Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Γιατί το λειτουργούν;
Εν αναμονή νέας προγραμματικής σύμβασης για το Κέντρο Ανήλικων Μεταναστών στην Αγιάσο και δεδομένου ότι ήδη εκκρεμούν οφειλές προς τους εργαζομένους - από την προηγούμενη προγραμματική σύμβαση -, αλλά και το ότι οι ανήλικοι που φιλοξενούνται εκεί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, είναι ν’ απορεί κανείς: Γιατί τελικά κρατούν ανοιχτό το Κέντρο Ανήλικων Μεταναστών, αφού δεν υπάρχουν χρήματα και το κυριότερο (!) δεν υπάρχουν μετανάστες πλέον στη Μυτιλήνη; Ας ενισχύσουν τα κέντρα που ήδη λειτουργούν στη βόρεια Ελλάδα. Για ποιο λόγο, εξάλλου, να μεταφέρουν τους ανηλίκους μέχρι τη Μυτιλήνη; Δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, ενισχύονται όλο και πιο πολύ τον τελευταίο καιρό οι φωνές που ζητούν να μάθουν: τι εξυπηρετεί τελικά η λειτουργία του Κέντρου Ανηλίκων στην Αγιάσο;
Πελ.Γ.

Να τοποθετηθεί φωτισμός

Ο παραλιακός δρόμος που οδηγεί από την Πέτρα στη Μήθυμνα θα έπρεπε να είχε ηλεκτροφωτιστεί εδώ και χρόνια τώρα. Το σημείο αυτό είναι από τα πιο τουριστικά και τα βράδια βυθίζεται στο απόλυτο σκοτάδι. Το καλοκαίρι που η κίνηση είναι αυξημένη μέχρι τις πρωινές ώρες υπάρχει μάλιστα κίνδυνος ατυχήματος λόγω της έλλειψης φωτισμού. Ο φωτισμός εξάλλου θ’ αναδείξει ακόμη περισσότερο το σημείο αυτό.
Πελ.Γ.

Χρειάζεται περισσότερη καθαριότητα

Μπορεί να καθαρίζεται περισσότερο το πεζοδρόμιο της προκυμαίας από την πλευρά των μαγαζιών, μπορεί η δυσοσμία να μην είναι τόσο έντονη, και πάλι όμως δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Χρειάζεται παραπάνω καθαριότητα, στα παρτέρια γύρω από τα δεντράκια υπάρχουν σκουπίδια και το πεζοδρόμιο χρειάζεται καλύτερο πλύσιμο. Έχουν τοποθετηθεί ανακοινώσεις για τον κόσμο να μην πετούν σκουπίδια, όμως αυτό δεν αρκεί. Ας το έχει αυτό υπ’ όψιν το Λιμενικό Ταμείο, καθώς μιλάμε για τη βιτρίνα της πόλης.
Πελ.Γ.

Παρέμβαση Βουνάτσου για τα «Πετζετέλ»

Την ανάκληση της απόφασης επίσπευσης της αποχώρησης των δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών «Πετζετέλ» από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης ζήτησε με επιστολή του στον υπουργό Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος. Τα δύο αεροσκάφη επρόκειτο ν’ αποχωρήσουν προχθές Δευτέρα από το νησί αντί για τα τέλη Οκτωβρίου και ο δήμαρχος επισημαίνει στον αρμόδιο υπουργό ότι μόλις την προηγούμενη μέρα (Κυριακή) είχε ξεσπάσει φωτιά στην Άγρα για την κατάσβεση της οποίας επιχείρησαν τα δύο αεροσκάφη.
Α.Ω.

Κάθε αρχή και δύσκολη

Μετ’ εμποδίων ήταν το χθεσινό ξεκίνημα για το Εφετείο Μυτιλήνης, όπως αναμενόταν άλλωστε, αφού ακόμη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στα γραφεία του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να γίνει «κατάληψη» στο γραφείο του προέδρου Πρωτοδικών. Συγκεκριμένα, δεν έχει γίνει ακόμη προμήθεια των επίπλων για τους υπαλλήλους του Εφετείου, δεν έχουν εγκατασταθεί υπολογιστές και δεν έχουν γίνει τηλεφωνικές συνδέσεις στα γραφεία των δικαστών, με συνέπεια ουσιαστικά να μην μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη.
Κάθε αρχή και δύσκολη έλεγαν όλοι, πάντως, με την ελπίδα μέσα στις επόμενες ημέρες να τακτοποιηθούν αυτά τα ζητήματα.
Πελ.Γ.

Η σίτιση απόρων

Καθόλου εύκολη υπόθεση δεν είναι για το Δήμο η ανάθεση για τη σίτιση των απόρων. Αφού ξεπεράστηκε το ζήτημα του προϋπολογισμού του νομικού προσώπου, φαίνεται τώρα ότι το πιο δύσκολο εμπόδιο είναι… να βρεθεί επιχειρηματίας να συνεργαστεί. Ο πρώτος διαγωνισμός που έγινε κατέληξε άγονος, ενώ μια προσπάθεια που έγινε για απευθείας ανάθεση δεν τελεσφόρησε. Μετά απ’ αυτό, ο Δήμος ετοιμάζεται ν’ αναπροσαρμόσει τη μελέτη με αύξηση του ποσού, μήπως και καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον επιχειρηματιών.
Πελ.Γ.


Μια προβλήτα περίπου 50 μέτρων, ένα κοντέινερ σε ρόδες που λειτουργεί ως αίθουσα τελωνειακού ελέγχου, δύο αστυνομικοί που κάνουν τον έλεγχο διαβατηρίων, και στήθηκε το Τελωνείο τού Ακτσάι. Η πύλη εισόδου επιβατών στην Πέτρα θα είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ωστόσο, οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις δεν έχουν τέλος.

Έξω και ο καφές…

Απομακρύνθηκαν με εντολή του νέου διοικητή, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους διαδρόμους τους Νοσοκομείου τα αυτόματα μηχανήματα καφέ και αναψυκτικών. Η απόφαση αυτή ενδεχομένως να συνδέεται με την απαγόρευση του καπνίσματος, αφού μετά το τσιγάρο που «βγήκε» έξω από το Νοσοκομείο, ακολούθησε… και ο καφές. Πάντως, γενικότερα στόχος του κ. Κατσιφαράκη είναι να επιβάλει το σεβασμό στο χώρο του Νοσοκομείου, από εργαζομένους και επισκέπτες, αφού - όπως τονίζει ο ίδιος - είναι χώρος πόνου και όχι… αναψυχής.
Πελ.Γ.

Πότε θα δικαστεί;

Έχουν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια από τότε που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο προμήθειας οξυγόνου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και η υπόθεση αυτή δεν έχει ακόμη φθάσει το δικαστήριο, ενώ κανείς δε γνωρίζει και πότε μπορεί να γίνει αυτό. Την ίδια ώρα, οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο είναι ελεύθεροι και ο χρόνος που περνάει λειτουργεί βεβαίως υπέρ τους. Σε μια εποχή που όλοι ψάχνουν το «πού πήγαν τα λεφτά», δε θα πρέπει αυτή η υπόθεση, που στοίχισε πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, να φθάσει κάποτε στη Δικαιοσύνη;
Πελ.Γ.

Σε καλό δρόμο

Δεν έχει ακόμη η Περιφέρεια στα χέρια της τις εγκρίσεις για την πρόσληψη των δύο περιβαλλοντολόγων για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, παρ’ όλο που, όπως μας έλεγε χτες ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης, αυτές έχουν δημοσιευτεί στο «Διαύγεια». Φαίνεται, πάντως, πως θα έχει θετική έκβαση το ζήτημα και πως το Κέντρο θα συνεχίσει να λειτουργεί, οπότε και θα μπορεί να υποδεχτεί τους μαθητές του νησιού τώρα που ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά. Αυτός ήταν, άλλωστε, κι ένας από τους βασικούς στόχους της ιδέας για τη δημιουργία του.
Β.Χρ.

Κενά στα δημοτικά

Οριακά έχουν καλυφθεί, όπως καταλάβαμε από συζητήσεις μας με εκπαιδευτικούς, οι θέσεις των δασκάλων στα δημοτικά σχολεία του νησιού. Μπορεί να μην υπάρχει κενό αυτήν τη στιγμή, ωστόσο φαίνεται πως θα είναι δύσκολο, εάν αρρωστήσει ή απουσιάσει για λίγες ημέρες κάποιος εκπαιδευτικός, να καλυφθεί από κάποιο συνάδελφό του το προσωρινό κενό που θα αφήσει. Εξακολουθούν, επίσης, να μην έχουν καλυφθεί τα κενά σε διάφορες ειδικότητες. Το πόσες ελλείψεις υπάρχουν ακριβώς, καθώς και το σε ποια σχολεία εμφανίζονται τα περισσότερα προβλήματα, θα είναι πιο ξεκάθαρο μετά και τη σημερινή συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ.
Β.Χρ.

Εύκολη οδός

Υπάρχουν ορισμένοι μονόδρομοι στην πόλη που κάποιοι οδηγοί τους διασχίζουν αντίθετα στη φυσιολογική τους κατεύθυνση. Αυτό συμβαίνει συχνά στις συνοικίες, όπου κάποιοι κάτοικοι έχουν συνηθίσει να διαλέγουν την… εύκολη οδό για να φτάσουν στο σπίτι τους. Ωστόσο, τυχαίνει συχνά να συναντιούνται στην πορεία με άλλους οδηγούς που πηγαίνουν κανονικά στην πορεία του δρόμου, αλλά να μην κάνουν πίσω ούτε και τότε. Είπαμε, σε μικρή πόλη ζούμε, αλλά καλό είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί όσον αφορά στην οδική μας συμπεριφορά. Τουλάχιστον να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας.
Β.Χρ.

Ανάγκη ανταλλαγής

Η πρωτοβουλία των Aeolistas για την ανταλλαγή βιβλίων είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, και δίνει μια αφορμή για σκέψη γύρω απ’ την πραγματοποίηση αντίστοιχων δράσεων και σε άλλους τομείς. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να γίνονται ανταλλαγές ρούχων, χρήσιμων αντικειμένων κ.λπ.. Είναι και κάτι που θα αποβεί ενδεχομένως πολύ χρήσιμο, δεδομένου και του ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν πλέον τέτοιες ανάγκες.
Β.Χρ.

Ο «ακούνητος»…

Δώδεκα χρόνια ανελλιπούς συμμετοχής στη διοίκηση της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου έκλεισε πριν λίγους μήνες ο τέως δήμαρχος Νέας Κούταλης Δημήτρης Βουλγαράκης, που θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τη Λήμνο και για την επόμενη τριετία, μέσω της εκλογής του στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου.
Εκλογή που του δίνει το δικαίωμα να παραμένει ο μακροβιότερος απ’ το Νομό Λέσβου, και χωρίς υπερβολή πάντα «ακούνητος» απ’ τη θέση του, αυτοδιοικητικός στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης.
Και να μην το ευχηθούμε, πάει να τα εκατοστίσει…
ΜΑΡ.ΠΛ.

Όλοι φυλακή…

Πέντε χρόνια μετά την τέλεση του αδικήματος, εκδικάστηκε χθες μήνυση ιδιοκτήτριας κτήματος στα σύνορα Πηγής - Μιστεγνών για καταστροφές στην ιδιοκτησία της από τις εργασίες για τη διαμόρφωση αγροτικού δρόμου. Ο τότε δήμαρχος Θερμής Κώστας Φραγκόπουλος, ο τότε αντιδήμαρχος επί των Έργων Αντώνης Διμπαμπής, όπως και οι τότε πρόεδροι Πηγής Κώστας Πλωμαρίτης και Κώμης Θεόδωρος Ορφανέλλης καταδικάστηκαν όλοι σε οκτάμηνη ποινή φυλάκισης.
Πάντως ο κ. Φραγκόπουλος, που θεωρώντας εαυτόν απόλυτα αθώο γιατί είχε εκχωρήσει την αρμοδιότητα των έργων, δεν είχε ούτε δικηγόρο για να τον υπερασπιστεί στο δικαστήριο. Έφερε βαρέως δε την καταδικαστική απόφαση, κι όπως κι οι υπόλοιποι καταδικασθέντες άσκησε έφεση προκειμένου η υπόθεση να εκδικαστεί από το Εφετείο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey