Τα Δηκτικά

30/04/2013 - 14:18

Στη Λέσβο, πάντως, προχθές ήρθαν 15 Τούρκοι βουλευτές του κεμαλικού JHP, μετά των οποίων ο δήμαρχος Λέσβου έσπευσε να φωτογραφηθεί. Μέσα, πάμε καλά…

Και συναντήσεις
Στη Λέσβο, πάντως, προχθές ήρθαν 15 Τούρκοι βουλευτές του κεμαλικού JHP, μετά των οποίων ο δήμαρχος Λέσβου έσπευσε να φωτογραφηθεί. Μέσα, πάμε καλά…
Σ.ΜΠΑ

 

Όπου γάμος και χαρά
Δεν ήταν λίγοι οι εκπρόσωποι της Πολιτείας που έσπευσαν την Κυριακή των Βαΐων στην Ανεμότια για να δώσουν το παρών στα εγκαίνια του κτηρίου όπου θα στεγάζεται το Αγροτικό Ιατρείο και το σπίτι του γιατρού. Βέβαια το έργο έγινε αποκλειστικά με την προσπάθεια και τις ενέργειες των κατοίκων, αλλά και όλων όσοι κατάγονται από κει, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο, που μάζεψαν λεφτά ή έβαλαν ένα χεράκι βοηθείας για να σουλουπωθεί το ακίνητο εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτοί θα έπρεπε να είναι οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης και όχι οι «επίσημοι», εκπρόσωποι μίας Πολιτείας που φαίνεται να σηκώνει τα χέρια για την υγεία των κατοίκων του νησιού, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση σημειώνεται καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας του διορισμού του γιατρού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο γιατρός έχει βρεθεί και ήδη εγκατασταθεί στο σπίτι εδώ και δύο βδομάδες, ενώ περιμένει περισσότερο από ένα μήνα τον επίσημο διορισμό του.

 

Όπου γάμος και χαρά (2)
Και τι να το κάνεις το κτήριο και το ιατρείο, όταν μέσα δεν υπάρχει ο γιατρός. Και δεν υπάρχει όχι ως υπόσταση, αλλά εξ αιτίας της γραφειοκρατίας. Δηλαδή δε φτάνει που δεν υπάρχουν γιατροί που θα θελήσουν να καλύψουν τα κενά στα χωριά του νησιού, έχουμε και την Πολιτεία που καθυστερεί τους διορισμούς των λίγων που αποφάσισαν να πάνε στις απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι η Πολιτεία φροντίζει να δυσχεραίνει όσο μπορεί την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους κατοίκους της Λέσβου. Γιατί εκτός του ότι μείωσε τους μισθούς των γιατρών, δεν προχωρά και τους διορισμούς τους. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης διαδικασίας διορισμού τεχνολόγου ιατρικών εργαστηρίων στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Τρία χρόνια περιμένει ο άνθρωπος τη μονιμοποίησή του, η οποία εξαρτάται από την υπογραφή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης!
Α.Κου

 

Όπου γάμος και χαρά (3)
Βέβαια φταίμε και εμείς, γιατί μπορεί ωρυόμαστε για τα προβλήματα, αλλά όταν έρχονται οι εκπρόσωποι της Πολιτείας στους οποίους πρέπει να θίξουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν και να ασκήσουμε κριτική, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να πλέκουμε εγκώμια και να... υποκλινόμαστε μπροστά τους.
Α.Κου

 

Η ιστορία επαναλαμβάνεται
Είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του κάθε συνδικαλιστικού φορέα να επιλέγει πότε και πώς θα αντιδράσει. Είναι όμως και άδικο για τους κάθε φορά υποψηφίους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η «αναμπουμπούλα» με τους καθηγητές να προκύπτει πάντα λίγο πριν τις Πανελλαδικές.
Κι εν προκειμένω για τη «θέση» μάχης που ετοιμάζονται να πάρουν οι καθηγητές δίχως να αποκλείουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων κατά τις εξετάσεις, φταίει αποκλειστικά η κυβέρνηση, που ανακοίνωσε - τώρα - αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως από την επόμενη σχολική χρονιά.
Με αιχμή το δίωρο, αλλά και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τις επόμενες ημέρες και η ΕΛΜΕ Λέσβου, όπως και όλες οι ΕΛΜΕ, θα κληθεί να αποφασίσει εάν η περίοδος των Πανελλαδικών που ξεκινά στις 17 Μαΐου, θα είναι περίοδος κινητοποιήσεων ή όχι. Για ακόμη μια φορά, η ιστορία επαναλαμβάνεται.
ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Υπηρεσιακές διευθύνσεις
Συμβαίνει πολύ συχνά δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν και κάποια άλλη ιδιότητα, συνδικαλιστική ή αυτοδιοικητική, να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που έχουν υπηρεσιακώς για να δημοσιοποιήσουν δράσεις της άλλης τους ιδιότητας. Όχι πως επιβαρύνουν το φορέα τους, ειδικά αν το κείμενο το έχουν συντάξει απ’ το σπίτι τους κι όχι εν ώρα εργασίας, αλλά ακριβώς για να αποφευχθεί κάθε σχόλιο για το πώς διαθέτουν το χρόνο για τον οποίο αμείβονται απ’ τη δουλειά τους, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν άλλη, προσωπική διεύθυνση κι όχι της υπηρεσίας τους.
Τι είναι, άλλωστε, να κάνει κανείς ένα δικό του λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμη και εν ώρα εργασίας, για να σταματήσει κάθε δικαίωμα σε κριτική;
ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Με λουμπάγκο…
Έσκυψε απότομα για να πιάσει κάτι την Παρασκευή το απόγευμα ο Νάσος Γιακαλής, και τον θυμήθηκε ένα παλιότερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε με τη μέση του. Λουμπάγκο η διάγνωση για τον περιφερειάρχη, που βρίσκεται σε εντατική αγωγή για να γλυτώσει και απ’ το πρόβλημα, και απ’ τους πόνους που τον ταλαιπωρούν.
ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Σφίχτηκε η καρδιά τους…
Ομάδα περιπατητών που βρέθηκε την προηγούμενη βδομάδα στο νησί, ενημερώθηκε και θέλησε να κάνει την πανέμορφη διαδρομή Άγιοι Ανάργυροι - Ασώματος, απ’ την οποία όπως μας μεταφέρθηκε, έμειναν κατάπληκτοι, δηλώνοντας ενθουσιασμένοι για το εκπληκτικό ανοιξιάτικο τοπίο που συνάντησαν στη Λέσβο. Μέχρι που ήρθαν αντιμέτωποι με το σωρό των σκουπιδιών που αντίκρισαν στον Ασώματο, για να δηλώσουν, όπως μας είπε ντόπιος ο οποίος τούς συνόδευε, πως σφίχτηκε η καρδιά τους απ’ το θέαμα. Που δεν πρόλαβαν να δουν να αλλάζει, μια και όταν μαζεύτηκαν τα σκουπίδια, είχαν ήδη φύγει απ’ το νησί.
ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Να μην κυκλοφορούν
Ανεξάρτητα απ’ τα μεγαλεπήβολα σχέδια για το δρόμο Λάμπου Μύλοι - Πηγή, και έως ότου γίνουν ό,τι έργα προβλέπονται, θα πρέπει άμεσα να επισπευστούν βελτιώσεις που θα αποκαταστήσουν τη βατότητά του. Γιατί το οδόστρωμα έχει χαλάσει και αν δεν απαγορευτεί η κυκλοφορία, όποιος περάσει τα λίγα χιλιόμετρα του δρόμου, κινδυνεύει σοβαρά να μην ξαναπεράσει… κανένα δρόμο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Έρχεται το «European Express»
H είσοδος του «European Express» στη γραμμή που συνδέει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα, θα ομαλοποιήσει τα δρομολόγια και θα σταματήσει την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Έτσι για το επόμενο διάστημα θα ηρεμήσουν τα πράγματα. Επιπλέον το μέγεθος του πλοίου είναι τέτοιο, που σίγουρα ικανοποιεί τις υπάρχουσες ανάγκες. Αλλά αν η ΝΕΛ θέλει να κρατήσει τις άγονες γραμμές, δε θα πρέπει να εμφανιστούν ξανά τα προβλήματα που αντιμετώπισε το «Ταξιάρχης» την προηγούμενη εβδομάδα.
Ν.Μ.

 

Καθαριότητες από τον αντιδήμαρχο
Δε θα μπορούσαμε να πιστέψουμε πως υπάρχει αντιδήμαρχος Καθαριότητας που κόβει μόνος του τα χόρτα και μαζεύει τα σκουπίδια από τα καλαθάκια. Το πιστεύουμε όμως, γιατί είδαμε τον Ηλία Κουνιαρέλλη να το κάνει στο Καγιάνι. Μάλιστα το Σάββατο το πρωί, από τα μεγάφωνα του κοινοτικού γραφείου καλούσε τους κατοίκους να συμμετάσχουν εθελοντικά στον καθαρισμό. Αξιέπαινο το ενδιαφέρον του κ. Κουνιαρέλλη και η προσωπική του συμβολή στην καθαριότητα. Αλλά το ζήτημα δε λύνεται έτσι. Επί εβδομάδες οι κάδοι των σκουπιδιών ξεχείλιζαν πότε για τον ένα και πότε για τον άλλο λόγο στη Μυτιλήνη και τα χωριά. Κι είναι ζήτημα χρόνου να βιώσουμε εκ νέου την ίδια κατάσταση. Η δημοτική αρχή οφείλει να βρει οριστική λύση στο ζήτημα των πόρων, του προσωπικού και της οργάνωσης που απαιτείται.
Ν.Μ.

 

Ούτε μια τυπική ανακοίνωση
Έως χθες το απόγευμα, το Νομαρχιακό Τμήμα τής ΑΔΕΔΥ δεν είχε εκδώσει ούτε μια τυπική ανακοίνωση για την απεργία της Πρωτομαγιάς. Είναι εντυπωσιακό, αν σκεφθεί κανείς τις συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα και την ιδιαίτερη σημασία της συγκεκριμένης ημέρας.
Ν.Μ.

 

Αναστηλώνουν τη συνεταιριστική ιδέα
Η συγκρότηση και η λειτουργία του Συνεταιρισμού Γυναικών του Πλωμαρίου προφανώς δεν είναι μείζονος σημασίας οικονομική είδηση. Έχει όμως μια πτυχή που κατά την άποψή μας είναι πολύ αξιόλογη. Ο Συνεταιρισμός συγκροτήθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί σε μια περιοχή που την τελευταία δεκαετία η συνεταιριστική ιδέα έχει δεχθεί πολύ μεγάλα πλήγματα. Η επιτυχία του θα αποφέρει οφέλη για τα μέλη και θα βοηθήσει στην αναστήλωση της συνεταιριστικής ιδέας. Έτσι τουλάχιστον θέλουμε να ελπίζουμε.
Ν.Μ.

 

Συσκέψεις «ξανά - μανά»
Συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται και θα εξακολουθούν να γίνονται για το μεταναστευτικό, αλλά λύση γι’ αυτό το μεγάλο θέμα πρόκειται να δοθεί ποτέ; Για το υφιστάμενο καθεστώς είναι αρκετοί που φέρουν ευθύνη, όμως τι γίνεται ουσιαστικά; Ίσως μόνο αν εντοπιστεί η ρίζα του προβλήματος, που δυστυχώς ξεπερνά τα όρια της Λέσβου και της Ελλάδας, γιατί είναι ένα διεθνές πρόβλημα, ίσως τότε να λυθεί. Βέβαια μια ελληνική παροιμία λέει πως όπου λαλούν πολλά κοκόρια, αργεί να ξημερώσει, και δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση τα κοκόρια είναι ουκ ολίγα.
Α.Κου

 

Πέσε πίτα να σε φάω…
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο της Σμύρνης η παρουσίαση της Ατζέντας Βιωματικού Τουρισμού Δήμου Χίου, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης Τούρκων τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Μπροστά σε πλήθος Τούρκων δημοσιογράφων και παραγόντων του τουρισμού της Σμύρνης, ο δήμαρχος Χίου, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ο αντιδήμαρχος Ομηρούπολης Νίκος Νύκτας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού, Κώστας Μούνδρος, και η υπόλοιπη αποστολή από τη Χίο παρουσίασαν μια σειρά από δραστηριότητες και επιλογές που μπορούν να έχουν όσοι αγαπούν τις θαλασσινές εμπειρίες, τις καινούργιες γεύσεις, τη φύση, αλλά και τον πολιτισμό.

 

Πέσε πίτα να σε φάω… (2)
Παράλληλα, έγινε μια σύντομη παρουσίαση των εθίμων του νησιού και φυσικά οι θεατές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα βίντεο με φωτογραφίες από τον περσινό ρουκετοπόλεμο, αλλά και παλαιότερων χρόνων, δίνοντας το μήνυμα ότι είναι ένα έθιμο που αντέχει μέχρι σήμερα και αξίζει κανείς να το βιώσει από κοντά.
Στην εκδήλωση παρών ήταν και ο πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη, Θεόδωρος Τσακίρης, ενώ φυσικά δεν μπορούσε να λείπει ο πολύ αγαπητός τόσο στην Τουρκία όσο και στην ευρύτερη Ελλάδα, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, ο οποίος σχολίασε θετικά τις προσπάθειες συνεργασίας που γίνονται ανάμεσα στις δύο χώρες. Η εκδήλωση έκλεισε με ανταλλαγή δώρων και ένα μικρό κέρασμα με χιώτικα προϊόντα και ποτά!
Η Χίος τα έκανε όλα αυτά. Η Λέσβος απλά περιμένει αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία στη Λέσβο…
Σ.ΜΠΑ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey