Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Μέχρι να ανοίξει…
Μέχρι να ανοίξει ξανά ο δρόμος στα Θέρμα, αλλά και μέχρι να ανοίξει η «είσοδος» της βόρειας παράκαμψης στο ΣΤΕΠ, λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι η «ουρά» των αυτοκινήτων για να μπουν στη Μυτιλήνη θα φτάνει μέχρι τη ΔΕΗ, όπως έγινε και χθες.
Και καλά οι ντόπιοι. Αυτοί που κάνουν διακοπές και δεν ξέρουν τι συμβαίνει, έχουν την εντύπωση ότι βιώνουν ένα θρίλερ, αφού νομίζουν πως δεν έφυγαν ποτέ απ’ το κλεινόν άστυ.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Αλαλούμ

Το πρόβλημα με την ορθή (και μηχανογραφημένη) καταγραφή των ακινήτων κάθε φορολογουμένου που αποτυπωνόταν στο παλιό χειρόγραφο έντυπο Ε9, έχει πάρει χαρακτήρα φαρσοκωμωδίας. Κενά σημειώματα (προφανώς από λάθος) αποστέλλονται σε φορολογουμένους, υπάρχει εγκύκλιος που αναφέρει ρητά ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στην Εφορία της περιοχής τους, οι Εφορίες τούς παραπέμπουν (παράτυπα) στους λογιστές, επικαλούμενες έλλειψη προσωπικού και το τελικό αποτέλεσμα είναι ο κοσμάκης να γίνεται μπαλάκι. Κανένας αρμόδιος με φιλότιμο;
Π.Μ.

Επείγον

Ελάχιστες μέρες έχουν μείνει μέχρι το Σάββατο που γίνεται η συναυλία των «Scorpions» και τα μηνύματα για την παρουσία κόσμου και μάλιστα με προέλευση εκτός νησιού, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις (και μακάρι βέβαια), αναμένεται να γίνει ένας μικρός ή… μεγαλύτερος κυκλοφοριακός χαμός! Θα πρέπει επειγόντως, λοιπόν, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και Αρχές (νομαρχία, δήμος, Λιμενικό Ταμείο, Τροχαία κ.λπ.) να συναποφασίσουν κάποιες ρυθμίσεις και, το κυριότερο, να τις ανακοινώσουν έγκαιρα με ευρύτατη δημοσιότητα και να καλέσουν τους πολίτες να ανταποκριθούν. Είναι κρίμα μια τόσο σημαντική εκδήλωση (και) για την προβολή του τόπου μας, να δυσαρεστήσει τους επισκέπτες μας από κάποιες λεπτομέρειες.
Π.Μ.

Δεν πήγαν στη βράβευση     

Μόνο οι μαθητές των τάξεων του Γυμνασίου και Λυκείου Μανταμάδου που βραβεύθηκαν στο διαγωνισμό, που οργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, δεν παρευρέθηκαν στην τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα. Οι μαθητές του Μανταμάδου είχαν διακριθεί για τις φωτογραφίες που είχαν στείλει στο πλαίσιο του διαγωνισμού, με πρόσφυγες όπως τους ζουν καθημερινά στην περιοχή τους.
Τα έξοδα μετακίνησης αναλάμβανε η Ύπατη Αρμοστεία, θα έπρεπε όμως να καλυφθούν τα έξοδα διαμονής. Παρά το γεγονός ότι, όπως μας είπε η υπεύθυνη διοργάνωσης της εκδήλωσης, από πλευράς της Ύπατης Αρμοστείας αρκετοί άλλοι βραβευμένοι μαθητές από σχολεία άλλων περιοχών πήγαν εκεί και επέστρεψαν αυθημερόν για να μην επιβαρυνθούν με τα έξοδα διαμονής, τουλάχιστον στην περίπτωση του Μανταμάδου δεν έγινε ούτε αυτό. Και θα πει κανείς ότι το Σχολείο Μανταμάδου ήταν το μοναδικό με δύο ολόκληρες τάξεις που πήραν το βραβείο - τα άλλα εκπροσωπήθηκαν από μεμονωμένους μαθητές - όμως θα μπορούσαν με κλήρωση να επιλεγούν έστω δυο μαθητές ως εκπρόσωποι.
Πελ.Γ.

Ναός της αιμοδοσίας το Παλαιό Δημαρχείο   

«Ναό της αιμοδοσίας» χαρακτηρίζει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης το Παλαιό Δημαρχείο όπου πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια όλες οι εθελοντικές αιμοδοσίες που οργανώνονται. Τονίζεται, μάλιστα, ότι ο χώρος είναι ιδανικός και αναντικατάστατος και ευγενικά παραχωρείται από την εκάστοτε δημοτική αρχή. Καταλήγοντας μάλιστα, ευχαριστεί τη δημοτική αρχή τόσο για την παραχώρηση του Παλαιού Δημαρχείου όσο και της πλατείας Σαπφούς για τις πρόσφατες εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη, εκφράζει δε τη βεβαιότητα ότι «έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον για το καλό του τόπου μας».
Πελ.Γ.

Περί μεταγραφών      

Τον Οκτώβριο κάθε χρόνου, αν υπάρξουν αλλαγές, ανακοινώνονται από το υπουργείο Παιδείας οι αντιστοιχίσεις μεταξύ των πανεπιστημιακών τμημάτων. Το νέο Τμήμα της Λήμνου, Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, αποφασίστηκε φέτος τον Ιανουάριο να λειτουργήσει το ακαδημαϊκό έτος 2009 - 2010, οπότε ήταν αδύνατο να έχει από πέρυσι αντιστοίχηση με κάποιο άλλο τμήμα ΑΕΙ.
Στο ερώτημα του υπουργείου Παιδείας προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τι άλλα τμήματα προτείνεται αντιστοίχηση, ο πρύτανης Ανδρέας Τρούμπης, θέλοντας να καταδείξει και τη μοναδικότητα του περιεχομένου σπουδών, απάντησε ρητά και κατηγορηματικά «με κανένα».
Με αυτά τα δεδομένα, πρώτον είναι το λιγότερο ανεδαφικό να προβλέπει κανείς ότι το Τμήμα θα αδειάσει από φοιτητές λόγω μεταγραφών. Κατά δεύτερον, αν το υπουργείο Παιδείας διανοηθεί τον προσεχή Οκτώβριο να εγκρίνει αντιστοίχηση με κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα στην Αθήνα, ή σε κάποιο άλλο μεγάλο αστικό κέντρο, ανοίγοντας το δρόμο για μεταγραφές, θα πρέπει να προκαλέσει το λιγότερο επανάσταση στη Λήμνο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ανακοινώσεις Οκτώβριο…

Ολοκληρώθηκε, με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων στα Ιωάννινα, η επεξεργασία της πρότασης των ΑΕΙ για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι πρυτάνεις πρότειναν την ελεύθερη εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια, με βάση το απολυτήριο λυκείου, ενώ σύμφωνα με την ίδια πρότασή τους, στο μεσοδιάστημα, έως ότου εφαρμοστεί αυτό το νέο μοντέλο, τα ΑΕΙ θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις εξετάσεις. Οι πρυτάνεις ζητούν ακόμη να καθορίζεται η ύλη, τα θέματα εξετάσεων, καθώς και οι συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα από τα ίδια τα πανεπιστήμια.
Ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, δήλωσε ότι το νέο εξεταστικό σύστημα θα δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο.

… στη Λέσβο;

Τον ίδιο όμως μήνα, στις αρχές του, θα γίνει και η επόμενη Σύνοδος των Πρυτάνεων, την οποία και εξουσιοδοτήθηκε να διοργανώσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Αν θα την κάνει στην Αθήνα, όπου λόγω της έδρας κι άλλων ΑΕΙ έχει γίνει και ξαναγίνει η Σύνοδος, είναι ένα άλλο θέμα. Πάντως, ο πρύτανής του, Κώστας Μουτζούρης, σε ανύποπτο χρόνο είχε μιλήσει για Σύνοδο «εκτός τειχών».
Μήπως μετά τη Μυτιλήνη, που φιλοξένησε το Μάιο του 2005 τους πρυτάνεις, έρχεται και η σειρά μιας ακόμη πόλης της Λέσβου, του… Πλωμαρίου;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ευαίσθητος ο πρόεδρος

Μια διαφορετική πτυχή του ξεδίπλωσε το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής ο Άρης Χατζηκομνηνός, όταν - δίχως καν να το υποπτεύεται πως τον «παρακολουθούσαν» -, περπατώντας σε άλλη πτέρυγα του Νοσοκομείου απ’ αυτή που βρίσκεται το γραφείο του, ρώτησε κυρία, εμφανώς λυπημένη, τι έχει. Η κυρία που αναγνώρισε το διοικητή του Νοσοκομείου, είπε το πρόβλημά της, το οποίο κι αμέσως εκείνος βοήθησε για να αντιμετωπιστεί.
Και πέρα απ’ τις ευχές και τις ευχαριστίες της κυρίας, για την αμεσότητα και αποτελεσματικότητα της παρέμβασής του, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ευαισθησία που επέδειξε ο κ. Χατζηκομνηνός, που όχι μόνο δεν αδιαφόρησε στον ανθρώπινο πόνο, αλλά μόνος του προσφέρθηκε να δώσει λύση.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ιπτάμενος

Συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο την Τετάρτη το απόγευμα στην Μυτιλήνη, ενώ το μεσημέρι της ίδια ημέρας πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στον Πειραιά. Στα δύο όργανα συμμετέχει ο νομάρχης που θα πρέπει να γίνει ιπτάμενος για να προλάβει και τις δύο συνεδριάσεις. Και μια που αναφερθήκαμε στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, γιατί απουσιάζει το θέμα της ΑΕΝΑΛ από την ημερήσια διάταξη;
Ν.Μ.

Φιλόδοξο πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής θέλει να υλοποιήσει το ΙΚΑ Μυτιλήνης για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο παράρτημα του ΙΚΑ (πρώην Κλινική Σηφάκη) και στόχος είναι να εξετάζει προληπτικά, εντελώς δωρεάν, όχι μόνο τα παιδιά των ασφαλισμένων, αλλά όλα τα παιδιά που βγάζουν τα πρώτα τους δόντια. Μένει να εγκριθεί η πρόταση για το πρόγραμμα από την κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ και να καλυφθεί και μια επιπλέον θέση οδοντιάτρου, που έχει ζητηθεί για το πρόγραμμα.
Πελ.Γ.

Μπράβο ο Άδωνις!

Μια μόλις εβδομάδα μετά το γάμο του με την Ευγενία Μανωλίδου, που έγινε πρώτο θέμα στα κουτσομπολίστικα δελτία ειδήσεων και τα περιοδικά, ο νεόνυμφος βουλευτής του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε τη συζυγική στέγη και πήγε μέχρι τη Λήμνο, προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τα προβλήματα εκεί και τις αντιδράσεις των κατοίκων. Σε σχετική ερώτησή μας, μάλιστα, ο ίδιος απάντησε: «Τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, δε μένουμε στο γάμο. Προτεραιότητά μας είναι ο πολίτης.»
Και ύστερα αναρωτιούνται όσοι αναρωτιούνται γιατί ο ΛΑΟΣ κατέγραψε αύξηση στις πρόσφατες ευρωεκλογές!
Πελ.Γ.

Μπράβο

Για άλλη μια φορά ο δήμος Ευεργέτουλα δίνει μαθήματα στον τομέα της προληπτικής ιατρικής στους πολίτες. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο δήμος, σε συνεργασία με το Γραφείο Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών και την Ελληνική Μαστολογική Εταιρεία, οργάνωσε προληπτική εξέταση μαστού σε γυναίκες του δήμου. Συνολικά εξετάστηκαν 50 γυναίκες. Ο δήμος σε ανακοίνωσή του ευχαριστεί και συγχαίρει τους γιατρούς Γ. Ασημακόπουλο και Μ. Μπιτσάκου και τη βοηθό τους Μ. Δραγασάκη για την κοινωνική προσφορά τους στη σημαντική αυτή προσπάθεια.
Πελ.Γ.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey