Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Με τον πρωθυπουργό;
«Πάρτε παρακαλώ σε δέκα λεπτά τον κ. Βερβέρη, γιατί αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να σας μιλήσει. Είναι στο γραφείο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.»
Η απόλυτα σοβαρή φωνή που απάντησε στο κινητό τηλέφωνο του γραμματέα της περιφερειακής επιτροπής Βορείου Αιγαίου του ΠΑΣΟΚ, Ηρακλή Βερβέρη, ήταν κάτι παραπάνω από πειστική. Δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης.
Όμως, αμέσως μετά και πριν προλάβουμε να διερευνήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει, μας πρόλαβε ο ίδιος ο νομαρχιακός σύμβουλος, που μας διαφώτισε για το… μυστήριο ραντεβού: «Είχαμε νομαρχιακή επιτροπή κι είχα αφήσει το κινητό μου στην άκρη. Δίπλα μου, ο Παρασκευάς Φραντζέσκος είδε ότι η κλήση ήταν απ’ την εφημερίδα και πρόλαβε να απαντήσει αντί για μένα.»
Πετυχημένη η πλάκα κι ευτυχώς να λέμε που έσπευσε ο κ. Βερβέρης να αποκαταστήσει την αλήθεια, διότι ακόμη θα ψάχναμε τι αποφασίστηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, εννοείται εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πιο νωρίς οι βαθμοί
Σκωτσέζικο ντους κάνουν φέτος οι 1.000 υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση απ’ το νομό Λέσβου, όπως και οι οικογένειές τους. Μετά την αποχή των βαθμολογητών, ανακοινώθηκε ότι οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν την επόμενη Τετάρτη, ενώ τώρα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως «οι γραπτοί βαθμοί των μαθημάτων της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄), τα οποία εξετάστηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο, θα αναρτηθούν τελικά μία μέρα νωρίτερα, δηλαδή την Τρίτη 6 Ιουλίου 2010 μετά τις 12 το μεσημέρι, σε όλα τα λύκεια».
Καλά αποτελέσματα, που γίνονται ακόμη καλύτερα και για ακόμη περισσότερους υποψηφίους, λόγω της κατάργησης της βάσης του 10 από φέτος.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Άσκοπη ταλαιπωρία

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι υποψήφιοι έδιναν τα ειδικά τεστ και τα αγωνίσματα για την εισαγωγή τους στις στρατιωτικές σχολές, ήξεραν τι είχαν γράψει. Κι αν οι βαθμοί τους δεν τους επέτρεπαν να ελπίζουν σε εισαγωγή σε μια απ’ τις σχολές που εξασφαλίζουν μηνιάτικο, απλά δεν έμπαιναν στην ταλαιπωρία και στα έξοδα να συμμετάσχουν στις ειδικές εξετάσεις.
Προχθές το βράδυ στο λιμάνι, αλλά κι όλες τις προηγούμενες μέρες, εκατοντάδες υποψήφιοι, οι περισσότεροι με τους γονείς τους, ξεκινούσαν το ταξίδι για Αθήνα ή Θεσσαλονίκη δίχως να γνωρίζουν, ελλείψει βαθμών, αν αξίζει τον κόπο να δοκιμαστούν και να προσπαθήσουν ή όχι.
Σε έναν ανάλγητο κόσμο όπως το δικό μας, δε σκέφτηκε κανείς να μεταθέσει το διαγωνισμό μερικές μέρες μετά, ώστε να βγουν οι βαθμοί και να μην ξοδευτούν, να μην ταλαιπωρηθούν άδικα όλοι αυτοί απ’ τη νησιωτική χώρα που δεν έχουν γράψει καλά.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ασφαλιστικό γιουρούσι

Στο κακό του το χάλι βρίσκεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, αλλά δε δικαιολογεί τα αλλεπάλληλα γιουρούσια σε βάρος των επαγγελματιών της υπαίθρου για να εισπράξει εισφορές. Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη των στελεχών του ΟΑΕΕ και του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης είναι οι γυναίκες μέλη των γυναικείων συνεταιρισμών. Εδώ και δεκαετίες οι γυναίκες αυτές είναι ασφαλισμένες στον ΟΓΑ. Ποτέ κανείς δεν τις ρώτησε αν θέλουν να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα, όπως κανείς δε σκέφτηκε και αν οι συνεταιρισμοί αυτοί μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ. Το μόνο που σκέφθηκαν οι συντάκτες του νόμου είναι πώς θα αυξήσουν τα έσοδα του Οργανισμού. Το τραγελαφικό του πράγματος είναι πως οι συνεταιρισμένες γυναίκες σε όλη την Ελλάδα δεν είναι περισσότερες από 1.500, οπότε τα έσοδα του ΟΑΕΕ θα είναι έτσι κι αλλιώς πενιχρά. Εκτός κι αν στόχος του Οργανισμού είναι να κλείσει τους γυναικείους συνεταιρισμούς. Αν αυτό επιθυμεί, μάλλον είναι σε καλό δρόμο!
Ν.Μ.

Οι έμποροι πότε θα κινητοποιηθούν;

Χωρίς λόγο, έχει προκύψει μια ανούσια κόντρα μεταξύ του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Λέσβου. Κι ως ένα βαθμό ο Εμπορικός Σύλλογος έχει δίκιο να διαμαρτύρεται ότι «καπελώνεται». Από εκεί και πέρα, όμως, θα πρέπει κι ο ίδιος να δρομολογήσει τις δικές του αντιδράσεις στα μέτρα που λαμβάνονται και θίγουν τα μέλη του. Διότι όσο ο ίδιος δεν αντιδρά με τις δράσεις που αυτός επιθυμεί, το καπέλωμα γίνεται πολύ πιο εύκολη υπόθεση για κάθε ενδιαφερόμενο.
Ν.Μ.

Τα είπαν…

Ο γάμος του γιου του τέως αντινομάρχη Παναγιώτη Καλλονιάτη έγινε στον Άγιο Θεράποντα, το Σάββατο αργά το απόγευμα. Κι αμέσως μετά, αρκετοί απ’ όσους παρακολούθησαν το μυστήριο επέλεξαν τον «Κήπο» για έναν καφέ.
Σε μια, λοιπόν, παρέα βρίσκονταν ο πρύτανης του ΕΜΠ, Κώστας Μουτζούρης, μαζί με αυτοδιοικητικούς απ’ τη λεσβιακή ύπαιθρο, συζητώντας - τι άλλο; - για τις επικείμενες εκλογές. Πιο κει ήταν και ο τέως δήμαρχος Μυτιλήνης Άρης Χατζηκομνηνός με τη συνοδό του, που όχι μόνο αντάλλαξε χαιρετίσματα με την παρέα του κ. Μουτζούρη, αλλά οι δυο τους είχαν την ευκαιρία και για μία κατ’ ιδίαν συνομιλία, λίγο πιο μακριά απ’ τους υπολοίπους.
Τι ακριβώς ειπώθηκε, αν και βρίσκονταν σε δημόσιο χώρο, στάθηκε αδύνατο να μάθουμε. Φαινόταν, όμως, σα να εξηγούσε ο ένας στον άλλο τις προθέσεις του για τις επικείμενες εκλογές, σε φιλικό μεν, εξόχως αποφασιστικό δε ύφος.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γερό μπάσιμο της ΓΑΙΑ

Η εταιρεία ΓΑΙΑ είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ελληνικού ελαιολάδου στη Γερμανία. Πρόκειται για μια εταιρεία συμφερόντων της κρητικής πολιτικής οικογένειας Κεφαλογιάννη. Αυτά λίγο - πολύ είναι γνωστά μεταξύ των λαδεμπόρων. Εκείνο που δεν είναι γνωστό, είναι πως πριν λίγους μήνες υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας ήρθε στη Μυτιλήνη και επισκέφθηκε το Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά. Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κ. Σηφουνάκης εκείνη την ημέρα στο Μουσείο, αλλά σίγουρα γνώριζε την επίσκεψη. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι ήταν η αρχή μιας συνεργασίας.
Ν.Μ.

Μετακινήσεις από το Κληροδότημα;

Μια σοβαρή κατηγορία σε βάρος του νέου διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Παύλου Παπαδόπουλου, εξαπέλυσε χθες στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Άρης Χατζηκομνηνός, όταν είπε ότι «συζητείται πως χρεώνει τις μετακινήσεις του στο Κληροδότημα και όχι στο Νοσοκομείο, και μάλιστα τις προπληρώνεται. Ελπίζω οι ψίθυροι που ακούγονται να μην ισχύουν, γιατί το θεωρώ τρομερό να είναι απλήρωτοι οι υπάλληλοι εδώ και μήνες επειδή δεν έχει χρήματα το Κληροδότημα και ο διοικητής να χρεώνει εκεί τις μετακινήσεις του», είπε χαρακτηριστικά. Προφανώς ο κ. Παπαδόπουλος θ’ απαντήσει για το θέμα αυτό τις επόμενες ημέρες, αλλά μήπως παρόμοιες ευαισθησίες για τέτοιους είδους θέματα ο κ. Χατζηκομνηνός θα ‘πρεπε να τις είχε και όταν διοικούσε;
Πελ.Γ.

Και κινητά μέσω Κληροδοτήματος...
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Άρης Χατζηκομνηνός δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις αιχμές για το μεγάλο «άνοιγμα» του χρέους επί θητείας του. Χωρίς ν’ απαντήσει συγκεκριμένα για το θέμα αυτό, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «σπατάλες» γινόταν από προηγούμενες διοικήσεις και όχι στη δική του θητεία. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, πως υπήρξε εποχή που πληρώνονταν οι λογαριασμοί κινητών τηλεφώνων μελών του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου από το Κληροδότημα. Πρόκειται βέβαια για μια από τις διαπιστώσεις των επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας σε έλεγχο για το Κληροδότημα, που είχε γίνει πριν τρία χρόνια περίπου.
Πελ.Γ.

Το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Άρης Χατζηκομνηνός αναφέρθηκε και στο Κέντρο Υγείας Μανταμάδου, για το οποίο - όπως είπε - δεν άκουσε το νέο διοικητή να λέει κάτι για την τύχη του έργου αυτού, εκφράζοντας φόβους μήπως έχει ματαιωθεί. Πρόκειται πράγματι για ένα έργο που μοιάζει να έχει «παγώσει», ενώ ξεκάθαρες δηλώσεις πάνω σε αυτό δεν έχουν υπάρξει.
Πελ.Γ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey