Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Τα κατάφεραν   
Κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας η ομάδα του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης που θα συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό «CanSat», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στη Νορβηγία μέσα στον ερχόμενο Απρίλιο. Χτες μόλις η διεύθυνση του Σχολείου έλαβε το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου, που αναφέρει πως παρά τον εξαιρετικά περιορισμένο προϋπολογισμό του λόγω των περικοπών, «επιβραβεύοντας για άλλη μια φορά καινοτόμες δράσεις και ορθές πρακτικές όπως αυτή του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, οι οποίες έχουν ήδη βραβευτεί τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τη μετακίνηση τεσσάρων μελών τού “Icaromenippus 3D” και του συνοδού καθηγητή τους στη Νορβηγία, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Διαγωνισμό». Τώρα αναμένονται και άλλοι χορηγοί, που θα στηρίξουν με το δικό τους τρόπο την αποστολή του Σχολείου.
Β.Χρ.

Μαθήματα ανθρωπιάς…

Όπως μας είπε ο λιμενάρχης Μυτιλήνης, κ. Βόμβας, ο 62χρονος κύριος στον οποίο αναφερόμαστε σε σχετικό ρεπορτάζ και ο οποίος βρήκε 200 ευρώ, έμοιαζε σα να μην καταλάβαινε ποιος ήταν ο λόγος που όλοι του έδιναν συγχαρητήρια. Με περίσσια ταπεινοφροσύνη, δε θέλησε να αποκαλύψει το ονοματεπώνυμό του, λέγοντας πως αυτά δεν έχουν καμμία σημασία. «Σημασία έχει που ο άνθρωπος βρήκε τα λεφτά που είχε χάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γ.Σαρ.

Χρέος…

Δυο σειρές του συνόλου των εκδόσεων «Αιολίδα» παρέδωσαν στελέχη της εταιρείας «Επικοινωνία Αιγαίου» στη διεύθυνση του Ζωγράφειου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης, του σχολείου των Ρωμιών της Πόλης, για τις ανάγκες της βιβλιοθήκης του. Ανάλογες σειρές παραδόθηκαν στο μέγα πρωτοσύγκελο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο, για τις ανάγκες της βιβλιοθήκης της Σχολής της Χάλκης και φυσικά της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης.
Ο Πατριάρχης του Γένους έλειπε από την πόλη, σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό, αλλά οι ανάγκες που οι Έλληνες καλούμαστε να καλύψουμε, όσο μπορούμε, στην Πόλη των ελάχιστων Ρωμιών αλλά μεγάλων προσδοκιών, είναι πάντα εκεί.
Η «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.» στην Κωνσταντινούπολη δεν πήγε αποκλειστικά και μόνο για την Τουριστική Έκθεση.
«Ε»

40 η Μυτιλήνη…

Φαίνεται πως ο πρώτος χρόνος της θητείας της δημοτικής αρχής ήταν και ο πιο δύσκολος σε ό,τι αφορά στα προνοιακά ζητήματα, αλλά πέρασε πια. Γιατί τώρα παρά τις αντίξοες για την αυτοδιοίκηση συνθήκες, αλλά με την καλοδεχούμενη απ’ όλους τους αναξιοπαθούντες δημιουργική επιμονή της Αναστασίας Αντωνέλλη, λύνονται ζητήματα που πριν φαίνονταν ακατόρθωτο να αντιμετωπιστούν, όπως η σίτιση των απόρων. Για την οποία ο Δήμος Λέσβου διαθέτει μέσω του Οργανισμού του κοντά 140.000 ευρώ.

… 70 όλη η Θεσσαλονίκη

Με τα χρήματα αυτά θα σιτιστούν συνολικά 40 άποροι, αριθμός που αν αρκούσαν τα κονδύλια θα ήταν πολύ μεγαλύτερος, μια και αφορά αποκλειστικά στην περιοχή της Μυτιλήνης κι όχι σε όλο το νησί. Το πόσο μεγάλος, όμως, είναι για τα τοπικά δεδομένα γίνεται ξεκάθαρο μόλις συγκριθεί με το δεύτερο σε πληθυσμό Δήμο της Θεσσαλονίκης, που σιτίζει - όπως έλεγε η κ. Αντωνέλλη - 70 άπορους.
ΜΑΡ.ΠΛ.


Ομορφιά στη Σκάλα Λουτρών
ΦΩΤΟ:ΑΝΘΟΥΛΑ ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ

Παλιά θέση…

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Γιαννέλλης έχει δημοσίως υποστηρίξει την άποψη περί πιστής τήρησης της κομματικής γραμμής απ’ τους βουλευτές ενός κόμματος. Και στο παρελθόν κατά τη βουλευτική του πορεία, είχαν υπάρξει φορές που ενώ διαφωνούσε με επιλογές τής Ν.Δ., κεντρικά δεν άφησε να φανεί η διαφορετική θέση του, γιατί τότε θα έπρεπε όπως έλεγε να παραιτηθεί. Οπότε και ήταν περίπου αναμενόμενη η γνώμη που διατύπωσε πως ο Σπύρος Γαληνός θα πρέπει να παραιτηθεί απ’ το βουλευτικό αξίωμα.

… λίγος καιρός
Σε ό,τι δε αφορά στα κίνητρα που υπό τις παρούσες συγκυρίες προσλαμβάνει η άποψή του, θα πρέπει να αξιολογηθούν σε πραγματικές συνθήκες, μια και οι εκλογές είναι ζήτημα μηνών. Υπό το ίδιο πρίσμα, βέβαια, θα πρέπει να μετρηθεί και η απόφαση του Σπύρου Γαληνού να παραμείνει βουλευτής του Νομού που τον εξέλεξε και να μην εγκαταλείψει την έδρα. Έχει νόημα να παραιτηθεί κάποιος για έναν, δύο, τρεις μήνες, ή το αντίθετο, να αναλάβει κάποιος βουλευτής για το ίδιο διάστημα;
Κοντός ψαλμός αλληλούια… και κοντοζυγώνει η μέρα που η κάλπη θα δείξει τους αρεστούς της λαϊκής ετυμηγορίας, αποτιμώντας τη στάση του καθενός στο πολιτικό γίγνεσθαι.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Αντίδοτα της κρίσης

Την ίδια ώρα που κάποιοι στη Λέσβο επιλέγουν τους ακριβούς προορισμούς του εξωτερικού για τις σχολικές εκδρομές, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δραστηριοποιείται υποδεικνύοντας τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς και τα αξιοθέατα των επτά περιφερειακών ενοτήτων της, τους οποίους και προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να τους εντάξει στο πρόγραμμα των σχολικών εκδρομών που υλοποιείται στο τρέχον σχολικό έτος.
Η συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Υπουργείο Παιδείας στο συγκεκριμένο θέμα αποτελεί προϊόν επιστολής του αναπληρωτή περιφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδη στην υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου, όπου και τονιζόταν η ανάγκη λόγω κρίσης να στηριχθούν οι νομοί της Μακεδονίας απ’ τις μαθητικές εκδρομές.
Και ένα σχολείο να επιλέξει αντί για τη Ρώμη ή τη Βιέννη, τη Θεσσαλονίκη, όφελος θα έχει η τοπική αγορά, όπως και οι γονείς των μαθητών.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Αντίδοτα της κρίσης (2)

Πολλά τηλέφωνα δεχθήκαμε χθες από γονείς, που αγανακτισμένοι από τις «εκπαιδευτικές εκδρομές» των σχολείων, μας έδιναν συγχαρητήρια για το χθεσινό μας ρεπορτάζ και ζητούσαν να προτρέψουμε τους αρμόδιους προϊσταμένους να βάλουν τέρμα σε αυτήν τη βιομηχανία πανάκριβων εκδρομών στο εξωτερικό, που ξεζουμίζουν οικονομικά οικογένειες ή που δημιουργούν παιδιά με απωθημένα.
Τι έλεγαν όλοι και συμφωνούμε κι εμείς μαζί τους; Ότι οι παραπάνω προϊστάμενοι δε δικαιούνται να δηλώνουν… αναρμόδιοι!

Αντίδοτα της κρίσης (3)
Και επί τη ευκαιρία.
Ερώτημα πρώτο. Αληθεύει πως σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Μυτιλήνης καθηγητές «μαλλιοτραβήχτηκαν» για το ποιας το πρόγραμμα που περιελάμβανε εκπαιδευτική εκδρομή στο εξωτερικό θα υλοποιηθεί; Τέτοια πρεμούρα με τα προγράμματα πια;
Ερώτημα δεύτερο. Ποια σχολεία που υλοποίησαν εκδρομές στο εξωτερικό, αν τους ζητηθεί θα μπορέσουν να παρουσιάσουν οικονομικούς απολογισμούς των εκδρομών αυτών με νόμιμα παραστατικά;
Σ.ΜΠΑ

Περί των Δελτίων Τύπου της Αστυνομίας

Γράφαμε χθες για το Δελτίο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης που ανέφερε πως συνελήφθη στις 14 Φεβρουαρίου για οφειλές προς το Δημόσιο άτομο που στην πραγματικότητα είχε συλληφθεί από το μεσημέρι της 13ης Φεβρουαρίου, δηλαδή 36 ώρες πριν το Δελτίο.
Και λέγαμε πως η εγκυρότητα και σοβαρότητα προσέγγισης του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος της ενημέρωσης των πολιτών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.
Ε, το λοιπόν, ο εκτελών καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας πρέπει να θύμωσε πολύ με το σχόλιό μας. Και χθες, αντί να μας ενημερώσει για πραγματικά περιστατικά, έστειλε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του Βορείου Αιγαίου εντύπως και ηλεκτρονικώς, ακόμα και σε εν Αθήναις ιστοσελίδες, Δελτίο Τύπου με το οποίο υποτίθεται πως μας απαντά. Τι λέει; Ότι το σχόλιό μας δεν ανταποκρίνεται… στην ακρίβεια των γεγονότων. Ο 47χρονος, λέει, συνελήφθη τη 13-02-2012 από το ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος) Μυτιλήνης. Και την επόμενη μέρα (14-02-2012), ο ίδιος άνδρας συνελήφθη εκ νέου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 1/2012 από 13-02-2012 ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Μυτιλήνης.

Περί των Δελτίων Τύπου της Αστυνομίας (2)
Τι μας λέει ο κ. Εκπρόσωπος της Αστυνομίας; Ότι ο συλληφθείς στις 13 και ήδη κρατούμενος… επανασυνελήφθη! Και επειδή την πρώτη σύλληψη την έκανε το ΣΔΟΕ, αυτός ανακοίνωσε τη σύλληψη του ήδη συλληφθέντος, που την έκανε η Αστυνομία.
Τι είναι όλα ετούτα; Αντιμετώπιση της υπόθεσης της ενημέρωσης ως αντικειμένου γραφειοκρατικού, από τα τόσα που φαίνεται να διαχειρίζεται πλέον από τα γραφεία της η Ελληνική Αστυνομία.
Γιατί, για να μιλήσουμε περί σύλληψης, ποιος κάνει σύλληψη και ποιος δικαιούται να κάνει συλλήψεις, αυτά είναι «βαριά γράμματα»…
Σ.ΜΠΑ
 
Δεν έκλεισαν τιμές

Οι Συνεταιρισμοί Πέτρας και Στύψης δεν είχαν κλείσει συμφωνίες έως χθες το απόγευμα για την τιμή που θα δώσουν το γάλα των μελών τους στις τυροκομικές επιχειρήσεις «Λεσβιγάλ» και «Θυμέλη».
Κι ήδη έχουμε φθάσει στα μισά του Φλεβάρη. Φανταστείτε τι θα είχε συμβεί αν δεν είχε μπει στην αγορά της Λέσβου ο όμιλος «Κολιός» και αν δεν είχε μειωθεί η ποσότητα γάλακτος που παράγεται στο νησί.
Ούτε το Πάσχα δε θα είχαν οριστικοποιηθεί οι τιμές.
Ν.Μ.

Η καλή είδηση της ημέρας

Από την Ευρωβουλή έρχεται η καλή είδηση της ημέρας. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε για τα ναυτιλιακά καύσιμα που χρησιμοποιούνται στις γραμμές του Αιγαίου, πενταετής εξαίρεση από τις νέες αυστηρότερες ρυθμίσεις για την περιεκτικότητά τους σε θείο.
«Να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι», μας έχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.
Ν.Μ.

Η σύσκεψη της Δευτέρας

Τη Δευτέρα στις 6:30 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Λέσβου, θα γίνει συνάντηση της διοίκησης του Επιμελητηρίου και των ποτοποιών του νησιού. Σκοπός της συνάντησης είναι να ενημερωθεί η διοίκηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Μαθαίνουμε πως η διοίκηση του Επιμελητηρίου έχει εγκαινιάσει μία σειρά τέτοιων συναντήσεων για να ενημερωθεί αναλυτικά για τα προβλήματα όλων των κλάδων. Ελπίζουμε σύντομα να δούμε εξειδικευμένες προτάσεις για κάθε έναν ξεχωριστά.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey