Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Στα exit poll και η Λέσβος
Και η Λέσβος ψήφισε στα exit poll της RASS-MRB για την ΕΡΤ. Συνεργεία περίμεναν χθες τους ψηφοφόρους έξω από τα εκλογικά τμήματα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης τουλάχιστον (απ’  όπου και η φωτογραφία) και τους ζητούσαν να ψηφίσουν για δεύτερη φορά. Όπερ και εγένετο.
Τώρα πόση σημασία είχαν τα exit poll, γνωστή είναι η συζήτηση από προχθές το βράδυ…
Σ.ΜΠΑ

Είχαν … «δίκιο»!

Θυμόσαστε αυτούς τους εντός κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας, που έδιναν αγώνα για να φύγει ο Στρατής Γόμος από την προεδρία της τοπικής ΝΟΔΕ, ορκίζονταν δε πίστη και συμμετοχή στους αγώνες της παράταξης.
Όπως έλεγε χθες σημαίνον στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος, ούτε τους είδε κανείς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ούτε σε ένα χωριό δεν πήγαν, για να ζητήσουν μια ψήφο και αν μη τι άλλο, πρέπει να νιώθουν περήφανοι για το χαμηλότερο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Λέσβου τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια.
Το μήνυμα της κάλπης, τουλάχιστον για τη Ν.Δ. στη Λέσβο, φαίνεται ότι είχε και εσωκομματικούς αποδέκτες!
Σ.ΜΠΑ
 
Τιμωρία ή περιφρόνηση;

Από τις εκπλήξεις αυτών των εκλογών, τα λεγόμενα - από κάποιους και με περιφρονητική διάθεση - «λοιπά», που συγκέντρωσαν αθροιστικά, το διόλου ευκαταφρόνητο 7,2% των ψηφισάντων. Καλύτερες παρουσίες, αυτές του κόμματος Κυνηγών και του Μακεδονικού Μετώπου (Παπαθεμελής) με περίπου 1,3% για το κάθε σχήμα, και αρνητική έκπληξη η Δράση (Μάνος) που συγκέντρωσε μόλις 0,7%, πληρώνοντας μάλλον την έλλειψη πλέον, ελκυστικότητας του επικεφαλής της. Σε κάθε περίπτωση, σε μια δημοκρατία υποτίθεται ότι η ψήφος του κάθε πολίτη, είναι εξίσου σεβαστή και ο καθένας δικαιούται να μάθει πώς πήγε το κόμμα του, όσο μικρό και αν είναι. Ε λοιπόν, την αυτονόητη αυτή αλήθεια, οι κυβερνώντες εμφανίζονται να την αγνοούν, εκφράζοντας έτσι στην πράξη, την περιφρόνησή τους στους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων ή ενδεχομένως και …τιμωρώντας τους γιατί επέλεξαν να μην ψηφίσουν συστημικά. Γιατί δεν έφτανε που σε όλες τις ανακοινώσεις, όλες αυτές οι ψήφοι τσουβαλιάζονταν στα «λοιπά», αλλά και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών μέχρι χτες το μεσημέρι, η ενημέρωση σταματούσε στις ψήφους και τα ποσοστά των Οικολόγων Πράσινων!
Π.Μ.

Το ρεύμα

Αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά περίτρανα, ότι η όποια προσπάθεια (ή απραξία) τοπικών στελεχών ενός κόμματος, μόνο οριακές μεταβολές μπορεί να επιφέρει στην εκλογική του επιρροή, αφού τελικά το κυρίαρχο είναι το γενικότερο πολιτικό κλίμα πανελλαδικά. Χαρακτηριστική περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι κατά γενική ομολογία, έκανε στη Λέσβο μια από τις καλύτερες προεκλογικές εκστρατείες, έχοντας επικεφαλής έναν πολύ παλιό στο κουρμπέτι (Κουμλέλλης) και αποδεδειγμένα γνώστη της …τέχνης, κινήθηκε στα πανελλαδικά δεδομένα. 
Π.Μ.

Το ρεύμα (2)

Η αλήθεια αυτή ισχύει βέβαια και αντιστρόφως. Όχι τίποτα, αλλά και επειδή αν δει κανείς το αποτέλεσμα του ΛΑΟΣ στη Λέσβο, μεμονωμένα, θα νομίσει ότι οι συμπατριώτες μας γοητεύτηκαν από …τον κ. Στεργέλλη! 
Π.Μ.

Λίγοι οι κομματικοί

Λίγα λεπτά πριν τις 9 το βράδυ, στα εκλογικά περίπτερα τον κομμάτων στην προκυμαία της Μυτιλήνης, ήταν ελάχιστα μέλη και στελέχη. Αντίθετα στις καφετέριες, υπήρχε αρκετός κόσμος που απολάμβανε τον καφέ του. Εξαίρεση, το εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ, όπου αρκετοί νεολαίοι του ΚΚΕ παρακολουθούσαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τηλεοράσεως.
Η πτώση της κομματικής στράτευσης, ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που δύσκολα καταγράφεται σε δημοσκοπήσεις και στατιστικές αναλύσεις, ήταν ιδιαίτερα εμφανής σε αυτές τις εκλογές. Όλο και λιγότεροι πείθονται ότι μπορεί η ζωή τους να αλλάξει ουσιαστικά από την αλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας ή από τις αυξομειώσεις των ποσοστών των πολιτικών κομμάτων.
Ν.Μ.

Ησυχία στη Νομαρχία

Λίγοι, πολύ λίγοι ήταν οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Μυτιλήνης, για να παρακολουθήσουν την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στο νομό. Ακόμη λιγότερα ήταν τα στελέχη των κομμάτων που κατέγραφαν τα ποσοστά. Οι τηλεοπτικές κάμερες ήταν απούσες κι έλειψαν οι ζωντανές συνδέσεις με τα στούντιο των τηλεοπτικών σταθμών.
Η άλλοτε πολύβουη αίθουσα, έμοιαζε σχεδόν άδεια. Είναι κι αυτό ένα από τα σημεία των καιρών.
Ν.Μ.

Ήταν αλλού…

Απογοητευμένα είναι πολλά απλά μέλη της Ν.Δ., από την «εξαφάνιση», κατά την προεκλογική περίοδο, των στελεχών του κόμματος. Χαρακτηριστικά ακούσαμε ότι την Κυριακή των εκλογών, ένα στέλεχος πρώτης γραμμής έκανε τα μπάνια του σε ερημική παραλία της Λέσβου, ένα άλλο στέλεχος είχε πάει δικαστικός αντιπρόσωπος στο Λισβόρι και ένα τρίτο είχε πάει δικαστικός αντιπρόσωπος στη Χίο. Άραγε θα εκτιμηθούν αυτά τα δεδομένα από την κεντρική διοίκηση του κόμματος;
Ν.Μ.

Κέρδισε η αποχή

Οι εκλογές πάντα στέλνουν μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες, οι οποίοι καλούνται να τα αποκρυπτογραφήσουν προκειμένου να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα. Οι προχθεσινές Ευρωεκλογές εν προκειμένω, έστειλαν και πολλά, αλλά και σαφέστατα μηνύματα, τα οποία χρήζουν βαθύτερης προσέγγισης από τα κόμματα και τις πολιτικές ηγεσίες τους, οι οποίες δεν πρέπει να μείνουν μόνο στις πρώτες εντυπώσεις που απορρέουν από τις κάλπες.
Και αυτές οι εκλογές είχαν νικητές και ηττημένους. Μεγάλος ηττημένος, πάντως, είναι το πολιτικό σύστημα και η πολιτική εν γένει στη χώρα μας, έτσι όπως λειτουργεί, αφού ένα πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, συνειδητά και όχι από αδιαφορία, επέλεξε την αποχή ως εκδήλωση διαμαρτυρίας. Και η εκδήλωση αυτή διαμαρτυρίας, δεν είναι μόνο προς τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, αλλά και προς τα λεγόμενα μικρά, αφού ούτε κι αυτά δεν κατάφεραν να εμπνεύσουν και έτσι να προσελκύσουν το μεγάλο αυτό κομμάτι του εκλογικού σώματος, που έστρεψε την πλάτη του στις κάλπες.

Ο νικητής και ο ηττημένος…

Νικητής των εκλογών, ασφαλώς και είναι το ΠΑΣΟΚ, αφού μετά το 2004, είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που κερδίζει, αναπτερώνοντας τις προσδοκίες ενός ακόμη Παπανδρέου, να γίνει πρωθυπουργός, διαδεχόμενος έναν Καραμανλή. Μιλάμε για φοβερή ανανέωση του πολιτικού προσωπικού!
Χαμένο το κυβερνητικό κόμμα, που μετά την αυταρέσκεια των τελευταίων χρόνων, βλέπει για πρώτη φορά να υπολείπεται του ΠΑΣΟΚ, 4,5 περίπου μονάδες, όταν πριν τις εκλογές, μια διαφορά πάνω από 3 μονάδες, σηματοδοτούσε ήττα, που ανατρέπει τους σημερινούς συσχετισμούς και δρομολογεί εξελίξεις. Μπορεί τα στελέχη της Ν.Δ. να δικαιολογούν αυτή τη διαφορά στο γεγονός ότι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι επέλεξαν την αποχή καταποντίζοντας έτσι την παράταξή τους, αλλά κανείς δεν μπορεί στα σοβαρά να εγγυηθεί ότι αυτοί οι ψηφοφόροι θα επανέλθουν στη γαλάζια κάλπη αύριο στις βουλευτικές.
Είναι αλήθεια ότι η Ν.Δ. βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας των σκανδάλων, των δικών της λαθών, αλλά και της ανεπάρκειάς της να διαχειριστεί τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της χώρας. Αυτά πλήρωσε έχοντας απέναντί της ένα ΠΑΣΟΚ, που κάθε άλλο παρά προκαλεί ενθουσιασμό ακόμη και στους δικούς του ανθρώπους. Σε τελική ανάλυση, αυτό αποτυπώθηκε και στην κάλπη αν κάποιος επιχειρεί να την αναγνώσει με τη δέουσα προσοχή και νηφαλιότητα.

Στους νικητές ο Καρατζαφέρης
Νικητές όμως και ηττημένοι υπάρχουν και στα μικρότερα κόμματα, με βάση τους στόχους, τις προσδοκίες και τις επιδιώξεις τους.
Μεγάλος νικητής των Ευρωεκλογών - γεγονός το οποίο προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό - είναι ο Καρατζαφέρης και ο ΛΑΟΣ του, αφού κατάφερε, χωρίς τυμπανοκρουσίες, να διπλασιάσει σχεδόν τη δύναμή του, να εκλέξει δύο ευρωβουλευτές και, σ’ ένα μεγάλο μέρος της χώρας, να εμφανίζεται ως τρίτη δύναμη. Το γεγονός ότι το κατ’ εξοχήν ξενοφοβικό κόμμα απέσπασε τέτοια ποσοστά, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Ο «μεγάλος» ηττημένος
Στους ηττημένους αυτών των Ευρωεκλογών, πέρα από τη Ν.Δ., συγκαταλέγεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχοντας εξοβελίσει κάθε τι που σηματοδοτούσε την «ανανεωτική αριστερά», σε θέσεις και πρόσωπα, έχασε τη μοναδική ευκαιρία να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, προσελκύοντας ψηφοφόρους απ’ όλους τους χώρους, όπως για μακρό χρονικό διάστημα κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις τον προηγούμενο χρόνο. Αντ’ αυτού, κατάφερε να αποστρέψει απ’ την κάλπη του, ακόμη και δικούς του παραδοσιακούς ψηφοφόρους, που δεν έβρισκαν λόγο για να τον ξαναψηφίσουν. Ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι επιλογές του, να είναι οι μεγαλύτεροι ηττημένοι αυτών των Ευρωεκλογών, προκαλώντας γκρίνια και περισυλλογή στις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό του.

Η επιτυχία να λέγεται

Επιτυχία, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί η εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, των Οικολόγων Πράσινων, για πρώτη φορά. Το γεγονός ότι η δημοσκοπική άνθηση των τελευταίων ημερών, δεν εκφράστηκε και στην κάλπη, δεν αποτελεί έκπληξη. Πάντως, το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, οι Οικολόγοι βρέθηκαν στο στόχαστρο όλων των κομμάτων, τα οποία είδαν τη δημοσκοπική αυτή προτίμηση ως απειλή, δείχνει πόσο ευμετάβλητο ήταν το εκλογικό σώμα μέχρι την τελευταία στιγμή.

Κέρδισε κι αυτό…

Αξιοπρεπώς βγαίνει απ’ την εκλογική αυτή αναμέτρηση και το ΚΚΕ, χωρίς να καταγράφει τα εντυπωσιακά ποσοστά των προηγούμενων Ευρωεκλογών, που έβγαλαν τρεις ευρωβουλευτές.
Για άλλη μια φορά, καταγράφεται ως τρίτη πολιτική δύναμη, αν και η ανάσα του ΛΑΟΣ είναι αισθητή, αλλά χωρίς αμφιβολία, εμφανίζεται κυρίαρχη δύναμη στο χώρο της αριστεράς, που για τα δεδομένα και τις εμμονές του χώρου, ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία. Αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι όλο τον προηγούμενο χρόνο, το ΚΚΕ εμφανιζόταν να υπολείπεται δημοσκοπικά του ΣΥΡΙΖΑ, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ήρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Είναι γεγονός ότι το ΚΚΕ δεν έχασε την ευκαιρία - πρώτα αυτό - να στριμώξει το ΣΥΡΙΖΑ μετά τα απανωτά λάθη τακτικής του τελευταίου μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά, ότι δεν χαρίζεται κυρίως στον ενδοαριστερό ανταγωνισμό, τον οποίο έχει προτάξει, όπως φαίνεται και προκύπτει, σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Το ΚΚΕ μπορεί να έχασε έναν ευρωβουλευτή, αλλά επαναβεβαίωσε τη θέση στο πολιτικό σκηνικό, που αυτό έχει επιλέξει.
Μα.Μ 


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey