Δηκτικά 30/4/2014

30/04/2014 - 13:39

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στις κερκίδες του Ταρλά και πάμε για τα άλλα…

ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συζητούν τις τιμές

Στο Δ.Σ. τής ΕΑΣ Λέσβου μεταφέρθηκε η συζήτηση για το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων επιδότησης για τη νέα περίοδο 2014 - 2020. Παρ’ ότι τα τιμολόγια θα εκδίδονται από την «Gaia Επιχειρείν», η ΕΑΣ Λέσβου έχει λόγο στο ζήτημα. Κατά την άποψη του προέδρου της Ένωσης, Αλέκου Γιαζιτζόγλου, το κόστος ενεργοποίησης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και το ύψος των επιδοτήσεων που λαμβάνει ο κάθε παραγωγός, ώστε το τελικό κόστος να μην είναι υψηλό για τους παραγωγούς που λαμβάνουν μικρά ποσά ως επιδοτήσεις.

Ν.Μ.

 

Τα βατράχια

Είναι γνωστή η παροιμία που λέει πως όταν στο βάλτο τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Στην περίπτωση της διαμάχης τής ΝΕΛ με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, τα βατράχια είναι οι νησιώτες. Το Υπουργείο καθυστερεί συστηματικά να εγκρίνει τα δρομολόγια που προτείνει η εταιρεία κι αυτή, με τη σειρά της, δεν ανακοινώνει δρομολόγια. Έτσι οι νησιώτες κι όσοι θέλουν να επισκεφτούν τα νησιά που εξυπηρετεί η ΝΕΛ, δεν μπορούν να προγραμματίσουν τα ταξίδια τους. Εξαιρετικά έξυπνος… τρόπος να τιμωρηθεί η ΝΕΛ. Αξίζουν συγχαρητήρια στους εμπνευστές αυτής της... τιμωρίας.

Ν.Μ.

 

Συμμετοχή

Δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω, αν όχι και στον καθρέφτη του, ο καθένας θα δει και έναν υποψήφιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός που απαιτήθηκε για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου και τόσο μεγάλος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων, που δεν αφήνουν περιθώρια για… «όχι» σε γνωστούς και φίλους. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι οι υποψήφιοι δεν είδαν την ίδια προθυμία στα χωριά και τη Μυτιλήνη από τους υποψηφίους και εισέπραξαν αρκετές αρνήσεις, αλλά και παράπονα σε σύγκριση με το 2010.

 

... και αποχή

Παρά το γεγονός, πάντως, ότι αρκετοί γνωστοί των ψηφοφόρων θα κατέλθουν υποψήφιοι, πράγμα που αποτελεί δυστυχώς ή ευτυχώς κίνητρο για να συμμετάσχουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προς το παρόν το κλίμα για την κάλπη της 18ης Μάη δε δείχνει υψηλότερη συμμετοχή σε σχέση με το 2010. Την ίδια ώρα, δεν είναι και αρκετά πολωμένη η κόντρα μεταξύ των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ξεκάθαρο δίλημμα. Ενδεχομένως η επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, την Παρασκευή και η έλευση στη Λέσβο, όπως έχουν διαρρεύσει στελέχη τής Ν.Δ., του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να μετατρέψουν τα υψηλά ποσοστά της διαφαινόμενης αποχής.

Αν.Παζ.

 

Χρειάζονται στέγη

Αρκετές δραστηριότητες έμειναν πίσω λόγω της ανακατασκευής του γηπέδου. Έτσι, οι χορωδίες και η ορχήστρα του Νίκου Τσιριγώτη δε θα πραγματοποιήσουν φέτος την εαρινή τους συναυλία. Τα πράγματά τους (όργανα, αναλόγια) φυλάσσονται στο παλιό Αθλητικό Γυμνάσιο. Ωστόσο δεν μπορούν να γίνουν πρόβες στο χώρο αυτό, λόγω των έργων, ενώ δεν υπάρχει και χώρος στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης για να φιλοξενήσει τους δεκάδες μικρούς και μεγάλους μουσικούς. Η επισκευή του Δημοτικού Σταδίου δε θα μπορούσε, βέβαια, να γίνει χωρίς κόστος. Ενδεχομένως, ωστόσο, οι αρμόδιοι να έπρεπε να βρουν μία προσωρινή λύση για τη στέγαση των… τεχνών.

Αν.Παζ.

 

Ο «δαίμων» στο ψηφοδέλτιο

Με τόσους υποψηφίους, ήταν αδύνατον να μη συμμετέχει και ο γνωστός «δαίμων του τυπογραφείου» σε κάποιο ψηφοδέλτιο; Μάλιστα, διάλεξε το ψηφοδέλτιο της «Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λέσβου», αλλάζοντας (κατά τη γνωστή του τακτική) το όνομα μίας εκ των υποψηφίων. Συγκεκριμένα το επώνυμο της υποψηφίας Κλεάνθης Βουλαλά γράφτηκε ως «Βουβάλα». Ας μας συγχωρέσει η υποψήφια.

Η.Μ.

 

Περί ισονομίας

Είναι περίπου ένας μήνας από τότε που η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έβγαλε απόφαση για την απομάκρυνση δύο κεραιών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή της παλιάς αγοράς. Μάλιστα η απόφαση έχει κοινοποιηθεί και στη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια. Τη Δευτέρα το πρωί, με συνοπτικές διαδικασίες ξηλώθηκε μια κεραία του ραδιοφωνικού σταθμού 105 FM, που διαχειρίζονται φοιτητές του Πανεπιστημίου, χωρίς καν να ενημερωθούν και να προλάβουν να αντιδράσουν. Δεν εξετάζουμε το ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Αυτό το κρίνει η ΕΕΤΤ και τα δικαστήρια. Είναι όμως ενδεικτικό παράδειγμα πως εφαρμόζεται ο νόμος όταν ένα θέμα αφορά μια χούφτα φοιτητές και όταν αφορά εταιρικούς ομίλους. Δυστυχώς κάποιοι είναι... πιο ίσοι απέναντί του.

Η.Μ.

 

Η ΕΑΣΛ στην Κυρίτση

Ένα νυν και ένα πρώην στέλεχος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου είναι υποψήφιοι στο συνδυασμό «Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή», με επικεφαλής την Αγλαΐα Κυρίτση. Πρόκειται για τους Στρατή Νικολάου, ενός εκ των παλαιοτέρων υπαλλήλων τής ΕΑΣΛ, τώρα συνταξιούχος, και του Στρατή Κεφάλα, που είναι προϊστάμενος στο Τμήμα Επιδοτήσεων. Η επιλογή τους μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, διότι εκτός της καλής γνώσης των αγροτικών ζητημάτων, γνωρίζουν από μέσα και τα ζητήματα του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος. Πάντως η επικεφαλής του συνδυασμού με τις τοποθετήσεις της δείχνει ξεκάθαρα πως ποντάρει στη στήριξη από τον αγροτικό κόσμο, μη διστάζοντας μάλιστα να συμπεριλάβει σε ομιλίες της αρκετά ριζοσπαστικές προτάσεις που αφορούν σε παραγωγούς. Και η επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων δείχνει πως δεν το κάνει ακολουθώντας την πεπατημένη που ως τώρα τουλάχιστον είχαμε συνηθίσει.

Η.Μ.

 

Παραιτήθηκε…

Με μια λιτή ανακοίνωση, μόλις δύο σειρών, η Χριστιάνα Καλογήρου δημοσιοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας την υποβολή της παραίτησής της, νωρίτερα την ίδια μέρα, από τη θέση της γενικής γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Κι επειδή οι γενικοί γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων ορίζονται με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, θα πρέπει η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης (ο διάδοχος Μπαλτάκου, δηλαδή, αν έχει οριστεί), να συμπεριλάβει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, οπότε και να εξεταστεί η αποδοχή της.

Στην προηγούμενη ανάλογη παραίτηση γενικού γραμματέα, πάντως, φέτος τον Ιανουάριο, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν καθυστέρησε ιδιαίτερα να τον απαλλάξει απ’ τα καθήκοντά του και να ορίσει άλλον σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών.

Β.Μ.

 

Κι άλλη υποψήφια

Υποψήφια ευρωβουλευτής με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο παρουσίασε προ τριμήνου ο πρώην βουλευτής και υπουργός Στέφανος Τζουμάκας, ανακοινώνοντας ότι ως αυτόνομο και αυτοτελές κόμμα θα λάβει μέρος στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, θα είναι μία νεαρή γυναίκα καταγόμενη απ’ τη Λέσβο. Ο λόγος για την Αντισσαία κοινωνιολόγο με σπουδές στο εξωτερικό Κατερίνα Μαμώλη, που ήδη έχει ξεκινήσει την προεκλογική προσπάθεια, με την υποστήριξη και του πατέρα της, Δημήτρη, αλλά και άλλων συμπατριωτών της.

Β.Μ.

 

Διαβούλευση και…

Διάλογος για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου για το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών ο οποίος θα διαρκέσει έως το φθινόπωρο του 2014, ξεκίνησε απ’ το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, που διαφαίνεται να θέλει να αλλάξει πολλά απ’ ό,τι έως τώρα γνωρίζουμε πως ισχύουν στις περιοχές Natura, περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος και για τη Λέσβο και για τη Λήμνο.

Ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε σχετική ημερίδα που έγινε παρουσία κυβερνητικών στελεχών, φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, πανεπιστημιακών, μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων κ.ά., μίλησε για το θέμα που κατ’ επανάληψη έχει απασχολήσει και τα νησιά μας, για την πρόκληση - όπως είπε - «να δούμε πώς μπορούμε να συνδυάσουμε την προστασία του περιβάλλοντος με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και ταυτόχρονα πώς μπορούμε να συνδυάσουμε τις περιβαλλοντικές δράσεις προστασίας με αναπτυξιακές δράσεις δημιουργίας νέων εσόδων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

 

… για τις περιοχές Natura

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το φυσικό περιβάλλον αποτελεί βασικό μοχλό ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης. Ανέφερε και εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τις οποίες υπολογίζεται ότι με ετήσιο κόστος 5,8 δισ. ευρώ, η διαχείριση των 27.000 περιοχών Natura σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να αποδώσει ετησίως οφέλη της τάξεως των 200 - 300 δισ. ευρώ (1,7% - 2,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ) από τη διατήρηση υπηρεσιών των οικοσυστημάτων.

«Κατά συνέπεια, η διαφύλαξη της βιοποικιλότητας δεν μπορεί παρά να αποτελεί πρώτη αναπτυξιακή προτεραιότητα», σημείωσε ο υπουργός που, κλείνοντας, υποστήριξε ότι για αυτό θα γίνει προσπάθεια αποτίμησης, με οικονομικούς όρους, του φυσικού περιβάλλοντος. Τα στοιχεία που παρουσίασε, δείχνουν ότι οι επισκέπτες σε περιοχές του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura φέρνουν ετησίως οικονομικά οφέλη 50 - 85 δισ. ευρώ και υποστηρίζουν 4,5 - 8 εκατ. θέσεις εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, θα πρέπει και απ’ τους τοπικούς φορείς του Νομού μας να υπάρξει ενεργοποίηση και συμμετοχή στη διαβούλευση, αν θέλουμε η πολύτιμη περιουσία των υγροβιοτόπων και γενικά των προστατευόμενων περιοχών μας να αξιοποιηθεί πραγματικά, αλλά και να προστατευτεί.

Β.Μ.

 

Λίγων ωρών η επίσκεψη

Έως χθες το απόγευμα δεν είχε ανακοινωθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη. Το πιθανότερο ήταν να φθάσει στο νησί το απόγευμα της Παρασκευής και να αναχωρήσει με την τελευταία πτήση λίγο μετά την ομιλία του. Λόγω των ημερών, η επίσκεψη θα είναι εξπρές.

Ν.Μ.

 

Επανήλθαν στην κόντρα

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου, για ακόμα μια φορά ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Παναγιώτης Παπαρίσβας είχε μια έντονη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Θράσο Καλογρίδη. Στο πλευρό του κ. Παπαρίσβα βρέθηκε το μέλος τού Δ.Σ. Κίμων Καζάζης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πολλές φορές νιώθουμε πως το Επιμελητήριο βρίσκεται απέναντι στον εμπορικό κόσμο της Μυτιλήνης». Κάπου εκεί η συζήτηση του θέματος έκλεισε χωρίς παρατράγουδα.

Ν.Μ.

 

Η αξιολόγηση και οι «ιδιαιτεράκηδες»

Τις ημέρες αυτές, οι καθηγητές των γυμνασίων και των λυκείων του νησιού μας ετοιμάζουν την περίφημη «Αξιολόγηση της Σχολικής Μονάδας», ή αλλιώς αξιολόγηση δομών, υποδομών, μαθητικού και εκπαιδευτικού δυναμικού, ή αλλιώς «Αυτοαξιολόγηση», για την οποία έγινε και γίνεται πολύς λόγος. Μια απορία: άραγε ανάμεσα στις χιλιάδες σελίδες που θα γραφούν και θα υπογραφούν, θα υπάρξουν μία-δύο σειρές και για τα ιδιαίτερα φροντιστήρια που οργιάζουν, για τους «ιδιαιτεράκηδες» που κάνουν 16 ώρες την εβδομάδα μάθημα στο σχολείο και 40 «ιδιαίτερο» στο σπίτι, για τους απίστευτους αυτούς καθηγηταράδες που κάθε δυο-τρία χρόνια αγοράζουν ένα τριάρι στο Χαλάνδρι με τα «μαύρα» της παραπαιδείας, την ίδια στιγμή που ακόμα και τις φωτοτυπίες των ιδιαιτέρων τις βγάζουν στο φωτοτυπικό του σχολείου, ή θα προτιμηθεί η σιωπή, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα, ακόμα και την εποχή του μνημονίου, που η χώρα χρεωκόπησε, χιλιάδες άνθρωποι καταστράφηκαν, αλλά οι ιδιαιτεράκηδες ζουν και βασιλεύουν και υπουργούς, προϊσταμένους, νόμους και γονείς κοροϊδεύουν (και αρμέγουν);

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey