Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Μηδέ φωνή, μηδέ ακρόαση…
Γράφαμε τις προάλλες για τα όσα κάνουν οι παρέες των χούλιγκαν της Μυτιλήνης, που σε απόδειξη ότι είναι «τα αφεντικά της πόλης» επιδίδονται σε μια χωρίς προηγούμενο καταστροφή πινακίδων και σε βανδαλισμούς κτηρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, χωρίς το αυτί - ιδιαίτερα της Ελληνικής Αστυνομίας - να ιδρώσει στο παραμικρό.
Προκαλέσαμε την Αστυνομία να ασχοληθεί με το θέμα, αλλά δυστυχώς υφιστάμενοι και προϊστάμενοι περί άλλων τυρβάζουν.
Φαίνεται πως για κάποιους η προοπτική της συνταξιοδότησης και για κάποιους άλλους η άτυπη λευκή απεργία στην οποία εδώ και μήνες επιδίδονται επειδή δεν έγιναν χαλίφηδες στη θέση των χαλίφηδων, είναι τα μόνα πράγματα με τα οποία ασχολούνται. Κι άσε την πόλη να καίγεται…
Σ.ΜΠΑ

Με την ησυχία τους…

Ουρές είχαν σχηματιστεί προχθές το πρωί στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου για μια ακόμη φορά φορτηγά ξεφόρτωναν για καταστήματα της περιοχής εμποδίζοντας τη ροή της κυκλοφορίας. Αυτό συμβαίνει βεβαίως σε καθημερινή βάση και ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο από την Τροχαία για τα καταστήματα που δεν τηρούν τα συμφωνημένα ωράρια για φορτοεκφορτώσεις και μπλοκάρουν την κίνηση. Δεν μπορεί να ταλαιπωρούνται κάθε τόσο δεκάδες οδηγοί σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης, στο όνομα της ευκολίας κάποιων που δε θέλουν να συμμορφωθούν με τα συμφωνηθέντα για το εν λόγω θέμα.
Πελ.Γ.

Δημοσκόπηση στη Λήμνο

Η πρώτη δημοσκόπηση για τις προτιμήσεις των Λημνιών, σχετικά με την επιλογή του προσώπου του πρώτου αιρετού περιφερειάρχη, βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε εξέλιξη. Oι Λημνιοί καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των ονομάτων του νομάρχη Λέσβου, Παύλου Βογιατζή, του προέδρου της ΤΕΔΚ, Σωτήρη Ζαμτράκη, του πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστα Μουτζούρη, των πρώην βουλευτών της Ν.Δ. Γιάννη Γιαννέλλη και Χριστιάνας Καλογήρου και του δημάρχου Μυτιλήνης, Νάσου Γιακαλή. Από την επιλογή των ονομάτων εύλογα βγαίνει το συμπέρασμα ότι αυτή η δημοσκόπηση έχει διενεργηθεί είτε για λογαριασμό της Ν.Δ. είτε κάποιου προσώπου που περιλαμβάνεται μεταξύ των υποψηφίων στη λίστα του γκάλοπ. Όπως και να ’χει, οι δημοσκοπήσεις και η ονοματολογία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ενταθούν, καθώς και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και τα ονόματα πολλά!
Α.Σπυ

Χαλαζόπτωση στη Λήμνο

Έντονη χαλαζόπτωση και δυνατή βροχή έπληξε το μεσημέρι της Κυριακής τη Μύρινα και άλλες περιοχές του νησιού. Στο δρόμο, στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα», στην περιοχή του ΚΤΕΛ, παρατηρήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ το χαλάζι δημιούργησε προβλήματα σε καλλιέργειες, κυρίως οπωροκηπευτικών αλλά και στους αμπελώνες του νησιού.
Α.Σπυ

«Άι-Στράτης - Πράσινο Νησί»

Χθες τελικά πραγματοποιήθηκε η αναβληθείσα εκδήλωση για το πρόγραμμα «Άι-Στράτης - Πράσινο Νησί» στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μουσείο Πόλης των Αθηνών. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Κοινότητα Αγίου Ευστρατίου, παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών Νίκος Σηφουνάκης, ο πρόεδρος της Greenpeace Ελλάδας, Νίκος Βερνίκος, εκπρόσωποι από την περιβαλλοντική οργάνωση «Μεσόγειος SOS», εκπρόσωποι κομμάτων, πανεπιστημιακοί και επιστήμονες, που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρωτοποριακό για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα εγχείρημα που επιχειρείται να εφαρμοστεί στον Άι-Στράτη.
Α.Σπυ

Ακριβή… και η κηδεία

Το ποσό των 5.000 ευρώ κλήθηκε να πληρώσει κάποιος μόνο να για μεταφέρει τον πατέρα του από άλλο μέρος της Ελλάδος, προκειμένου να τον κηδέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Μυτιλήνη. Το παραπάνω σχόλιο αναρτήθηκε χθες στο blog «troktiko», με το σχόλιο: «ούτε να πεθάνουμε δε θα μπορούμε σε λίγο!»
Άδικο έχουν;
Πελ.Γ.

Καθαρισμός βυθών και ακτών

Εκστρατεία καθαρισμού των βυθών και των ακτών, καθώς και ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών, θα πραγματοποιήσει το παράρτημα Μυτιλήνης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων. Αυτό το Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσουν από το δήμο Ερεσού και την επόμενη βδομάδα θα συνεχίσουν στην Πέτρα.
Πρόκειται για μια αξιόλογη πρωτοβουλία, αφού ειδικά στο ξεκίνημα του καλοκαιριού οι λουόμενοι βρίσκουν τις παραλίες να μοιάζουν με χωματερές.
Πελ.Γ.

Θύματα… απροσεξίας
Έχει αποδειχθεί ότι στις περισσότερες από τις διαρρήξεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό, κυρίαρχο ρόλο παίζει η απροσεξία των θυμάτων. Προχθές οι διαρρήκτες μπήκαν εύκολα σε ένα διαμέρισμα γιατί δεν είχαν κλειδώσει την πόρτα φεύγοντας. Αυτό βέβαια το κάνουν οι περισσότεροι, αρκεί όμως συνήθως να την «πάθει» κάποιος για να βάλουν και οι άλλοι μυαλό. Όταν το πιο εύκολο πράγμα είναι να κλειδώνει κανείς την πόρτα του σπιτιού του φεύγοντας, γιατί οι περισσότεροι δεν το κάνουν;
Πελ.Γ.


Για το μάτιασμα…
ΦΩΤΟ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τα κολωνάκια
Είναι καιρός το συντομότερο οι αρμόδιοι να επανεξετάσουν τις θέσεις όπου έχουν τοποθετηθεί τα κολωνάκια στο δρόμο απέναντι από τη νομαρχία. Πριν λίγες ημέρες ένα από αυτά είχε «ξηλωθεί» από αυτοκίνητο και πιστεύουμε ότι το ίδιο θα συμβεί ξανά, αφού έτσι όπως έχουν τοποθετηθεί εμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων και περισσότερο δημιουργούν προβλήματα παρά λύνουν. Από την πρώτη μέρα που τοποθετήθηκαν εκεί έχουν προκαλέσει μόνο παράπονα από τους οδηγούς και γίνονται η αιτία να δημιουργούνται ουρές αυτοκινήτων.
Αν τα παράπονα αυτά και οι ενστάσεις έχουν κάποια βάση, δεν είναι σκόπιμο να απομακρυνθούν στην περίπτωση που όντως αυτή η κίνηση θα βοηθούσε περισσότερο το κυκλοφοριακό;
Πελ.Γ.

Παραμένουν…

Σε γνωστή αθηναϊκή εφημερίδα φιλοξενήθηκαν, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, οι νέοι σχολικοί χάρτες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του υπουργείου Παιδείας, που σχεδιάστηκαν στο Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παίρνοντας φέτος το πρώτο βραβείο στην κατηγορία τους κατά το 24ο Διεθνές Συνέδριο Χαρτογραφίας της International Cartographic Association. Στο σχετικό ρεπορτάζ, ωστόσο, σχολιάζεται για ακόμη μια φορά το ότι παρ’ όλο που οι χάρτες έχουν παραδοθεί από το 2007, δεν έχουν διανεμηθεί ακόμη στα σχολεία της χώρας ή τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

… αναξιοποίητοι
Έτσι, δυστυχώς, ένα έργο τόσο σημαντικό και αξιέπαινο που εκπόνησε το Τμήμα Γεωγραφίας, εξακολουθεί να παραμένει αναξιοποίητο και εάν δεν προωθηθεί σύντομα, κινδυνεύει να μην έχει πια λειτουργικότητα, αφού όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ στο μέλλον οι χάρτες στις σχολικές αίθουσες θα αντικατασταθούν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή από διαδραστικά θρανία. Μπορεί ένα τέτοιο σενάριο να απέχει ακόμη αρκετά από τα δημόσια σχολεία της χώρας μας, ωστόσο ίσως όχι και τόσο πολύ, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται ήδη από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Β.Χρ.

Λιγότεροι παρατηρητές

Σημαντική πτώση του αριθμού των παρατηρητών πουλιών που φέτος επισκέφθηκαν τη Λέσβο, είχε να μας αναφέρει ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Μάλεμι» της Καλλονής, Γιώργος Καψάλης, που κάθε χρόνο υποδέχεται αντίστοιχους τουρίστες από διάφορες χώρες του εξωτερικού. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχει σταθερά πτωτική εικόνα τα τελευταία χρόνια. Είδηση αναμενόμενη, λόγω και του γενικότερου κλίματος της κρίσης, αλλά και λυπηρή, ειδικά αν ληφθεί υπόψη και η παράλληλη παραμέληση του τόσο σημαντικού αυτού φυσικού πόρου του νησιού από τους αρμόδιους, αλλά και από απλούς κατοίκους, που δε φροντίζουμε να τον διαφυλάξουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
Β.Χρ.

14η η Ελλάδα…

Ισοψηφώντας με την Κύπρο στη 14η θέση, η ελληνική συμμετοχή στη 2η Schoolovision απέδειξε πως με ελάχιστα μέσα, αλλά με τεράστιο κέφι, ξεπερνιούνται τα εμπόδια, ακόμη και η ψηφιακή υστέρηση. Τα παιδιά της Ε΄ και της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μιστεγνών, μαζί με τη δασκάλα τους Ελένη Βαϊβάη, κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετούς πόντους απ’ τις 34 συμμετοχές κι έτσι να καταταγούν μαζί με την Κύπρο πολύ πάνω απ’ τη μέση. Την πρωτιά κέρδισε η Ισλανδία, με δεύτερη την Τσεχοσλοβακία, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν σε πόντους η Σκωτία, η Τουρκία, η Πολωνία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Σουηδία, ενώ μια θέση πριν την Ελλάδα κατατάχθηκε η Ισπανία. Απ’ τα αποτελέσματα ήταν εμφανές πως οι μικροί μαθητές της Ευρώπης σε καμμία περίπτωση δεν υιοθέτησαν τις ομαδοποιήσεις που πολύ συχνά επιλέγουν οι μεγάλοι υποστηρίζοντας συγκεκριμένες ή μη συμμετοχές.
Συγχαρητήρια, κι άντε και του χρόνου σε ακόμη καλύτερη θέση οι μαθητές της Λέσβου, που έχουν αναλάβει κατά πώς φαίνεται την εκπροσώπηση της χώρας…
ΜΑΡ.ΠΛ.

Αργεί ακόμη;

Στις 3 Μαΐου, σε συνέχεια των καταγγελιών που έγιναν στις 19 Απριλίου για τσιμεντοστρώσεις χειμάρρων στην περιοχή του κάμπου Ερεσού, κλιμάκιο μηχανικών της ΤΥΔΚ και της νομαρχίας πραγματοποίησε αυτοψία. Έκτοτε, παρά και τα ερωτήματα που οι ενδιαφερόμενοι διαρκώς διατυπώνουν, η σχετική έκθεση… δεν έχει ακόμη συνταχθεί. Ακριβώς σαν τους καφέδες που «έχουν κόκκαλα» και δε βράζουν με τίποτα έως ότου να χάσεις τη διάθεσή σου να πιεις. Αν και στην προκειμένη περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι έχουν αποδείξει ότι δεν πτοούνται από τυχόν καθυστερήσεις και με ιώβεια υπομονή θα περιμένουν τα αποτελέσματα της αυτοψίας.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey