
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Βατούσα. Κρίμα να μην υπάρχει και... σταθμός μεταμόρφωσης, κύριε Αντιδήμαρχε!
Ποιος το πρόσεξε!
Διαβάστηκε η συνέντευξη της Αγλαΐας Κυρίτση στο «Ε» του περασμένου Σαββάτου. Κι όχι μόνο από φίλους και δυνητικούς ψηφοφόρους, αλλά και από τα «αντίπαλα» στρατόπεδα, και μάλλον κυρίως απ’ αυτά. Εις λοιπόν εκ των οποίων παρατήρησε με έμφαση ότι έχει παρέλθει προ καιρού, τρία χρόνια τουλάχιστον, η εποχή τής «ΕΝΑΕ», της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, που μνημόνευσε η κ. Κυρίτση, αφού αντικαταστάθηκε με τον «Καλλικράτη» απ’ την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
Καλή αρχή, αλλά και πρόγευση για τη μάχη που αρχίζει και όπως όλες οι αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις, θα κριθεί και στα σημεία. Όχι απαραίτητα τα θεσμικά όπως το προαναφερόμενο, αλλά των εντυπώσεων που δημιουργεί η κάθε συνέντευξη, η κάθε δήλωση, η κάθε θέση του κάθε υποψηφίου.
Β.Μ.
Ισχύουν τα ανταποδοτικά…
Με διαπιστωτική πράξη της Χριστιάνας Καλογήρου ισχύουν και τυπικά τα νέα ανταποδοτικά τέλη που αποφάσισε το Νοέμβριο το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου και τα οποία, θυμίζουμε, εξορθολογίζουν κατά το δυνατόν τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας που ισχύουν ανά τη Λέσβο, δίνοντας τέλος στη μεγάλη ψαλίδα που χώριζε το ένα χωριό απ’ το άλλο, ή και τη Μυτιλήνη απ’ τα χωριά.
Καιρός ήταν, ακόμη και αν σπάσει ο Δήμος, να υπάρξει ισότιμη κατανομή των βαρών για τις βασικές δημοτικές υπηρεσίες που ανταποδίδει ο Δήμος στους δημότες του, αρκεί φυσικά ο ή οι δήμοι να τηρούν τη «σύμβαση» με όσους πληρώνουν (όλα τα νοικοκυριά) και να τις παρέχουν.
Β.Μ.
Ένας μήνας…
Μέχρι τις 14 Μαρτίου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση οι εκλογείς οι οποίοι επιθυμούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις ευρωεκλογές, όπως και όσοι προτίθενται να μεταδημοτεύσουν, για να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν.
Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει πως θα προβεί στη σχετική νομοθετική ρύθμιση επισημαίνοντας ότι το ίδιο δεν ισχύει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες οι ετεροδημότες δεν μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, αλλά στον τόπο της βασικής εγγραφής τους.
… για ετεροδημότες
Έτσι, όσοι ετεροδημότες επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο της βασικής εγγραφής τους για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου, δήμαρχο και περιφερειάρχη, θα πρέπει να το δηλώσουν έως τις 14 Μαρτίου, ώστε να διαγραφούν από τους καταλόγους των ετεροδημοτών.
Εάν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι ετεροδημότες δε θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο της βασικής εγγραφής τους για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου, αφού σ’ αυτούς θα υπάρχει πριν από το όνομά τους η ένδειξη «Ετεροδημότης».
Σε κάθε περίπτωση, εγκαίρως, μέσα στο μήνα που απομένει, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι αν θέλουν να ψηφίσουν, θα μπορούν. Και για τις ευρωεκλογές, και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Β.Μ.
Δεν ήταν τίποτα
Ασθενοφόρο, γερανός, δύτης και αρκετοί άντρες του Λιμενικού. Όλα παρατεταγμένα χθες το πρωί στην προκυμαία, στο πεζοδρόμιο απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο. Η ανησυχία αρκετών, που έτρεξαν να δουν τι συνέβη, δικαιολογημένη πλην όμως μάταιη. Δεν επρόκειτο για κάποιο ατύχημα, αλλά για εργασίες αντικατάστασης των ναυδέτων (ρεμέτζων) που χρησιμοποιούν τα πολεμικά σκάφη για να δένουν στο σημείο. Εντυπωσιακοί οι πλωτήρες (σημαδούρες) που κρατούν τα ρεμέτζα.
Η.Μ.
Ούτε με προσομοίωση
«Μέχρι και προσομοίωση κάναμε σε Κρήνης και Κυδωνιών, με μεγάλα οχήματα, για να σιγουρευτούμε πως δε θα υπάρξει πρόβλημα», έλεγε χθες ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός βρισκόμενος στο εργοτάξιο στην Ναυμαχίας Έλλης. Ακόμα όμως και τα πιο μελετημένα σχέδια, δεν παύουν να είναι σχέδια. Κι όταν στην υπόθεση μπαίνει ο αστάθμητος παράγοντας «συμπεριφορά οδηγών», τότε είναι φυσικό πως θα υπάρξουν προβλήματα. Και για να μην αδικούμε τους κατοίκους της περιοχής, να τονίσουμε ότι είναι ελάχιστοι αυτοί που δε συμμορφώθηκαν, έστω τη δεύτερη ημέρα.
Η.Μ.
Απολογισμός Κοινωνικής Προστασίας
Σύντομο απολογισμό έκανε εμμέσως η Αναστασία Αντωνέλλη στο Δελτίο Τύπου που στάλθηκε από το γραφείο του δημάρχου για την έναρξη λειτουργίας του «Ξενώνα Γυναικών θυμάτων βίας». Συγκεκριμένα, στη δήλωσή της ανέφερε σχεδόν όλες τις δράσεις που είναι σε εξέλιξη, όπως η ένταξη των ήδη υπαρχόντων δομών, δηλαδή του Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου, του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, του Κοινωνικού Παντοπωλείου, αλλά και αυτές που σχεδιάζονται, όπως ο Ξενώνας βραχείας διαμονής για Αστέγους και Συνοδούς Ασθενών στο Βοστάνειο, Ολοκληρωμένη Μονάδα για Ασθενείς με Αλτσχάιμερ, η δημιουργία Κέντρου Παιδικής Μέριμνας, η δημιουργία Κέντρου Υποστήριξης Εφήβων και Γονέων και η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών σε Μυτιλήνη, Μήθυμνα, Ίππειος και Άντισσα. Μάλιστα, στο τέλος η αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να τονίσει πως τα παραπάνω θα αποτελέσουν ένα ικανό «δίχτυ κοινωνικής προστασίας», τη στιγμή που οι κρατικές δομές πρόνοιας τορπιλίζονται σκόπιμα.
Η.Μ.
Συγκεντρώσεις
Αδικαιολόγητος ο εκνευρισμός ορισμένων οδηγών για τη διακοπή της κυκλοφορίας στη χθεσινή πορεία. Επικίνδυνο το να προσπαθήσεις να περάσεις ανάμεσα από το πλήθος με αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Χθες, έξω από τα δικαστήρια είχαμε και τέτοια περιστατικά. Οι πορείες ανακοινώνονται μέρες πριν και οι δρόμοι από τους οποίους διέρχονται, είναι συγκεκριμένοι στη Μυτιλήνη. Επομένως δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία για εκνευρισμούς και παράπονα. Άλλωστε, πάνω από μισή ώρα σπάνια μένει κλειστός κάποιος δρόμος. Επειδή το κλίμα είναι ηλεκτρισμένο έτσι κι αλλιώς, θα συνιστούσαμε λίγη υπομονή για την όποια ταλαιπωρία.
Η.Μ.
Και ισχυρή… και αντιπολίτευση
Το σύνθημα «ισχυρή, λαϊκή, εργατική αντιπολίτευση» είναι το βασικό μότο των εκλογών για το Κ.Κ.Ε., γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά για αυτούς που το ακούν, αλλά και αντιδράσεις για μερίδα των μελών του. Κι αυτό γιατί το ζήτημα της ισχύος πλάι στη θέση της αντιπολίτευσης, από όποιο κόμμα και αν εκφράζεται ως στόχος, προτού διεξαχθούν οι εκλογές, αποτελούν σε μεγάλο βαθμό αποδοχή, αν όχι βεβαιότητα ότι κάποιος άλλος θα είναι ο νικητής. Και αυτή η προσέγγιση, όπως και να το κάνουμε, δε δημιουργεί προσδοκίες για επιτυχία.
Και ισχυρή… και αντιπολίτευση (2)
Εύστοχη ήταν και η ερώτηση που ακούστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τού Κ.Κ.Ε. στο Εργατικό Κέντρο: «Αφού το κόμμα μας, το Κ.Κ.Ε., είναι πρωτοπόρο και πρώτο παντού, γιατί ο στόχος μας είναι να είμαστε αντιπολίτευση και μη βγούμε πρώτοι;» Αν και στο ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει το μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου τού Κ.Κ.Ε., Βασίλης Αμπελογιάννης, η «γραμμή τής μη νίκης» είχε περάσει από όλες τις προηγούμενες τοποθετήσεις.
Θα μπορούσε κάποιος να εκτιμήσει ότι το σύνθημα της ισχυρής αντιπολίτευσης αποτελεί σημάδι αυτογνωσίας για ένα κόμμα που δε βγαίνει πρώτο στις δημοσκοπήσεις. Καλό θα ήταν, ωστόσο, να ανατρέξει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, όταν το Κ.Κ.Ε. είχε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό τού ΣΥΡΙΖΑ.
Αν.Παζ.
Λίγοι οι αγρότες
Δύο αγροτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Μυτιλήνη. Οι συμμετέχοντες σε αυτές εκτιμούμε πως ανήλθαν στα 500 άτομα συνολικά.
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια έγιναν αξιόλογες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Λέσβο. Παρά ταύτα, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που συμμετείχαν στα δύο συλλαλητήρια, ήταν λιγότεροι από τους μισούς. Τα αλλεπάλληλα φορολογικά μέτρα θα περίμενε κανείς να οδηγήσουν πολύ περισσότερους αγρότες στα συλλαλητήρια.
Ν.Μ.
Διευκρίνιση μέσω Twitter
Ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, μέσω Twitter διαβεβαίωσε ότι δε θα ισχύει ως κριτήριο για την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων η είσπραξη αγροτικών επιδοτήσεων 5.000 ευρώ και άνω. Ως χθες δεν είχε εκδοθεί καμία διοικητική πράξη που να καταργεί το κριτήριο των 5.000 ευρώ. Το πιθανότερο είναι πως θα γίνει τις επόμενες ημέρες με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών.
Ωστόσο, αναρωτιόμαστε, γιατί ο κ. Θεοχάρης δείχνει τέτοια εμμονή με το Twitter; Γιατί απαξιώνει το Facebook, το LinkedIn και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία άλλωστε παρακολουθούν νυχθημερόν οι αγρότες;...
Ν.Μ.
Το κονδύλι της δακοκτονίας
Στο 1,76 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το ποσό που θα δοθεί για τη δακοκτονία στη Λέσβο, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος. Τώρα ξεκινάει ο διοικητικός «Γολγοθάς» για να έρθει η πίστωση, να γίνουν οι διαγωνισμοί, να υπογραφούν οι συμβάσεις, να προσληφθεί το προσωπικό και να ξεκινήσει η καταπολέμηση του δάκου. Δε μας αρέσει να κάνουμε δυσάρεστες προβλέψεις, αλλά όλα δείχνουν πως ο δάκος και φέτος θα κάνει πάρτυ στους ελαιώνες.
Ν.Μ.