Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Καλή αρχή
«Καλή αρχή» να ευχηθούμε για το Μουσείο Τεριάντ; Δεν μπορεί να μη σκεφτεί κανείς πως αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό. Από την άλλη, όμως, «μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει» δε λένε; Ούτως ή άλλως, και που είναι τώρα ανοιχτό το Μουσείο, με ποιους όρους λειτουργεί; Αν πάντως γίνουν όσα προβλέπει το έργο, η Μυτιλήνη θα αποκτήσει ένα μουσείο όπως θα έπρεπε να είναι τόσα χρόνια.
Άντε, να παίρνει σειρά και αυτό του Θεόφιλου!
Β.Χρ.

Θα πληρωθούν…

Σύσκεψη για το θέμα της πληρωμής των 70 περίπου καθαριστριών που απασχολούνται με συμβάσεις στα σχολεία της Λέσβου, είχε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Απόστολος Πατέστος, με εκπροσώπους των ενδιαφερομένων και του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λέσβου. Κι όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Αλεξίου, εντός των ημερών, βάσει και των λύσεων που έδωσε ο κ. Πατέστος, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα υπάρξει δυνατότητα να πληρωθούν οι καθαρίστριες, που δεν έχουν ακόμη πάρει το μηνιάτικο του Γενάρη.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Προσωρινή αναστολή τού «Μετροπόλιταν»

Η εκδοτική εταιρεία «Επίκαιρα Α.Ε.», που εκδίδει το περιοδικό «Μετροπόλιταν» -το οποίο κυκλοφορούσε ως ένθετο με το «Εμπρός Σαββατοκύριακο»-, αποφάσισε την αναστολή της έκδοσης για τις επόμενες τέσσερις - πέντε εκδόσεις, προκειμένου, όπως σημειώνει σε ενημέρωση που μας κοινοποίησε, «να έχει το χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε αλλαγές που επιβάλλουν οι σημερινές οικονομικές συγκυρίες».
Παράλληλα, προσθέτει: «Θα μας δοθεί η δυνατότητα και πάλι στο σύντομο αυτό χρόνο της αναστολής να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε την εκδοτική αυτή προσπάθεια.»
Εν αναμονή, λοιπόν...
«Ε»

Ώρα για…

Η κίνηση των «Aeolistas» για καθαρισμό των σημάτων οδικής κυκλοφορίας από τα αυτοκόλλητα και τις μπογιές μπορεί σε κάποιους φαντάζει ως «δουλειά δεν είχαμε, είπαμε να κάνουμε αυτό». Κι όμως, αντίστοιχες πρωτοβουλίες μέριμνας για την πόλη από τους ίδιους τους πολίτες της, που έχουν ξεκινήσει ήδη εδώ και κάποια χρόνια σε μεγαλύτερες κυρίως πόλεις της Ελλάδας, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου επικρατεί μεγαλύτερο… χάος στους δημόσιους χώρους, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές. Τουλάχιστον, όσον αφορά στην ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων πολιτών, που ενεργητικά ή παθητικά αρχίζουν και αντιδρούν και διεκδικούν περισσότερο τα αυτονόητα από τους αρμοδίους.

… δράση
Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, δεν αναμένονται και πολλά από τους τοπικούς άρχοντες και τον εκάστοτε αρμόδιο, αυτό δεν είναι άλλωστε και το ζητούμενο. Αν και είναι να απορεί κανείς πώς σε μια μικρή πόλη, όπως η Μυτιλήνη, αυτοί που έχουν τη θεσμική τουλάχιστον αρμοδιότητα, δεν μπορούν να «φέρουν βόλτα» κάποια τέτοια πράγματα. Για να μην πούμε, τα κάνουν και… χειρότερα ενίοτε. Τέρμα οι γκρίνιες, όμως, είπαμε! Ώρα για δράση…
Β.Χρ.

Αναδουλειές…

Τρεις μόνο επισκέπτες είχε το Ζωοκομείο Λέσβου μέσα στο μήνα που μας πέρασε. Τους χειμερινούς μήνες, άλλωστε, πέφτει πάντα η προσέλευση κόσμου στην περιοχή. Μέχρι την άνοιξη, που θα αρχίσουν να έρχονται και πάλι οι παρατηρητές πουλιών και σίγουρα θα περνούν και μια βόλτα από την Αγία Παρασκευή.
Β.Χρ.

Τα παράπονα στο… δήμαρχο;

Αβεβαιότητα φαίνεται πως υπάρχει ακόμη σε διάφορες τοπικές κοινότητες, όσον αφορά στις αρμοδιότητες που έχει ο καθένας μέσα στο Δήμο Λέσβου. Αυτό δείχνουν περιπτώσεις τοπικών συμβούλων που για θέματα της περιοχής τους παραπέμπουν - όπως μάθαμε - τους ενδιαφερομένους απ’ ευθείας στο… δήμαρχο, δηλώνοντας ουσιαστικά αναρμόδιοι. Κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια να επιλύονται τα θέματα όσο γίνεται πιο «τοπικά», και όχι να «νίπτουν τας χείρας τους» οι αρμόδιοι εάν δεν έχουν γνώση κάποιων πραγμάτων ή τη διάθεση να ασχοληθούν με συγκεκριμένα μικροθέματα.
Β.Χρ.

Βιολογικοί για Γκίνες…

Αν ο σχεδιασμός που είχαν πραγματοποιήσει οι καταργηθέντες δήμοι της Λέσβου (νότια Μυτιλήνη, Αγιάσος, Πολιχνίτος κ.λπ.) χρηματοδοτηθεί και καταφέρει να υλοποιηθεί, τότε ελάχιστες περιοχές πάνω στο νησί θα μείνουν - αν δεν δρομολογηθούν κι άλλα έργα, όπως για παράδειγμα συζητιέται για τη Θερμή - δίχως βιολογικό.
Ήδη, όμως, πάνω στο νησί και στον ενιαίο Δήμο Λέσβο λειτουργούν αρκετές μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, ενώ όταν τελειώσουν και τα προς ένταξη ή σε εξέλιξη έργα, τότε πραγματικά η Λέσβος θα έχει εξασφαλίσει σίγουρα μια θέση στα Ρεκόρ Γκίνες. Θα είναι ο μοναδικός δήμος παγκοσμίως με πάνω από 20 βιολογικούς-μονάδες επεξεργασίας λυμάτων!
Ακόμη μια απόδειξη του «εκτρώματος» που χωροταξικά δημιουργήθηκε.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Κοινή στάση…

Μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν στα κέντρα υγείας, έρχεται και η σειρά του Δήμου Λέσβου να αντιδράσει για το εισιτήριο των πέντε ευρώ. Ο δημοτικός σύμβουλος Στρατής Αλεξίου, με πρόταση που κατέθεσε, ζητά απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου να συζητήσει το θέμα και να χαράξει κοινή στάση αντίδρασης στο «χαράτσι».
ΜΑΡ.ΠΛ.

Άψογη συνεργασία…

Μπορεί να μην έχουν όσες αρμοδιότητες θα ήθελαν για να υλοποιήσουν όσα σχεδιάζουν και αποφασίζουν, αλλά τα 11 μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης ήδη έχουν κατακτήσει κάτι πολύ σημαντικό, την άψογη μεταξύ τους συνεργασία. Οπότε, αν το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθετεί τις κοινές και ομόφωνες προτάσεις τους, τότε με το συναινετικό κλίμα που επικρατεί και τις πολλές και ουσιαστικές ιδέες που έχουν για την πόλη, μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει η Μυτιλήνη.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Δεν απεργούν αλλά…

Μπορεί να ανακοίνωσαν χθες οι Φαρμακοποιοί τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων, όμως το ενδεχόμενο να διακόψουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε ταμεία που δεν πληρώνουν μέσα σε δυο - τρεις μήνες, παραμένει υπαρκτό. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μάλιστα, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο, και πολύ σύντομα, να διακόψουν τη χορήγηση φαρμάκων σε ταμεία που δεν είναι συνεπή στις πληρωμές…
Πελ.Γ.

Όχι πανικός, αλλά ούτε εφησυχασμός

Μπορεί φέτος να μη δημιουργήθηκε ο περσινός πανικός με τον ιό της «νέας γρίπης» (και πολύ σωστά, μάλιστα, γιατί χρειάζεται ενημέρωση, πρόληψη και όχι πανικό), όμως γεγονός είναι ότι πέρυσι με την πανδημία δεν είχαμε δυο σοβαρά περιστατικά στην Εντατική του Νοσοκομείου, κάτι που συμβαίνει τώρα, ενώ άγνωστο είναι ποιος είναι ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων, αφού λαμβάνονται δείγματα μόνο από όσα περιστατικά καταλήγουν στο Νοσοκομείο. Ίσως αν τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου είχαν φροντίσει να εμβολιαστούν, να μην υπήρχε αυτή η έξαρση του ιού αυτή την περίοδο.
Πελ.Γ.

Περί «ξεφουσκώματος»

Με αφορμή ρεπορτάζ μας για την απεργία των Γιατρών, όπου αναφέραμε ότι «ξεφουσκώνουν» οι κινητοποιήσεις, σε επιστολή του ο ακτινολόγος Πολύδωρος Αμπατζής, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, μας διορθώνει λέγοντας ότι δεν «ξεφούσκωσαν» οι κινητοποιήσεις (στις οποίες, μάλιστα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν συμμετοχή πάνω από 90%), γιατί στην τελευταία γενική συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου αποφασίστηκε να συγκληθεί νέα στις… 9 Μαρτίου, για ν’ αποφασιστεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων. Δηλαδή, οι απεργίες έχουν σταματήσει και σε ένα μήνα θ’ αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν.
Μα ακριβώς αυτό είπαμε, ότι οι κινητοποιήσεις σταμάτησαν και προσεχώς θα αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι μ’ αυτές. Αυτό δεν είναι ξεφούσκωμα, γιατρέ;
Πελ.Γ.

Ο ορισμός τού κιτς

Καλά κάνουν και οργανώνουν εκδηλώσεις στην Επάνω Σκάλα για τον Άγιο Βαλεντίνο προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες στην παλιά αγορά, όμως γιατί πρέπει να… γεμίσουν χάρτινες καρδιές τη συνοικία; Ας πούμε ότι αυτή η γενικώς παρεξηγημένη γιορτή -που για πολλούς είναι καθαρά εμπορική- μπορεί να γίνει ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, και -γιατί όχι;- να προκαλέσει και διάθεση αισιοδοξίας. Γιατί, όμως, θα πρέπει να έχει κιτς περιτύλιγμα; Χάθηκαν άλλες ιδέες;
Πελ.Γ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey