Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Στιγμιότυπα…
Ένα τάβλι δώρισε στον πρόεδρο της Βουλής ο δήμαρχος Γέρας, Σωτήρης Ζαμτράκης. Συμβολικό, προς χρήση μετά την αποχώρηση από τη θέση του προέδρου;


Από τις βραβεύσεις που συζητήθηκαν, αυτή της εκπροσώπου της εταιρείας χορηγού του έργου του ελαιοτριβείου στον Παπάδο Cosmote, κ. Μαριλένας Φατσέα. Απλή και απίστευτα επικοινωνιακή η κ. Φατσέα, μπορεί να σε πείσει για τα πάντα. Ακόμα και για το ότι οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας δε βλάπτουν την υγεία διατυπώνοντας τα επιχειρήματά της, αναγνωρίζοντας συγχρόνως τα όποια λάθη έγιναν και απ’ τη μεριά της κατά το παρελθόν στην αντιπαράθεση αυτή με το ακίνδυνο ή όχι των κεραιών.


Άξια λόγου επίσης και η βράβευση του Κώστα Μπλάνη, στην ίδια εκδήλωση. Του ανθρώπου που καιρό τώρα στοίχειωσε στο λιοτρίβι του Βρανά, συντονίζοντας την όλη διαδικασία ξαναζωντανέματός του. Είπαμε, ο Νίκος Σηφουνάκης έχει το ταλέντο να βρίσκει συνεργάτες, αλλά και να τους εμπνέει.


Τέλος, από τις συγκινητικές στιγμές της βραδιάς η βράβευση της συζύγου του τελευταίου ιδιοκτήτη του ελαιοτριβείου Μιχάλη Βρανά. Που έφυγε από τη ζωή λίγο καιρό πριν, μη προλαβαίνοντας να δει ξανά ζωντανό το χώρο στον οποίο ανάλωσε ολόκληρή του τη ζωή.
Σ.ΜΠΑ

Η σιωπή είναι χρυσός;

Όχι πάντα. Καλά, τα δυο μεγάλα κόμματα παίζουν με τους θεσμούς, εμπλέκοντας στην αντιδικία τους το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και ο ίδιος ο Πρόεδρος πώς αντιδρά; Διά της… ηχηρής σιωπής του! Σα να μην θέλει να κακοκαρδίσει κανέναν από τους επίδοξους υποστηρικτές του, που μπορεί να διαφωνούν στο πότε αλλά όχι στο εάν θα τον ξαναψηφίσουν για Πρόεδρο. Πόσο παιδαγωγική είναι η στάση αυτή του κ. Παπούλια, ενός πολιτικού που θυμίζουμε ότι δεν ξεκινά τώρα την καριέρα του, έναντι της νεολαίας που συχνά επικαλείται;
Π.Μ.

Ερήμην

Όλες αυτές οι διαφωνίες σε επίπεδο κορυφής στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο εσωτερικό του Συνασπισμού, άραγε έχει κανείς την αυταπάτη ότι αγγίζουν και τη βάση του; Αν ρωτήσει κανείς τους απλούς οπαδούς πού διαφωνεί επί παραδείγματι ο κ. Τσίπρας με τον κ. Αλαβάνο, ή η μια συνιστώσα με την άλλη, θα πάρει απάντηση;
Π.Μ.

Γυρίσματα

Για όσους πιστεύουν ότι στην πολιτική τα πράγματα είναι στατικά, μια υπενθύμιση. Μόλις πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. φαινόταν ακλόνητη, το ΠΑΣΟΚ όσες πρωτοβουλίες και αν έπαιρνε δεν μπορούσε να σηκώσει κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν όχι μόνο να έχει σταθεροποιηθεί στην τρίτη θέση, αλλά και να διεκδικεί από το ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη. Σήμερα…
Π.Μ.

Λύθηκε το ζήτημα των διακομιδών; 

Ομαλοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση ως προς τις διακομιδές στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, μετά την ανάληψη της ευθύνης για όλες τις διακομιδές από το Νοσοκομείο. Με δυο ασθενοφόρα και με μοιρασμένες βάρδιες εξυπηρετούνται καθημερινά οι ασθενείς που πρέπει να μεταφερθούν από το Νοσοκομείο στο σπίτι τους, και έτσι έχουν σταματήσει πλέον οι διαμαρτυρίες των πολιτών. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι, εφόσον το ΕΚΑΒ από την αρχή ξεκαθάριζε ότι δεν είναι δουλειά του οι διακομιδές και δεν ήθελε ν’ αναλάβει αυτή την ευθύνη, και αφού όπως φαίνεται το Νοσοκομείο μπορεί τελικά από μόνο του ν’ αναλάβει μια χαρά αυτή την αρμοδιότητα, γιατί δεν το έκανε αυτό από την αρχή;
Γιατί έπρεπε να γίνει τόση φασαρία και να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες;
Πελ.Γ.

35 εκατομμύρια και βάλε…

Σήμερα το απόγευμα στο Σκαλοχώρι θα γίνει η εκδήλωση «Ο οδικός άξονας Καλλονής - Σιγρίου στο σταυροδρόμι των αποφάσεων», την οποία και διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα που έχει συσταθεί και διεκδικεί την κατασκευή του νέου άξονα.
Το ίδιο θέμα όμως εξέτασε την Παρασκευή και η αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή Συγχρηματοδοτούμενων Έργων, όπου και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι ο προϋπολογισμός του έργου (είναι προς παράδοση η μελέτη) θα αγγίξει και θα ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ.
Όπως συζητήθηκε στην Επιτροπή, με τέτοια οικονομικά δεδομένα θα πρέπει να διεκδικηθεί η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, διαφορετικά δε θα μπορέσει να εξασφαλιστεί πίστωση για την υλοποίησή του.

… για την «Εγνατία» της Λέσβου
Επειδή όμως το υπουργείο είναι κάτι παραπάνω από φειδωλό σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα στη νησιωτική χώρα, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να ζητηθεί απ’ το μελετητή, εκτός απ’ την ολοκληρωμένη μελέτη να παραδοθούν και τρεις επιμέρους μελέτες, ανά τμήματα, μετά από «σπάσιμο» της οριστικής μελέτης στα τρία. Ή αλλιώς, ξεχωριστές τελικές μελέτες για το τμήμα από παράκαμψη Καλλονής (Αρίσβη) έως Σκαλοχώρι, το οποίο να περιλαμβάνει τη νέα χάραξη στη διαδρομή από Δάφια έως Φίλια, για το τμήμα από Σκαλοχώρι έως παράκαμψη Άντισσας και τρίτη για το πιο δύσκολο τμήμα, από Άντισσα έως Σίγρι. Έτσι, σε περίπτωση που το ΥΠΕΧΩΔΕ αγνοήσει τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις Σημίτη και Καραμανλή, να υπάρχει δυνατότητα μέσω του περιφερειακού προγράμματος να γίνει κάποιο απ’ τα τρία τμήματα, ενδεχομένως το τελευταίο.
Βέβαια με «μπακαλίστικες» λογικές αναπτυξιακή πολιτική δε χαράσσεται, για αυτό και αναμένεται και στη σημερινή σύσκεψη να βγει κοινή απόφαση όλων των φορέων για δυναμική διεκδίκηση χρηματοδότησης του έργου, της Εγνατίας της Λέσβου.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πιο αργά

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, το πλέον πιθανόν είναι να μετατεθεί η έναρξη της σχολικής χρονιάς κατά μερικές μέρες, έτσι ώστε να υπάρξει δυνατότητα εμβολιασμού των μαθητών κατά της νέας γρίπης. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα ανοίξουν τα σχολεία, ή ότι ακόμη κι αν ανοίξουν θα γίνεται μάθημα διαδικτυακά μέσω υπολογιστών για όσους μαθητές δε θέλουν να πάνε.
Κοινώς, τα όσα αφορούν στη γρίπη δεν πρέπει επ’ ουδενί να ενισχύουν την έμφυτη ροπή των μαθητών για κοπάνα απ’ το μάθημα, γιατί δυστυχώς ακόμη και στη Λέσβο δεν υπάρχει παιδί που να μη βλέπει τον κίνδυνο πανδημίας ως αφορμή για να χάσει μάθημα.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γιατί τέτοια καθυστέρηση;

Την Παρασκευή το πρωί ένα αυτοκίνητο από την οδό Καβέτσου γέμισε με λάδια το δρόμο. Ένας πολίτης μπήκε στη μέση του δρόμου και έκανε τον «τροχονόμο», προκειμένου να μην πατήσουν τα διερχόμενα οχήματα, και κυρίως δίκυκλα, τα λάδια και συμβεί κάποιο ατύχημα, ενώ κάποιος άλλος τηλεφώνησε στο δήμο για να καθαρίσει το δρόμο. Όπως μας είπαν καταστηματάρχες της περιοχής, πέρασαν τουλάχιστον δυο ώρες μέχρι να εμφανιστεί ένα συνεργείο του δήμου που έριξε ροκανίδι στο σημείο, αφού προηγουμένως οι ίδιοι οι καταστηματάρχες είχαν φροντίσει να ρίξουν χώμα. Η Δημοτική Αστυνομία υποτίθεται ότι ορίστηκε για να επεμβαίνει σε θέματα που αφορούν την πόλη. Γιατί δεν υπήρξε άμεση ειδοποίησή τους να μεταβούν στο σημείο, να κατευθύνουν τους οδηγούς και να έρθει στη συνέχεια το συνεργείο να καθαρίσει το δρόμο; Αν οι πολίτες δεν αναλάμβαναν πρωτοβουλία, το πιθανότερο ήταν να είχαμε κάποιο ατύχημα απ’ αυτή η δίωρη καθυστέρηση!
Πελ.Γ.

Οι… έξυπνοι των διακοπών
Καλό θα είναι, ιδιαίτερα τώρα τον Αύγουστο που η τουριστική κίνηση κορυφώνεται, να γίνονται τακτικοί έλεγχοι στις καντίνες των παραλιών, όχι μόνο για την ποιότητα των προσφερόμενων ειδών αλλά και για τις τιμές. Υπάρχουν καντίνες που με το πρόσχημα ότι διαθέτουν δωρεάν ομπρέλες προσελκύουν λουομένους, όμως πουλάνε το κουτί το αναψυκτικό στην εξωφρενική τιμή των 2,5 ευρώ. Και βέβαια είναι… υποχρεωμένοι οι λουόμενοι ν’ αγοράσουν κάποιο είδος τους αν θέλουν να συνεχίσουν ν’ απολαμβάνουν τη… σκιά της ομπρέλας τους. Να γίνεται αυτό σε κάποιες φοβερές αμμουδερές παραλίες, με τέτοιες υποδομές, λες… «αξίζει τα χρήματά του», αλλά σε παραλίες με φύκια και πέτρες και με άθλιες υποδομές… πάει πολύ!
Πελ.Γ.

Η εξαφάνιση

Σαββάτο πρωί, 1η Αυγούστου, λιμάνι Μυτιλήνης. Πάνω από 1.000 επιβάτες του «Μυτιλήνη» βγαίνουν από το πλοίο μετά από ένα κουραστικό ταξίδι. Στην πιάτσα των ταξί απέναντι από το πλοίο οι οδηγοί των ταξί διαλέγουν πελάτες. Όσο πιο μακριά πηγαίνουν, τόσο καλύτερα, προτιμώνται όσοι κατευθύνονται σε Πέτρα, Μόλυβο, Άντισσα, Παράκοιλα. Σε δεύτερη μοίρα έρχονται όσοι πηγαίνουν για Αγιάσο και Πολιχνίτο. Όσοι θέλουν να πάνε στη Θερμή μπαίνουν σε τρίτη μοίρα. Όσο γι’ αυτούς που θέλουν να πάνε σε κάποια γειτονιά της Μυτιλήνης, θα πρέπει να περιμένουν πάνω από μια ώρα για να βρουν ταξί. Από τις 7:30 έως τις 8:30 το πρωί που γίνεται αυτό το παζάρι, ούτε ένας λιμενικός δεν κάνει την εμφάνισή του, για να υποχρεώσει τους... επαγγελματίες σε κάποια σειρά προτεραιότητας και όχι σε επιλογή ανάλογα με τον προορισμό.
Αν αυτή την περίοδο οι λιμενικοί «εξαφανίζονται» από το λιμάνι, τι πρέπει να υποθέσουμε, κύριε λιμενάρχα;
Ν.Μ.

Άλλο κλίμα

Αθήνα, Πέμπτη 30 Ιουλίου, πελάτης καλεί ραδιοταξί από το τηλέφωνο. Η τηλεφωνήτρια του απαντάει ότι σε 10 λεπτά το ταξί θα βρίσκεται στην πόρτα του. Τα 10 λεπτά περνούν αλλά το ταξί δε φθάνει. Στο 11ο λεπτό ο πελάτης δέχεται κλήση στο κινητό του από τον ταξιτζή που τον ενημερώνει ότι έχει καθυστέρηση δύο λεπτών λόγω αυξημένης κίνησης στο δρόμο. Έχοντας την εμπειρία του λιμανιού της Μυτιλήνης, αλλά και την εμπειρία της Αθήνας, αναρωτιόμαστε πότε θα αλλάξει το κλίμα στη Λέσβο.
Ν.Μ.

Πιάσαμε κοριούς

Κυκλοφορεί εδώ και καιρό ότι στις καμπίνες πλοίου που εκτελεί δρομολόγια από και προς τη Λέσβο εντοπίσθηκαν κοριοί. Μας το ανέφεραν παθόντες επιβάτες που χρυσοπλήρωσαν ταξίδι σε καμπίνες του πλοίου. Ας φροντίσει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, που σίγουρα γνωρίζει το θέμα, να πάρει τα κατάλληλα μέτρα.
Ν.Μ.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey