Δηκτικά 25/4/2014

25/04/2014 - 13:15

Έβρεξε άμμο με λίγο νερό χθες στη Λέσβο. Η ποσότητα της άμμου από τη Σαχάρα που έβρεξε στο νησί, φαίνεται και στα αυτοκίνητα. Όλα ήταν κυριολεκτικά καλυμμένα από την άμμο. Πάντως όσοι ελπίζουν σε επόμενη βροχή χωρίς άμμο, ατύχησαν. Από Δευτέρα λέει η πρόγνωση.

 

Δεν πείθει το Υπουργείο

Πολύ θετικό είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών - ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο αυτές χάθηκαν. Αν μάλιστα φρόντιζε για τη διεξαγωγή των μαθημάτων να μην υπάρχουν κενά και δεν άφηνε - ειδικά τα ΕΠΑΛ - έως και τέσσερις μήνες χωρίς καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων, οι προθέσεις του θα ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρες. Δυστυχώς με μερικές μέρες παραπάνω μέσα στο Πάσχα ή πέντε μέρες νωρίτερα, όπως ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά (5 Σεπτεμβρίου 2014), τα προβλήματα στην εκπαίδευση δε λύνονται.

Αν.Παζ.

 

Τι απέγινε η γενιά των 30;

Σε αμέτρητες σκέψεις μάς έβαλαν οι πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις των τριών Μυτιληνιών, της Μαντώς Ραχοβίτσα, της Κλαίρης Σαντή και του Θοδωρή Σπανέλλη, που σπούδασαν σε κάποιες από τις λεγόμενες καλές σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης και αναγκάστηκαν να εκπατριστούν προκειμένου να βρουν δουλειά και να επιβιώσουν. Αλήθεια, τι γίνεται με αυτή τη γενιά των 30άρηδων;

Εκτός από Νομική, Οικονομικά και Πολυτεχνείο, άλλοι επέλεξαν Διοίκηση Επιχειρήσεων ή Παιδαγωγικά για σίγουρο διορισμό. Τώρα πια όμως οι επιχειρήσεις που θα διοικούσαμε - εμείς οι 30άρηδες - κλείνουν η μία μετά την άλλη και το Δημόσιο αντί να προσλαμβάνει, απολύει.

Και όπως αναφέρει το πολύ ενδιαφέρον και σχετικό ρεπορτάζ της Μαρίας Λούκα στο «Vice», πλέον οι 30άρηδες ζουν στις μεγάλες ουρές… «αυτές που στοιβαζόμαστε καθημερινά για την υποβολή βιογραφικού, για το ταμείο ανεργίας, για την αίτηση εργασίας στο εξωτερικό, για το διακανονισμό στη ΔΕΗ, για τη ρύθμιση στην Εφορία».

 

«Χαμένη γενιά»;

Η… χαμένη γενιά, όπως κωδικοποιήθηκε από τους σύγχρονους κοινωνιολόγους και πολιτικούς επιστήμονες. Μετά την οργή από το γεγονός ότι η καριέρα στην Ελλάδα φαντάζει… μύθος για τον ιστορικό του μέλλοντος που θα μελετά τον 21ο αιώνα, οι 30άρηδες βγήκαν στις πλατείες της Αγανάκτησης να την εκφράσουν και ύστερα πένθησαν. Και συνεχίζουν να πενθούν για την αλλαγή που δεν ήρθε, για τις προσδοκίες τους που δε «χώρεσαν» στην κάλπη.

Κι όλα αυτά για όσους ακόμα δεν έχουν πάρει απόφαση να μεταναστεύσουν. Γιατί πρόκειται για μια πολύ δύσκολη και οδυνηρή απόφαση. Εκτός από την αποχώρηση, περικλείει - αν το καλοσκεφτείς - και την παραίτηση. Την παραίτηση από τη διεκδίκηση να παραμείνεις στον τόπο σου και την παραχώρηση του λιγοστού χώρου που καταλαμβάνεις, σε εκείνους που δε σου άφησαν λίγο αέρα να αναπνεύσεις.

Όσοι παραμένουν στη Λέσβο και ελπίζουν ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, ίσως να μη δακρύζουν στους όμορφους στίχους του Μάνου Λοΐζου «γι’ αυτούς που μένουνε και περιμένουνε», αλλά τουλάχιστον φιλοσοφούν με τους στίχους της Ντέπης Χατζηκαμπάνη «αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα, θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα».

Αν.Παζ.

 

Ιστορίες προσφύγων στην Ελλάδα

Στον ιστότοπο του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα εδώ και λίγο καιρό αναρτώνται ιστορίες προσφύγων που βρίσκονται ή πέρασαν από την Ελλάδα. Ανάμεσά τους είναι οι μαρτυρίες των επιζώντων του τραγικού ναυαγίου που συνέβη τον προηγούμενο μήνα ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας. Εκεί βρίσκεται και συνέντευξη του μικρού Κανταρά, που ζει με τη μητέρα και τα τέσσερα αδέλφια του στις πρώην κατασκηνώσεις τού ΠΙΚΠΑ. Ο στόχος της δημοσιοποίησης των ιστοριών είναι προφανώς η ανάδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες από τότε που ξεκινούν το ταξίδι τους και μετά την άφιξή τους στη χώρα μας, δηλαδή στην Ευρώπη, τον τόπο προορισμού τους. Ακόμα οι ιστορίες αυτές δείχνουν πως πίσω από τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων και τους απρόσωπους αριθμούς που χρησιμοποιούνται κυρίως για να αναδείξουν το μέγεθος του «προβλήματος», υπάρχου χιλιάδες ανθρώπινες ιστορίες. Με την ευκαιρία, αξίζει να σημειωθεί πως το Γραφείο Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά στο αίτημά μας για την αναδημοσίευση αποσπασμάτων της συνέντευξης των επιζώντων του τραγικού ναυαγίου.

Η.Μ.

 

Κι όμως, τα κατάφεραν

Το γεγονός και μόνο ότι η «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου» συγκέντρωσε ικανό αριθμό υποψηφίων ξεπερνώντας το πλαφόν που ορίζει ο νόμος είναι ένας μικρός άθλος. Ακόμα και άτομα που έβλεπαν θετικά την κίνηση αυτή, είχαν επισημάνει πως χωρίς κομματικό μηχανισμό και με τη γενικότερη απροθυμία του κόσμου για συμμετοχή στα κοινά είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί σχεδόν μια εκατοντάδα από ανθρώπους για να στελεχωθεί το ψηφοδέλτιο. Σε παλιότερο σχόλιο σε αυτήν εδώ τη στήλη είχαμε γράψει πως τα μέλη της κίνησης απέναντι σ’ αυτές τις αντικειμενικές δυσκολίες, απαντούσαν με σκληρή δουλειά και προσήλωση στο στόχο τους. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι κόποι τους φαίνεται να ανταμείβονται.

Η.Μ.

 

Παράνομα τραπεζοκαθίσματα

Στο τέλος του μήνα λήγει η προθεσμία της τρέχουσας σύμβασης παραχώρησης των κοινόχρηστων χώρων μεταξύ καταστημάτων στην προκυμαία και Λιμενικού Ταμείου. Οι προϋποθέσεις για την παραχώρηση εκ νέου των συγκεκριμένων χώρων έχουν δημοσιοποιηθεί εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου. Ωστόσο, καμμία αίτηση δεν είχε κατατεθεί μέχρι χθες το μεσημέρι στο Λιμενικό Ταμείο από τους επιχειρηματίες. Το κρίσιμο στοιχείο πάντως από τα προαπαιτούμενα είναι το τοπογραφικό με την ακριβή αποτύπωση του χώρου, που ζητά να του παραχωρήσει έκαστος των καταστηματαρχών. Αυτό θα χρησιμοποιηθεί τόσο για την έγκριση της αίτησης από το Λιμενικό Ταμείο, όσο και για τους μελλοντικούς ελέγχους ως προς την τήρηση της σύμβασης παραχώρησης.

Η.Μ.

 

Περί πυροπροστασίας

Σε μερικές μέρες ξεκινά η περίοδος πυροπροστασίας, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα συνεδριάσει το Συντονιστικό Όργανο την ευθύνη του οποίου έχει ο Δήμος Λέσβου. Κι επειδή δεν έχει βγει ούτε καν ανακοίνωση για το πότε θα συνεδριάσει, ελπίζουμε αυτό να μη γίνει μετά τις εκλογές του Μαΐου. Η προετοιμασία και ο συντονισμός για τις πυρκαγιές εξυπακούεται πως δεν μπορεί να αναβληθεί και έχει ήδη αργήσει.

Η.Μ.

 

Γιατροί στη Λέσβο…

Η επαγγελματική ιδιότητα του περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή, που θυμίζουμε πως είναι γιατρός, ίσως να εξηγεί και τη συμμετοχή αρκετών γιατρών ως υποψηφίων στο ψηφοδέλτιό του. Κι αυτό γιατί εκτός του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου και νυν περιφερειακού συμβούλου, Παναγιώτη Προβέτζα, στις εκλογές της 18ης Μαΐου υποψήφιες θα είναι και οι γιατροί Ελένη Αξιώτου, Μαρία Δαγρέ και Νέντα Καμπάνη.

 

… αλλά και σε Λήμνο - Ικαρία

Ανάλογα, όμως, ο κ. Γιακαλής «κινήθηκε» διαμορφώνοντας το ψηφοδέλτιό του και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη Λήμνο υποψήφιος με το «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο» φέρεται να είναι ο γνωστός παιδίατρος Δημήτρης Κουμελάς, ενώ ήδη στη γενέτειρά του Ικαρία έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο, του γνωστού στη Λέσβο και ιδιαίτερα αγαπητού και στο νησί του, οφθαλμίατρου Γιώργου Τουρβά.

Β.Μ.

 

Περισσότερα στις περιφέρειες…

Η επίσημη υποβολή του Εταιρικού Συμφώνου για το νέο Πλαίσιο Ανάπτυξης 2014 - 2020, το Νέο ΕΣΠΑ ή ΕΣΠΑ2, από το Υπουργείο Ανάπτυξης έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που είχαν ευρέως κυκλοφορήσει όλο το προηγούμενο διάστημα και αφορούσαν σε αύξηση των κονδυλίων που θα διαχειριστούν οι περιφέρειες. Γιατί σύμφωνα με το σχεδιασμό που υποβλήθηκε, πλέον σε κάθε περιφέρεια θα αντιστοιχεί ένα πολυτομεακό και πολυταμειακό Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), αυξημένο μάλιστα σημαντικά σε σχέση με τα χρήματα που είχαν δοθεί την προηγούμενη προγραμματική περίοδο στις 13 περιφέρειες για να διαχειριστούν.

Και μπορεί μεσούσης και της προεκλογικής περιόδου η συγκεκριμένη εξέλιξη να αποσιωπήθηκε, δεν παύει όμως να αποτελεί γεγονός ότι οι 13 πρώτοι αιρετοί περιφερειάρχες έδωσαν μάχη μέσα απ’ την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) για να πετύχουν κάθε περιφέρεια να έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να αντιμετωπίζει ανάγκες επιλέξιμες απ’ όλα τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

… με το νέο ΕΣΠΑ

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα πρόσφατα ο Γιάννης Σγουρός, με βάση το τελικό αποτέλεσμα οι 13 περιφέρειες θα διαχειριστούν το 35% των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), που αφορά σε έργα και δράσεις, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) για δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης και κατά της φτώχειας και του αποκλεισμού, αλλά και του Ταμείου Συνοχής, που αφορά σε έργα υποδομών και προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, στις 13 περιφέρεις εκχωρείται το 30% των πόρων του Αγροτικού Ταμείου για έργα ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, όταν στο πρώτο ΕΣΠΑ το σύνολο των χρημάτων τού FEOGA το διαχειρίστηκε κεντρικά το Υπουργείο.

Ας μην ξεχνάμε, μάλιστα, πως όχι μόνο στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και στις υπόλοιπες περιφέρειες, απ’ όταν ανέλαβε η αυτοδιοίκηση τη διαχείριση του ΕΣΠΑ το πρόγραμμα επιταχύνθηκε, αυξάνοντας κατακόρυφα τους ρυθμούς απορροφητικότητας των κονδυλίων, κατατάσσοντας εν τέλει πρώτη τη χώρα απ’ όλες τις ευρωπαϊκές, στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Β.Μ.

 

Άλλη χώρα, άλλες συνήθειες

Την ώρα που στην Ελλάδα ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους «παλεύει» για να εφαρμοστεί, σε άλλες χώρες οι απαγορεύσεις γίνονται όλο και πιο αυστηρές. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην Αυστραλία αποφασίστηκε η επιβολή προστίμου 200 ευρώ σε όποιον καπνίζει σε αυτοκίνητο με ανήλικα παιδιά.

Ν.Μ.

 

Έκτακτη συνεδρίαση

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση σήμερα. Το κεντρικό θέμα που θα την απασχολήσει, είναι η διάταξη νόμου που προβλέπει την κατάργηση της υποχρεωτική εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια και την υποχρεωτική καταβολή συνδρομής προς αυτά. Η διοίκηση της ΚΕΕΕ δείχνει αποφασισμένη να σπάσει αυγά εν όψει των εκλογών του Μαΐου. Σύντομα θα ξέρουμε πόσο αποφασισμένη είναι η διοίκησή της.

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey