Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Σκουπίδια και παράπονα
Παράπονα υπήρξαν από κατοίκους της Μυτιλήνης για το ότι σε ορισμένες γειτονιές το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου δε μαζεύτηκαν τα σκουπίδια. Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Καθαριότητας του Δήμου, Βασίλης Μολυβιάτης, η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κάδους έγινε κανονικά την Παρασκευή και το Σάββατο, δεν έγινε όμως τη Δευτέρα, λόγω αργίας. Αυτό για τις περιοχές που είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου, αφού ο ίδιος δε γνώριζε τι ίσχυσε σε περιοχές όπως η Λαγκάδα και το Λαζαρέτο, που έχουν δοθεί εργολαβία. Το ζήτημα είναι πως λείπει προσωπικό, λείπουν οχήματα και το θέμα πάει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Ήδη βρισκόμαστε δυο - τρεις μέρες μετά της Παναγίας και γειτονιές όπως το Βουναράκι έχουν κυριολεκτικά πνιγεί στο σκουπίδι, με τους κάδους να ξεχειλίζουν από σακούλες. Και είναι και ζέστη.
Τελικά, η καθαριότητα αναδεικνύεται το «υπ’ αριθμόν ένα» πρόβλημα του Δήμου, και μέχρι στιγμής φως στο τούνελ δε φαίνεται.
Β.Χρ.

Μάρτυρας οι φωτογραφίες    

«Αυτή είναι η Σκάλα Καλλονής στις 17 Αυγούστου. Δύο μέρες πέρασαν από τη γιορτή της Παναγίας και τα σκουπίδια στους δρόμους συνεχίζουν να είναι αμάζευτα. Το ίδιο σκηνικό παραμένει στην περιοχή από την αρχή του καλοκαιριού. Σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη του νησιού τα σκουπίδια συλλέγονται μια φορά την εβδομάδα, δημιουργώντας τεράστιους σκουπιδότοπους, αφού οι τοπικοί άρχοντες είχαν τη φαεινή ιδέα όλοι οι κάδοι του χωριού να συγκεντρωθούν σε τρία - τέσσερα σημεία ώστε να γίνεται η συγκομιδή πιο εύκολα. Ιδού τα αποτελέσματα.»
Το παραπάνω σχόλιο ανήκει σε αναγνώστη μας, κάτοικο της περιοχής, που μας έστειλε και τις φωτογραφίες χθες το μεσημέρι. Τι άλλο να προσθέσει κανείς;
ΜΑΡ.ΠΛ.Συνάντηση νέων
Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά το περασμένο Σάββατο η Συνάντηση Νέων της Ερεσού που είχε κανονιστεί. Ελλείψει συμμετοχής, είχε οριστεί εκ νέου συνάντηση για χτες το βράδυ. Ας ελπίσουμε πως αυτήν τη φορά θα έδειχνε ενδιαφέρον περισσότερος νέος κόσμος, αφού η αντίστοιχη συνάντηση που έγινε στο Ίππειος φαίνεται πως είχε κάποια πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Β.Χρ.

Σχολικοί διευθυντές…

Οι νέοι διευθυντές των σχολείων έχουν ανακοινωθεί ήδη από πολλές περιφερειακές διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας. Εδώ ακόμη δεν έχει γίνει ο σχετικός έλεγχος και η τελική ανακοίνωση από την αρμόδια διεύθυνση. Από το γραφείο της περιφερειακής διευθύντριας μας είπαν πως τα ονόματα και οι τοποθετήσεις θα ανακοινωθούν «εντός των ημερών», κοντεύει όμως να βγει ο Αύγουστος.

… και σχολικοί σύμβουλοι
Αυτό που φαίνεται να αργεί ακόμη πολύ όσον αφορά στα εκπαιδευτικά θέματα, είναι αυτό της επιλογής σχολικών συμβούλων. Έγιναν πολλά λάθη στα μόρια, που τώρα θα πρέπει να ελεγχθούν από το αρμόδιο συμβούλιο και αφού βγει ο τελικός πίνακας, θα πρέπει το Υπουργείο να δώσει την εντολή να οριστούν οι συνεντεύξεις. Ένα άλλο πρόβλημα που υπήρξε πανελλαδικώς, ήταν αυτό των μεταπτυχιακών τίτλων και του κατά πόσο ήταν σωστοί ή πλαστοί, αφού υπήρξαν σχετικές καταγγελίες στην υπουργό Παιδείας. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Λέσβου, τουλάχιστον, η έρευνα που έγινε δεν έδειξε - ευτυχώς - κάποια τέτοια περίπτωση. Απλώς το όλο θέμα καθυστέρησε ακόμη περισσότερο τη διαδικασία, αφού όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι σχολικοί σύμβουλοι έχουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους.
Β.Χρ.

Παραλία Ερεσού

Όλα καλά και ωραία στην παραλία της Ερεσού, εκτός από ορισμένα λίγο μελανά σημεία. Ένα από αυτά, τα μικρά ιστιοφόρα ξενοδοχείου της περιοχής, που όλο και ξανοίγονται αρκετά πιο έξω από τις υπάρχουσες σημαδούρες και, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, βρίσκονται συχνά επικίνδυνα κοντά στους λουομένους. Το άλλο, για όσους θέλουν να απολαύσουν την ησυχία της παραλίας τα βράδια, η δυνατή μουσική που ακούγεται από τα νυχτερινά μαγαζιά που βρίσκονται σε όλη την έκταση της παραλίας και που δεν αφήνει κανένα σημείο της «κενό» από θόρυβο. Θα μπορούσαν τουλάχιστον τα μαγαζιά να ελέγχουν λίγο καλύτερα τα ντεσιμπέλ τους.
Β.Χρ.

Κανένα στη Λέσβο…

Τι κι αν ο «Καλλικράτης» όριζε πως κάθε δήμος μπορεί να διατηρήσει μέχρι δύο νομικά πρόσωπα, ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, με απόφασή του και κατόπιν των σχετικών εισηγήσεων από τα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια, αποφάσισε τη μη κατάργηση 70 συνολικά αυτοτελών νομικών προσώπων που ανήκουν σε ΟΤΑ, πρόσθετα των άλλων δύο που διατηρούν οι δήμοι.
Σύμφωνα με την απόφαση Καστανίδη, διατηρούνται ως αυτοτελή Ν.Π.Δ.Δ. τα 70 συγκεκριμένα «λόγω της δραστηριότητάς τους από πλευράς ευρύτερης αναγνώρισης, εξειδικευμένου αντικειμένου, μακροχρόνιας απόδοσης έργου και γενικότερης καταξίωσης της προσφοράς τους».

… των περισσότερων δήμων
Κι επειδή μεταξύ των 70 αυτοτελών νομικών προσώπων βρίσκονται για παράδειγμα παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί μικρών δήμων, που - χωρίς να παίρνουμε κι όρκο - δε φαίνεται να έχουν κάτι το ξεχωριστό σε προσφορά κι έργο, είναι να απορεί κανείς γιατί ο Δήμος Λέσβου έμεινε εκτός των εξαιρέσεων. Μήπως γιατί δε σκέφτηκε κανείς, όπως στις υπόλοιπες περιπτώσεις, να διεκδικήσει ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος να διατηρήσει και τρίτο, και τέταρτο, και άλλα πολλά νομικά πρόσωπα;
Μήπως γιατί κανείς δε σκέφτηκε να θυμίσει πως στη Λέσβο συνενώθηκαν οι περισσότεροι τέως δήμοι σε έναν, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν νομικά πρόσωπα γιγαντιαίου αντικειμένου;
Εν τέλει, ποιος θα πείσει το Υπουργείο Εσωτερικών πως εάν κάποιος δικαιούται να εξαιρεθεί απ’ τις ισοπεδωτικές πρακτικές του «Καλλικράτη», είναι ο Δήμος Λέσβου κι ό,τι τον αφορά;
ΜΑΡ.ΠΛ.


Άνοιξε η 16η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής στο Μανταμάδο. Κι όποιος δεν έχει πάει ποτέ μέχρι σήμερα στο Πολύκεντρο της περιοχής, αξίζει πραγματικά να το κάνει τώρα. Διαφορετικά, πώς θα είχε γίνει η όλη διοργάνωση τόσο αγαπημένος θεσμός σε ντόπιους και επισκέπτες...

Φήμες

Φήμες που κυκλοφόρησαν στη Λήμνο τις τελευταίες ημέρες, θέλουν τη ΝΕΛ να προχωράει σε αντικατάσταση του «Aqua Maria» με άλλο πλοίο. Δυστυχώς, πρόκειται για ευσεβείς πόθους και τίποτα περισσότερο, διότι η κατάσταση των ακτοπλοϊκών εταιρειών είναι τόσο τραγική που δεν τους επιτρέπει να κάνουν τέτοιες κινήσεις αυτή την εποχή.
Για τους επόμενους μήνες το μόνο που σχεδιάζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, χωρίς καμμία εξαίρεση, είναι περικοπές δρομολογίων, πωλήσεις πλοίων και μάχη για την περιστολή των εξόδων τους.
Ν.Μ.

Ολοταχώς για τη Σμύρνη

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να αποφεύγει τη συμμετοχή της στη Διεθνή Έκθεση της Σμύρνης, ώστε να μην αφεθούν υπαινιγμοί για έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους στη βόρεια Κύπρο. Όμως οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν κι αυτές κάθε λόγο να πάρουν μέρος στην Έκθεση, είτε είναι τουριστικές είτε εμπορικές είτε παραγωγικές, μια και η αγορά της Σμύρνης έχει τεράστιο ενδιαφέρον.
Είναι η μισή Ελλάδα σε πληθυσμό και βρίσκεται μόλις δύο ώρες μακριά από τη Μυτιλήνη. Τέτοιου μεγέθους αγορά κανείς δεν μπορεί να την αγνοεί.
Ν.Μ.

Μαύρα μαντάτα

Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εξαμήνου των ακτοπλοϊκών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, κι όλα δείχνουν ότι η εικόνα θα είναι χειρότερη από οποτεδήποτε άλλοτε.
Ήδη στον αθηναϊκό Τύπο δημοσιεύθηκαν τα πρώτα άρθρα που προετοιμάζουν το έδαφος. Όλα αναφέρονται στη μειωμένη κίνηση σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου.
Το ερώτημα που δημιουργείται σε όλους, είναι πώς θα βγει ο χειμώνας.
Ν.Μ.

Αιγαίο το αβάπορο

Εκείνοι που θα βρεθούν στην πιο δυσμενή θέση το χειμώνα, είναι οι κάτοικοι των νησιών της άγονης γραμμής. Πολλές εταιρείες σκέφτονται να αποσύρουν τα πλοία τους από αυτές τις γραμμές, διότι θεωρούν πως οι επιδοτήσεις που σήμερα εισπράττουν, όταν τις εισπράττουν, δεν καλύπτουν το κόστος λειτουργίας των πλοίων. Έτσι προτιμούν να τα αποδρομολογήσουν. Γι’ αυτό και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, οφείλουν από τώρα να βρουν λύσεις.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey