Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Χρήζει ανάδειξης
Το Πάρκο Καραπαναγιώτη είναι μια όαση πρασίνου για την πόλη, που όμως για χρόνια ερημώνει μετά τη δύση του ήλιου, αφού δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις ανάδειξής του ώστε να προσελκύσει κόσμο. Αντιθέτως, ο ανεπαρκής φωτισμός τα βράδια δημιουργήσει συνθήκες για να συγκεντρώνονται εκεί διάφοροι περιθωριακοί που απομακρύνουν τον κόσμο. Θα μπορούσε το πάρκο αυτό να φιλοξενήσει δραστηριότητες, εκθέσεις, εκδηλώσεις και να γίνει ένας ζωντανός χώρος αναψυχής. Θα πρέπει ν’ αναληφθούν πρωτοβουλίες όμως στην κατεύθυνση αυτή.
Πελ.Γ.

Σε διάθεση…

Ο αιρετός του ΠΥΣΔΕ Ν. Λέσβου Δημήτρης Ζαχαριάδης, συνεχίζοντας την προσπάθεια πλήρους ενημέρωσης των καθηγητών του νομού για τις τοποθετήσεις-βελτιώσεις θέσεων, δημοσιοποίησε τις αποφάσεις του Συμβουλίου ανά περιοχή. Τονίζοντας πως έως την ερχομένη Δευτέρα έχουν δικαίωμα οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να υποβάλουν αίτηση θεραπείας, ο κ. Ζαχαριάδης αποκαλύπτει με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πως συνολικά 75 καθηγητές παραμένουν ακόμη στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ.
Κάποιοι άλλοι πάντως, μεταξύ εκείνων που ικανοποιήθηκαν οι αιτήσεις τους, ομολογουμένως, πέτυχαν διάνα, αφού παίρνουν οργανική θέση σε σχολεία απ’ τα επονομαζόμενα ως τα καλύτερα.
ΜΑΡ.ΠΛ.

(Ξανά) ανοίγει ο δρόμος στα «Θέρμα»

Ανοίγει ξανά ο δρόμος στα «Θέρμα», από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου. Όπως ανακοινώθηκε από τη νομαρχία, η διέλευση των οχημάτων από την 1η Επαρχιακή Οδό Μυτιλήνης - Λάρσου θα διεξάγεται κανονικά και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Στην περιοχή που εκτελούνται οι εργασίες και σε μήκος περίπου 400 μέτρων, θα είναι διαθέσιμη μια λωρίδα κυκλοφορίας και γι’ αυτό η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται και προς τις δυο κατευθύνσεις εκ περιτροπής, με τη χρήση φωτεινών σηματοδοτών.
Η νομαρχία ζητά την κατανόηση των πολιτών για την ταλαιπωρία τους λόγω των εργασιών που εκτελούνται και καλεί όλους για την αυστηρή τήρηση των ρυθμίσεων, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος ατυχήματος.
Πελ.Γ.

Ο δρόμος της Κρατήγου

Με την ψυχή στο στόμα διασχίζουν το δρόμο οι κάτοικοι στο δρόμο Μυτιλήνης - Κρατήγου, λόγω των αυξημένων ταχυτήτων που αναπτύσσονται στο δρόμο αυτό. Ούτε λόγος βέβαια για σεβασμό από τους οδηγούς στις διαβάσεις και τα όρια ταχυτήτων. Κάποτε γινόταν λόγος για εγκατάσταση ραντάρ μέτρησης ταχυτήτων. Δεν έχει γίνει τίποτα, όμως θα πρέπει τουλάχιστον η Τροχαία να κάνει πιο συχνούς ελέγχους, γιατί το καλοκαίρι είναι εδώ και η κίνηση στο δρόμο αυτό θ’ αυξηθεί κατακόρυφα.
Πελ.Γ.

Αφισορρύπανση

Έχει γεμίσει αφίσες και πανό η Μυτιλήνη εν όψει των ευρωεκλογών και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η κατάσταση να γίνει ακόμη χειρότερη. Καλό θα ήταν μετά το τέλος των εκλογών να απομακρυνθούν το συντομότερο όλες οι αφίσες, γιατί η εικόνα αυτή δεν είναι και η καλύτερη εν μέσω τουριστικής περιόδου. Θα μπορούσαν και τα ίδια τα κόμματα, δίνοντας το καλό παράδειγμα, να φροντίσουν για να απομακρύνουν τις αφίσες και τα πανό που τοποθέτησαν.
Πελ.Γ.

Εκδήλωση για το ποδήλατο

Άλλη μια εκδήλωση με θέμα το ποδήλατο οργανώνεται αυτή την Κυριακή, στις 10:30 το πρωί, με θέμα «Μέρες ποδηλάτου». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο συγκοινωνιολόγος πολεοδόμος, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θάνος Βλαστός, ο οποίος έχει αναλάβει τη μελέτη για τους ποδηλατόδρομους στη Μυτιλήνη, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Έργων Μυτιλήνης, Παντελής Πατερέλλης, και ο περιβαλλοντολόγος χωροτάκτης Χριστόφορος Μανδηλάς. Μετά το τέλος των ομιλιών, θ’ ακολουθήσει ποδηλατοπορεία. Οι εκδηλώσεις που οργανώνονται για το ποδήλατο το τελευταίο διάστημα στην πόλη σημειώνουν επιτυχία από άποψη συμμετοχής και φαίνεται, όσο «αφιλόξενη» και αν είναι σήμερα η πόλη για τους ποδηλάτες, να υπάρχουν αρκετοί φίλοι αυτού του μέσου μετακίνησης, που προσφέρει πολλαπλά οφέλη, και στη Μυτιλήνη.
Πελ.Γ.

Ο νέος λιμενάρχης

Πολύ καλά σχόλια συγκεντρώνει, από τις πρώτες ημέρες κιόλας ανάληψης των καθηκόντων του, ο νέος λιμενάρχης Μανώλης Βόμβας. Όπως λένε συνάδελφοί του, δείχνει να έχει έντονη διάθεση για δουλειά, όπως και ο προκάτοχός του Μιχάλης Παριάρος, ο οποίος αν και έμεινε πολύ μικρό διάστημα συγκέντρωσε πολύ καλά σχόλια για την παρουσία του. Ο νέος λιμενάρχης αναλαμβάνει βέβαια και σε μια δύσκολη περίοδο, με το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης να βρίσκεται… στο «φόρτε» του .
Πελ.Γ.

Διπλή γιορτή στον Άνω Χάλικα

Διπλή θα είναι φέτος η γιορτή για το Ναό Αγίων Πατέρων στον Άνω Χάλικα, το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μαΐου, αφού γιορτάζει η εκκλησία, ενώ παράλληλα θα γίνει αγιασμός θεμελίωσης του πνευματικού κέντρου του ναού. Στις εκδηλώσεις θα χοροστατήσει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος.
Α.Ω.

Με τι κίνηση…

Χαμηλότερο πλαφόν για τον τζίρο που θα έχουν οι επιχειρήσεις του τουρισμού, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν απ’ το Δ΄ Κ.Π.Σ., ζητά το Επιμελητήριο Λέσβου. Μετά την προδημοσίευση της σχετικής προκήρυξης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός, ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου, ώστε να αλλάξει το ποσόν που έχει τεθεί ως όριο.
Όπως επισημαίνει ο κ. Ορφανός, σε προηγούμενες, αντίστοιχες προκηρύξεις του Γ΄ Κ.Π.Σ., είχε τεθεί ως προϋπόθεση το ποσόν των 10.000 ευρώ ως κατώτατος ετήσιος κύκλος εργασιών, ενώ τώρα ανεβαίνει στις 30.000.

… οι μικροί;

«Το 98% των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι ατομικές. Δηλαδή στον τομέα του τουρισμού δραστηριοποιούνται πολύ μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, γεγονός που ιδιαίτερα για το νομό Λέσβου σημαίνει ότι, λόγω του μικρού τους κύκλου εργασιών, ΔΕΝ θα μπορέσουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα», λέει ο κ. Ορφανός, προσθέτοντας πως αυτές οι επιχειρήσεις είναι κι εκείνες που έχουν πραγματική ανάγκη να υπαχθούν στα επιδοτούμενα προγράμματα και να ενισχυθούν.
Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι ανάλογες παρεμβάσεις ήδη έχουν αναφερθεί κι από άλλες νησιωτικές περιοχές, ακόμη και με σαφώς μεγαλύτερη τουριστική κίνηση απ’ ό,τι ο νομός Λέσβου, όπως η Ρόδος και η Κως. Κι όσες πιο πολλές αντιδράσεις υπάρξουν στο πλαφόν, τόσο πιο εύκολα θα «βελτιωθεί» η προκήρυξη.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Άρχισαν οι…

Η επικείμενη επαναδημοπράτηση του Κέντρου Έρευνας - Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Βρίσας, έχει αποτελέσει… κόκκινο πανί για τη γειτονική Χίο. Φορείς της οποίας, αφού παρουσίασαν ως πρόσφατα εντεταγμένο το έργο στο Γ΄ Κ.Π.Σ., εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για το τι εξυπηρετεί τώρα, στο κλείσιμο του ΠΕΠ 2000 - 2006, μια καινούργια ένταξη έργου. Επί της ουσίας κατηγόρησαν την Περιφέρεια για «ευνοϊκή» μεταχείριση της Λέσβου, η οποία έτσι θα δεσμεύσει πόρους και απ’ τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, μια και το έργο θα πάει ως συνεχιζόμενο.
Σ’ αυτή την τελευταία και πλέον ουσιαστική ένσταση, οι Χιώτες έχουν δίκιο απ’ την πλευρά τους, γιατί όντως το έργο - που σημειωτέον έχει ενταχθεί εδώ και τέσσερα χρόνια στο ΠΕΠ - θα δεσμεύσει γενναία κονδύλια του νέου πακέτου για να ολοκληρωθεί. Δε φταίει όμως για αυτό ούτε η Λέσβος, ούτε η Περιφέρεια, ούτε φυσικά και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που πριν λίγους μήνες ομοίως αντέδρασε για τα ίδια κονδύλια που θα δεσμεύσει στο Δ΄ Κ.Π.Σ. η Βρίσα.

… μοιρασιές
Πηγή κι αιτία του κακού που έρχεται, και μια πρώτη πρόγευσή του παίρνουμε με αφορμή το συγκεκριμένο μεγάλο έργο της Λέσβου, είναι μόνο μία. Τα ελάχιστα κονδύλια που έχει το καινούργιο ΠΕΠ 2007 - 2013, τόσο για την εκπαίδευση, απ’ την οποία χρηματοδοτείται η Βρίσα, όσο και για τον πολιτισμό που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη Χίο.
Κι όταν ανακύπτουν τέτοιες τοπικιστικές διαφορές και κόντρες, πριν καλά-καλά αρχίσει η μοιρασιά ανά νομό, δε χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να εκτιμήσει κανείς τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Όταν δηλαδή θα στενεύουν τα περιθώρια στη μια μετά την άλλη κατηγορία έργων (δρόμοι, λιμάνια, υγεία κ.λπ.), δίχως να φαίνεται από πουθενά φως για αύξηση των διατιθέμενων πιστώσεων.
Όσο για τη Βρίσα, θα πρέπει με την ευκαιρία να θυμίσουμε, σε όσους όψιμα διαμαρτύρονται ένθεν κι ένθεν σε Λέσβο και Χίο, ότι δικαιούνται και με το παραπάνω τα λεφτά για το έργο. Είναι τα ίδια λεφτά που δεν μπόρεσε για αντικειμενικούς λόγους να πάρει απ’ το Γ΄ Κ.Π.Σ. - και πήγαν σε άλλα έργα - ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή του δήμου Πολιχνίτου, που για να γίνει το Κέντρο της Βρίσας επέλεξε να μην εντάξει απολύτως κανένα άλλο έργο.
ΜΑΡ.ΠΛ.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey