Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Επικίνδυνος καιρός
«Έβρεχε» προχθές το απόγευμα στους παραλιακούς δρόμους περιφερειακά της Μυτιλήνης, όπως αυτός που οδηγεί στο αεροδρόμιο. Οι δυνατοί βοριάδες σήκωσαν πολύ μεγάλα κύματα, που συχνά κατέληγαν μέσα στο δρόμο, ενίοτε και πάνω στα διερχόμενα οχήματα. Θα πρέπει οι οδηγοί να προσέχουν όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες, αφού εκεί που δεν το περιμένουν μπορεί να βρεθούν είτε… μούσκεμα και χωρίς ορατότητα από τα νερά της θάλασσας ή να χάσουν τον έλεγχο του οχήματός τους από το δυνατό αέρα.

Επικίνδυνος καιρός (2)
Αντίστοιχα, για την ασφάλεια τόσο τη δική μας, όσο και των υπολοίπων, καλό είναι να έχουμε στο νου μας το τι υπάρχει έξω από το σπίτι μας που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο με τον αέρα. Για παράδειγμα, πολλές τέντες (ορισμένες αλουμινένιες) παρέμειναν προχθές κατεβασμένες. Αν αυτές έσπαγαν λόγω του αέρα, θα ήταν πολύ πιθανό να τραυματιστεί κάποιος περαστικός.
Β.Χρ.

Και λίγο χιόνι

Μια μικρή γεύση από χιόνι πήρε προχθές το βράδυ και το κέντρο της Μυτιλήνης. Όσοι κυκλοφορούσαν έξω ή κοιτούσαν από τα παράθυρά τους γύρω στα μεσάνυχτα, μπορούσαν να δουν άσπρες νιφάδες. Μπορεί να ήταν αραιές και για λίγη μόνο ώρα, ωστόσο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, που δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να δούμε στη Μυτιλήνη.
Β.Χρ.

Κύριε Διευθυντά,

Ο τέως ζήτησε τη βοήθεια του νυν για τις επικείμενες εκλογές σε επιστημονικό σύλλογο. Κι όλα δείχνουν ότι ο νυν -τουλάχιστον έτσι κατάλαβε κρυφός ωτακουστής πρόσφατης συνάντησής τους- προτίθεται να την δώσει. Κι έτσι θα επανέλθει ο τέως ως διάδοχος του νυν, τώρα που αυτός περίπου αναγκαστικά, αποχωρεί.
Όλα αυτά για να καταλάβει κανείς ότι, πάνω κι έξω από κόμματα και συγκυρίες, κάποια πρόσωπα ξέρουν πώς να κρατούν γερά τα «κάστρα» τους. Για πόσο ακόμη, θα φανεί στην κάλπη.
Διαπορών Μυτιληνιός

Τα δάνεια είναι χρέος…

Σοβαρό αντίλογο διατυπώνουν τέως δήμαρχοι για την εικόνα των χρεών που αποτυπώνει ο νέος Δήμος Λέσβου ότι άφησαν πίσω τους. Μάλιστα, ο περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου και τέως δήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, Σωτήρης Καρδαράς, φέρεται αποφασισμένος να απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία, αρνούμενος ότι άφησε χρέος, τουναντίον μάλιστα υποστηρίζοντας πως υπάρχουν και χρηματικά διαθέσιμα υπέρ του νέου Δήμου. Ή, όπως έλεγε ο κ. Καρδαράς σε τέως δημάρχους, «πρέπει να βγούμε και να πούμε ότι τα δάνεια απ’ το Ταμείο Παρακαταθηκών που εξοφλούνται απ’ τους θεσμοθετημένους πόρους της κάθε δημοτικής ενότητας φυσικά και δεν πρέπει να υπολογίζονται ως χρέος».

… παντού;
Κι ενώ χθες το βράδυ αναμενόταν να δοθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου αναλυτικά η εικόνα της οικονομικής κατάστασης του νέου Δήμου, τα μηνύματα που φτάνουν και από άλλους δήμους εμφανίζουν ομοίως τραγική την οικονομική τους κατάσταση. Για παράδειγμα, δημοσιεύματα για το Δήμο Ρόδου - προέκυψε απ’ τη συνένωση 10 δήμων - ανεβάζουν το χρέος του σε 40 εκατ. ευρώ. Πάντως, και στη Ρόδο μετρούν στα χρέη τα δάνεια των τέως δήμων, που ούτως ή άλλως, απ’ όπου κι αν προέρχονται, είναι απαιτητά απ’ το διάδοχο νέο Δήμο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Κακοκαιρία…

Μάλλον για… «πάστωμα» θα μείνει το αλάτι που προμηθεύτηκε η αυτοδιοίκηση φοβούμενη τα χειρότερα, γιατί εκτός λίγου χιονιού σε κάποια ορεινά σημεία του νησιού, η Λέσβος δεν άσπρισε. Όσο και αν μας είχαν πανικοβάλλει περί αυτού όλα τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων των προηγούμενων ημερών.
«Θα μας μείνει το αλάτι», επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης, ενώ ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός σχολίασε ότι «μακάρι να ήταν όλα τόσο καλά στο νησί όσο οι… συνέπειες απ’ την κακοκαιρία».
ΜΑΡ.ΠΛ.


Γλυπτά από χιόνι. Στο Λεπέτυμνο…
ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στου κασίδη το κεφάλι…
Σε ακόμη μια τροποποίηση για τη δόμηση στις περιοχές Natura προχώρησε το βράδυ της Τρίτης η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, κάνοντας δεκτές σχετικές προτάσεις βουλευτών που αντιδρούσαν στην αρχική ρύθμιση για αρτιότητα στα 10 στρέμματα.
Λίγες ώρες μετά, όμως, την πήρε πάλι πίσω η υπουργός, ανατρέποντας εκ νέου το πολύπαθο όπως το κατάντησαν νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα. Υπάρχει ή όχι στρατηγική, και μάλιστα αποφασισμένη απ’ την κυβέρνηση, τουλάχιστον για το περιβάλλον; Ή μήπως κι εδώ κυριαρχεί ερασιτεχνισμός; Κι ειδικά στο περιβάλλον δε χωρούν ερασιτεχνισμοί και πειράματα πάνω στου κασίδη το κεφάλι, εναλλαγές στις αποφάσεις ανάλογες των αντιδράσεων όλων των εμπλεκόμενων στις περιοχές Natura.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Περίμεναν τα χειρότερα…

Τα σοβαρά περιστατικά του ιού Η1Ν1 κινητοποίησαν τελικά αρκετό κόσμο, που έσπευσε την τελευταία στιγμή να εμβολιαστεί. Εδώ και μερικές εβδομάδες έχει αυξηθεί η κίνηση στο Νοσοκομείο για εμβολιασμούς. Είναι προφανές ότι πριν πάρει διαστάσεις η νέα γρίπη, κανείς δεν έδειχνε να «παίρνει στα σοβαρά» τις συμβουλές τού ΚΕΕΛΠΝΟ για έγκαιρο εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ίσως μάλιστα, αν είχε εγκαίρως γίνει αυτό, να μην υπήρχαν καν αυτά τα σοβαρά περιστατικά στο Νοσοκομείο, πολύ περισσότερο βέβαια οι θάνατοι που συγκλόνισαν την κοινωνία του νησιού. Και είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα σοβαρά περιστατικά είναι άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Πελ.Γ.

Μόνο η αρχή;

Οι εξελίξεις για κατάργηση γραφείων τού ΙΚΑ στη Λέσβο έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις που εδώ και αρκετό καιρό θέλουν τις υγειονομικές υπηρεσίες τού ΙΚΑ να καταργούνται. Οι τραγικές ελλείψεις εξάλλου σε ιατρικό και διοικητικό προσωπικό και εξοπλισμό αυτό δείχνουν. Σταδιακά οι ασφαλισμένοι τείνουν να εξυπηρετούνται από ιδιώτες γιατρούς και εργαστήρια, ενώ οι υπηρεσίες τού ΙΚΑ συνεχώς υποβαθμίζονται. Γι’ αυτό η κατάργηση κάποιων γραφείων όπως φαίνεται είναι μόνο η αρχή για τη γενικότερη «συρρίκνωση» του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Πελ.Γ.

Παρουσία μόνο της Θάνου…

Παρουσία της Κατερίνας Θάνου συνεχίστηκε την περασμένη Τρίτη η δίκη για το δηλωθέν τροχαίο την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας τον Αύγουστο του 2004, με συγκατηγορούμενους το Μυτιληνιό Κώστα Κεντέρη, τον πρώην προπονητή τους, Χρήστο Τζέκο, και επτά γιατρούς του Νοσοκομείου ΚΑΤ. Οι δύο αθλητές είχαν πάρει εντολή του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για αυτοπρόσωπη εμφάνιση στη δίκη και η Θάνου αυτήν τη φορά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, ενώ ο Κεντέρης έκανε και πάλι γνωστό μέσω του δικηγόρου του ότι σοβαροί λόγοι υγείας της συζύγου του τον υποχρεώνουν να βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Οι επόμενες συνεδριάσεις του Πλημμελειοδικείου θα συνεχιστούν σήμερα Πέμπτη, οπότε και αναμένεται η απολογία της Θάνου, και στις 14 Μαρτίου.
Πελ.Γ.

Έχει παραγίνει

Η κατάσταση με τις φορτοεκφορτώσεις των καταστημάτων στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου έχει παραγίνει. Σε ώρες αιχμής δημιουργούνται ουρές και μπλοκάρεται η κυκλοφορία επειδή κάποιοι επαγγελματίες θεωρούν ότι αυτή είναι κατάλληλη ώρα για να ανεφοδιάσουν τα καταστήματά τους ή για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Θα πρέπει να υπάρξει κάποιος έλεγχος για το θέμα αυτό και θα πρέπει να τηρούνται κάποια συγκεκριμένα ωράρια, ώστε και οι επαγγελματίες να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά και να μη δημιουργούν, από την άλλη μεριά, πρόβλημα στην κυκλοφορία σε αυτόν τον κεντρικό δρόμο της πόλης.
Πελ.Γ.

Ξέμειναν

Το κέντρο χονδρικού εμπορίου του Ομίλου Ατλάντικ στη Μυτιλήνη και το δεύτερο κατάστημα του Ομίλου στη Μύρινα δεν πουλήθηκαν τελικά στον Όμιλο Μασούτη. Το κτήριο όπου στεγαζόταν το κέντρο χονδρικού εμπορίου του Ομίλου δύσκολα θα βρει αγοραστή, καθώς είναι κατασκευασμένο για βιοτεχνική χρήση. Όμως το κατάστημα της Λήμνου θα μπορούσε να περάσει στον Όμιλο Μασούτη αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μετριάσει κάπως τις απαιτήσεις του για το ύψος του ενοικίου. Θα είναι και προς το δικό του συμφέρον να μη μείνει ξενοίκιαστο το κατάστημα.
Ν.Μ.

Συνεχίζεται η μάχη για τις περιοχές Natura

Τo ρόλο του «κυανόκρανου» μεταξύ της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη και της κοινοβουλευτικής ομάδας τού ΠΑΣΟΚ είχε αναλάβει χθες ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης. Σύμφωνα με μία είδηση της τελευταίας στιγμής, χθες αργά το απόγευμα αναμενόταν μια νέα τροποποίηση της διάταξης για την αρτιότητα των οικοπέδων στις περιοχές Natura, που ο κ. Σηφουνάκης δήλωνε ότι θα τους ικανοποιούσε όλους.
Άντε, σύντομα και στον ΟΗΕ.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey