Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Αγιασμένα μεν, βρόμικα δε
Το γύρο της Ελλάδας έκανε μέσω της τηλεόρασης η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε στο λιμάνι της Μυτιλήνης ανήμερα τα Φώτα. Παρόντος του πρωθυπουργού κι όλων των επισήμων, τα ύδατα αγιάστηκαν, αλλά έμειναν… βρόμικα. Τόσο βρόμικα, που οι νέοι οι οποίοι θέλησαν να πιάσουν το σταυρό, έκαναν φιλότιμες προσπάθειες να βρουν λίγο χώρο δίχως σκουπίδια για να βουτήξουν.
Οι λιμενικές αρχές όφειλαν να βρουν τρόπο ώστε τουλάχιστον εκεί μπροστά στην εξέδρα να μαζευτεί ό,τι έφερε ο νοτιάς. Συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή των αρνητικότατων σχολίων που έκαναν, όχι μόνο οι ντόπιοι, αλλά και Λέσβιοι της διασποράς, που περίμεναν η επίσκεψη του πρωθυπουργού να στείλει καλύτερη εικόνα της ιδιαίτερης πατρίδας τους στα δελτία ειδήσεων.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Αλλαγή προγράμματος

Όχι μόνο ο Νίκος Σηφουνάκης, που δεν πήγε στη Λήμνο, αλλά και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, άλλαξε το πρόγραμμά της εξ αιτίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού. Η γενική γραμματέας λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την πρωτεύουσα της Σάμου, το Βαθύ, επρόκειτο επί τόπου με τους τοπικούς φορείς να εξετάσει την κατάσταση. Όμως, όταν στην έδρα της Περιφέρειας βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα σε μια απ’ τις πρώτες ως πρωθυπουργός εκτός των τειχών επισκέψεις στην ελληνική περιφέρεια, δε θα μπορούσε παρά να αναβληθεί η επίσκεψη στη Σάμο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Τα δώρα του δημάρχου

Ένα σκαλιστό τάβλι που απεικονίζει τα νησιά του Αιγαίου και ένα λεύκωμα του Θεόφιλου προσέφερε ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ως αναμνηστικά για την επίσκεψή του στο νησί, στη διάρκεια του καφέ στο «Πανελλήνιον». «Ξέρω ότι δεν έχετε καθόλου ελεύθερο χρόνο, αλλά όποτε θελήσεις να ξεκουραστείς λίγο θα έχεις αυτό το δώρο για να μας θυμάσαι», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος στον πρωθυπουργό, ο οποίος δέχθηκε με χαρά τα δώρα του δημάρχου.Λιτή... παρουσία
Λιτή φρόντισε να είναι κατά το δυνατόν η επίσκεψή του στη Μυτιλήνη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο ίδιος ζήτησε, όσο αυτό γινόταν, να είναι περιορισμένη η παρουσία αστυνομικών που τον συνόδευε, ενώ για τις μετακινήσεις του χρησιμοποίησε ένα ασημί Opel, αποφεύγοντας τις αστραφτερές Mercedes που χρησιμοποιούν συνήθως στις επισκέψεις τους πρωθυπουργοί και υπουργοί. Τέλος, ζήτησε να μη γίνει γεύμα όπως πρότεινε ο δήμος και αρκέστηκε σε έναν απλό καφέ.

Μέτρα της Αστυνομίας      
Αυστηρά ήταν τα μέτρα της Αστυνομίας στην προκυμαία εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού και της παρουσίας του στην τελετή αγιασμού των υδάτων. Από το πρωί αστυνομικοί, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, ερεύνησαν σπιθαμή προς σπιθαμή όλα τα σημεία στην προκυμαία, για το φόβο ύπαρξης εκρηκτικών μηχανισμών.Εγκάρδιος με τους πολίτες  
Εντυπωσίασε με την απλότητα και την αμεσότητά του με τον κόσμο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς τόσο περπατώντας στην προκυμαία όσο και στο «Πανελλήνιον» όπου κάθισε για καφέ, χαιρέτησε έναν-έναν τους πολίτες που συναντούσε και ήταν ιδιαίτερα εγκάρδιος. Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε θετικά από τον κόσμο που βρέθηκε εκεί, αφού εξίσου εντύπωση έκανε πως αντί να καθίσει αμέσως στο τραπέζι που είχε κρατηθεί για εκείνον και τους τοπικούς φορείς που τον συνόδευαν στο «Πανελλήνιον», πέρασε πρώτα από όλα τα τραπέζια ένα-ένα και χαιρέτησε τον κόσμο που βρισκόταν εκεί.
Πελ.Γ.


Το καλό παράδειγμα 
Δίνοντας το καλό παράδειγμα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Μυτιλήνης, Απόστολος Πατέστος, πήγε και εκείνος στις «καμπάνες» που έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης για να πετάξει σκουπίδια για ανακύκλωση. Είναι εντυπωσιακό ότι από τις πρώτες κιόλας ημέρες που τοποθετήθηκαν οι κάδοι, «ξεχείλισαν» κυριολεκτικά από σκουπίδια και όπως φάνηκε θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά η αποκομιδή τους για να μην καταλήγουν τα σκουπίδια απ’ έξω.
Πελ.Γ.

Ο λόγος στους ειδικούς

Η φουσκοθαλασσιά, η μπουκαδούρα, ή όπως αλλιώς χαρακτηρίζεται η άνοδος της στάθμης της θάλασσας όταν φυσούν ισχυροί νοτιάδες, αποτελεί γνώριμο φαινόμενο για όλους τους νησιώτες, μηδέ αυτών της Λέσβου και της Λήμνου εξαιρουμένων.
Όμως αυτό που έγινε τις τελευταίες ημέρες ξεφεύγει απ’ τα συνηθισμένα, αφού η αύξηση του όγκου των νερών σε κάποια σημεία έφτασε σε κάποιες περιοχές ακόμη και τα 70 εκατοστά, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.
Γι’ αυτό ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης είχε συνάντηση το μεσημέρι της Τρίτης με τον πρόεδρο του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Φάνη Καραμπά, προκειμένου να συντονιστεί η μελέτη του φαινομένου, ειδικά σε κάποιες περιοχές όπου δεν είχαν υπάρξει στο παρελθόν ανάλογες καταστάσεις.

Ο λόγος στους ειδικούς (2)
Όμως ήδη και ο δήμαρχος Μήθυμνας, Στέλιος Καραντώνης, έχει απευθύνει πρόσκληση στον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστα Μουτζούρη, να εξετάσει ειδικά για το Μόλυβο και την Εφταλού τι συνέβη και η θάλασσα προκάλεσε τέτοια προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.
Την άποψη των ειδικών για το πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα προσανατολίζεται να ζητήσει και ο δήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, Σωτήρης Καρδαράς, που φέτος περισσότερο από όλες τις προηγούμενες χρονιές είδε την άμμο να «μετακομίζει» απ’ την παραλία της Ερεσού, ακόμη πιο βαθιά στη θάλασσα.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Τα οφέλη του ανταγωνισμού

Αναφερόμενος στα οφέλη της απελευθέρωσης των επίγειων υπηρεσιών στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης είπε ότι σε άλλα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, όπου έχει ήδη καταργηθεί εδώ και μερικά χρόνια το μονοπώλιο που είχε η «Ολυμπιακή» στις επίγειες υπηρεσίες, το κόστος για τους επιβάτες έχει μειωθεί σε ποσοστό που φθάνει και το 50%. «Αυτά που πλήρωνε ο επιβάτης για τις επίγειες υπηρεσίες ισοδυναμούσαν σε 25 - 30 ευρώ ανά επισκέπτη, όσο θα κόστιζε μια διανυκτέρευση», είπε χαρακτηριστικά.
Πελ.Γ.

Οι νοτιάδες έφεραν σκουπίδια

Οι κακές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών και οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα σε διάφορες περιοχές της Λήμνου, κυρίως σε Μύρινα και Κάσπακα, αλλά και στις παραλίες στο Πλατύ και το Θάνος. Εκτός από την αποκατάσταση των ζημιών, για εκείνο που θα πρέπει να μεριμνήσει η δημοτική αρχή Μύρινας είναι ο καθαρισμός των παράκτιων ζωνών, κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου φερτών υλικών που έχουν μετακινηθεί απ’ τους ανέμους. Διαμαρτυρίες πολιτών αναφέρουν ότι έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος σκουπιδιών και έξω από το Κυδάδειο Κτήριο, αλλά και μέσα στο γήπεδο της Μύρινας, το οποίο γέμισε από πλαστικά μπουκάλια και σακκούλες. Ας φροντίσει άμεσα ο δήμος να καθαρίσει τις περιοχές αυτές, γιατί τις επόμενες ημέρες ξεκινούν και τα μαθήματα, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, στο πανεπιστημιακό Τμήμα της Λήμνου, που χρησιμοποιεί και το Κυδάδειο Κτήριο, αλλά και τις παραλίες, οι οποίες μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο.
Α.Σπυ

Μία ηθική υποχρέωση

Την περασμένη άνοιξη σύσσωμο το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ διαμαρτυρόταν και ξιφουλκούσε κατά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επειδή δεν μπορεί να ξεκινήσει έγκαιρα την ψηφιοποίηση των αγροκτημάτων. Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, οι διαμαρτυρίες ξεχάστηκαν και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ χαρακτηρίζει ηθική υποχρέωση την έγκαιρη ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης. Μας κοροϊδεύουν κάποιοι και μάλιστα πολύ άγρια.
Ν.Μ.

Διπλό κέρδος

Η πώληση του «Αίολος Κεντέρης» είναι διακαής πόθος της ΝΕΛ, κι όχι μόνο γιατί ελπίζει να βάλει κάποια εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο της. Το μεγάλο πλεονέκτημα για τη ΝΕΛ είναι ότι θα καταφέρει να μειώσει σημαντικά τις δανειακές υποχρεώσεις της, οι οποίες έχουν εξελιχθεί και πάλι σε ένα εξαιρετικά μεγάλο βραχνά για την Εταιρεία.

Αλισβερίσι με τη Γαλλία

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αυτήν τη στιγμή αν θα ολοκληρωθούν οι αγορές και οι πωλήσεις πλοίων που ετοιμάζει η ΝΕΛ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η νέα διοίκηση της Εταιρείας έχει ανοίξει μεγάλο αλισβερίσι με τη Γαλλία. Η προηγούμενη, επί Βεντούρη, είχε προτίμηση στην Αίγυπτο, αλλά οι σχεδιασμοί της δεν είχαν ευτυχή κατάληξη, αφού το «Κεντέρης» επέστρεψε στα πάτρια εδάφη παραμένοντας αδρανοποιημένο, ενώ οι υποχρεώσεις της ΝΕλ έναντι της Πολιτείας για τη 12ετή σύμβαση που υπέγραψε για τις άγονες, δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο, αφού επιβάλλεται η αντικατάσταση του «Θεόφιλος» στη γραμμή.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey