη.
«Γράφατε κατά καιρούς», μας είπε ο κ. Καλπάκης, «για ακόμη ένα μεγάλο οδικό άξονα της Λέσβου, το δρόμο Θερμής - Μανταμάδου, για τον οποίο ως βουλευτής είχε καταθέσει ερώτηση και ο κ. Σηφουνάκης. Τώρα γιατί όταν αναφέρεστε στους άξονες από Καλλονή προς Σίγρι και προς Πέτρα, δε θυμάστε και τον άλλο άξονα που εξυπηρετεί όλο το βόρειο τμήμα του νησιού;»
Σε ό,τι μας αφορά, διευκρινίζουμε πως βάζουμε σε διαφορετική μοίρα το συγκεκριμένο άξονα, όχι διότι δεν είναι της ίδιας σπουδαιότητας, αλλά πολύ απλά γιατί βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό στάδιο εξέλιξης, μια και η δική του μελέτη επί της ουσίας ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να εκπονείται.
Όσο για τα σχέδια του υφυπουργού, θα είναι ευπρόσδεκτη η σχετική απάντησή του.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ούτε στέγη…

Ούτε το ζήτημα των φοιτητικών εστιών συζητήθηκε, ούτε παράσταση διαμαρτυρίας από τους φοιτητές έγινε κατά την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου την περασμένη Τετάρτη. Τόσο ο βροχερός καιρός, όσο και το γεγονός ότι έχουμε μπει, πλέον, σε περίοδο προ των γιορτών των Χριστουγέννων, οδήγησαν στο να μην υπάρξει τελικά παρουσία φοιτητών στο χώρο του κτηρίου της Διοίκησης όπου γινόταν η Σύγκλητος.

… ούτε επίδομα;
Ωστόσο, όπως μας πληροφόρησαν οι λίγοι φοιτητές που βρέθηκαν εκεί, εξακολουθούν να τίθενται κάποιες παράμετροι του θέματος. Αρχικά πως, δεδομένου ότι το ζήτημα της στέγασης άρχισε να διευθετείται σε ένα βαθμό μέσα στον Οκτώβριο, πολλοί συνάδελφοί τους είχαν ήδη αναγκαστεί να αφήσουν τις εστίες όπου διέμεναν και έχοντας βρει πλέον κάπου αλλού στέγη, δε θέλησαν να ξαναμετακομίσουν. Στη συνέχεια, όμως, όπως υποστηρίζουν, τίθεται το ζήτημα του ότι πολλοί φοιτητές που αρνήθηκαν κλίνη έχουν μπει τώρα τελευταίοι στη λίστα για το φοιτητικό επίδομα και έτσι κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε αυτό.
Β.Χρ.

Με δάνειο θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις

«Κόκκινο πανί» έχει γίνει η νέα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τους πράσινους συνεταιριστές. Ο πρώτος λόγος είναι η πρόθεσή της να μην πληρώσει τις αγροτικές επιδοτήσεις πριν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ασκούν πολύ έντονες πιέσεις ώστε να πάρει η κυβέρνηση δάνειο από την ΑΤΕ για να πληρώσει τις επιδοτήσεις. Από την τελική έκβαση αυτού του ζητήματος θα εξαρτηθούν πολλά στις σχέσεις της υπουργού με τους συνεταιριστές.
Ν.Μ.

Πόσο πάει το αρνί

4,5 ευρώ πουλάνε το αρνί οι κτηνοτρόφοι στη Λέσβο, αλλά στη Μυτιλήνη οι καταναλωτές το πληρώνουν από 8,10 ευρώ έως 9,00 ευρώ το κιλό. Δηλαδή από το Μανταμάδο που σφάζονται ως τη Μυτιλήνη έχουμε αύξηση 100%. Ως ένα βαθμό, η μεγάλη αύξηση τιμών θα ήταν κατανοητή αν τα σφάγια μεταφέρονταν σε μεγάλες αποστάσεις. Όταν όμως ο τελικός καταναλωτής βρίσκεται στο νησί, τα εννιά ευρώ είναι αδικαιολόγητα.
Ν.Μ.

Ενοχλήθηκε

Σφόδρα ενοχλημένη ήταν η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρυσούλα Τζαννή, για τα όσα αναφέραμε στο ρεπορτάζ που αφορούσε τη συνάντηση των μελετητών γεωπόνων. Ωστόσο οφείλει να κατανοήσει ότι εμείς μεταφέραμε αυτά που ακούστηκαν στη συνάντηση και τα όσα μας είπαν οι μελετητές, κι όχι τη δική μας άποψη για το θέμα. Η ίδια δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμμία κόντρα με τους μελετητές, αλλά δυστυχώς τα μηνύματα που μας έρχονται από την άλλη πλευρά είναι εντελώς διαφορετικά. Αντί η κ. Τζαννή να τα βάζει με τους δημοσιογράφους, θα ήταν πιο έξυπνο να βρει τρόπο επικοινωνίας με τους μελετητές για να λυθούν όσα προβλήματα μπορούν να λυθούν σε τοπικό επίπεδο.

Μυτιληνιοί ένορκοι της δίκης
Τέσσερις Μυτιληνιοί είναι ένορκοι στη δίκη για το φρικιαστικό έγκλημα τον Αύγουστο του 2008 στη Σαντορίνη, όταν ένας 31χρονος αποκεφάλισε τη νεαρή σύζυγό του. Δεδομένου ότι η δίκη πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις επιλέγονται και «ντόπιοι» ένορκοι που αναλαμβάνουν την ευθύνη να παρακολούθησαν την υπόθεση και να πάρουν και την απόφαση μαζί με τους τρεις δικαστές. Η πρώτη μέρα της δίκης κράτησε μέχρι τις 7 το απόγευμα και συνεχίσθηκε χθες. Πρώτοι μάρτυρες που εξετάστηκαν ήταν από την πλευρά του θύματος ο πατέρας, οι αστυνομικοί και οι γιατροί του Κέντρου Υγείας.
Πελ.Γ.

Λόγω μικρής προσέλευσης

Διακόπτει και επίσημα το Νοσοκομείο τη λειτουργία του απογευματινού εμβολιαστικού κέντρου, αλλά και του κέντρου που λειτουργούσε τα Σαββατοκύριακα, λόγω της μικρής προσέλευσης του κόσμου. Θα συνεχίσει βεβαίως να λειτουργεί το εμβολιαστικό κέντρο στο Νοσοκομείο, για μια ώρα όμως μόνο την ημέρα. Άμεσα αναμένεται να βγει και σχετική ανακοίνωση με αναλυτικές πληροφορίες.
Πελ.Γ.

Από τους 51… δύο;

Συνολικά 51 άτομα προσωπικό έχει ζητήσει το Νοσοκομείο Μυτιλήνης με έγγραφά του στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί και θα δημιουργηθούν με τη λήξη των συμβάσεων Stage και εποχικού προσωπικού για τη στελέχωση των τμημάτων του. Οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νοσηλευτές. Οι πληροφορίες, όμως, που φθάνουν στη διοίκηση από το υπουργείο αναφέρουν ότι από τις 51 θέσεις… μόνο δύο πρόκειται να εγκριθούν! Την ίδια ώρα, σε πολλά άλλα Νοσοκομεία έχουν εγκριθεί προσλήψεις που καλύπτουν ικανοποιητικά τις ανάγκες τους. Θα μείνει πάλι το Νοσοκομείο Μυτιλήνης… ριγμένο;
Πελ.Γ.

Πτήσεις τρόμου με… άγνωστα αεροσκάφη

Πτήσεις τρόμου ζουν κάθε τόσο επιβάτες της Μυτιλήνης με βουλγαρικά αεροσκάφη που νοικιάζονται από τις εταιρείες χωρίς να φέρουν ενδείξεις και που αποτελούν… νέα μόδα και στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης. Ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές, οι επιβάτες ταρακουνιούνται για τα καλά στη διάρκεια των πτήσεων. Γιατί κάποιες αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν άλλα αεροσκάφη και όχι αυτά τα οποία… διαφημίζουν;
Πελ.Γ.

Έφυγε ο πρώην κοινοτάρχης Αγίας Μαρίνας

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες το πρωί από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία μόλις 72 ετών, ο τελευταίος κοινοτάρχης της Αγίας Μαρίνας, ο Γιώργος Σκοπελίτης.
Ο γνωστός βιβλιοπώλης, που διατηρούσε κατάστημα στην αρχή της Καβέτσου, διετέλεσε για τέσσερις τετραετίες πρόεδρος της Αγίας Μαρίνας, ενώ συμμετείχε ενεργά στο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων και σε πολλές αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες.
Με έντονη πολιτική δράση στα χρόνια της χούντας, στην Αθήνα όπου βρισκόταν τότε, ο Γιώργος Σκοπελίτης ήταν πάντα αγωνιστής για τη δημοκρατία και τον τόπο του. Αγαπητός στους συγχωριανούς του, έκανε ό,τι μπορούσε για να λύνει τα προβλήματα του τόπου του.
Μετά τον «Καποδίστρια Ι» και τη συνένωση της Κοινότητας Αγίας Μαρίνας με το δήμο Μυτιλήνης, το 1998, δεν ασχολήθηκε άλλο με την αυτοδιοίκηση.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στις 3.30΄ στο χωριό του, στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey