Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Άδεια η μαρίνα Μυτιλήνης, η μαρίνα των εκατομμυρίων ευρώ που δε θα κάνει ποτέ απόσβεση αν δεν παίξει το ρόλο για τον οποίο και κατασκευάστηκε, την τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου. Την ίδια ώρα που εδώ δεν πετά ούτε μύγα, σε άλλες μαρίνες ανά την Ελλάδα δεν πέφτει καρφίτσα απ’ το «συνωστισμό» σκαφών.Μην είδατε τον κτηνίατρο

Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτών κτηνιάτρων της Μυτιλήνης ασχολείται με τα ζώα συντροφιάς, σκύλους, γάτες κ.λπ.. Αντιθέτως, δεν υπάρχει ούτε ένας κτηνίατρος που να ασχολείται αποκλειστικά με τα παραγωγικά ζώα (πρόβατα, κατσίκες, αγελάδες, μοσχάρια κ.λπ.). Σε λίγες μόνο περιπτώσεις οι ιδιώτες κτηνίατροι της πόλης επιλαμβάνονται των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παραγωγικά ζώα που εκτρέφονται στην περιοχή. Όταν οι κτηνοτρόφοι απευθύνονται στους κτηνιάτρους του Αγροτικού Κτηνιατρείου της Μυτιλήνης, η απάντηση που λαμβάνουν είναι πως δεν μπορούν να τους βοηθήσουν. Κι αυτό είναι αλήθεια, υπάρχει σχετικός νόμος. Προφανώς ο νομοθέτης δε σκέφτηκε ότι θα δημιουργούνταν τέτοια προβλήματα. Προσφάτως κτηνοτρόφος από την Αγιάσο είδε μια γελάδα του να πεθαίνει αβοήθητη επειδή δεν μπορούσε να βρει κτηνίατρο.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπισθεί άμεσα.
Ν.Μ.

Παράπονα
Υψηλή θεωρεί την αμοιβή των 2.000 ευρώ ανά σχέδιο βελτίωσης που λαμβάνουν τα μελετητικά γραφεία της Λέσβου, ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών και Κτηνοτρόφων της Λέσβου, Θανάσης Κόμλος. Όμως εκείνο που θεωρεί απαράδεκτο είναι η απαίτηση να καταβάλλεται όλο το ποσό πριν την κατάθεση του φακέλου. Διερευνώντας το ζήτημα, μάθαμε ότι οι μελετητές είναι ελαστικοί μόνο στις περιπτώσεις που οι πελάτες τους είναι βέβαιοι ότι θα πληρωθούν. Στους υπόλοιπους είναι πιο πιεστικοί. Η κρίση μάς έχει κάνει όλους πιο προσεκτικούς στα οικονομικά ζητήματα.
Ν.Μ.

Πλοίο κάθε τρεις μέρες
Μια καλοκαιρινή ομήγυρη στελεχών ακτοπλοϊκών εταιρειών συζητούσε τι θα συμβεί το φθινόπωρο. Ορισμένοι ισχυρίζονταν ότι η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που τα δρομολόγια σε ελεύθερες γραμμές θα είναι δυο ή τρία την εβδομάδα, μια και οι εταιρείες δεν αντέχουν να πληρώνουν καύσιμα για πλοία που πηγαινοέρχονται άδεια. Ιδιαίτερα τώρα που τα καύσιμα είναι πανάκριβα. Τη συζήτηση αυτή τη θυμηθήκαμε χθες, όταν είδαμε τις επιπτώσεις των καυσίμων στους ισολογισμούς των ακτοπλοϊκών εταιρειών.
Γνωρίζουμε ότι στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχουν καταλάβει ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να βρεθούν λύσεις πριν μείνει το Αιγαίο αβάπορο.
Ν.Μ.

Συλλυπητήρια
Κηδεύτηκε χθες στην Αγιάσο η Σοφία Σκορδά, μητέρα του συνεργάτη του «Ε» Παναγιώτη Σκορδά, που τόσο αναπάντεχα, μετά από ατύχημα που είχε προ ημερών μέσα στο σπίτι της, έφυγε απ’ τη ζωή.
Τέτοιες ώρες που τα λόγια παρηγοριάς είναι δύσκολα, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στον Παναγιώτη και την οικογένειά του.
Να ζήσουν να τη θυμούνται.
«Ε»

Η ζούγκλα είναι εδώ!   

Μόνο στο τέλος του, όταν φανεί στον ορίζοντα θάλασσα, ο δρόμος που οδηγεί στο λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποκτά μια κάποια ορατότητα. Σε όλη την υπόλοιπη διαδρομή, τα υπέρ το δέον ψιλά χορτάρια έχουν δημιουργήσει μια αδιάβατη ζούγκλα ξεραΐλας, που αφενός εμποδίζει την οδήγηση, αφετέρου είναι επικίνδυνη για την εκδήλωση πυρκαγιάς, δίχως καν να πεταχτεί ένα κάποιο αναμμένο τσιγάρο.
Να υποθέσουμε ότι ο Δήμος Λέσβου, πριν τρακάρουν όσοι πάνε να γράψουν τα παιδιά τους και δεν ξέρουν τις τοπικές «ιδιαιτερότητες», θα σπεύσει να φροντίσει για το στοιχειώδη, κι εξόχως αναγκαίο, καθαρισμό των ξερών χόρτων;
Άλλωστε, εκτός απ’ τα γενικόλογα κι αόριστα λόγια για τη στήριξη του Πανεπιστημίου, υπάρχουν και μικροπράγματα, πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος, που μπορούν να αποτελέσουν την καλύτερη έμπρακτη απόδειξη του πόσο νοιάζεται η τοπική κοινωνία για το πανεπιστημιακό ίδρυμα.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Αναλογία…
Όποιος διάβασε την ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές στις ΠΕΔ, που εκδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, ίσως και να πρόσεξε ποια είναι η αναλογία εκπροσώπων ανά περιφέρεια, εκπροσώπηση που «θεωρητικά» προκύπτει βάσει του πληθυσμού. Και λέμε «θεωρητικά», γιατί στην πράξη όλα είναι κανονισμένα και προαποφασισμένα ανάλογα με τους νομοθέτες του «Καλλικράτη», και πιο συγκεκριμένα τον τέως υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.
Ο οποίος κ. Ραγκούσης φρόντισε η περιοχή του να έχει αναλογικά με τον πληθυσμό της πολλαπλάσια απ’ την υπόλοιπη Ελλάδα εκπροσώπηση στα κεντρικά συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης.

… ανήθικη
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, το Βόρειο Αιγαίο με 206.121 κατοίκους συμμετέχει στην 500 μελών γενική συνέλευση της ΚΕΔ με 12 εκπροσώπους, εννιά δημάρχους και τρεις δημοτικούς συμβούλους. Το Νότιο Αιγαίο, απ’ την άλλη, με διαφορά πληθυσμού όχι μεγαλύτερη των 100 χιλιάδων (302.686), συμμετέχει με υπερτριπλάσιους εκπροσώπους. Συνολικά 39, ή τέσσερις δημοτικούς συμβούλους, στους οποίους και εξαντλείται η αναλογικότητα λόγω πληθυσμού, και 35 δημάρχους, εξ αιτίας της πολυνησιωτικότητας.
Υπάρχει καμμία αμφιβολία γιατί ο πρώην δήμαρχος Πάρου έκοψε και έραψε στα μέτρα του τον «Καλλικράτη» θεσπίζοντας την εξόχως ευνοϊκή για τις Κυκλάδες ρύθμιση «κάθε νησί και δήμος»;
Για την ιστορία και εις απόδειξη του ανήθικου που απορρέει από τέτοια μαγειρέματα, αναφέρουμε ότι το νησιωτικό Ιόνιο εκπροσωπείται με 10 μέλη στην ΚΕΔ και μαζί με το Βόρειο Αιγαίο είναι οι πιο αδικημένες σε εκπροσώπηση Περιφέρειες.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Στα διαλυτήρια του Αλί Αγά

Προχθές το πρωί, με τη βοήθεια ρυμουλκών, το «Δημητρούλα» του Αγούδημου ξεκίνησε για το τελευταίο του ταξίδι. Θα οδηγηθεί στα διαλυτήρια πλοίων του Αλί Αγά της Τουρκίας, μερικά μίλια από τις ακτές της Λέσβου. Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και το «Ρομίλντα» της ίδιας εταιρείας. Ακόμη δύο πλοία, το «Νταλιάνα» και το «Μαρίνα», θα οδηγηθούν στο διαλυτήριο του Αλί Αγά, ενώ τα πλοία «Μιλένα», «Ανθή Μαρίνα» και «Ροδάνθη», σύμφωνα με δημοσίευμα του Νίκου Μπαρδούνια στην «Καθημερινή», θα αλλάξουν σημαία. Δηλαδή θα επισκευαστούν και θα δρομολογηθούν στο εξωτερικό. Ορισμένα από τα πλοία τής G.A. Ferries στο παρελθόν τα βλέπαμε στα λιμάνια της Μυτιλήνης, της Μύρινας και της Χίου, όταν εκτελούσαν δρομολόγια των άγονων γραμμών.
Η φωτογραφία είναι από τον ιστοχώρο shipfriends.gr
Ν.Μ.

Αύξηση κερδών για την Pernod Ricard
Ο διεθνής Όμιλος Pernod Ricard ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη κατά 10%, στο 1,05 δισ. ευρώ από τα 951 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο. Η αύξηση των κερδών αποδίδεται στην αύξηση των πωλήσεών του στις ασιατικές αγορές. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 8%, στα 7,64 δισ. ευρώ έναντι των 7,08 δισ. ευρώ, και ήταν υψηλότερα κατά 7% σε οργανική βάση. Συνολικά οι πωλήσεις της εταιρείας στην Ασία αυξήθηκαν 19%, ενώ ήταν υψηλές στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία.
O Όμιλος Pernod Ricard ελέγχει κατά 100% στην Ελλάδα την ΕΠΟΜ, που πριν λίγα χρόνια μετονομάστηκε σε Pernod Ricard Hellas. To εργοστάσιο της επιχείρησης στη Λέσβο είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες του νησιού.
N.M.

Ικανοποίηση από τους Οικολόγους
Η απόφαση για προσωρινή διακοπή λειτουργίας τής ΛΕΣΒΙΓΑΛ σχολιάστηκε θετικά από την πολιτική κίνηση των Οικολόγων Πράσινων της Λέσβου. Καλούν την επιχείρηση να εφαρμόσει την περιβαλλοντική νομοθεσία, ώστε να επαναλειτουργήσει χωρίς προβλήματα, όπως επίσης και τους φορείς να προωθήσουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία συνεταιριστικού εργοστασίου γάλακτος, πιστεύοντας πως ένα συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος θα δώσει καλύτερες τιμές στους κτηνοτρόφους και θα σέβεται το περιβάλλον.
Ν.Μ.

Πώς θα κλείσει το κινέζικο
Το κτήριο που στεγάζεται το νέο κινέζικο κατάστημα της Μυτιλήνης είναι διατηρητέο και απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση στην όψη του. Με αυτή την αιτιολογία μπορεί ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης και το Επιμελητήριο Λέσβου να μπλοκάρουν την αδειοδότησή του. Αυτό μας είπε δεινός γνώστης των θεμάτων αυτών.
Ν.Μ.

Προσέφερε… δουλειά
Αναφερόμενος στα θετικά σχόλια που έχει συγκεντρώσει το Νοσοκομείο Μυτιλήνης όσον αφορά στις υπηρεσίες προς τους ασθενείς, ο απερχόμενος διοικητής, Παύλος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός πολίτη ο οποίος είχε πάει την άρρωστη γιαγιά του στο Νοσοκομείο και θέλοντας να δείξει την εκτίμησή του για την καλή ποιότητα υπηρεσιών, προθυμοποιήθηκε να προσφέρει εθελοντική δουλειά στο ίδρυμα! Ο άνθρωπος αυτός δε διέθετε χρήματα για να κάνει κάποια δωρεά στο Νοσοκομείο, αισθάνθηκε όμως ότι θα έπρεπε κάτι να προσφέρει, γι’ αυτό προθυμοποιήθηκε για εθελοντική εργασία για κάποιο διάστημα. Τέτοιου είδους κινήσεις είναι σπάνιες και πάντα βέβαια θετικές, αφού όλοι μπορούν να φανούν χρήσιμοι, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.
Πελ.Γ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey