Δηκτικά 14/3/2014

14/03/2014 - 15:39

Απολογισμό των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στο Ίππειος δίνει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Προκόπης Σινάνης, για τις ημέρες που, όπως σημειώνει, διατέθηκαν εργαζόμενοι. Κάθε δημόσιος απολογισμός δημόσιου προσώπου είναι σε όφελος της κοινωνίας συνολικά…

 

Λειτουργεί…

Απ’ τις αρχές του μήνα, δύο και πλέον μήνες μετά τη συνταξιοδότηση της Χριστιάνας Λούπου, ανέλαβε να υπογράφει για τα θέματα δικαιοδοσίας τής Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, με περιοχή ευθύνης τους Νομούς Λέσβου και Χίου, η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη.

Τώρα, γιατί χρειάστηκε να περάσει τόσο μεγάλο διάστημα κατά το οποίο η λειτουργία της υπηρεσίας - όπως και η πληρωμή των υλοποιούμενων έργων μέσω ΕΣΠΑ και των συμβασιούχων - είχε μπει στο «ψυγείο», είναι ένα ερώτημα που μόνο όσοι ασχολήθηκαν κεντρικά με το θέμα μπορούν να απαντήσουν. Ή μήπως επειδή η Μυτιλήνη πέφτει μακριά απ’ την Αθήνα, δεν ασχολήθηκε κανείς εγκαίρως με το θέμα και έτσι ήταν αναπόφευκτο η Εφορεία να πέσει σε δίμηνο τέλμα;

Β.Μ.

 

Ξανά προς δημοπράτηση…

Την Τρίτη, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λέσβου ενέκρινε εκ νέου την τροποποιημένη μελέτη για την πλακόστρωση του πεζοδρομίου στα Βατερά και έτσι το θέμα θα έρθει προς έγκριση απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του. Μόλις πάρει το «πράσινο φως», θα κινηθεί η δημοπράτησή του, αφού η προηγούμενη διαδικασία ακυρώθηκε. Ή αλλιώς, η λάθος επιλογή πέτρας στην αρχική μελέτη (λάθος που εντοπίστηκε όταν βγήκε η προκήρυξη για τη δημοπράτησή του και υποβλήθηκαν σχετικές ενστάσεις) καθυστερεί για έναν περίπου μήνα το έργο.

 

… το πλακόστρωτο Βατερών

Επειδή τώρα τελευταία σα να έχουν πληθύνει οι διαπιστώσεις για μικρές ή μεγάλες αστοχίες σε μελέτες (π.χ. και στη Ναυμαχίας Έλλης), αναρωτιέται κανείς αν κάποιος κρίκος της αλυσίδας ωρίμανσης και ένταξης των έργων «πάσχει», ή μήπως εξ αιτίας της βιασύνης να τρέξουν κάποια πράγματα υπήρξαν εσκεμμένα παραλείψεις. Σε κάθε περίπτωση, κι επειδή ακολουθούν πολλά έργα ακόμη τού ΕΣΠΑ, θα πρέπει να βρεθεί πού, σε ποιο στάδιο δεν έγινε ο προβλεπόμενος έλεγχος ώστε στο «διά ταύτα» να παρουσιαστούν τέτοια προβλήματα. Είναι κρίμα να εντοπίζονται εκ των υστέρων λάθη ή αστοχίες μελετών, μ’ ό,τι αυτό σημαίνει για τους χρόνους υλοποίησης των έργων.

Β.Μ.

 

Πάνω στους κάδους!

Επιμένει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ηλίας Κουνιαρέλλης, πως δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιεί τη δυνατότητα των δημοτών να επικοινωνήσουν με την Αντιδημαρχία για να θέσουν ζήτημα που αφορά στα σκουπίδια, στην ανακύκλωση, στο φωτισμό.

Και παρ’ ότι δε θυμόμαστε να υπάρχει ανάλογο Δελτίο Τύπου, δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε στο ατράνταχτο επιχείρημά του: «Άλλωστε το γράφουν κι όλοι οι κάδοι, οπότε όποιος πάει να πετάξει σκουπίδια, ξέρει πού μπορεί να απευθυνθεί.»

Επειδή δε θα ανακαλύψουμε τώρα την... πυρίτιδα, καλό είναι οι υπεύθυνοι να ανατρέξουν στους συνήθεις τρόπους δημοσιοποίησης και επικοινωνίας της όποιας καμπάνιας. Αν πράγματι θέλουν να έχει αποτέλεσμα και όχι να γίνει κάτι για την τιμή των όπλων!

Β.Μ.

 

Τώρα θα συγκροτηθεί

Η είδηση αναφέρει πως χθες το πρωί υπήρξε συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (που, για να μην ξεχνιόμαστε, δεν ξανάρθε μετά την εκπομπή με το Σρόιτερ στη Λέσβο), με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ, και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και το πώς θα γίνει καλύτερος συντονισμός και οργάνωση για ζητήματα που αφορούν στη στελέχωση της Αρχής, τι θα εποπτεύει, τι αρμοδιότητες θα έχει, πότε θα ενεργοποιηθεί.

Και παρ’ ότι η ίδια είδηση ήθελε τη δημιουργία τής ΡΑΛ - που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και με την Τρόικα - να είναι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργού Ναυτιλίας ώστε να συμβάλει και στη διαδικασία αποκρατικοποίησης των λιμανιών, εδώ στη Λέσβο άλλα θυμόμαστε. Γιατί το θέμα το είχε αναδείξει ο προκάτοχός του, Κωστής Μουσουρούλης, και μάλιστα προόριζε για τη θέση του προέδρου τον πρώην γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Κώστα Μουτζούρη, που παύτηκε από γενικός για να πάει στη ΡΑΛ. Την αρχή που ακόμη όχι δεν έχει λειτουργήσει, αλλά ούτε καν συγκροτηθεί.

Β.Μ.

 

Μαθητική επίσκεψη στο «Ε»                          

Τις εγκαταστάσεις της εφημερίδας μας επισκέφτηκαν χτες μαθητές και μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης με την καθηγήτριά τους Βασιλική Στραβοδήμου. Οι μαθητές, αφού μίλησαν με το διευθυντή τού «Ε», Μανόλη Μανώλα, επισκέφτηκαν το τυπογραφείο για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τον κόπο με τον οποίο φτάνει στα χέρια των αναγνωστών η εφημερίδα, και στη συνέχεια τους δημοσιογράφους και το λοιπό τεχνικό προσωπικό. Η επίσκεψή τους εντάσσεται στο μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και εκτός από το «Ε», έχουν επισκεφτεί έναν εγκληματολόγο, ένα νανοτεχνολόγο και ένα σκηνοθέτη, ενώ έπεται να συναντηθούν και με ένα ζαχαροπλάστη.

 

... και τι είναι είδηση

Αρκετή ώρα συζήτησαν και με τον αρχισυντάκτη μας, Στρατή Μπαλάσκα, για το αντικείμενο της δημοσιογραφίας και φυσικά τον ορισμό της είδησης. Δύσκολο πράγμα, ωστόσο, να οριστεί η είδηση, αφού κι οι δημοσιογράφοι ακόμα παρατηρούσαν με απορία τη δύσκολη θέση των παιδιών απέναντι στην ερώτηση του αρχισυντάκτη: «Τι είναι είδηση;». Μην είναι το φανάρι που χάλασε στον τάδε δρόμο; Όχι φυσικά, «αφού το συγκεκριμένο φανάρι χαλάει κάθε τρεις και λίγο!» Μην είναι ο σκύλος που δάγκωσε άνθρωπο; Θέλαμε να απαντήσουμε «ναι», μια και το είχαμε κάνει πρόσφατα ρεπορτάζ για τη γυναίκα στο Πλωμάρι!

Είδηση, λοιπόν, είναι όταν ο άνθρωπος δαγκώσει ένα σκύλο. «Σημαντικότερη δε, όταν ο σκύλος πάει στον κτηνίατρο από μόλυνση και παγκόσμιας εμβέλειας είδηση όταν ο σκύλος πεθάνει από το δάγκωμα ανθρώπου», εξήγησε στα παιδιά ο Στρατής Μπαλάσκας. Η επίσκεψη έφτασε στο τέλος της κι επιστρέψαμε στα γραπτά μας, σκεφτόμενοι… τους ορισμούς του επαγγέλματός μας.

Αν.Παζ.

 

Επανέρχεται

Εδώ και δύο χρόνια, η διοίκηση της ΕΑΣ Λέσβου συζητά το ενδεχόμενο να καθιερώσει μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής απασχόληση για ένα τμήμα του προσωπικού της. Το θέμα ήρθε με ιδιαίτερη ένταση φέτος λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής ελαιοκάρπου στο νησί, που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά πολύ και ο χρόνος λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου της ΕΑΣ Λέσβου.

Ν.Μ.

 

Ανώνυμη επιστολή

Τις προηγούμενες ημέρες σε δημοσιογραφικά γραφεία της Μυτιλήνης έφθασε μια ανώνυμη επιστολή που περιελάμβανε αόριστες καταγγελίες για την ΕΑΣ Λέσβου. Είναι προφανές πως κανείς δεν μπορεί να δώσει βάση σε τέτοιου τύπου καταγγελίες. Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι πως η κίνηση αυτή δεν έγινε τυχαία. Αργά ή γρήγορα θα μάθουμε τη σκοπιμότητά της.

Αν, όμως, ο ανώνυμος επιστολογράφος έχει στοιχεία γι’ αυτά που καταγγέλλει, οφείλει αν θέλει να κινητοποιήσει τις όποιες ελεγκτικές αρχές, να ενημερώσει τη Δικαιοσύνη ή όποιους άλλους θεωρεί ότι έχουν λόγο σ’ όλα αυτά. Διαφορετικά, κάνει μια τρύπα στο νερό. Εκτός κι αν όλα είναι μυθεύματα, οπότε το θέμα είναι αρμοδιότητα της... ψυχιατρικής επιστήμης!

Ν.Μ.

 

Σε επιφυλακή

Άλλο ένα θύμα της γρίπης Η1Ν1 μέτρησε την περασμένη εβδομάδα η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Πρόκειται για ηλικιωμένη με πρόσθετα νοσήματα, με καταγωγή από τη Λέσβο, η οποία νοσηλευόταν σε κλινική της Αθήνας και μεταφέρθηκε στο Βοστάνειο, χάνοντας δυστυχώς τη μάχη με τη ζωή. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Εντατική, η ηλικιωμένη έπασχε από ζαχαρώδη διαβήτη και αφού της έγινε ακρωτηριασμός, εμφάνισε γρίπη, η οποία εξελίχτηκε στη λοίμωξη Η1Ν1. Σε επιφυλακή βρίσκεται το Νοσοκομείο, που προς το παρόν δεν έχει δεχτεί άλλο κρούσμα, αλλά οι γιατροί επισημαίνουν στους πολίτες να προσέχουν την αλλαγή του καιρού και να εμβολιάζονται συχνά.

Αν.Παζ.

 

Απογοητευμένος ο Βουνάτσος…

Απογοητευμένος και θυμωμένος ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, με τις εξελίξεις σχετικά με τον «Καλλικράτη». «Μετά και τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ημέρα, χάθηκε πλέον κάθε ελπίδα να σπάσει ο Δήμος-τέρας» τόνισε σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του και την απογοήτευσή του.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές, ο κ. Βουνάτσος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και δήλωσε πως τις επόμενες ημέρες θα καλέσει τα μέλη της παράταξής του σε σύσκεψη και θα παρθεί συλλογική απόφαση για την κάθοδο ή όχι του συνδυασμού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Δημήτρης Βουτσάνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος. Και δεδομένου ότι έχει αποδείξει πως είναι σκληρό πολιτικό «καρύδι», δε θα αποτελέσει και έκπληξη οποιαδήποτε απόφασή του.

Η.Μ.

 

Τα ενοχλητικά δημοσιεύματα

Δημοσιεύματα που αφορούν στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι έχουν ενοχλήσει ορισμένους εμπλεκόμενους με τη λειτουργία του. Το θεωρούμε απολύτως φυσιολογικό και δεν είναι η πρώτη περίπτωση που συμβαίνει. Άλλωστε τα ρεπορτάζ δε γράφονται με κριτήριο να γίνουν αρεστά, αλλά με στόχο να αναδείξουν κυρίως προβληματικές καταστάσεις. Αν στα δημοσιεύματα υπάρχει κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε ο καθένας έχει το δικαίωμα να το διαψεύσει. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έχει γίνει για κανένα από τα δικά μας δημοσιεύματα τα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Να υποθέσουμε λοιπόν πως η ενόχληση που μας μεταφέρθηκε, έχει να κάνει με το ότι κάποιοι δε θέλουν να δημοσιοποιείται τίποτα αρνητικό για το Κέντρο Κράτησης; Αν αυτό νομίζουν, είναι δικό τους πρόβλημα. Αν πάλι θεωρούν πως θα μας στερήσουν τις πηγές αυτών των ειδήσεων, να ξέρουν ότι αυτό είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο, γιατί έτσι στερούν πληροφόρηση από την κοινή γνώμη, που δικαιούται να μαθαίνει τι συμβαίνει στον τόπο μας. Νομίζουμε!

Η.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey