Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Νησίδες… δυσκολίας (1)
Πάνω από πέντε φορές μέσα σε 15΄ ακούστηκαν κορναρίσματα από αγανακτισμένους οδηγούς, που περίμεναν στην πλατεία Αλυσίδας όσους ήθελαν να κάνουν τον κύκλο της νησίδας, προκειμένου οι ίδιοι να μπορέσουν να συνεχίσουν ευθεία, προς την έξοδο της πόλης. Τα κορναρίσματα και το μποτιλιάρισμα δεν έλειπαν ούτε πριν γίνουν τα έργα, αφού πολλές φορές η κίνηση των οχημάτων μπλόκαρε από άλλα που πάρκαραν στην άκρη του δρόμου, ωστόσο υπάρχει η αίσθηση ότι δεν ήταν τόσο έντονο το πρόβλημα.

Νησίδες… δυσκολίας (2)
Αλλά και να ήταν, επιτρέπεται τα ίδια τα έργα που έχουν γίνει για να διευκολύνουν την κυκλοφορία, να προκαλούν μποτιλιάρισμα; Είναι απαράδεκτο, να δυσχεραίνεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων που κινούνται ευθεία, επειδή άναψε ένα φανάρι που δεν τα αφορά και επειδή ο δρόμος έχει στενέψει ακόμη περισσότερο. Εξάλλου, πολλές φορές οι οδηγοί που περιμένουν να στρίψουν και προκειμένου να αποφορτίσουν την ουρά οχημάτων πίσω τους, «τσεκάρουν» και αν δεν έρχεται όχημα από την είσοδο της πόλης, περνούν με κόκκινο, κάτι που είναι άκρως επικίνδυνο, αφού η ορατότητα σε εκείνο το σημείο δεν είναι καλή. Όπως κι αν έχει, οι ρυθμίσεις στην πλατεία Αλυσίδας ίσως και να θέλουν κάποιες επανεκτιμήσεις, αν ζητούμενο είναι η καλύτερη κυκλοφοριακή λειτουργία της πόλης. Κάποια πράγματα στην πράξη κρίνονται, χωρίς εμμονές και αφορισμούς.

Τα… αόρατα σήματα
Όσο για τα… αόρατα σήματα της Τροχαίας στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών, που απαγορεύουν στους ερχόμενους από Νιάνια την ευθεία κίνηση προς Καβέτσου και υποχρεώνουν για πορεία δεξιά, από τη μια τι λόγο ύπαρξης έχουν, αφού κανείς δεν ελέγχει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και των δικύκλων που διαρκώς τα αγνοούν, από την άλλη σίγουρα μια τέτοια ρύθμιση, όσο τουλάχιστον δε λειτουργούν τα φανάρια, δεν εξυπηρετεί κανέναν, αφού προκειμένου να βγει κάποιος στην Καβέτσου, πρέπει να κάνει πλέον κύκλο…
Β.Χρ.

Συνεχίζει να ανεβαίνει       
Ίσως τελικά να μην είναι καλή εποχή αυτή για να πουλήσει κανείς το λάδι του. Μετά τις ανατιμήσεις που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες, κατά τις οποίες ανέβασαν τις τιμές κατά 0,20 ευρώ, έχουμε ενδείξεις για νέα σειρά ανατιμήσεων. Συγκεκριμένα, στο «Θάρρος» της Μεσσηνίας είδαμε ρεπορτάζ του Κώστα Κοντοθανάση που αναφέρει ότι σε δημοπρασία που έγινε στο Συνεταιρισμό Γλυφάδας, η τιμή στην οποία πουλήθηκε έξτρα παρθένο λάδι 0,35 βαθμών ήταν 2,43 ευρώ το κιλό. Η συνολική ποσότητα ήταν 52 τόνοι. Έτσι, όσο ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν άμεση ανάγκη να πουλήσουν, ας κάνουν υπομονή μία - δύο εβδομάδες. Ίσως να βγουν κερδισμένοι.
Ν.Μ.

Γεωργικό κτηματολόγιο 
      
Την κατάρτιση γεωργικού κτηματολογίου υποσχέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χθες το απόγευμα, ώστε να διασφαλιστούν οι αγροτικές επιδοτήσεις. Την κατάρτισή του κατά τα φαινόμενα θα αναλάβουν ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η «Αγρογή». Η εμπειρία του κλασσικού κτηματολογίου δε μας αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.
Το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό. Όποιος θέλει να λύσει το πρόβλημα της δίκαιης κατανομής των επιδοτήσεων, θα πρέπει να είναι αποφασισμένος να έρθει σε σύγκρουση με τα αγροτικά τζάκια που στήθηκαν σε όλη την Ελλάδα από αυτές. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν έχουν δείξει να θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση.
Ν.Μ.

Ενημερωτική επίσκεψη στην Καλλονή   
  
Επίσκεψη στο δήμο Καλλονής θα πραγματοποιούσε χθες Τετάρτη κλιμάκιο του ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης, στο πλαίσιο ενημερωτικής επίσκεψης με διανομή έντυπου υλικού στην πλατεία Καλλονής, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, ενώ στις 6 το απόγευμα, στο χώρο μπροστά από το «λουτρό» Καλλονής, θα λειτουργούσε ενημερωτικό περίπτερο του ΚΕΘΕΑ και του Κέντρου Πρόληψης «Πνοή», όπου και θα γινόταν συζήτηση για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και την απεξάρτηση.
Πελ.Γ.Οδηγός για τα Πάρκα Απολιθωμένου Δάσους       
Αξιόλογη, καλαίσθητη και εξαιρετικά χρήσιμη για τους επισκέπτες του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, αλλά και για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, η έκδοση του νέου οδηγού για τα Πάρκα Σιγρίου και Πλάκας από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Πρόκειται για μια έκδοση τόσο πλήρη και περιγραφική, που σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, δημιουργώντας του την αίσθηση ότι… είναι ήδη εκεί. Μία τέτοια προσπάθεια - η οποία έγινε στο πλαίσιο ανάδειξης των Πάρκων μέσα από χρηματοδότηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου - αντανακλά το ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση, όσων συμμετείχαν σε αυτήν και συμβάλλει κατά πολύ στην προβολή, όχι μόνο του απολιθωμένου δάσους και της περιοχής του Σιγρίου, αλλά και συνολικά του νησιού της Λέσβου. Αυτό άλλωστε αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση όλων των εμπλεκομένων με τον τουρισμό, και αυτό μόνο τυχαία δεν έγινε. Υπάρχει συνεχής προσπάθεια, που έφερε και τα απτά αυτά αποτελέσματα.
Β.Χρ.

Όποιος μιλάει… πληρώνει
Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του τέλους κινητής τηλεφωνίας ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο για πρώτη φορά επιβάλλει έμμεσο φόρο και στα καρτοκινητά, 10% επί του ποσού που κοστίζει μία κάρτα. Σύμφωνα με το νέο μέτρο, το ποσό του τέλους θα υπολογίζεται πλέον επί του συνόλου του ποσού πληρωμής του λογαριασμού κινητής τηλεφωνίας και θα πάψει να είναι σταθερό, όπως ισχύει αυτήν τη στιγμή. Και ενώ εμείς καλούμαστε να χρεωθούμε από 12% έως 20% επιπλέον επί του συνολικού μηνιαίου κόστους των κλήσεών μας, από το νέο αυτό μέτρο η κυβέρνηση αναμένει να εισπράξει περίπου 140 εκατ. ευρώ…
Β.Χρ.

Συμπαράσταση
Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζόμενων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) εκφράζει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου. Οι εργαζόμενοι των ΚΕΠ διεκδικούν να λάβουν επίδομα υπολογιστή προκειμένου να εξισωθούν με τους υπόλοιπους εργαζομένους. Να σημειωθεί ότι το επίδομα αυτό ήδη δίνεται στους εργαζόμενους των νομαρχιακών ΚΕΠ. Οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ των δήμων πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία στις 6 και 7 Ιουνίου.
Α.Ω.

Διέκοψε το ταξίδι του

Ταξίδι αστραπή από τη Λήμνο στη Μυτιλήνη έκανε ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής την Τρίτη, προκειμένου να βρεθεί στο μέτωπο της φωτιάς στον Πετσοφά και να ενημερωθεί επί τόπου για τις προσπάθειες κατάσβεσης. Νωρίς το πρωί, μάλιστα, ο νομάρχης επέστρεψε στη Λήμνο, όπου επρόκειτο να έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τοπικούς φορείς σήμερα.
Πελ.Γ.

Άγρυπνος φρουρός

Στα δύσκολα βρέθηκε λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Βασίλης Τουλίκας. Αμέσως μετά την επικίνδυνη φωτιά στην Ικτίνου, στην καρδιά της Μυτιλήνης, όπου βρέθηκε όλο το βράδυ στο σημείο για να συντονίζει το έργο της κατάσβεσης, ξέσπασε η φωτιά στον Πετσοφά. Ο κ. Τουλίκας έμεινε για δυο 24ωρα στο πόδι, καθώς λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης δεν υπήρχε περιθώριο για ξεκούραση. Για την αδιάκοπη πάντως παρουσία τους και τις αποτελεσματικές οδηγίες που έδωσε, άκουγε χθες μόνο θετικά σχόλια.
Πελ.Γ.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Τον κίνδυνο φωτιάς από ξερά χόρτα στην περιοχή της Κρατήγου επισημαίνει σε επιστολή του προς την Πυροσβεστική, με κοινοποίηση στη Δασική Υπηρεσία και το δήμο Μυτιλήνης ο γνωστός συγγραφέας και κάτοικος της περιοχής Τάκης Χατζηαναγνώστου. Ο κ. Χατζηαναγνώστου αναφέρεται στην επιστολή του σε οικόπεδο σπιτιού, του οποίου ο ιδιοκτήτης βρίσκεται στην Αθήνα και είναι γεμάτο ξερά χόρτα, αλλά και στον παραλιακό δρόμο, κυρίως στο ύψος της «Κάτιας» που μπορούν ν’ αποτελέσουν αιτία φωτιάς. Βέβαια, θα έπρεπε ο κ. Χατζηαναγνώστου ν’ απευθυνθεί πρωτίστως στο δήμο ή τη νομαρχία για τον καθαρισμό των άγριων χόρτων, αφού αυτό δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής. Ας ελπίσουμε όμως ότι θα υπάρξει ανταπόκριση, πριν… επιβεβαιωθούν οι φόβοι του για φωτιά.
Πελ.Γ.

Μπέρδεμα με τις ορολογίες

Η αυστηρή ορολογία που χρησιμοποιεί η Πυροσβεστική για τις πυρκαγιές, δημιουργούσε ανησυχία παρά καθησύχαζε, ενώ δεν ανταποκρινόταν και στην πραγματική εικόνα της κατάστασης. Συγκεκριμένα, από το πρωί η φωτιά είχε σχεδόν σβήσει, όμως επίσημα η Πυροσβεστική ενημέρωνε ότι βρίσκεται «υπό μερικό έλεγχο». Αυτό δημιουργούσε την εντύπωση στον απλό κόσμο ότι συνεχίζει να καίγεται ο Πετσοφάς. Κατά την Πυροσβεστική, όσο παραμένουν δυνάμεις της στον τόπο της φωτιάς… τίποτα δεν έχει σβήσει. Όμως καλό είναι για τον απλό κόσμο να υπάρχει πιο απλός τρόπος ενημέρωσης και όχι με ορολογίες. Αυτή την επισήμανση έκαναν μάλιστα στις πυροσβεστικές αρχές και οι φορείς της νομαρχίας, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να περιγραφεί η πραγματική διάσταση της φωτιάς και όχι αυτή που αντιλαμβάνονται… οι πυροσβέστες.
Πελ.Γ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey